Blog

Petitie autoluw Amsterdam

Autoluw: “Wij, inwoners van Amsterdam, constateren

  • NU veel minder autoverkeer en schonere lucht
  • het college wil met de 'Agenda Autoluw' alleen in rustige straten 30km/u invoeren, NU zijn plots heel veel straten rustig
  • snelheidsduivels scheuren NU in lege straten met motoren en auto's
  • de maximumsnelheid kan en moet NU goed omlaag
  • stoepen en fietspaden zijn NU al te krap door de anderhalvemeterregel. Meer ruimte is nodig om elkaar veilig te kunnen passeren.
  • grote steden in de EU nemen daarom NU maatregelen. Amsterdam doet niets.
  • bij maximaal 30km/u is er 25% minder doorgaand verkeer èn is de bereikbaarheid beter
  • maximaal 30km/u bespaart levens van voetgangers en fietsers vergeleken met 50km/u.
  • NU is de tijd om de toekomst van de stad te bepalen, niet straks (2025) of later (2040).

 en verzoeken

  • begin NU met maximaal 30km/u op de s100 (Centrumring) en daarbinnen.

Vul ook op autoluw.nu uw e-mailadres in voor de autoluw.nu nieuwsbrief"

Voorbij de 3000

plas

Hoera, we zijn nu voorbij de 3000 handtekeningen voor Help ! De Gaasperplas heeft bescherming nodig... 

clips 5557

Koolmeesjong uitgevlogen

De Koolmezen in mijn tuin hadden het de voorbije weken erg druk met broeden en voeren. Vanmorgen was het zover. Nu is er in elk geval één koolmeesje uitgevlogen, en was nog wel wat stuntelig onder de beschutting van mijn rozenstruik aan het rondhuppelen. De ouders zijn nog steeds bezig met voeren in het vogelhuisje. De verwachting is dat er nog een meesje binnen zit.
Het houten vogelhuisje is aan vervanging toe, maar er staat al een nieuw huisje klaar voor het volgend jaar. Het was aanvankelijk een vogelhuisje voor Pimpelmezen (opening van 28 mm), maar de Koolmezen hebben de opening wat groter gemaakt en dat duurde wel een paar weken van zorgvuldig rond de opening hakken. Koolmezen zijn namelijk ietsje groter dan Pimpelmezen. Het nieuwe huisje heeft een opening van 32 mm, en is dus geschikt voor Koolmezen.

screenshot 1104
screenshot 1105
screenshot 1106

Veenbrand of slow burn

We hebben de voorbije weken al een paar voorbeelden gezien van jongeren die op de vuist gaan met handhavers als deze hen manen om afstand te houden. Je kunt de jongeren hun toekomst afpakken, hun pensioen, hun werkgelegenheid en hun gezondheidszorg, maar potverdriedubbeltjes kom niet aan hun amusement! Want dan worden ze woest. We lijken wel te maken te hebben met een nieuwe generatie die tot op het bot verwend is. Voetbal was altijd een uitlaatklep voor geweld, maar als die er niet meer is, dan kunnen we nog wat verwachten de komende tijd.

Ze kunnen hun borst alvast nat maken. Want de komende jaren zijn grote festivals niet meer mogelijk. Zolang er geen vaccin is dat massaal verspreid kan worden zullen festivals en andere grote evenementen verboden blijven. Het risico is veel te groot en staat gelijk met het bewust de dood in jagen van honderden, zoniet duizenden mensen. Daar kan dus geen sprake van zijn!

