Aanvraag Amsterdam Open Air 2019

AOA

Amsterdam: "Aanvraag omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas

Stadsdeel Zuidoost - 27 februari 2019

Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas, 1108 AB: aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2019" op 1 en 2 juni 2019, datum ontvangst 21-02-2019;

Dossiernummer 4230197

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.

Het evenementencircus kan weer beginnen. De aanvraag had begin december ontvangen moeten zijn, maar dat is pas op 21 februari 2019 gebeurd. Zo begint alles weer met een fout in de procedure. De vraag is wanneer de omgevingsvergunning verleend zal worden. Vlak vóór of ruim na begin van de opbouw, of mogelijk zelfs maanden na het festival? De kaarten waren al verkocht voordat er een aanvraag was ingediend. Er zijn nu nog enkel 'campsite weekenders te koop. Amsterdam Open Air verdient hier miljoenen aan, maar de vraag is hoeveel daarvan naar de Amerikaanse multinational en moederbedrijf LiveStyle zal vloeien.

Het maakt niet uit of de omgevingsvergunning verleend wordt door een groen college/bestuur of een rechts bestuur. The show must go on. Niets nieuws in het westen. Het gaat ook een groen bestuur om commercie en geld. Brood en spelen. En als daarvoor van bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening afgeweken moet worden, dan doet men dat toch even, van welk partij je ook bent.

Het gaat bij festivals nog steeds om verdoving van de zintuigen, dat noemt men dan de leefervaring, de ervaring dat je leeft, want dat schijnt in de gewone maatschappij niet meer aanwezig te zijn. Het gaat om de beleving van de 5 ds in zeer hoge doses: decibels, dance, drank, drugs en een doppie. Vanzelfsprekend verpakt in een sausje van duurzaamheid, vrijheid en blijheid. Gehoorschade gegarandeerd. Vanaf 105 dB is het geluid vrijwel direct schadelijk! De tijd waarin je aan lawaai wordt blootgesteld is bepalend.

Natuur dient daarbij als decor. Maar de boodschap aan de jongeren is dat in deze neoliberale maatschappij natuur ondergeschikt is aan amusement. Daarmee word de generatie die too blessed to be depressed is, weer de laan uit gestuurd, de harde maatschappij in, met het gevoel dat ze toch een paar uur geleefd hebben. En niet vergeten: gras is heilig!

Bezoekers worden vriendelijk verzocht om hun rotzooi duurzaam te scheiden. Van de herbruikbare harde bekers die in 2018 werden gebruikt zijn de scherven nog ver na het festival in het park aangetroffen. Er wordt ontzettend veel energie gebruikt en de zware dieselvrachtwagens vervuilen het park gedurende weken. Een park zonder festivals is nog steeds het meest duurzaam. 

"Bezoekers betreden het festivalterrein op eigen risico. De organisatie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade, uit welke hoofde dan ook, welke direct of indirect het gevolg is van handelen of nalaten van organisatie, van personen in haar dienst, of van andere personen die door of vanwege haar te werk zijn gesteld, of van derden, tijdens of in verband met het verblijf op het festival, tenzij de schade het gevolg is van opzet of grove schuld.
Bezoekers worden geadviseerd oordoppen te dragen.
Het is niet toegestaan buiten de daartoe bestemde toiletten te urineren.”

Maar zelfs de medewerkers van Amsterdam Open Air of standhouders houden zich niet aan de voorwaarden. Het zware vrachtverkeer zorgt nog steeds voor sterke verdichting van de bodem en de 20.000 bezoekers per dag belasten het terrein verder. De gemeente heeft een onderzoek aangekondigd naar bodem en ecologie, maar dat kan nog jaren duren en de vraag is of dat ernstig zal gebeuren. Intussen gaat men stug door met het verlenen van omgevingsvergunningen en nog steeds heeft het stadsdeel het niet voor mekaar gekregen om de procedures volgens de regels te doen verlopen.

Jammer genoeg is er nog geen definitieve uitspraak van de Raad van State over de legaliteit van de omgevingsvergunningen. Duidelijk is intussen wel dat ook de gemeente ervan uitgaat dat de bodem verdicht raakt en dat dit dus schade veroorzaakt aan de bodem, het bodemleven en de waterhuishouding in dit natuurgebied. Men wacht waarschijnlijk op een crisissituatie waarbij het hele terrein onder water staat om in te grijpen en dan uit te roepen ‘dit hadden we nooit kunnen voorzien!’.

Amusement gaat ook voor een ‘groene’ coalitie vóór behoud van natuur en biodiversiteit. Dus denk goed na op welke partij u straks gaat stemmen voor de provinciale verkiezingen. De enige partij die een degelijk groen beleid voert is de PvdD, de Partij voor de Dieren. Deze partij heeft niet alleen een fatsoenlijk beleid voor onze natuur, maar ook voor onze maatschappij. Wij mogen onze eigen habitat niet vernielen omdat festivalbezoekers even op vijf punten willen scoren, de 5 d’s.

Hamsterdam Hopen Hair, de idylle voor de millennials – too blessed to be depressed – die ingewijd worden in de blessings van de neoliberale maatschappij, verdoving en consumptie, die garandeert dat natuur ondergeschikt is aan het amusement van de neoliberale mutant. Enkel op festivals voelt de millennial dat hij leeft.

Wat zo’n festival betekent voor de vogels, daar denken het college, de bezoekers en Amsterdam Open Air niet over na. Dat die vogels ook helpen om de eikenprocessierupsenplaag te bestrijden die elk jaar in het Gaasperpark huishoudt, is geen argument voor het bestuur om die vogels te beschermen. Toch blijft het Gaasperpark een natuurgebied dat is bedoeld voor bescherming van natuur en biodiversiteit. Maar zoals gezegd, het geld regeert, ook voor een ‘groen’ college.

© Natuurbescherming ZO 2015