Blog

Inzenden bezwaren tegen omgevingsvergunning

De laatste dag om bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in te sturen is donderdag 7 juli. Dat zou dan aangetekend moeten gebeuren om een bewijs te hebben dat het op 7 juli is verstuurd. Het is aan te raden om uw bezwaar eerder in te sturen om er zeker van te zijn dat uw bezwaar ontvankelijk is.

Zie ook hier. Dit kunt u als voorbeeld gebruiken.

SFX zoekt weg uit problemen

De multinational SFX Entertainment kwam een paar jaar geleden in de ‘wereldtop’ toen het ID&T aankocht. Even later werd ook AIR (de organisator van Amsterdam Open Air, Buiten Westen en Valhalla) aangekocht. Het was voor Amsterdam ook een fraaie deal. De aandeelhouders van AIR, Sjoerd Wynia, Niels de Geus en Sander Groet sloten een miljoenendeal. “Daarmee wordt opnieuw een forse premium betaald voor Nederlands bedrijf gespecialiseerd in stampmuziek.” Sander Groet kon samen met Stutterheim de leegstaande Shelltoren opkopen en daar een (toekomstig) bruisend entertainmentbedrijf van maken. Burgemeester blij. Gejuich bij de jeugd. Nu wil Sander een brug naar zijn etablissement. Burgemeester weer in touw om Sander zijn brug te organiseren. Die betalen wij dan wel, vrees ik. Tot zover een redelijke successtory.

Maar het gaat al jaren niet erg goed met SFX Entertainment. Begin dit jaar vroeg SFX surseance aan.

NRC - 14 januari 2016: Overleeft dancebedrijf SFX Entertainment 2016?

FD 1 februari 2016: “De Amerikaanse organisator van dance-festivals SFX Entertainment heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Wilmington (Delaware). Daarmee wil het bedrijf dat festivals organiseert zoals TomorrowWorld, Beatport, Mysteryland, Sensation en Electric Zoo, een financiële herstructurering mogelijk maken.”

Sensation, aha. Zaterdag is Sensation in de Amsterdam ArenA. Zou de ophef over een mogelijke aanslag misschien een publiciteitsstunt kunnen zijn? Dat zou in elk geval beter zijn dan een echte terreurdreiging.

WeGotThisCovered - 5 months ago: “Despite his enthusiasm, it wasn’t long before Sillerman’s so-called empire began to deteriorate. SFX’s stock steadily declined in value over the years following the corporation’s 2013 IPO, and took its sharpest dive last year. Due to numerous lawsuits, the cancellation of one festival, and breakdowns which would endanger the attendees of another, in 2015 the value of SFX’s stock dove from a little over $4 per share (roughly a third of its IPO value) down to 11 cents per share, effectively driving the multinational corporation to bankruptcy.”

SFX disaster

Billboard: “Sillerman, whose attitude toward ­doubters might be best summarized by those 2014 photos of him flipping the bird, is now running DraftDay Fantasy Sports, and says he’s ­working on a startup (which he won’t discuss) while watching SFX’s progress. "When the company emerges from bankruptcy, it will be a robust and successful enterprise," he says. "But it will be ­different." The dance music business won’t be the same either.”

Investor: “SFX Entertainment, Inc. (the “Company” or “SFX”) today announced that its pre-Chapter 11 Restructuring Support Agreement (the “RSA”) has been terminated.   This provides SFX the flexibility for more comprehensive negotiations with all of its constituents with the goal of developing a consensual Plan of Reorganization (“Plan”).

Forward-looking Statements
This press release, and other statements that the Company may make, may contain forward-looking statements.

Such forward-looking statements are based upon the current beliefs and expectations of the Company's management, but are subject to risks and uncertainties, …….

Maar hoe zal het de aandelen SFX vergaan als bekend zou worden dat na grondig onderzoek van de bodemgesteldheid in de Amsterdamse parken waar de SFX-ondernemingen house hebben gehouden, blijkt dat een aantal parken niet meer geschikt zijn voor evenementen en er zelfs vergaande herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn om de parken weer in hun originele staat te brengen na een paar jaar gebruik als evenemententerrein, en als dan blijkt dat SFX op moet draaien voor de herstelkosten die in de miljoenen zullen lopen?

Aanvraag omgevingsvergunning Reggae Lake

Amsterdam: "Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX: aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit “handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met bestemmingsplan)” ten behoeve van het evenement “reggaefestival” in het Gaasperpark, datum ontvangst 17-06-2016

Dossiernummer 2408785

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.

Dit is een kennisgeving. En tegelijk een manier voor het stadsdeel om zienswijzen en bezwaren weer zodanig te vertragen dat het aanvragen van een voorlopige voorziening sterk bemoeilijkt zoniet onmogelijk wordt. Dat is wat ik onbehoorlijk bestuur noem. Het is een poging om de omwonenden zoveel mogelijk buitenspel te zetten. In Ouder-Amstel had men tenminste het fatsoen om de omgevingsvergunning tijdig bekend te maken en open te stellen voor bezwaren. Zuidoost blijft Zuidoost, nergens anders.

Aanvraag Reggae Lake festival

Er is een aanvraag ingediend voor een evenementenvergunning voor Reggae Lake festival.

Amsterdam: "529 Events BV heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een festival genaamd “Reggae Lake Festival”.

Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst. Er wordt mechanische en levende muziek ten gehore gebracht.
Datum en tijdsduur van het festival:
zaterdag 27 augustus 2016, van 13:00 uur tot 23:00 uur

Dossiernummer: ZK16000276

De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.
Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM
o.v.v. het dossiernummer."

Zienswijzen

zienswijze


Festivalrapsodie

Hieronder een greep uit de affiches voor de talrijke dance events in Amsterdam. Mét het authentieke geluid, maar wel met tig decibellen minder.

