Blog

Guilty pleasures

En jawel hoor, de bekendmakingen van aanvragen voor festivals rollen de administratie van de gemeente weer uit. Voor Amsterdam Open Air en Guilty Pleasure. Inderdaad, het wordt nog meer guilty. Guilty as charged, your honour!

covid

En nog wel precies op deze stormdag. Toekomstbestendig kun je festivals met grote tenten en bouwsels in deze tijd niet meer noemen, nog afgezien van de gevaren van nog meer pandemieën, en meer mutaties van virussen.
Happy go lucky, onbezorgd de brave new world weer in van extreem amusement. Nu extra aantrekkelijk met het verhoogde risico en de kick van nog extremer ervaringen, en nog steeds in strijd met de regels ruimtelijke ordening!

Amsterdam
"Aanvraag omgevingsvergunning Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Adres: Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Omschrijving:
het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v. festival Guilty Pleasure 2022 in het Gaasperpark Zuidoostoever op 9 en 10 juli 2022”

Amsterdam
"Aanvraag omgevingsvergunning Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam
Adres: Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam
Omschrijving: het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v 2 daags festival "Open Air 2022" in het Gaasperpark Noordoever op 4 en 5 juni 2022

Het spelletje van de rattenvanger van Hamelen wordt straks weer overal opgevoerd; de festivalorganisatoren slepen de gewillige jongeren met vunzige of andere deuntjes hun fuiken in.
En onze overheden gaan verder met festivaliseren. Ik ben benieuwd wat onze burgemeester gaat doen, zij draagt tenslotte de volle verantwoordelijkheid voor evenementen, zowel wat betreft vergunningen als orde en veiligheid. Het was al gebruikelijk dat bij een groot evenement als ADE een paar slachtoffers vielen; eigen schuld natuurlijk, vinden overheid en organisatoren.

NRC: "De salami-tactiek in Nederland: steeds een stuk natuur erbij pikken

Eind jaren tachtig werden de eerste percelen bos gekapt om golfbanen aan te leggen. De gang van zaken was volgens de Raad van State destijds onrechtmatig. Ook is sindsdien een „salami-tactiek” toegepast, aldus omwonenden: steeds opnieuw een stukje natuur inpikken. Ook nu blijft de aantasting van de beschermde natuur beperkt tot ongeveer één hectare. „Dat noemt men een minimale ingreep. Maar vele minimale ingrepen maken samen een grote”, zegt Toine Smits, emeritus hoogleraar duurzaam waterbeheer.

De strijd om het bos naast The Duke is een voorbode van de wijze waarop de komende jaren om de natuur zal worden gevochten, verwachten Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu. Want alle mooie woorden over natuurbescherming in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet ten spijt, maakt het kabinet een „historische fout” waardoor veel natuur het af zal leggen tegen de ambities om in die natuur recreatieparken, woningen, windmolens, zonnepanelen en wegen te bouwen, menen zij.

Nee, niet in de Europees beschermde Natura2000-gebieden, maar in gebieden die worden gerekend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat geldt als de ‘ecologische ruggengraat’ van Nederland, eerder bekend als de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In de nieuwe Omgevingswet, die al jaren op invoering wacht, vervalt formeel het ‘nee, tenzij’-principe dat volgens natuurbeschermers veel ellende heeft voorkomen; het uitgangspunt dat in deze natuur geen ingrepen mogen worden gepleegd, tenzij er een „groot maatschappelijk belang” mee gediend is en er „geen alternatieven” mogelijk zijn."

Demonstratie De Groene Revolutie

Hoewel het afgelopen zaterdag een koude en windige dag was, heeft de natuur ons welgevallig verwelkomd met een magistraal stralende zon.

Het was een opsteker voor veel Amsterdammers die zich al jaren inzetten voor meer groen, meer natuur in onze stad.

Voor andere goede reportages kunt u terecht bij NH Nieuws. AT5 neemt echt nieuws altijd van hen over, ook dit.

Zij hebben ook een radiointerview met Groene Revolutie verzorgd.

Overigens hebben ze ook een heel goede natuurreporter, Stephen Roest. Doet nu ook tv-reportages over natuur in NH, Natuurlijk Noord-Holland.
Een aanrader.

Demonstratie zaterdag

Grioene revolutie

Van Noord tot Zuidoost en van Centrum tot West
zetten bewoners zich in voor het groen.
Samen maken we ons sterk voor de stadsnatuur van Amsterdam.

Aanleg stroomleidingen begonnen

Zie ook het vorige bericht.

Gisteren zijn de werkzaamheden voor de stroomleidingen begonnen.

