Staat in gebreke

Nederland loopt achter wat milieu en natuur betreft. Geen wonder als je ziet hoe bijvoorbeeld Groengebied Amstelland, stadsdeel Zuidoost en de stad Amsterdam met natuur, parken en bomen omgaan. Maaien en kappen alsof er geen morgen meer komt.

Volkskrant: "Staat moet broeikasgasuitstoot van rechter sterk terugdringen

De rechtbank in Den Haag verplicht de Nederlandse staat om de uitstoot van broeikasgas veel méér te beperken dan de regering van plan is. Actiegroep Urgenda, die de rechtszaak had aangespannen, heeft die woensdag overtuigend gewonnen.

In 2020 moet Nederland de uitstoot van broeikasgas met minstens 25 procent hebben beperkt, in plaats van de 17 procent die met het huidig beleid wordt bereikt. Het is een 'zorgplicht van de staat' om burgers te beschermen tegen het grote gevaar dat klimaatverandering inhoudt, aldus de rechter.”

Dus heren en dames bestuurders: kappen met kappen van bomen!


Natuur&Milieu: "Natuur & Milieu reageert onthutst en zeer teleurgesteld op het voorstel autobelastingen 2017-2021 van het Kabinet. Alle tot nu toe opgebouwde sturing op zuinig rijden wordt met deze plannen teniet gedaan. Het Kabinetsplan legt daarmee een bom onder het Energieakkoord: er zullen 100.000 minder elektrische auto's de weg op gaan dan afgesproken en de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's zal minstens 10% hoger komen te liggen. Dat betekent niet alleen meer milieuvervuiling, maar ook 10% hogere kosten aan de pomp. Het Kabinet negeert dit deze effecten volkomen, blijkt uit het voorstel.

Tegenstrijdig beleid

Met het voorstel van het Kabinet haalt Nederland de doelstelling zoals afgesproken in het SER Energieakkoord - 200.000 elektrische auto's in 2020 - bij lange niet. Een halvering van deze doelstelling naar slechts 100.000 elektrische auto's is nu zelfs lastig haalbaar. Er wordt door deze plannen vanaf 2017 geen stekker-hybride meer verkocht. Waar het Energieakkoord inzet op snelle afbouw van de vervuiling van mobiliteit en op omschakeling naar elektrisch rijden, stuurt het Kabinetsvoorstel precies de andere kant op. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's zal door de plannen met minstens 10% stijgen. Dat kost de autorijder € 400 per jaar extra.”

Stichting Groene Hart: “Op woensdag 24 juni zal om 14:00 uur de petitie ‘Houd het Groene Hart GROEN zonder nieuwe wegen’ door één van de initiatiefnemers aangeboden worden aan de gedeputeerde van Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland, Floor Vermeulen. Dit zal gebeuren op het Provinciehuis in Den Haag."

Het Groene Hart staat voor:

-    Uniek cultuurlandschap
-    Rust en ruimte
-    Flora en fauna
-    Prachtige vergezichten
-    Toerisme en recreatie

Dit willen we behouden en versterken door:

-    Een duurzame visie op het Groene Hart
-    Stimuleren van de beleving van het gebied
-    Efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen
-    Gebruik maken van de bestaande wegen

Daarom zijn we tegen:

-    Steeds maar nieuwe wegen, in plaats van het verbeteren van bestaande wegen
-    Het hanteren van achterhaalde groeivoorspellingen
-    Het asfalteren van bijzonder polderlandschap
-    Het overmatig voorrang geven aan zwaar vrachtverkeer"

© 2015