Affiches bij de ingang van het Gaasperpark tijdens het Amsterdam Open Air festival.
'Waar moeten die jongeren dan naartoe?' hoor je wel eens. Wel, naar een van de 300 andere evenementen in Amsterdam bijvoorbeeld.

Voorbeeld bezwaar omgevingsvergunning

shots 2546

Het is nu tijd om uw bezwaar in te sturen tegen de omgevingsvergunning verleend aan Amsterdam Open Air. Een voorbeeld kunt u hier downloaden. Vul dit voorbeeld in met uw eigen gegevens en stuur het op naar het stadsdeel. Zie ook hier.

Virtuele tour Gaasperpark na AOA

shots 2622

U kunt een virtuele tour bekijken van het Gaasperpark na Amsterdam Open Air. Hier nog een link naar een Google site met de panorama’s als slideshow.

Location teaser Buiten Westen

En zo wordt de jeugd door de moderne rattenvangers naar de Ouderkerkerplas gefloten voor festival Buiten Westen. 'Kunt u mij de weg naar de Ouderkerkerplas vertellen, mijnheer?’ Zeeeeer idyllisch, ook zeer aandoenlijk. Maar niet voor lang meer, vrees ik. Tenzij ... Maandag dient het verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam, Toren F, Parnassusweg, om 15:45.

VoorkomMegaEventsOuderkerkerplas: "Gelukkig ;) - volgens het promofilmpje van technofestival Buiten Westen komen er op 16 juli geen 10.000 maar slechts 1 persoon en een trosje ballonnen naar het nieuwe 'paradijs' Ouderkerkerplas. Ook qua geluid lijkt het zo stil te blijven dat je een veertje kunt horen vallen."

AOA Schade aan het Gaasperpark

Schade aan het Gaasperpark door festival Amsterdam Open Air 2016.
Is dit nodig voor twee dagen leut voor liefhebbers van dance events? Dit is wat de bezoekers van het festival niet meer te zien krijgen, maar wel zouden moeten zien. En elk jaar worden de schadelijke gevolgen erger en omomkeerbaar. Het is de bedoeling dat er drie evenementen van dit kaliber plaatsvinden in het Gaasperpark. Dan is recreatie voor omwonenden nauwelijks nog mogelijk. Het plezier is er in elk geval vanaf. Het park zal na verloop van tijd met veel geld gesaneerd moeten worden. Dit is geen fraai uithangbord voor stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland.

AOA Verkeerschaos

De verkeerschaos rondom Amsterdam Open Air 2016. Dit zien bezoekers van het festival niet (behalve waar ze wildparkeren). Is twee weken chaos rondom het park de moeite waard voor twee middagen en avonden festival?

Gaasperpark 15 juni

In het Gaasperpark wordt nog steeds gevertidraineerd en dat is nodig ook. Op diverse plekken blijft regenwater gewoon staan. Het lijkt erop alsof een paar lantaarnpalen illegaal zijn afgetapt door standjes op het festivalterrein. Ook een bruggetje is beschadigd en snel wat bijgeschaafd om de schade te verdoezelen. Ook de picknicktafels zijn beschadigd.

shots 2610
shots 2612
shots 2615
shots 2613
shots 2614
shots 2611
shots 2616

Dit is waar het park voor bedoeld is:

shots 2608

Fair City picknick

FAIRcitypicknickINVI

Het wordt gezellig en het is belangrijk dat u er bij bent. We gaan kijken wat we nog meer kunnen doen en dat doen we samen met u!
toegang gratis, alleen..
breng zelf iets mee aan bijdrage voor de Picknic/ fruit, brood, kaas, sap,
of chips, bounty en nootjes.

De scheggen en A’dam als pretpark?

PakhuisDeZwijger: "Langs de randen van de stad

In deze tweede editie van de programmareeks Greening the City bekijken we het groen rond Amsterdam vanuit verschillende perspectieven. Hoe waardeert de stad de scheggen als het gaat om recreatie voor haar bewoners? Welke waarde heeft de biologische diversiteit binnen de gebieden? Of moeten we de groengebieden beschouwen als uitbreidingslocatie om de woningnood in Amsterdam het hoofd te bieden?

Amsterdam is immens populair en de druk op de woningmarkt is enorm. Steeds meer stemmen gaan daarom op voor stadsuitbreiding buiten het stedelijk gebied: bouwen in de groene randen van de stad. Echter, de groene scheggen tussen de uitwaaierende bebouwde lobben van de stad hebben betekenis voor de recreatie, zijn wat betreft natuur erg interessant, én hebben een cultuurhistorische waarde. Omdat deze ‘groene vingers’ ver de stad insteken, zijn ze behalve aantrekkelijk en goed bereikbaar, ook uitermate kwetsbaar. Jarenlang zijn de groenscheggen van Amsterdam heilig geweest. Wat betekenen ze anno 2016 nog voor de stad?”

De groene scheggen rond Amsterdam bestaan hoofdzakelijk uit agrarisch gebied, met daarnaast nog groengebieden in beheer bij recreatieschappen, die van veel groter waarde zijn dan de landbouwgebieden. Nu wil de gemeente Amsterdam juist meer woningen gaan bouwen, nee, niet op landbouwvelden, maar in de groengebieden en tuinparken. Te gek voor woorden. Als je de stadsplanologen, stadsecologen, pretprofessoren en volksfilosofen mag geloven dan moeten we af van de natuur. Te lastig, onprettig en niet rendabel.

Disneyfication

ParoolOpinie: "'Beschouw Amsterdam als een grote Efteling'

[Goof Lukken is Senior Lecturer Attractions & Theme Parks Management, Tourism & Leisure aan de NHTV university of applied sciences in Breda, dat wil zeggen: pretprofessor]
Het idee dat Amsterdam een pretpark wordt zou juist omarmd moeten worden, schrijft Goof Lukken zaterdag in een opiniestuk in Het Parool. De stad kan van attractieparken veel leren over de omgang met bezoekers.

