Blog

Aanvraag evenementenvergunning AOA

Amsterdam: “Amsterdam Open Air B.V. heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van het evenement Amsterdam Open Air 2017 en Amsterdam Open Air Camping 2017.
De locatie voor het festival: Noordoever Gaasperplas, recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam.
De locatie voor de camping: Gaaspercamping, Loosdrechtdreef 7, 1108 AZ Amsterdam.

Voor het festival zullen diverse objecten worden geplaatst. Er wordt levende en mechanische muziek ten gehore gebracht, categorie: Dance.
Op de camping zullen ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2017 diverse objecten worden geplaatst en een randprogrammering met muziek worden aangeboden, een silent disco en een theatervoorstelling.

Data en tijdsduur van het evenement:
Camping: Vrijdag 2 juni 2017 van 20.00 tot zaterdag 04.00 uur,
Zaterdag 3 juni 2017 van 20.00 tot zondag 04.00 uur,
Zondag 4 juni 2017 van 20.00 tot maandag 04.00 uur;

Festival: Zaterdag 3 juni 2017 van 12.00 tot 23.00 uur,
Zondag 4 juni 2017 van 12.00 tot 23.00 uur;
Geluid festival: zaterdag 3 juni 2017 van 12.00 - 23.00 uur en zondag 4 juni 2017 van 13.00 - 23.00 uur;
Soundcheck festival: vrijdag 2 juni 2017 van 16.00 - 19.00 uur en zaterdag 3 juni 2017 van 11.00 uur - 12.00 uur.

De vooraankondiging is ontvangen op 03-11-2016. De aanvraag is ontvangen op 10-02-2017 en in behandeling genomen op 13-02-2017 o.v.v. dossiernummer: ZO17-04075.
De aanvraag kan gedurende twee weken na de publicatiedatum ingezien worden tijdens de openingstijden van het loket van stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken op twee manieren:
Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Direct regelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020. 
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

De termijn voor het indienen van een zienswijze is 14 dagen, gerekend vanaf de datum van publicatie. U kunt uw zienswijze richten aan:
Algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam
o.v.v. het dossiernummer 
ZO17-04075

Of per mail naar: info.sdzo@amsterdam.nl

Stuur uw zienswijze in aan bovenstaand adres of via e-mail. Hoe meer mensen dit doen hoe krachtiger ons protest tegen dit mega-evenement overkomt.

Bestuurscommissies worden opgeheven

In de raadsvergadering van de gemeente Amsterdam van woensdag 15 februari is besloten om de bestuurscommissies op te heffen. Zie punt 18 en 19 op bovenstaande link. De Stichting Natuurbescherming ZO was samen met heel wat andere Amsterdammers uitgenodigd door de Commissie Brenninkmeijer voor een evaluatie van het bestuurlijk stelsel.

Parool: "De zeven Amsterdamse bestuurscommissies worden opgeheven. Met frisse tegenzin stemde een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond in met een wijziging van het bestuurlijk stelsel.

Door het felbevochten compromis van coalitiepartijen D66, VVD en SP kan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer gestemd worden op bestuurscommissies, die volgend jaar worden opgeheven.
In plaats daarvan kunnen Amsterdammers hun stem uitbrengen voor 22 zogeheten gebiedscommissies. Die bestaan uit vier personen die op buurtniveau bewoners moeten vertegenwoordigen.
De commissies worden samengesteld uit politici van bestaande partijen of uit actieve burgers of buurtcomités.
De zeven stadsdelen krijgen geen gekozen bestuurders meer, maar drie bestuurders die door het college van burgemeester en wethouders worden benoemd.

Interessant in deze vergadering is ook het raadsadres van Wij-Amsterdam over de Bewonerseffectrapportage bij vergunningaanvragen en projecten; zie punt 32. Er bestaat al een MER, een Milieu-Effect Rapportage, voor het beoordelen van milieu-effecten van grote gemeentelijke projecten. Wij-Amsterdam wil ook een BER, een Bewoners-Effect Rapportage, die kort gezegd zal onderzoeken wat de effecten van plannen zijn op de bewoners. Dat moet ook gelden voor aanvragen van vergunningen die een grote impact hebben om de leefomgeving van bewoners. Dat is een bijzonder goed initiatief. Daar staat ook de Stichting Natuurbescherming ZO helemaal achter.