Na de powerputten worden deze week de stroomleidingen aangelegd voor de electrificatie van het Gaasperpark. Men is gisteren begonnen met het graven van de kabelgoten.
Vorig jaar (tegelijk met de powerputten?) is een nieuw trafohuisje aangelegd tussen de eerste twee blokken van Nellestein. De kabelgoot loopt hiervandaan richting de eerste powerput en verder. 
Volgens de verhuurder van Nellestein heeft het stroomnet geen capaciteit om alle woningen hier ‘all electric’ te maken. De vraag is of het trafohuisje is aangelegd, niet voor de bewoners van Nellestein, maar enkel voor het faciliteren van evenementen in het Gaasperpark. Het zou wel bar en boos zijn als energietransitie als belang achtergesteld wordt op het festivalbeleid.

Opvallend op de foto's is dat nu duidelijk wordt hoe de grondlagen erbij staan. De graslaag is bijzonder dun en zeer ondiep geworteld. Ook de wortels van de grote bomen liggen enkel in de bovenste grondlaag, vooral daar waar het grondwater hoog staat, behalve op het bolwerk. In de diepere lagen is over het algemeen ook weinig te merken van bodemleven.

Updates volgen.

Aanleg nieuwe stroompunten Gaasperpark

Amsterdam: "Aanleg netbeheer kabel stroompunten Gaasperplas

Van maandag 7 februari tot en met vrijdag 11 februari legt netbeheerder Liander de ondergrondse netbeheer kabel aan voor de stroompunten bij de Gaasperplas. De werkzaamheden vinden plaats aan de noordelijke kant van het Gaasperpark en veroorzaken geen hinder voor parkbezoekers of buurtbewoners.

Bij de Gaasperplas vinden jaarlijks evenementen plaats. We willen dat evenementen duurzamer worden. Het plaatsen van stroompunten past in dat beleid en is daar een onderdeel van. Het plaatsen van de stroompunten betekent minder CO2-uitstoot en minder vrachtverkeer om de generatoren te plaatsen en van fossiele brandstof te voorzien. Dat zorgt voor minder vervuiling.

Het plaatsen van de stroompunten is geen opstap naar meer evenementen. Het aantal evenementen bij de Gaasperplas ligt vast in de locatieprofielen. De locatieprofielen staan in het Amsterdamse evenementenbeleid. Bekijk de pagina Locatieprofielen voor evenementen voor meer informatie.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats aan de noordkant van het Gaasperpark tussen Liendenhof tot boven het Bastion. Het gaat om kleine werkzaamheden die geen hinder veroorzaken voor parkbezoekers en buurtbewoners. Als u regelmatig in het park wandelt kunt u mogelijk een kleine graafmachine tegenkomen. De werkzaamheden vinden in de winterperiode plaats en hebben minimaal invloed op de natuur.

Voor vragen kunt u terecht bij gebiedsmakelaar Marthe Velvis.
E-mail: m.velvis@amsterdam.nl

Adviesraden en elektrificatie Gaasperpark

DE RADEN EN DE ELECTROFICATIE ZIJN DE BASIS
VAN DE NIEUWE WERELD VAN HET GAASPERPARK

Zo zien we weer eens een keer wat de bedoelingen zijn van het huidige college: doorgaan met festivals en commercie in het Gaasperpark.
In plaats van 'meer democratie, minder markt
 zoals ons beloofd was, krijgen we minder democratie en meer markt. De huidige coalitie heeft ons dus voorgelogen in het coalitie-akkoord van vier jaar geleden. Weet u nog wel? Het had de titel Een nieuwe lente en een nieuw geluid.

Normaal gesproken is hier een omgevingsvergunning voor nodig en een bekendmaking ruim vooraf. Maar ook dit ligt niet in de bedoelingen van dit college.

De Omgevingsvisie is nog niet eens in een Omgevingsplan uitgewerkt zoals de Omgevingswet dat voorschrijft, maar dat het Gaasperpark een stadspark wordt is al een tijd geleden beslist en de zienswijzen die wij als omwonenden insturen over de nieuwe Hoofdgroenstructuur zullen in de Nota van beantwoording afgewezen worden. De werkzaamheden die passen in de nieuwe HGS worden nu al uitgevoerd.
Eerder waren er al powerputten aangelegd. In plaats van het verbruik van electriciteit te verminderen, sponsort de gemeente meer grootschalig verbruik.

Democratisering en vergroening? In your dreams!
Er kan nog veel minder CO2 uitstoot en veel minder vervuiling bereikt worden als er GEEN evenementen plaatsvinden.

De Levende Natuur

DLN 1

Het blad De Levende Natuur is sinds de eerste jaargang van 1897, onder redactie van E. Heimans, J. Jaspers en Jac. P. Thijsse, nog steeds springlevend. Het heeft een nieuw jasje gekregen en vanavond komt voor abonnees ook een digitale versie beschikbaar die ook op desktop, tablet en mobieltje te lezen is. Dus echt de moeite van abonneren waard.