De vergelijking met een pretpark heeft een negatieve connotatie. Maar Amsterdam zou juist een pretpark moeten zijn! In een dergelijk park denkt men na over bezoekersstromen, het product en de doelgroepen die men wel of niet wil trekken. Er is een juiste mix van attracties, voorzieningen, entertainment, transport en shops.”

Pandas

Bas Haring: De natuur verdwijnt. Soorten sterven uit en iedere tien seconden wordt een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld gekapt. Dat voelt als een ramp, maar is het dat ook? Kan een wereld met slechts parken en landbouw bestaan? En zou het er plezierig zijn?
Plastic Panda’s is een zoektocht naar de waarde van de natuur en haar verscheidenheid. Een realistisch maar ook optimistisch boek. Er verdwijnt van alles, er komt ook wat voor terug: gras tussen de stoeptegels en plastic speelgoedpanda’s.

Sommige Amsterdamse stadsecologen wijzen op alles wat groeit en bloeit tussen de stoeptegels, want onze parken en natuurgebieden worden steeds schraler door evenementen en moeten commercieel geëxploiteerd worden.  Alles draait in deze wereld om pret en gemak. Festivallen tot je erbij neervalt. Het probleem is dat de natuur niet uit zichzelf verdwijnt, maar verdwijnen moet voor de goed betaalde schandlaparchitecten, stadsplanologen, stadsecologen, pretprofessoren en andere anarcho-neoliberalen. De natuur verdwijnt niet uit zichzelf, maar wordt platgetrapt door onze overheden en de neoliberale nomenklatura. Ter vervanging komt dan het pretpark, een consumptieparadijs (voor diegenen die het kunnen betalen). De beleveniseconomie tiert welig, want laten we wel wezen, het gaat altijd om geld en consumptie. De bestaande werkelijkheid is voor de moderne stadsmens te saai, niet leuk genoeg. Die moet verpakt en verkocht worden. Triest.

Lees Jean Baudrillard en de werkelijkheid

De pretparksamenleving

Petitie Amstelglorie

Geen woonwijk op Tuinpark Amstelglorie
Onderteken de petitie

"De gemeente Amsterdam overweegt om het terrein van Tuinpark Amstelglorie na 2020 te gebruiken voor dure woningbouw. Een plan dat niet alleen honderden gezinnen uit de buurt dupeert, maar ook ten koste gaat van de leefbaarheid van het gebied. Stop de bebouwing van het overgebleven Amsterdamse groen!”

Amstelglorie

Parkpolitiek

AT5: “ Debat over evenementen in de stad met Marijn Bosman (D66) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren)"

Vanaf minuut 13 gaat het over evenementen.

11 juni

Het vertidraineren, het prikken van gaten in de verdichte bodem, gaat vandaag zaterdag nog steeds door.

10  geboden voor bouw of aanleg bij bomen

shots 2582
shots 2583
shots 2581

Ik vraag me ook af of er niet illegaal stroom is afgetapt van de lantaarnpalen. De kleppen onderaan de lantaarnpalen waarachter de bedrading zit lijkt verwijderd te zijn geweest. De paal die helemaal scheef staat en kapot is gemaakt stond vlakbij de productiehuisjes en er liep een electrisch snoer langs de aanvoerroute.

Petitie Ouderkerkerplas

Maak Ouderkerkerplas geen festivallocatie

Petitie tegen het omvormen van natuurgebied Ouderkerkerplas tot mega-festivalterrein voor Amsterdam. Alleen door de petitie te tekenen en te protesteren bij de gemeenteraad kun je dit helpen tegenhouden. Als het terrein er straks ligt, gaat het nooit meer weg. Dan komen er elk jaar meer festivals.

Voorkom mega-events Ouderkerkerplas

VVD voor meer vernieling

StatenfractieVVD: "De VVD wil ruimte voor evenementen in de Noord-Hollandse recreatiegebieden. Evenementen zoals Dance Valley en voorstellingen van Cirque du Soleil bezorgen volgens de liberalen duizenden mensen jaarlijks veel plezier en verzekeren tegelijkertijd het broodnodige geld om recreatiegebieden in stand te houden.

Dat is een win-win situatie waar we natuurlijk aan vast moeten houden’ aldus de vicefractievoorzitter Marco Wiesehahn. De uitlatingen van Wiesehahn zijn een reactie op Groenlinks en de SP die er deze week in de provincie voor pleiten evenementen te laten wijken voor natuurbeleving en rust.

Wiesehahn: “Deze oppositiepartijen willen dat Noord-Hollanders meer belasting gaan betalen voor het behoud van recreatiegebieden. Tegelijkertijd willen ze de mogelijkheden om van bijvoorbeeld het Twiske, Spaarnwoude of het Uitgeestermeer te genieten beperken. Dat zijn naast truttige, ook echt onverstandige voorstellen ”, aldus Wiesehahn.”

Festivals zijn puur vandalisme, vernieling van parken, overlast voor de omgeving.

vvd-vandalen

Een win-win situatie? No way! Wat de VVD wil is: de winsten naar de festivalorganisatoren, de lusten voor de bezoekers, en alle lasten voor de gemeenschap. Binnenkort moeten we als burgers ook nog eens flink meer dan een miljoen betalen voor een Open Air Highway om zwaar vrachtverkeer in het Gaasperpark in twee richtingen mogelijk te maken. Dat zal AOA zeker niet betalen. De winst verdwijnt voor het overgrote deel naar SFX Entertainment.

Recreatieklaar?

