Uitspraak Raad van State

"Uitspraak Raad van State 

over verzoek handhaving bestemmingsplan 2013 en evenementenvergunning 2012 en 2013 Open Air in Gaasperplaspark.

Op 1 juli 2015 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de twee zaken:

1. De Bewonersvereniging en collectief van bewoners is in het gelijk gesteld met haar verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. Evenementen als Open Air zijn strijdig met het huidige bestemmingsplan Gaasperdam, waarin de gebruikte gronden de bestemming recreatie hebben. Dergelijke grote dance-evenementen passen niet binnen lichte recreatie en het verzoek om handhaving van bestemmingsplan had gehonoreerd moeten worden, omdat er geen omgevingsvergunning aangevraagd en verleend was in 2013.

2. De bezwaren tegen de evenementenvergunningen 2012/2013 van de Bewonersvereniging zijn ongegrond verklaard. Helaas. De APV maakt afweging over openbare orde en veiligheid en toetst niet aan bestemmingsplan, ruimtelijke inpassing.

De Raad van State heeft geen uitspraak gedaan over of een omgevingsvergunning verleend zou kunnen worden, dat was in deze zaken niet in geding. Er loopt nog een bezwaarprocedure tegen de omgevingsvergunning van 2014, die nog niet behandeld is (en over 2015). Die zouden nog weer de hele gang via bezwaarcommissie – bestuursrechter - Raad van State kunnen maken, waarbij getoetst wordt of die vergunning terecht is verleend. Dat zal weer geruime tijd duren.

Aanpassing Bestemmingsplannen. Ondertussen wordt nu het bestemmingsplan Restgebieden herzien, waarin ook de strook tussen metro station en Gaasp. Daarin wordt een evenementenbestemming aan de Gaaspercamping verleend. Via zienswijzen  en bezwaarschriften kan dit mogelijk nog veranderd worden.

In 2016 wordt het bestemmingsplan Gaasperdam herzien. Daarin komt het Gaasperplaspark aan de orde, de uitbouw van horeca bij Ballorig, de zuidoever van de plas (mogelijke bouwlocatie,  horeca), mogelijk horeca of andere voorzieningen op noordoever, uitbreiding van bouwlocatie kerkgebouw op plaats van voormalige supermarkt in Nellestein. 

Om invloed te kunnen uitoefenen op die wijzigingen zouden de Bewonersverenigingen weer met een aantal bewoners met een rechtsbijstandsverzekering (die veranderingen in de woonomgeving dekt) een juridisch collectief moeten vormen.

Flora te Riet”

Voor evenementen als Amsterdam Open Air zal dus een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn. Aan een omgevingsvergunning zijn voorwaarden verbonden. Het is duidelijk dat van een ‘kruimelregeling’, dus een omgevingsvergunning voor een kleine overschrijding van het bestemmingsplan, geen sprake kan zijn als niet aan alle voorwaarden van een kruimelregeling is voldaan en de impact van het festival bijzonder groot is. Het gaat hier tenslotte wel om een EHS/NNN gebied (Ecologische Hoofdstructuur, tegenwoordig NatuurNetwerk Nederland).

De uitspraak kunt u hier lezen en downloaden en is ook hier te lezen.

En wat betreft het wijzigen van bestemmingsplannen: de status van EHS/NNN zal terdege en correct geborgd moeten zijn in elk bestemmingsplan over dit gebied. Het is de intentie geweest van alle vorige kabinetten en ook het huidige om de biodiversiteit te bevorderen en de EHS te respecteren. Ook de gemeente Amsterdam dient hiermee rekening te houden. Ook recreatieschap Groengebied Amstelland. Ook de betrokken gedeputeerden van de Provincie Noord-Holland, de heren Talsma en Bond, onder wie de EHS valt. En ook de directeur van Recreatie Noord-Holland NV (dhr. Hylkema) waaronder GGA valt.

Het gaat nu om de omgevingsvergunningen voor het jaar 2014 en 2015 die beide nog behandeld moeten worden in een hoorzitting. Stuur als omwonende dus vooral een bezwaar in tegen de verleende omgevingsvergunning. Zie hier voor documenten en voorbeelden van bezwaar.

© 2015