Blog

De actie gaat verder

Protestactie inspraakavond Hoofdgroenstructuur
dinsdag 10 januari, 19:15  uur, Stopera
Kom ook en bescherm het Amsterdamse groen!

 Beste groene Amsterdammers, 

Onze vorige actie voor de Hoofdgroenstructuur was succesvol! De Telegraaf en het Parool schreven over de actie en de gemeenteraad besloot tot een inspraakavond op 10 januari. Voor deze avond organiseren we een nieuwe actie. Het streven is om 100 bewoners of meer in en buiten de raadszaal bijeen te brengen. We verzamelen 10 januari om 19:15 uur bij de Stopera op het plein aan de Amstel-kant. Kom je ook? 

Inspraakavond Hoofdgroenstructuur 

De stadsnatuur staat op losse schroeven door een nieuw beleidsstuk over de Hoofdgroenstructuur. Kom daarom op dinsdagavond 10 januari in actie! Kom naar de Stopera voor de inspraakavond over de Hoofdgroenstructuur. Laat je horen en zien, zodat we de gemeenteraad kunnen overtuigen hoe belangrijk de Amsterdamse stadsnatuur voor ons is. Stuur deze oproep ook vooral door en trommel andere groene Amsterdammers op! 

Wil je inspreken bij de gemeenteraad over de Hoofdgroenstructuur op 10 januari? Meld je uiterlijk 48 uur voor de vergadering aan via secretariaatRO@amsterdam.nl of via dit formulier

Wil je de groene stem van Amsterdam laten horen, maar niet inspreken? Kom dan in groene kleding naar de Stopera en demonstreer samen met ons binnen en buiten de raadszaal. Protestborden zijn in de raadszaal niet toegestaan, buiten wel. 

Hoofdgroenstructuur van Amsterdam onder druk 

De stadsnatuur en het natuurlandschap in Amsterdam worden bedreigd. Door wijzigingen in het Beleidskader Hoofdgroenstructuur zal de beschermende functie van de Hoofdgroenstructuur op steeds meer plekken in de stad niet langer gelden. Dit zijn de gebieden waar het nieuwe college grootse plannen voor woningbouw, sportaccommodaties en windturbines heeft en dit bouwen zal ten koste van de Amsterdamse stadsnatuur gaan. Bewoners, deelraden en raad komen daarbij buitenspel te staan en de natuur heeft geen stem. 

Wat zijn deze wijzigingen en wat zijn de bezwaren? 

• De wijzigingen in het beleidskader Hoofdgroenstructuur zijn ingrijpend en pas ingevoegd na de inspraakronde van februari 2022 en zijn dus niet democratisch getoetst.

• In het meest recente beleidsdocument Hoofdgroenstructuur zijn 85 bijzondere gebieden toegevoegd. Deze gebieden krijgen een aparte status, Het college kan hier plannen maken zonder deze voor te leggen aan bewoners en de gemeenteraad.

• In deze 85 gebieden wijzigt de taak van de Technische Advies Commissie. Deze kan geen negatief advies meer afgeven, maar slechts aanpassingen voorstellen. Waar bij een negatief advies de raad zich kon uitspreken, is dit in de concept Hoofdgroenstructuur geen optie meer omdat er geen negatieve adviezen meer mogelijk zijn.

Kom op voor de Amsterdamse natuur 

Wij geven onze stadsnatuur en hoofdgroenstructuur niet op! Dit kan alleen door de boel op stelten te zetten door onze inzet en massale aanwezigheid. Kom 10 januari om 19:15 uur naar de Stopera om onze groene stem te laten horen! 

Van groot belang is dat het NNN, NatuurNetwerk Nederland, op geen enkele manier geborgd is dit beleidskader. Het is bedoeld om het NNN voor eens en voor altijd af te schaffen en vrije teugel te geven aan ‘ontwikkeling’ van het groen.

Actie tegen de nieuwe Hoofdgroenstructuur

protest hgs

Protestactie Hoofdgroenstructuur

woensdag 7 december, 13:30 uur - Stopera 

Kom naar de Stopera!

