Blog

Grielen in de Noord-Hollandse duinen

Ze zijn inmiddels verdwenen, maar er zijn vogelliefhebbers die hun aanwezigheid in de eerste helft van de vorige eeuw gedocumenteerd hebben. Kies voor beeldvullend bekijken. De eerdere afleveringen over de Grielen in Noord-Holland kunt u hier vinden.

Ruud Vlek: "Als onderdeel van een vierluik over voormalige broedgebieden van Grielen in Nederland is een derde filmpje samengesteld met foto- en filmbeelden van de Grielen voorheen broedend in de duinen van Bergen en Schoorl.

Het bevat tekeningen van Hermann Schlegel, Eli Heimans, Jac. P. Thijsse en Jan Ivangh, nestfoto's van vier vogelfotografen: Herman van Zurk, Jan P. Strijbos, Nol Binsbergen en Jan Adriaan Cornelis Klok, en vier filmfragmenten van Strijbos (1937, 1946, 1950) en Andries Hoogerwerf.

Het verzamelde beeldmateriaal documenteert totaal tien verschillende nesten uit acht broedjaren, over een periode van 33 jaar. Op de foto's en films is een enkele maal enige verstoring terug te zien, alsook de waakzaamheid van de Grielen.

Deze beelddocumentatie is tot nu toe grotendeels ongepubliceerd gebleven. Het bevat o.m. de volledige drie series van Nol Binsbergen uit 1938-1940, en wellicht ooit voor klein publiek vertoonde films van Strijbos en Andries Hoogerwerf. Strijbos maakte in 1950 de enige kleurenfilm van Grielen en hun jong op nest in Nederland."

© Natuurbescherming ZO 2015