Nee, het Gaasperpark is nog steeds niet recreatieklaar. Het noodzakelijke vertidraineren is nog steeds aan de gang. Laten we hopen dat het prikken van de gaten niet gebeurt onder de kroonprojectie van de bomen, want dan worden de wortels beschadigd. De omleidingsborden staan er nog en ook nog verkeersafzettingen. Hier en daar is wat grond en zand gestrooid, maar zeer zuinig. De werkzaamheden zijn nog steeds bezig. In het park is één van de lantaarnpalen helemaal stuk gereden. Buiten het park, maar op het terrein vóór Langerlust dat ook in gebruik is voor het festival staat nog steeds een heftruck.

shots 2578
shots 2574
shots 2579
shots 2576
shots 2577
shots 2575
shots 2573

Aanvraag vergunning Gaasperpleasure

Het ene evenement is nog niet het Gaasperpark uit als een ander evenement zich al aandient. Het houdt niet op! En weer in het NatuurNetwerkNederland.

Amsterdam: “Aanvraag evenementenvergunning t.h.v. Driemondweg 21, Gaasperplas Zuidoostoever, GaasperPleasure / Guilty Pleasure

GP Events heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een evenement genaamd: Gaasper- / Guilty Pleasure met als locatie voor het festival: Zuidoostoever Gaasperplas, recreatiegebied t.h.v. de Driemondweg 21.

Voor het festival zullen diverse objecten worden geplaatst. Er wordt levende en mechanische muziek ten gehore gebracht, categorie: Dance. Data en tijdsduur van het evenement:
Zaterdag 13 augustus 2016 van 13.00 tot zondag 23.00 uur,
Zondag 14 augustus 2016 van 13.00 tot maandag 23.00 uur;

De aanvraag is in behandeling genomen op: 01-06-2016. Dossiernummer: ZK15004413.
De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.
Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:
Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM
o.v.v. het dossiernummer.

U kunt alvast een zienswijze indienen. U kunt ook stellen dat het aantal bezoekers beperkt zou moeten blijven tot 2000 om te vallen onder de kleine evenementen. Een voorbeeld van zienswijze kreeg ik van iemand toegestuurd; die kunt u downloaden en invullen.

Het zit er weer op

shots 2543

The Good Guyz zijn eindelijk het park uit
maar opgeruimd is nog niet netjes

9 juni 2016: Amsterdam Open Air is het Gaasperpark uit, en heeft zoals gebruikelijk verschroeide grasvelden achtergelaten. Door het mooie weer is de schade nog beperkt gebleven, maar in de boneyard met de catering voor de crew is het nu een moeras. Diepe groeven van wielen in de modderige aarde. Je zinkt met je schoenen in de modder. Op de kaart staat daar ergens iets dat is aangeduid als ‘milieu’. Nou, het milieu is daar ernstig aangetast. Wat ze daar uitgevreten hebben is mij een raadsel.

shots 2567
shots 2568
shots 2569
shots 2570
shots 2571

Een lantaarnpaaltje is gekreukt achtergelaten en met tape vastgeplakt.

shots 2572

In het park staan her en der nog verkeershekken en borden die nog opgehaald moeten worden. En op het grasveld van Langerlust staan nog trucks en liggen nog stalen platen. Er blijft dus nog afbouwverkeer aanwezig ook op 10 juni.

shots 2566
shots 2565

De ingang van het park aan de Driemondweg is gevaarlijk voor fietsers. Wie over de vlonder rijdt blijft steken in de dikke laag zand die daar nog ligt.

shots 2564

Verder overal verschroeide aarde. Men was op 9 juni al bezig met het vertidraineren, het prikken van gaten in de bodem om te beluchten, een noodzakelijk iets, maar een druppel op een hete plaat. Het ruiterpad zal helemaal hersteld moeten worden.

shots 2554
shots 2562
shots 2557
shots 2547

Nog steeds afgesloten

Het Gaasperpark is nog steeds afgesloten, want er vinden nog omvangrijke werkzaamheden plaats. Sommige plekjes zijn al ontdaan van de stalen platen en eronder komt verdorde aarde tevoorschijn. Heerlijk idyllisch allemaal. Het gras is verpletterd, bomen en struiken werden volgehangen met plastic bloemen, want de jeugd van tegenwoordig heeft een hekel aan echte bomen, en plastic bloemen zijn zo lekker ‘duurzaam’, niet dan? Kun je elk jaar weer gebruiken.
Intussen komen de vogels langzaam weer terug. Ook de rietorchis is in al zijn heerlijkheid weer te bewonderen. Ik durf te wedden dat de bezoekers van Amsterdamned Open Air geen rietorchis gezien hebben. Gelukkig maar, anders hadden ze die massaal geplukt. De Jacobse en van Es van Amsterdam Open Air hebben het park weer lekker uitgeleefd.

shots 2539
shots 2537
shots 2538
shots 2536
shots 2540

Gedeputeerde Talsma over geluidsoverlast

Noord-Holland - gedeputeerde Tjeerd Talsma: “Niet horen

Als gedeputeerde zou het ondenkbaar zijn om niet te horen, niet te zien en te zwijgen. Het is juist mijn werk om goed te luisteren en te kijken. Bijvoorbeeld naar inwoners die last hebben van teveel geluid. Geluidshinder is een issue dat hoog op onze agenda staat. Bijvoorbeeld door veel nachtvluchten vanuit Schiphol. Ik maak me daarom hard om vast te houden aan afspraken die we gemaakt hebben om het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 terug te brengen zodat de inwoners van Noord-Holland minder last krijgen.

Tegenover de geluidshinder probeert de provincie ook gebieden te bewaken waar het stil is. De mogelijkheid om stilte te vinden en dus rust vinden wij in Noord-Holland erg belangrijk. Op dit moment vindt er een onderzoek plaats over de beleving van stiltegebieden door de Noord-Hollanders, zodat we ons beleid verder kunnen aanscherpen. Volgens de gezondheidsraad en de GGD Amsterdam helpt stilte tegen stress en is dus beter voor je gezondheid. Nog meer redenen om stiltegebieden te behouden en te bewaken.