Er staat in dit nummer ook een artikel over de meervleermuis, een soort die ook in het Gaasperpark is waargenomen. Deze soort wordt bedreigd door de woningisolatie vanwege de energietransitie. Om deze soort niet verder achteruit te laten gaan zijn maatregelen nodig om in de woningbouw en/of gemalen en bouwwerken zoals die in het tunnelpark bovenop de A9 voorzieningen aan te brengen voor vleermuizen. 

DLN 01 2022

DLN jg. 123, nr 1:
“Soorten zijn van zichzelf, niet van ons

Ecosystemen zijn van belang als leefomgeving voor soorten; we willen immers niet dat die alleen in dierentuinen en plantentuinen voortbestaan. Maar daarnaast kun je ook ecosystemen, als samenhangende en stabiele levensgemeenschappen, een waarde toekennen om zichzelf.
Die eigen waarde van soorten en ecosystemen staat bekend als intrinsieke waarde…
Vanwege hun eigen waarde hebben soorten en ecosystemen bestaansrecht en recht op bescherming. … We hebben niet het recht om ze te schaden zonder goede reden. We mogen niet zomaar bossen kappen, wegen aanleggen door natuurgebieden of delfstoffen winnen. …
De Nederlandse Wet natuurbescherming zegt: “Deze wet is gericht op het beschermen en ontwikkelen van de natuur, mede vanwege de intrinsieke waarde, en het behouden en herstellen van de biologische diversiteit” (Artikel 1.10 1a).
Het is niet alleen kortzichtig en ineffectief om ecosysteemdiensten als voornaamste argument voor natuurbescherming op te voeren, maar ook onoprecht. Want natuurbeschermers zullen, mag ik toch hopen, diep in hun hart vinden dat alle soorten en ecosystemen in principe bestaansrecht hebben.

DLN: “Zorgen om de nieuwe Omgevingswet

De Omgevingswet bundelt 26 wetten en honderden regels over de bescherming en het gebruik van onze leefomgeving: wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Opvallend aan de nieuwe wet is de decentralisatie: provincie en gemeenten krijgen meer ruimte voor eigen beleid. De rijksoverheid heeft een nationale omgevingsvisie ontwikkeld en legt in vier Algemene Maatregelen van Bestuur vrij flexibele rijksregels op. Provincies stellen elk een provinciale omgevingsvisie op en een omgevingsverordening, met instructies waar gemeenten zich aan moeten houden. Gemeenten krijgen meer ruimte voor eigen afwegingen en initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van energietransitie. Elke gemeente maakt een omgevingsvisie, en een omgevingsplan dat de huidige bestemmingsplannen vervangt. Gemeenten krijgen daar acht jaar de tijd voor. Wat ook opvalt is dat natuur- en milieu-organisaties en betrokken burgers meer betrokken moeten worden bij die omgevingsvisies en -plannen, en ook bij initiatieven van bijvoorbeeld projectontwikkelaars; meer participatie dus. Overheden en initiatiefnemers moeten aangeven hoe ze burgers en maatschappelijke organisaties bij de besluitvorming betrekken. Burgers en maatschappelijke organisaties kunnen daartoe ook het initiatief nemen.”

Als ik één feit hier nog wil naar voren brengen dan is het dat in de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 het NNN, NatuurNetwerk Nederland niet genoemd wordt, waarmee Amsterdam de Provincie Noord-Holland al een schot voor de boeg geeft en het NNN de facto vervangt door een eigen systeem dat bestaat uit een wirwar van groentypen met een eigen bestemming. De Provincie heeft in de eigen Omgevingsvisie NH2050 dit gesteld: "Natuurnetwerk Nederland (NNN) blijft de basis van de natuurstructuur”.

Het blad De Levende Natuur sluit aan bij een rijke geschiedenis. Waarvan hieronder een bescheiden bijdrage van mijn kant via de Heimans en Thijsse Stichting die nog veel foto- en filmmateriaal in bezit heeft dat gedeeltelijk gedigitaliseerd is of nog gedigitaliseerd moet worden. Onderstaande foto’s heb ik gedigitaliseerd en bewerkt voor dit eerste nummer van jg. 123. 

Dolfijn Noordwijk 1928
Dolfijn paal 77

Dit zijn foto’s gemaakt in 1928 door Jan P. Strijbos (op de bovenste foto de man links), een van onze natuurfoto- en filmpioniers, toen op het strand van Noordwijk een dolfijn aangespoeld was. Ter identificatie is hij op een Harley Davidson naar het Natuur Historisch Museum in Leiden gebracht.

© Natuurbescherming ZO 2015