Beste groene Amsterdammers, 

De bescherming van de Amsterdamse stadsnatuur staat op losse schroeven door een nieuw beleidsstuk over de Hoofdgroenstructuur waarin wethouder Reinier van Dantzig zich vooral richt op grootse bouwplannen van nieuwe woningen, wegen, parkeervakken en recreatie in het laatste overgebleven Amsterdamse groen. Het gaat om onherstelbare vernietiging en aantasting van de Hoofdgroenstructuur waarvan de kritische grens al lang is overschreden.

Wij, groene bewoners van Amsterdam, roepen iedereen die onze stadsnatuur lief heeft op om woensdag 7/12 bij de Stopera tijdens de openbare vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening om 13:30 uur in de Willem Kraan-zaal onder begeleiding van kabaal en groene banners een duidelijk signaal aan het stadsbestuur af te geven

We roepen op tot het respecteren van het participatieproces, het behoud van de onafhankelijke Technische Advies Commissie, het schrappen van het hoofdstuk ‘bijzondere situaties’ en het versterken van de beschermingsstatus van de Hoofdgroenstructuur in het algemeen.

Groengebied Amstelland en de schappen

Morgen, donderdag is er weer een vergadering van Groengebied Amstelland. Ik heb de stukken doorgenomen. Er zijn onderzoeken gedaan door de provincie (om de recreatiedruk op de kaart te krijgen) met rapporten en GGA heeft een concept ambitiedocument opgesteld. De kern van de zaak is dat er een stijgende druk komt o.a. door toekomstige bouwplannen op onze natuur- en recreatiegebieden. In alle stukken is nog steeds sprake van sterk verhullende terminologie. Nergens lezen we het woord ‘evenementen’, laat staan ‘festivals’, maar men blijft bij een toekomstige ‘zonering’ en spreiding van de druk, wat dat ook mag inhouden. Met ‘recreatie’ wordt vooral bedoeld evenementen en festivals, en barbecues.
Veel kunnen we dus niet verwachten van de ontwikkelingen bij GGA.

Je houdt het niet voor mogelijk maar in de rapporten staat een indeling in 7 soorten burgers/natuurgebruikers:
- avontuurzoekers
- plezierzoekers
- harmoniezoekers
- verbindingszoekers
- rustzoekers
- inzichtzoekers
- stijlzoekers.
Onder de stijlzoekers en plezierzoekers vind je de festival- en barbecuefans. Dus die zijn al ingecalculeerd.
In elk geval werd geconstateerd dat er een hoge recreatiedruk is rond de Gaasperplas met gevaar voor natuur.
Hoe men de drukte wil spreiden is nog een vraag.

Er komt nog een raadpleging publiek over het concept ‘ambitiedocument’. Waarin ook al sprake is van zonering in het Gaasperpark.
De recente zoneringskaart van GGA zie er zo uit:

zoneringskaart

Ergens rechtsboven is een vlekje ‘rustige natuur’.

De verdeling bestaat uit ‘rustige natuur’ (groen), ‘gemoedelijke recreatie’ (oranje) en ‘dynamisch ontvangstgebied’ (rood). Het ‘dynamisch ontvangstgebied’ rond de Ouderkerkerplas is duidelijk bedoeld voor festivals als Buiten Westen georganiseerd door Air Events BV, al bekend van Amsterdam Open Air, en Festival Macumba, van Macu Events VOF. Het gebied rond de Gaasperplas is gelukkig geen ‘dynamisch ontvangstgebied’, maar behoort ook niet tot ‘rustige natuur’ of ‘gemoedelijke recreatie’, en dat is verontrustend.

De Eindrapportage Natuur- en recreatiegebieden Noord-Holland’ ziet wel een gevaar: "Op bepaalde plekken en routes wordt de recreatiedruk te groot en ontstaan conflicten tussen gebiedsfunctie natuur versus recreatie” want "Bouwopgave regio maakt recreatieve functie nog belangrijker."

Die gebiedsfunctie recreatie betekent feitelijk nog steeds festivals en horeca bij het bastion en de westzijde van de plas. Bouwen in het NNN staat nog steeds op de agenda!!! 
Het Toekomstplan Gaasperplas staat nog steeds op de agenda.
Uit een voorstelstuk: "Volgens de initiële planning zou de uitvoering van het Toekomstplan Gaasperplas starten in 2022. De gemeentelijke projectorganisatie heeft echter meer tijd nodig voor voorbereiding en
participatie en voorziet de start van de uitvoering inmiddels pas in 2024.” (Kleurtoevoeging is van mijzelf)
Het is duidelijk dat meer ‘recreatie’ een gevaar is voor de natuur.