Er zijn drie scenario’s. Onderstaande grafiek komt uit de New York Times en werd overgenomen door dhr. Van Dissel (RIVM).

clips 5554

Deze drie scenario’s lopen allemaal tot verder dan 2022. Geen ervan kan een snelle verdwijning van het coronavirus garanderen. Om een al te hoge piek van sterfgevallen te vermijden is een scenario als ‘pieken en dalen’ beter, en is uiteindelijk voor ‘slow burn’ of veenbrand gekozen. Het laatste zou moeten zorgen voor een lage piek en lage volgende brandhaarden.

clips 5555

In een geglobaliseerde wereld met veel en intensieve contacten tussen mensen en bedrijven wereldwijd blijven wij altijd afhankelijk wat wat er in andere landen gebeurt. In sommige landen zal het virus zeker permanent zijn. Q-koorts is in Nederland niet meer weg te krijgen. Dat was weliswaar een ziekte veroorzaakt door bacteriën, maar griep is wel veroorzaakt door een virus en ondanks telkens nieuw vaccins hebben we elk jaar nog te maken met een griepuitbraak.
De verwachting dat festivals al eind dit jaar of volgend jaar weer hun geluidsgeweld over onze parken en natuurgebieden zullen mogen verspreiden is niet reëel. Het past onze overheden niet om festivalbezoekers nu al lekker te maken met het zicht op een festival volgend jaar. Amusement mag nooit voor de volksgezondheid gaan.
Het is nu het moment om ervoor te zorgen dat onze natuur en biodiversiteit in stand gehouden worden, ook ten behoeve van de volksgezondheid. 

Actieplan Stad in Balans

De Stichting Natuurbescherming ZO is aangesloten bij Wij-Amsterdam en Mokum-Reclaimed en staat achter het hierna volgende actieplan.

Mokum-Reclaimed:
"Meer dan 20 Amsterdamse bewonersorganisaties lanceren gezamenlijk Actieplan Stad in Balans

Een grote groep Amsterdamse bewonersorganisaties (naast Wij-Amsterdam – de federatie van meer dan twintig bewonersverenigingen – ook Stop de Gekte, d’Oude Stadt, Mokum Reclaimed en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad) heeft gezamenlijk het Actieplan Stad in Balans opgesteld. Hiermee doen zij concrete en samenhangende voorstellen om de balans in de binnenstad van Amsterdam te herstellen. Het plan is vandaag aangeboden aan de leden van de Amsterdamse gemeenteraad.

Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat de binnenstad van Amsterdam, nota bene Unesco Werelderfgoed, de afgelopen jaren is veranderd in een pretpark. Nu er geen toeristen meer komen, ligt de binnenstad er stil en verlaten bij. Al vóór de coronacrisis luidden Amsterdammers herhaaldelijk de noodklok over het massatoerisme.

Uitgangspunten (o.a.):
- beperk het aanbod aan pretvervoer (cruises, hop-on bussen en boten, fietstaxi’s, deelfietsen, etcetera)
- houd parken en groen op bestaand niveau en vrij van festivals, investeer in nieuw groen
- voer 30 km per uur in vanaf de binnenring
- houd de stad schoon en handhaaf op overtredingen bij aanbieden vuil, ook van Amsterdammers
- maak de stad binnen de ring alleen per auto toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer
- stop met bouwen parkeergarages binnen de Ring A10
- stimuleer elektrische vormen van mobiliteit, ook in OV
- stimuleer de lokale economie, vooral ambachtenen bedrijven gericht op circulaire economie
- handhaaf op geluidsproductie weggebruikers
- realiseer een integrale aanpak schone lucht (verkeer, uitstoot horeca, energie)

Download het Actieplan Stad in Balans mei 2020

Schipperen met anderhalve meter

Parool: "Amsterdam zet in op een nieuw stadsbos, gevels vol klimplanten en volkstuinparken of begraaf­plaatsen die veel vaker worden bezocht om van het groen te genieten.”