Bekendmaking aanvragen omgevingsvergunning

Amsterdam: "Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: Aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening, ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2017.
Het festival wordt in het weekend van 3 en 4 juni 2017 gehouden (Camping 2 t/m 5 juni 2017). Het festival, inclusief het op- en afbouw, neemt 15 dagen in beslag.
De opbouwwerkzaamheden vangen aan op vrijdag 26 mei 2017, vanaf zonsopgang en de afbouwwerkzaamheden duren in principe tot en met donderdag 8 juni 2017,
datum ontvangst 10-02-2017;
Dossiernummer 2799244
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.
Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.”

shots 3280
shots 3306

De early-birdkaarten voor Amsterdam Open Air zijn al uitverkocht. Pittige prijzen. Dus waarom AOA zo weinig hoeft te betalen voor het huren van het terrein is mij onduidelijk. Dit bedrijf verdient miljoenen met overlast als core business.

Amsterdam: "Driemondweg t.h.v. huisnummer 21, 1108 AJ: aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening" t.b.v. het 2 daagse evenement "Gaasper Pleasure 2017, eerste dag" en "Guilty Pleasure festival 2017, tweede dag" op 29 en 30 juli 2017 aan de Zuidoost oever van de Gaasperplas, datum ontvangst 14-02-2017;
Dossiernummer 2805470
Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.
Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.”

Ook van belang is het Ontwerpbestemmingsplan Gooise Kant.

Amsterdam: "Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend. Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 2 februari 2017 het ontwerpbestemmingsplan Gooise Kant vrijgegeven voor terinzagelegging.
Het plangebied van dit ontwerpbestemmingsplan is gelegen tussen de K-buurt en het Nelson Mandelapark langs de Gooiseweg in stadsdeel Zuidoost. Ten zuiden wordt het plangebied begrensd door de Gaasperdammerweg (A9).
In het plangebied is, afgezien van functies als water, groen en verkeer, alleen de functie wonen opgenomen. De eerste woonblokken zijn reeds vergund met een uitgebreide omgevingsvergunning en worden gebouwd. De resterende woonblokken zijn in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen met een uitwerkingsverplichting.”

Er is vanavond ook een vergadering op locatie van de bestuurscommissie, onder andere over bestemmingsplannen, in Buurthuis Anansi, Daalwijkdreef 11. Men heeft aangekondigd dat u daar meer dan drie minuten uw zegje kunt doen.

Meer geld naar natuur?

Trouw: "Martijn van Dam zegt: “als het nieuwe kabinet begaan is met de natuur, dan zal het moeten investeren.” Volgens de PvdA-staatssecretaris van economische zaken is er structureel 100 tot 200 miljoen euro extra nodig om de biodiversiteit te verbeteren.
Mijn vrees is dat straks in de formatie hetzelfde gebeurt als destijds in 2010 met Mark Rutte en Maxime Verhagen. Dat was bijna een Trumpistisch kabinet avant la lettre. Als ik nu naar sommige partijprogramma’s kijkt, ben ik er niet gerust op. Zie het CDA, waar de natuur nog steeds wordt genoemd als belemmering voor boeren en andere ondernemers. In het VVD-programma staat weer dat mensen aandeelhouder van natuurgebieden moeten kunnen worden.”

Van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland is nog maar 15 procent over.
“Je komt nooit meer terug op het niveau waarop het ooit was. Maar het moet beter. Volgens het planbureau is de grootste winst te behalen in de gebieden om de bestaande natuur heen en in de landbouw. Het nieuwe kabinet staat voor een belangrijke keuze. Met 100 tot 200 miljoen extra zit je weer op het niveau van voor de snoeibeurt van Rutte I. Met dat geld kun je het Natuurnetwerk Nederland vergroten en met name de verbindingen tussen bestaande gebieden. En we moeten fors inzetten op natuurlijk boeren, het agrarische natuurbeheer.”

Van Dam

Van Dam fotografeert hier niet de natuur, maar een boerderij.

Misschien kan Van Dam ook iets doen aan de bijen, die de schakel zijn tussen natuur en landbouw.

NatureTodayBijen: schakel tussen natuur en landbouw

Voorafgaand aan de voedseltop, tijdens het event bijenstrategie, constateerden bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties dat wilde bijen, vlinders en andere insecten een economisch belang vertegenwoordigen van miljarden euro’s in de wereldwijde voedselproductie. Bijen vormen de brug tussen voedsel en natuur. Gaat het goed met de bijen, dan gaat het goed met onze voedselproductie, onze natuur en onze gezondheid. Bijen kunnen immers alleen gedijen in veerkrachtige landschappen, die bloemrijk zijn en waar het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum wordt beperkt.

Door de focus op kunstmatig gecontroleerde monocultuur blijft het potentieel van bijvoorbeeld functionele agrobiodiversiteit onbenut. De laatste jaren is gebleken dat dit controlemodel onhoudbaar is. Over de hele linie noteren we verliezen op het platteland, van vogels tot vlinders, van zoogdieren tot kikkers. En niet in de laatste plaats ook bij boeren. Onder meer in de melkveehouderij staan inkomens en gezinnen onder druk en ook dat gaat ons aan het hart.