We kennen het Beleidskader Hoofdgroenstructuur van het college van Amsterdam al, en dat is gewoon een uitholling van het NatuurNetwerk Nederland, want daarin wordt het grootste deel van het Gaasperpark een ’stadspark'. De discussie hierover is nog niet rond. Er komt een 2e termijn in de Commissie RO en nog een bespreking in de gemeenteraad. Het rammelt en rommelt aan alle kanten.

Het bestuur van GGA is verplicht om zich te houden aan de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen, maar heeft al een verzoek tot uitstel gestuurd aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland. De wijzigingen in de wet dienen vóór 1 juli 2024 verwerkt te zijn in alle gemeenschappelijke regelingen, dus alle recreatieschappen. Het gaat bij GGA niet van harte.

Zolang het NNN niet adequaat geborgd is in het beleid en het beheer van de schappen in NH zal het blijven rammelen en rommelen in de gemeenten en zal het beleid niet voldoen aan de nieuwe wet die in de pas moet lopen met de Europese wetgeving en de EU verdragen, met name het Verdrag van Aarhus.

Omdat sinds kort het Verdrag van Aarhus op de agenda is komen te staan van rechtbanken en ook de Raad van State en het Rijk, moet men weer iets verzinnen om de ‘participatie’ op voor de gemeenten ‘onschadelijke’ manier in te bedden in de bestaande ondeugdelijke praktijken van de gemeenten.
Recreatie Noord-Holland NV is in elk geval opgeheven. Nu moeten de schappen het NNN nog borgen in hun beheer en beleid.

Petitie voor natuurherstel

natuurherstel

Natuurherstel petitie: "De Europese natuur staat onder grote druk. Meer dan 80% van de habitats verkeert in slechte staat. Een op tien soorten bijen en vlinders dreigt uit te sterven. De Europese Commissie poogt deze natuurverslechtering te keren met een voorstel voor een Europese natuurherstelwet. Helaas keerden zowel de Nederlandse Minister van LNV als een meerderheid van de Tweede Kamer zich recent tegen het voorgestelde verbod op natuurverslechtering in deze wet.

De ondertekenaars van deze petitie verzoeken de Tweede Kamer en het kabinet haar positie ten aanzien van het Europese voorstel voor een natuurherstelwet te herzien. Wij vragen Nederlandse politici zich in Brussel hard te maken vóór een krachtige wet, die lidstaten verplicht natuurverslechtering tegen te gaan en ecosystemen te herstellen. Van landbouwgebied en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen.”

De oproep wordt ook gedaan door heel wat natuurverenigingen, o.a. Stichting Landschappen NL en Nature Today.

Het college van de gemeente Amsterdam is bijzonder leugenachtig bezig.
Amsterdam: "Amsterdam breidt beschermde groengebieden uit
Amsterdam breidt het beschermde groen in de stad uit naar ongeveer 72 vierkante kilometer. Dat is maar liefst een derde van het totale oppervlak van Amsterdam. Door deze uitbreiding ontstaat er een groot en aaneengesloten netwerk van groen dat we beschermen tegen bebouwing en verharding.

Hoofdgroenstructuur
De Amsterdamse Hoofdgroenstructuur bestaat nu 25 jaar en is uniek in Nederland. Als een gebied is opgenomen in de Hoofdgroenstructuur, zijn woningbouw of andere vormen van verharding niet toegestaan. Een speciale adviescommissie beoordeelt daarom alle plannen in en om de beschermde groengebieden.”

Bescherming? Dat slaat als een tang op een varken. Het gaat niet alleen om verharding voor woninbouw, maar ook om verdichting van de bodem van parken door festivals. Die vorm van verharding mag gewoon doorgaan. Erger nog, de mogelijkheden voor verdere ‘ontwikkeling’, dus commercialisering van de parken, worden steeds groter.
De gemeente Amsterdam heeft aan indieners van zienswijzen net een Nota van beantwoording gestuurd als reactie op ingediende zienswijzen over de nieuwe Hoofdgroenstructuur.
De aangepaste HGS kunt u hier downloaden.