Niet zien

Om terug te keren naar het aapje dat niet wil zien moet ik denken aan de activiteiten van Nacht van de Nacht - georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties - waarbij aandacht gevraagd wordt voor lichtvervuiling.”

En zwijgen doen wij ook niet, beste gedeputeerde.

shots 2520
shots 2521
shots 2524

Lichtvervuiling tijdens Amsterdam Open Air

Jammer genoeg geldt dat allemaal niet voor het NatuurNetwerkNederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur) dat gedeputeerde Talsma onder zijn hoede heeft, want als bestuurslid van Groengebied Amstelland staat hij toe dat grote evenementen ons natuurgebied overspoelen met een kakofonie van meer dan 100 dB en een lichtvervuiling waar vleermuizen en uilen behoorlijk van overstuur raken.

Het geluidsbeleid komt op 13 juni in de commissie Natuur, Landbouw en Milieu van de Provinciale Staten ter sprake. Dat zal vast wel niet slaan op geluid geproduceerd door festivals.

Andere overlast

De afzetting naar Liendenhof en Lopikhof is gisteravond te vroeg weggehaald, en daardoor werd het daar een af- en aanrijden plus parkeren van afhalers en bezoekers voorbij flat Liendenhof nrs. 2-114 en Lopikhof. Het rondje bij de flat Liendenhof en Lopikhof (aanleunwoningen en bejaardentehuis) werd een populaire afspreekplek om elkaar op te halen. Daarbij werd er in het gras geparkeerd en in een bloemperk geplast. Hieronder een paar voorbeelden.

shots 2532

Parool: "Door mensenmassa's, lawaai en festivals zijn parken geen plek meer om uit te rusten of te ontsnappen aan de drukte. Stiltezoekers vluchten terwijl de gemeente klopt, veegt en zuigt.

De druk is groot op parken, klinkt het met name in het voorjaar bijna dagelijks. 'Verwoestende festivals' springen in die discussie het meest in het oog. Los daarvan worden parken steeds meer bezocht. Je zou kunnen zeggen dat de Amsterdammers de parken eindelijk gebruiken waarvoor die in meerderheid ooit bedoeld zijn: bewoners van kleine, krappe huizen zonder tuin of balkon de gelegenheid te bieden buiten te zijn.

Zoveel gebruik woont een park uit, dat laat zich op de vingers natellen. In het geval van het Vondelpark leidt de drukte ook tot overlast. Met name de gigantische berg afval die er elke avond achterblijft, leidt tot ergernis bij omwonenden en mensen die het park ook zien als een plek waar je voor iets anders terecht zou moeten kunnen dan zien en gezien worden. 

Er valt wel degelijk in te spelen op de groei van het gebruik, zegt landschapsarchitect Mascha Onderwater van Bureau B+B, die veel ervaring heeft met werken in steden. "Wij hebben onlangs een park aangepakt in Potsdam, waar we via zoneringen de beschikbare ruimte opdelen. Wat voorheen een beetje een troosteloos voormalig militair terrein was, is nu een prettig stadspark met ruimte voor gezelligheid en rumoer, maar ook voor rustzoekers." 

Festivals

Onderwater vindt dat de gemeente duidelijk moet zijn. Gebruik door festivals kan volgens haar in goede banen worden geleid door er een aantal parken voor aan te wijzen en die ook geschikt te maken.”

In het Gaasperpark dumpt men tegenwoordig alles wat maar overlast kan veroorzaken. 'Daar wonen toch maar hoofdzakelijk zwartjes', is de redenering dan, ‘die zien daar geen been in’. Dat komt ook door voormalig stadsdeelvoorzitter Belliot die ooit eens beweerde ‘groen is een wit ding’.

Update: Vandaag had ik door een iets andere windrichting toch minder geluidsoverlast thuis. Al mijn metingen bleven onder de 67 dB(A). Dat de lage frequenties onder de 50 Hz weggefilterd worden is een fabeltje. ’s Avonds als het aantal decibellen omhooggeschroefd wordt, zijn ook de subbassen van de subwoofers duidelijk aanwezig. Er wordt niks weggefilterd, ook niet beneden de 20 Hz. Maar ja, zolang er geen controle en geen handhaving is kunnen de festivalorganisatoren de kluit lekker belazeren. De grond vlakbij het rosarium was behoorlijk aan het trillen.

Vanavond liepen er overal langs de afzettingen groepjes jongeren die naar een opening zochten waar ze naar binnen konden. Maar er was overal controle, ja daarvoor wel, dus veel succes zullen ze niet gehad hebben. Een idylle gratis voor iedereen is Amsterdam Open Air zeker niet. It’s a lean, mean money making machine. Fuck a duck and be happy! 
Wat ik wel gemerkt heb dit jaar is dat de bewakers, toezichthouders, verkeersregelaars en wat dies meer zij, vriendelijker waren dan vorige jaren, tenminste voor mezelf dan. Anderen hebben mogelijk andere ervaringen.

Geluidsoverlast

Zoals te verwachten was door de uitdunning van het Gaasperpark en de zuidoever van de Gaasperplas, en het kappen van 101 bomen in Gein 3, is de geluidsoverlast van Amsterdam Open Air in de C. Aarnoutsstraat en omliggende straten sterk toegenomen. Ik meet voor mijn deur 68,1 dB(A) tot meer dan 74,6 dB(A).

IMG 0110

Als u klachten heeft over geluidsoverlast dan is het nu haast onmogelijk om iemand per telefoon te bereiken van HOT of de gemeente. Daarom is het aan te raden om uw klachten via deze link te sturen.

U kunt ook uw klachten over slechte klachtenbehandeling door de gemeente hier kwijt.