Wat kunnen we doen om dit sociaaleconomische en ecologische leed uit de weg te helpen? Ten eerste is een eerlijke beloning voor de boeren noodzakelijk. Alleen wanneer zij hun producten met een marge kunnen verkopen, komt er brood op de plank en is leven op het platteland mogelijk. Belangrijker nog is dat biodiversiteit weer een volwaardig onderdeel wordt van de agrarische bedrijfsvoering. Boeren doen er goed aan diversiteit te benutten in plaats van ze uit te schakelen met externe middelen. Landschapselementen zoals hagen en sloten zijn, mits goed beheerd, van grote waarde. Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat diversiteit in planten en dieren zorgt voor robuuste en veerkrachtige natuurlijke systemen en een gezondere bodem. Veerkrachtige systemen kunnen plagen dempen en de negatieve effecten van klimaatverandering opvangen.”

without bees

Klik op bovenstaande banner en u kunt daar zien wat het gevolg zou zijn van leven zonder bijen voor uw ontbijt, middagmaal en dessert.

Het probleem met onze natuurgebieden is dat ze tegenwoordig voor alles moeten dienen, voor recreatie, zelfs luidruchtige, voor evenementen, voor horeca en dat botst vaak met de natuur.

Trouw: “De recreatiedruk op natuur zal in Nederland alleen nog toenemen. Jansen is bezorgd. “We zijn met steeds meer, we hebben steeds meer vrije tijd en we zoeken actievere vrijetijdsbesteding.” Terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen worden gestimuleerd om recreatie te bevorderen.

Veel dier- en plantensoorten hebben echt last van recreatie, aldus Patrick Jansen. “Mensen laten op grote schaal hun honden loslopen in natuurgebieden. Toezicht is er nauwelijks meer, dat is allemaal wegbezuinigd. Ik zeg wel eens gekscherend: op een gemiddelde zondag zitten er meer communicatiemedewerkers van Staatsbosbeheer op Twitter, dan dat er toezichthouders zijn in hun natuurgebieden. De capaciteit van die organisaties is verschoven van actieve bescherming van natuurterreinen naar publiekscommunicatie.”

De recreatiedruk loopt uit de hand, zegt Jansen. “Negentig procent van het grondoppervlak van Nederland hebben wij ingericht om te voldoen aan onze menselijke behoefte. Tien procent is nog over voor de rest van de soorten die in dit land leven. Intussen zijn we op grote schaal bezig onze eigen wensen en functies te projecteren op die resterende tien procent natuur. 

We willen er worden begraven, we willen er wandelen, paardrijden, motorcrossen, hout oogsten, biomassa kweken, wildplukken, natuurfoto’s maken, jagen, recreatiewoningen bouwen, afval van xtc-labs dumpen, vissen, defensie wil er oefenen én we willen mountainbiken. En intussen valt op die tien procent natuur de neerslag van agrarische activiteiten rondom de gebieden, in de vorm van vermesting en verzuring.

“Nederland bungelt onderaan als het gaat om natuurbescherming. Maar ondertussen wil de overheid nog meer recreanten de natuur in lokken. We willen nationale parken van internationale allure. Want we moeten geld verdienen aan de natuur om het beheer te betalen. Terwijl natuurbehoud gewoon een overheidstaak is en niet eens veel geld hoeft te kosten. Dát stoort mij. De overheid zou veel meer oppervlak moeten bestemmen voor groen en natuur zodat de recreatiedruk beter wordt gespreid. En het zou ook enorm helpen als agrarische gebieden aantrekkelijker en toegankelijker werden, zodat recreanten minder op natuurgebieden zijn aangewezen.”

Snoeiwerk

Vandaag zijn er door Groengebied Amstelland werkzaamheden gestart aan een aantal oudere populieren aan de noordoever van natuurgebied Gaasperplas. Het gaat hier om het verwijderen van dood hout en laaghangende takken. Dit wordt gedaan door een ervaren boomklimmer. Op deze manier wordt de veiligheid gewaarborgd en kan de boom weer jarenlang mee.

route MAS

Volgende week zijn er weer maatschappelijke stages en worden de grienden aan de noordoever weer kaalgesnoeid en krijgen de paden weer een verse houtsnipperlaag. In tegenstelling tot eerdere jaren heeft de school rekening gehouden met het broedseizoen en de stages een maand eerder ingepland.

© Natuurbescherming ZO 2015