"Van college naar bespreking in de raad
Het aangepaste beleidskader Hoofdgroenstructuur, de toetskaart én de Nota van Beantwoording zijn op 25 oktober 2022 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad. In eerste instantie wordt het naar verwachting op 16 november 2022 besproken in de commissie Ruimtelijke Ordening (RO), waarbij u in de gelegenheid wordt gesteld om in te spreken. Daarna gaat het naar de gemeenteraad, die zal besluiten of ze de stukken wil vaststellen. Ook hier kunt u inspreken. Zodra dit ‘vaststellen’ is gebeurd kan het beleidskader niet meer worden veranderd."

Deze nieuwe HGS is bedoeld om het NNN de facto af te schaffen in Amsterdam. In de nieuwe HGS wordt een groot deel van het NNN, NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas en De Hoge Dijk, en elders gereserveerd voor evenementen en meer reuring. Dat betekent gewoon vernietiging van natuur en biodiversiteit.
Het Gaasperpark, dat ook bescherming van de provincie kreeg als ‘landelijk gebied' wordt door het college tot ‘stadspark’ afgewaardeerd, met een klein stukje ‘natuurpark’ rond de Gaasperplas. Beide benamingen zijn volkomen arbitrair en hebben geen enkele ambtelijke en juridische waarde. Van belang blijft de status van NNN, waarvoor de Provinciale ruimtelijke verordening en de Omgevingsverordening NH geldt.  Aan het NNN mogen geen gebieden onttrokken worden, mag geen horeca gebouwd worden, want daar staan behoud en versterking van natuur en biodiversiteit voorop.

clips 6092

Is dit een verkapte wijziging van het bestemmingsplan Gaasperdam?

clips 6093

Ik raad iedereen dan ook aan om in te spreken in de Commissie Ruimtelijke ordening; wat kennelijk volgens het bericht dat indieners van zienswijzen hebben ontvangen, ook nog mogelijk is in de gemeenteraad. U kunt ook aan alle leden van de gemeenteraad nu al een bericht sturen met uw redenen waarom deze HGS niet goedgekeurd mag worden.

U kunt ook de hele commissie in een keer mailen:
mailboxROvoorburgers@amsterdam.nl

De mens tegen de natuur

Unesco

De UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, bestaat al een hele tijd en geeft ook een blad uit in diverse talen over diverse belangrijke onderwerpen. Op UNESCO kunnen de nummers gedownload worden. In  1948 verscheen al een nummer over de gevaarlijke activiteiten van de mens voor de natuur. Klik op het plaatje voor de download pagina. Het is bijzonder rampzalig dat na zoveel jaren de natuur nog steeds verder aftakelt.

Aanvalsplan landschap

clips 6069

Er is een Aanvalsplan landschap aangeboden aan minister Van der Wal.

GroeneRuimte: "Het Aanvalsplan Landschap dat woensdag is gepresenteerd en aangeboden aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) geeft het dringend advies om het Nederlandse platteland de komende dertig jaar te voorzien van een grote hoeveelheid relatief kleine stukjes natuur, zoals bosschages, heggen, boomgaarden, poelen, kruidenrijke stroken en natuurvriendelijke sloten. Deze ‘kleine landschapselementen’ kunnen worden aangelegd en beheerd door boeren, particuliere eigenaren en ook overheden. Het gaat om gebieden die maximaal enkele hectaren groot zijn. De kosten bedragen tot 2030 ongeveer 7,5 miljard euro en die moeten door het Rijk worden betaald. 

Het platform, Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, stelt zich ten doel in 2030 de aanhoudende trend van biodiversiteitsverlies in Nederland te keren. Het woensdag gepresenteerde aanvalsplan bepleit een "groenblauwe dooradering” van ongeveer 10 procent van het landelijk gebied in Nederland, buiten de bebouwde kom en exclusief de bestaande natuur in het Natuur Netwerk Nederland en de Natura 2000-gebieden.

Gronden van boeren, overheden en particulieren moeten worden omgevormd tot natuurgebiedjes. Eigenaren die hun gronden beschikbaar stellen, moeten de kosten voor aanleg en beheer vergoed krijgen en ook moeten ze een vergoeding krijgen voor gederfde inkomsten door het veranderen van functie van de grond.”