Op de Nellesteinfacebookpagina staat een bericht dat de traffic support medewerkers de postcodes niet kennen. Dus gedoe om weer met de auto thuis te komen…

Berichten van omwonenden: "Ik belde de Horeca Overlast Telefoon (waarvan het nummer op de site van www.amsterdam.nl staat), met de vraag welke geluidsnorm er gehanteerd wordt. Wist mevrouw niet. Een hoop gedraai, waarna ze me doorverbond met een andere afdeling. Deze meneer zei dat de grens bij 67 dB ligt, vandaag tussen 12 en 23 uur, en morgen tussen 13 en 23 uur. Er worden bij de woningen geen bastonen gemeten, omdat daarover in de vergunning niet gesproken wordt. Daarna belde ik het telefoonnummer van AOA, maar die namen na 5 minuten nog niet op, terwijl ze volgens hun eigen informatie tijdens de festivaldagen bereikbaar zouden zijn.”

“Iemand in Nellestein had zo'n geluidsman gebeld omdat hij zelf ruim boven de 67 dB opmat. Maar mannetje kwam niet, omdat ze alleen op 1,5 meter hoog meten vanwege capaciteitsgebrek. En klager woont op 8 hoog… 
Er wordt bovendien alleen bij de deurbel gemeten. Dat is bij ons aan de niet-parkkant van ons blok. Wij hebben alleen ramen en balkondeuren aan de parkkant."

Het schijnt dat er problemen met de metro waren, die ging maar tot Kraaiennest.

Flora was zoals vorige jaren weer present met een protest.

shots 2528

AOA op site gemeente

shots 2519

The sky is the limit voor Amsterdam Open Air
Ik hoop dat er geen vliegtuigen gaan landen op de Gaasperplas
De vleermuizen vinden dit zeker niet leuk

GemeenteAmsterdam: "Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016 wordt voor de 6e maal het muziekfestival ‘Amsterdam Open Air’ georganiseerd aan de Noordoever van het recreatiegebied Gaasperplas. Wij willen u graag informeren over het festival. Voor u als omwonende betekent het namelijk onder andere dat een deel van het park tijdelijk verminder toegankelijk is.”

Afslagen afgesloten voor festivalbezoekers

Om te voorkomen dat de bezoekers die met de auto komen in de buurt gaan wild parkeren worden op beide festivaldagen, 4 en 5 juni 2016, de 4 afslagen vanaf Langbroekdreef naar Nellestein, en 2 afslagen vanaf de Kromwijkdreef naar de Klieverinkweg en de Kemangiestraat afgesloten voor festivalbezoekers tussen 11.00 – 19.00 uur.

Op vertoon van de brief die in de buurten rond het festivalgebied verspreid is, laten de verkeersregelaars u door op deze kruisingen. Dit geldt als u bewoner of gast van een bewoner bent. Hebben u of uw gasten geen brief, dan laten onze verkeersmedewerkers u ook door door middel van een postcodecheck.

Contact

Wanneer u (geluid) overlast ervaart kunt u tijdens de festivaldagen altijd contact opnemen met de Horeca Overlast Telefoon (HOT) 020 421 4567, dag en nacht bereikbaar. Op werkdagen tussen 8.00-18.00 uur kunt u bellen met gemeentelijk telefoonnummer 14020.

Meldingen en/of Klachten die tijdens het festival telefonisch worden gemeld, worden geregistreerd en direct doorgegeven aan de festivalorganisatie en Handhaving. Indien de klacht gegrond is, zal hij worden verholpen. Voor overige vragen of klachten tijdens het festival kunt u contact opnemen met de organisator van het festival: 020 – 851 06 82.

Mocht u na de afhandeling van uw melding tijdens het evenement niet tevreden zijn, dan kunt u daarover een klacht indienen via de website van de gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/klachten 

[Let op: bovenstaande link die ook in de bewonersbrief staat, deugt niet - probeer anders deze link maar]

Mocht u meer informatie willen of heeft u een specifieke vraag , dan kunt u een email sturen naar buurt@amsterdamopenair.nl

Met vriendelijk groet,

De organisatie van Amsterdam Open Air"

Zeg maar gerust dat het park helemaal niet toegankelijk is. De smalle strook vanaf de camping naar de ingang van het park zal vol lopen met festivalbezoekers. En het kleine stukje met oud-hollandse landschapjes is wel toegankelijk, maar het pad loopt dood op de afzettingen.

"Kleinschalige demonstratie tegen grootschalige evenementen in parken en groengebieden.

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016 van 13.00-15.00 uur op grasveld langs entree route Gaasperplaspark. (Vanaf metro station Gaasperplas met de stroom Open Air bezoekers meelopen tot grasveld voor Platanen pleintje) 

Demonstratie: zitten op picknick kleedje met borden met teksten: 

Tegen festivalisering van parken

Laat onze parken weer park zijn

Geen grootschalige evenementen in parken

Kom liever alleen

etc. (download A4 formaat met vette letters, scroll naar beneden op deze link)"

Open Air Highway kost 1 miljoen

GemeenteraadAmsterdam - J.VanLammeren (PvdD):

"Groengebied Amstelland heeft onlangs besloten om de infrastructuur in het Gaasperpark uit te breiden en hierbij een ‘hoofdroute’ te realiseren. Uit antwoorden op schriftelijke vragen blijkt dat Groengebied Amstelland aan de noordkant van de Gaasperplas wil beginnen om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen. De voorlopige raming voor de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas bedraagt € 997.000,-. Wanneer Groengebied Amstelland heeft ingestemd met de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas, zal er een aanvraag gedaan worden voor een bijdrage uit de Groengelden van de gemeente Amsterdam. De Partij voor de Dieren vindt het onwenselijk dat Groengelden mogelijk ingezet zullen worden voor wegen door parken om deze geschikt te maken voor festivals."

