Gedragsbeïnvloeding

rattenvanger

Parool: "Ze zijn mesjogge geworden. In paniek. Totaal de weg kwijt! Ik bedoel natuurlijk de overheid en met name de ambtenarij. Ik kwam terecht op de website van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en stuitte bij de afdeling 'Actueel' op een cursus die volgende maand, op 3 november, gegeven gaat worden: 'Effectief omgaan met motivatie en weerstand'. 

Leest u even mee met deze cursus onder leiding van dr. Matthijs van Leeuwen en prof. dr. Rick van Baaren van de Radboud Universiteit Nijmegen: 'De theorie en toepassing van gedragsbeïnvloeding. Hoe kun je burgers beter aanzetten tot gewenst gedrag? Hoe kan gedragsbeïnvloeding gebruikt worden om veranderprocessen soepeler te laten lopen?'

U gelooft het niet, hè? Maar het is echt zo. Ambtenaren wordt geleerd uw gedrag te beïnvloeden tot... GEWENST GEDRAG! De dictatuur van de ambtenarij. De genoemde hooggeleerde functionarissen zijn specialist in: 'vormen van bewuste en onbewuste beïnvloeding'. Voor de dubbelcheck, klik dan even hierop.”

We worden overspoeld met psychologisch uitgedokterde reclame door bedrijven. Maar ook instellingen brainwashen hun personeel en de burgers. Zeg maar dag met je handje tegen de democratie. Vroeger hadden we de Wet die dingen verbood, maar nu de politie zo goed als is ontdaan van haar maatschappelijke taken, zal het anders moeten: psychologische beïnvloeding, hersenmassage, indoctrinatie en misleiding worden schering en inslag. De overheid liegt en bedriegt. Newspeak. Het verdraaien van de waarheid of het mooier doen voorkomen door middel van eufemismen van gebeurtenissen door politici of anderen wordt, naar analogie, vaak Newspeak genoemd. Voorbeelden: participatie = werkplicht, vrije markt = multinationals, vredesmissie = oorlog.

TNS Nipo: "Het succes van elk idee staat of valt bij het antwoord op één vraag: zijn we in staat het gedrag van burgers of medewerkers daadwerkelijk te beïnvloeden? Dat is geen eenvoudige missie. Want wat mensen zeggen, is meestal iets anders dan wat ze voelen of bedoelen. Mensen handelen vaak onbewust. Hoe is dat gedrag te sturen?”

© 2015