Jackson Wild

Een video van Jackson Wild

Nieuwe vogelatlas van Amsterdam

VogelwerkgroepAmsterdam: "Nieuwe Vogelatlas van Amsterdam bijna af

Als Vogelwerkgroep Amsterdam zijn we bezig een nieuwe Vogelatlas te maken, niet alleen van broedvogels, maar ook van wintervogels. In 2 jaar tijd, 2020 en 2021, zijn alle 554 kilometerhokken in ons werkgebied onderzocht.

Pasted Graphic 1

Amsterdam telt 194 vogelsoorten, van het opwindende woudaapje tot de slaapverwekkende houtduif. Maar door ontwikkelingen in het landschap hebben de vogels in de stad hun winnaars en verliezers. ‘De komende twintig jaar gaan er gigantische verschuivingen optreden.’

VogelsAmsterdam: "De atlas is zelf een vervolg op het in de jaren negentig verschenen Sijsjes en drijfsijsjes, het vogelboek van de toenmalige stadsecologen Martin Melchers en Remco Daalder. Van Groen: “Eigenlijk heeft Remco de aanzet gegeven. Hij hield een lezing voor de vogelwerkgroep en pleitte daarbij voor een nieuw onderzoek naar de soorten in de stad. Amsterdam is zo sterk veranderd sinds de jaren negentig. Het kan niet anders of dat moet ook gevolgen hebben gehad voor de vogels die hier leven.”

Gigantische verschuivingen

De natuur reageert op de ontwikkelingen in het landschap. En er zijn nogal wat ingrijpende ontwikkelingen op dit moment: uitbreiding en verdichting in de stad, klimaatverandering en stikstofdepositie in het land. Van Groen: “Dat gaat allemaal heel veel invloed hebben, ook op de vogelsoorten in en rond de stad. Ik denk dat er in de komende twintig jaar gigantische verschuivingen gaan optreden. Ik hoop dat er tegen die tijd weer een onderzoek wordt gehouden. Ik ben nu al benieuwd naar de uitkomsten.”

De Vogelatlas van Amsterdam, 34,90 euro, hier te bestellen.

Feestelijke presentatie van de nieuwe vogelatlas voor leden vindt plaats op 5 oktober 2022 in Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106M, van 19:30 tot 22:30 uur! Het boek is ook dan te koop!"

Verstoorde balans tussen recreatie en natuur

clips 6067

NatureToday: "Uit een enquête van de Heimans en Thijsse Stichting blijkt dat 91% van de natuurliefhebbers vindt dat de recreatie in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Er blijkt een zeer grote wens naar meer toezicht, handhaving en bewustwording. Meer weten? Kom op 1 oktober naar Wageningen voor het Heimans en Thijsse Symposium ‘Knellende liefde? Over de (verstoorde) balans tussen recreatie en natuur’. 

Hoe wegen we het toenemende recreatieve gebruik van de natuur af tegen de negatieve effecten die dit ook met zich meebrengt? In het symposium wordt het thema van vele kanten belicht, inclusief mogelijke oplossingen. Registratie voor dit interessante middagprogramma is nog mogelijk via de website van de Heimans en Thijsse Stichting.

Tijdens het symposium worden de laatste inzichten uit onderzoek naar verstoring door recreatie op natuur gepresenteerd. Ook zijn er korte presentaties met kritische bevragingen over ervaringen en oplossingen verspreid over Nederland:
Het effect van recreatie op broedende plevieren op zeedijken in Zeeland
Vogelwachter op Terschelling: van bewaker naar gastheer
Posbank: de eeuwige zoektocht naar de balans tussen natuur en recreatie
Van kraanvogel tot veenhooibeestje: ervaringen in het Fochteloërveen

Als intermezzo tonen we ‘Grielen in de Kennemerduinen.’ Deze korte, gerestaureerde film uit het archief van de Heimans en Thijsse Stichting wordt toegelicht door ornitholoog Gerard Ouweneel. Uiteraard sluiten we de bijeenkomst af met een gezellige borrel."

Vriendendag Diemerbos

Uitnodiging
Vriendendag 2022 op 25 september (vanaf 10.30 uur)
bij Boerderij Landlust
Thema: Biodiversiteit

secretaris vriendendag 2022 biodiversiteit (1)

© Natuurbescherming ZO 2015