Vragen en Antwoorden:

Gezien het vorenstaande heeft het lid Van Lammeren, namens de fractie van de Partij voor de Dieren  de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld:

1. Kan het college gedetailleerd aangeven of en welke bijdrage in de uitvoeringskosten met betrekking tot de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas zoals besloten door Groengebied Amstelland gegeven zal worden? Zo ja, hoeveel van dit geld gaat er daadwerkelijk naar groen en hoeveel van dit geld gaat naar wegen door het Gaasperpark? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Amsterdam maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Groengebied Amstelland (GGA), samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.
In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Groengebied Amstelland van 17 december 2015 is het voorstel besproken van het Dagelijks Bestuur van het Groengebied over het aanpakken van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Het voorstel is goedgekeurd en zal verder worden uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp dat in het voorjaar van 2016 nogmaals zal worden voorgelegd aan het Algemeen Bestuur van het Groengebied.
Er is door de medewerkers van het Groengebied Amstelland een voorlopige kostenraming gemaakt voor de vervanging van de infrastructuur aan de noordkant van de Gaasperplas. Hierbij hoort ook de verbreding van twee bruggen.
De voorlopige raming bedraagt € 997.000,-
Een definitieve raming zal worden gemaakt aan de hand van een gedetailleerd ontwerp.
Het Groengebied is van plan een Groengelden bijdrage aan te vragen ter financiering van de kosten. Er is nog geen aanvraag ingediend.

2. Waar zal een eventuele bijdrage vanuit de gemeente Amsterdam vandaan gehaald worden?

Antwoord:

Een deel van de kosten voor het aanpakken van de paden aan de noordkant van de Gaasperplas zal gefinancierd worden uit de reguliere middelen van het Groengebied die bestaan uit de participantenbijdragen, waaronder die van de gemeente Amsterdam.
Het is nog niet mogelijk aan te geven of en hoeveel geld het project uit de Groengelden gaat ontvangen. Het Groengebied Amstelland doet pas een aanvraag nadat het instemming heeft gekregen van de deelnemers die daar democratisch over zullen stemmen, waaronder ook het stadsdeel.
Een aanvraag van het Groengebied Amstelland voor een bijdrage Groengelden zal worden beoordeeld aan de hand van de criteria die daarvoor gelden.
Het Groengebied onderzoekt daarnaast ook andere mogelijkheden voor subsidiëring of cofinanciering

3. Wat is het doel van het aanleggen van brede wegen door het Gaasperpark, dat de status heeft van Natuurnetwerk Nederland/Ecologische Hoofdstructuur voor beschermde natuur?

Antwoord:

De verharde fiets- en wandelpaden rond de Gaasperplas zijn aan groot onderhoud toe. Vooral de paden aan de noordoever die 30 jaar geleden zijn opgeleverd, zijn in slechte staat.
De aanpak van de paden rond de plas maakt onderdeel uit van de wens om de Gaasperplas op te waarderen en is een project uit het uitvoeringsplan behorende bij de huidige visie van het Groengebied Amstelland, vastgesteld in 2009.Het project sluit goed aan bij de wens van Amsterdam om de aantrekkingskracht van Zuidoost te vergroten en van de Gaasperplas een metropolitane plek te maken, een aantrekkelijk recreatiegebied aan de rand van de stad.Een belangrijke reden voor het verbeteren van de paden die ook aansluit bij een actie uit de Agenda Groen is dat daarmee de verbinding in het groengebied voor dagelijks recreatief en sportief gebruik wordt verbeterd en dat daarmee het park uitnodigt tot intensiever gebruik.Op dit ogenblik werkt stadsdeel Zuidoost in het kader van het gebiedsplan Gaasperdam Driemond aan een Ontwikkelstrategie voor de Gaasperplas. Participatie van bewoners en andere belanghebbenden zal een belangrijk onderdeel worden van deze strategie.Een reden om aan de noordkant van de Gaasperplas te beginnen met het aanpakken van de infrastructuur rond de plas is gelegen in de wens van het GGA om de schade bij het gebruik van het terrein voor festivals te verminderen. Waar nodig kan fundering van een deel van de paden de belasting met vrachtverkeer mogelijk maken zonder gebruik van rijplaten die terreinschade opleveren. De aanpak van de infrastructuur is getoetst aan het huidige bestemmingsplan en past daarin. 
In een gebied zoals de Gaasperplas dat onderdeel uitmaakt van de NNN mogen evenementen plaatsvinden. Deze evenementen moeten wel voldoen aan verschillende voorwaarden om een goed samengaan met ander recreatief gebruik en de natuurwaarden te borgen.”

Lees de hele beantwoording

De hele ‘renovatie’ die waarschijnlijk zelfs meer dan 1 miljoen euro gaat kosten, is enkel en alleen bedoeld om grote evenementen als Amsterdam Open Air te faciliteren. Van opbrengst voor groenbeheer is geen sprake. Hier wordt op schandalige manier heel veel geld besteed als subsidie voor organisatoren van evenementen. De bewoners hebben op geen enkele manier inspraak gehad. GGA is een ondemocratische instelling die theoretisch wel inspraak kent, maar er totaal niets mee doet. De burgemeester staat daar als deelnemer aan GGA helemaal achter. Terwijl de gewone burgers op allerlei manieren gekort worden, waarbij zelfs aan hulpbehoevende mensen broodnodige hulp en zorg ontzegd worden, krijgen de evenementenorganisatoren van diverse kanten miljoenen toegestopt en mogen ze hun winstgevende bedrijf uitoefenen zonder omzetbelasting te betalen.

