Stok achter de  deur

NHlogo


Provincie Noord-Holland - Johan Remkes: "Johan Remkes vindt het gewenst een wettelijke stok achter de deur te hebben als de lokale democratie wanpresteert en er sprake is van taakverwaarlozing.

De commissaris van de Koning pleitte hiervoor in zijn toespraak tijdens het najaarscongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op 1 oktober 2015 in Amsterdam.

Volgens Remkes zijn er 3 mogelijkheden bij wanprestatie: herindeling, de aanstelling van een regeringscommissaris of waarnemend burgemeester met een bepaalde wettelijk ondersteunende opdracht, of tussentijdse ontbinding van de Raad met nieuwe verkiezingen.”

Toespraak Johan Remkes tijdens het najaarscongres van de NGB op 1 oktober 2015 in Amsterdam:

"Als in een gemeente - los van inhoudelijke verschillen van mening - de bestuurlijke verhoudingen goed zijn, het dienen van het algemeen belang van de gemeente in de raadsdebatten en in het college van B en W voorop staat, er op de bal en niet op de man gespeeld wordt en de Raad rolvast is, hoeft de burgemeester niet eenzaam te zijn.

In ieder geval  is het mijns inziens gewenst - welke kant de discussie over de benoemingswijze van de burgemeester ook uitvalt - een wettelijke stok achter de deur te zetten als de lokale democratie wanpresteert en er sprake is van taakverwaarlozing.”

Burgemeester van der Laan ambieert een nieuwe ambtsperiode. Als bij hem het dienen van het algemeen belang voorop staat dan kan Amsterdam rustig slapen. Maar het is de vraag of dat wel het geval is. De Amsterdammer voelt zich in de steek gelaten door de burgemeester en zijn evenementenbeleid (waar hij zich eigenlijk niet mee mag bemoeien, maar dat toch doet); meer festivals en grotere evenementen, een ruimer gedoogbeleid voor drugs op festivals terwijl elders voor soft drugs de duimschroeven hard aangedraaid worden, en niet te vergeten de doden tijdens festivals, daar zou de burgemeester zich toch zorgen over moeten maken als hij het als zijn taak ziet om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Zijn evenementenbeleid kan haaks op deze essentiële taken komen te staan.

Het is zeker geen kwestie van eenzaamheid, want onze burgemeester weet zich gedekt door horden festivalfanaten in het bestuur. Choho vecht als een panter om het Amsterdamse groen vol te proppen met evenementen. Van eenzaamheid is geen sprake in het Amsterdamse bestuur, want de nomenklatura kan liegen in commissie. Het regentengevoel, de ouwe-jongens-krentenbrood VOC-mentaliteit doet weer opgeld en tiert nog welig. Het neoliberalisme heeft bezit genomen van de Amsterdamse anarchistische geest, nu vol met pleidooien voor een Groot-Amsterdamse metropool, verdichting en festivalisering. Voor een deel zitten ook nog de nu oudere krakers van weleer in de ambtenarij. Dat kan makkelijk uitgroeien tot een ongeregeld zooitje. Is Amsterdam niet weer het toneel van een Enquêtecommissie Financiële functie Amsterdam 2002-2014? O, Burgemeester, let op u saeck! Vergeet niet: Wij zijn het volk!

© 2015