Het Bijlmerpark is vakkundig om zeep geholpen door het kappen van 10.000 bomen en is voor veel geld omgebouwd tot een sportpark. Nu wil men eigenlijk hetzelfde voor het Gaasperpark (sportief gebruik en festivals). Betekent dat dat het Bijlmerpark, nu Nelson Mandelapark een totale flop is? Inderdaad. De volgende flop is in aantocht. Het motto van het stadsdeelbestuur is ‘weg met de natuur’.

shots 2426

Wandelpaden die niet gerenoveerd worden

De paden die dringend gerenoveerd zouden moeten worden, worden niet gerenoveerd. Over die wandelpaden mogen wandelaars van het bestuur rustig struikelen, het gaat hen om het zwaar vrachtverkeer dat door het park moet om de elf podia te kunnen opboouwen. Democratie is ver te zoeken in Amsterdam. Maar dat wist u intussen al. Belangenverstrengeling tiert welig. De omwonenden moeten jaren wachten tot het stadsdeelbestuur met een besluit op bezwaren komt. Dat soort praktijken zou in een echte democratie niet mogelijk kunnen zijn. Amsterdam verloedert, en dat begint bij de top. Met het geld dat nu al is besteed aan het faciliteren en subsidiëren van evenementen had men meerdere parken aan kunnen leggen.

GaasperPleasure en Guilty Pleasure

Het GaasperPleasure en Guilty Pleasure festival groeit steeds verder uit tot een groot festival. Bij meer dan 2000 bezoekers is sprake van een groot festival. Er is al een omgevingsvergunning aangevraagd. Maar als het aan het stadsdeelbestuur ligt dan kunnen zelfs zienswijzen nog steeds niet ingediend worden. Intussen heeft de Stichting ongevraagd een zienswijze ingestuurd en een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan ingediend. Het evenement heeft plaats in een natuurgebied.

shots 2515
shots 2514

De kaartjes voor GaasperPleasure en Guilty Pleasure worden al geruime tijd verkocht. Het stadsdeelbestuur loopt zoals gewoonlijk weer achter met de ambtelijke procedures.

Leuke festivals, kleinschaliger dan de mastodont Amsterdam Open Air, maar nu wordt het gezien de alomtegenwoordigheid van festivals in Zuidoost toch tijd om het festival te verhuizen naar het uitgaansgebied van Zuidoost, rond de Arena. Als er jeugdactiviteiten plaatsvinden dan kunnen die bijvoorbeeld ook binnen in kinderparadijs Ballorig. Wel drie van de vijf ds vermijden dan: drugs, drank en een doppie.

Kwaku aanvraag

Amsterdam: "Kwaku Summer Festival BV heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een festival genaamd “Kwaku Summer Festival 2016”.

Voor dit festival, een multicultureel evenement, zullen er diverse objecten worden geplaatst. Er wordt mechanische en levende muziek ten gehore gebracht.

Data van het evenement:

  • Zaterdag 16 juli 2016 en zondag 17 juli 2016;
  • Vrijdag 22 juli 2016, zaterdag 23 juli 2016 en zondag 24 juli 2016;
  • Zaterdag 30 juli 2016 en zondag 31 juli 2016;
  • Vrijdag 05 augustus 2016, zaterdag 06 augustus 2016 en zondag 07 augustus 2016;

Dossiernummer: ZK15004296

De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.

Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM

o.v.v. het dossiernummer."

Gehoorschade

Logo+stelling-van-de-dag hoog

Telegraaf stelling: "Jaarlijks komen er 25.000 mensen bij met gehoorschade. Dit zijn vooral jongeren die hun oren niet goed beschermen tegen met name harde muziek. Is het zaak om voor betere bescherming te zorgen, of moet de volumeknop omlaag?

Doe mee aan de Stelling van de Dag (van 09.00 tot 15.30 uur). Iedere werkdag kunt u via onze website meedoen aan De Telegraaf-lezersenquête. Deze stelling gaat over actuele onderwerpen die in de samenleving spelen. De uitslag vindt u een dag later op de Wat U Zegt-pagina in De Telegraaf en uiteraard op www.wuz.nl."

Stop de verwoesting van parken

shot 0971

Verschroeid gras na festival

Volkskrant - Sana Valiulina: “Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark klaargemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met verwoestende gevolgen voor park en omwonenden.

In april verklaarde de nachtburgemeester van Amsterdam dat festivals een basisbehoefte zijn van de Amsterdammers (de Stichting N8BM A'DAM). Waarop hij een campagne heeft gestart met de bedoeling om een petitie met vele duizenden handtekeningen van de festivalbehoeftigen bij de gemeente aan te bieden als tegenwicht voor al die klagers die het basis-festivalrecht van hun medeburgers met voeten treden.

Maar hoe gegrond is zijn ophef? Om in die basisbehoeften te voorzien, draait de vermaakindustrie in ons land immers op volle toeren. De grootschalige festivals overspoelen in de zomermaanden Amsterdam en omstreken, waarbij de tsunami van vluchtelingen in het niet valt, althans wat betreft zijn impact op het landschap, natuurgebieden en de infrastructuur.

Zo wordt in een van de mooiste parken van Amsterdam, het Gaasperplas-park, binnenkort voor de zesde keer de grootschalige dance event Open Air gehouden. Het gemiddelde aantal bezoekers ligt rond twintigduizend. Na twee dolle dagen ligt het park erbij als de gruwel der verwoesting en het stinkt er nog dagen naar pis en verschaald bier. Alles gebeurt midden in het broedseizoen en in de mooiste tijd van het jaar. ...

Vanwege de op- en afbouwwerkzaamheden van dit event, waarbij zwaar vrachtverkeer wordt ingezet, is het grootste en mooiste deel van het park voor ruim twee weken afgesloten voor de omwonenden. Tijdens het event zelf kun je beter wegwezen, vanwege de oorverdovende decibellen die wonder boven wonder altijd binnen de wettelijk toegestane norm vallen. ...

De basisbehoefte aan festivals lijkt onverzadigbaar. Het verwoestende evenementenbeleid wordt verder met veel creativiteit uitgewerkt en uitgediept. Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark straks evenementenklaar gemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met alle gevolgen van dien voor park, buurt en de omwonenden.

Stop de verwoesting van de Amsterdamse parken."

© Natuurbescherming ZO 2015