Begraafplaatsen worden momenteel inderdaad vaker bezocht. Maar niet voor het groen. En geld voor groen ligt niet voor het oprapen. Een nieuw stadsbos, toe maar. Wat wethouder Ivens voor ogen heeft is zeer kleinschalig groen, kaboutergroen, symboolgroen. Waar moet dat nieuwe bos dan komen? Zeker als hij ook nog overal grond zoekt om te bebouwen en te exploiteren. De Lutkemeerpolder gaat eraan. De hele omgeving van de Gaasperplas gaat op de schop. Het is alleen maar afbraak van groen en natuur. Het Gaasperpark wordt door b&w als natuurgebied, NNN, onderdeel van het NatuurNetwerk Nederland, afgebroken om plaats te maken voor een evenemententerrein.

De Groenvisie Amsterdam 2050 is louter propaganda. Het Gaasperpark zou volgens de Groenvisie ‘voltooid’ worden (dat is het enige wat over het Gaasperpark gezegd wordt – het NNN wordt niet eens genoemd); wat men bedoelt is afbraak, afschaffing van de status van het Gaasperpark als natuurgebied ten behoeve van festivals en barbecues. In coronavirustijd goed voor honderden doden. 
Wethouder Ivens moet zich als wethouder van de SP diep en diep schamen om zo te vallen voor de belangen van een multinational als LiveStyle (met o.a. Amsterdam Open Air). Van (natuur)creatie tot re-creatie, want de achterliggende gedachte is dat natuur enkel deugt als evenemententerrein. Meer reuring, en lekker veel volk bij mekaar, schipperend in anderhalve meter tussen Scylla en Charybdis.
Tot donderdag 25 juni 2020 kunt u uw reactie geven op het voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050.

hou afstand

Die anderhalve meter is net als het groen in Amsterdam pure symboolpolitiek. Als steeds minder mensen zich houden aan die 1,5 meter dan is het natuurlijk hun schuld als het weer mis gaat, niet de schuld van de politici die ervoor gezorgd hebben dat de hele wereld geglobaliseerd is en geëxploiteerd, dat onze vleesindustrie verziekt is, dan onze bio-industrie een vat vol bacteriën en virussen is, en dat onze natuur en biodiversiteit steeds verder achteruit gaan. Nee hoor, het draait om die 1,5 meter en als jullie je daar niet aan houden, dan ga we als overheid eindelijk voor het eerst sinds decennia hard handhaven. Brood en spelen gaan voor.

100657966 247417089679993 4961516877122633728 o

Van een serieuze aanpak van de huidige klimaatcrisis en de uitwassen van de neoliberale verdienmodellen die uitliepen in o.a. de Q-koorts, varkenspest enz. enz. is nog geen sprake, ook niet bij onze ‘groene en democratische’ coalitie in Amsterdam. 
Anderhalve meter zal een probleem blijven voor alle evenementen. Ik verwacht geen grote evenementen de komende twee à drie jaren, als kleine bijeenkomsten met iets meer dan honderd man al tot een nieuwe besmettingshaard kunnen leiden.
Onze overheden leven in een droomwereld.

Uw ideeën over stikstofaanpak

DSC03450

Noord-Holland: "Provincie vraagt Noord-Hollanders online te reageren op stikstofaanpak

De provincie Noord-Holland heeft besloten om voorlopig online verder te gaan met de gebiedsgerichte aanpak stikstof.

Vanwege de coronamaatregelen van het Rijk is het momenteel niet mogelijk om grote fysieke informatiebijeenkomsten te organiseren. Vanaf maandag 18 mei staat op de website noord-holland.nl/stikstofaanpak alle informatie over de Noord-Hollandse stikstofaanpak. De provincie vraagt inwoners, ondernemers en werkenden ideeën aan te dragen of vragen te stellen.

Op de website is per stikstofgevoelig natuurgebied te lezen hoe het met de natuur gaat en wat de provincie doet om de natuur te herstellen. De komende tijd worden de pagina’s uitgebreid met aanvullende informatie. Ideeën aanleveren of vragen stellen kan tot en met 31 mei 2020.”

Mijn inbreng: "Mede gezien de risico's van blijvende virussen is het aan te raden om festivals voorgoed te weren uit ALLE parken en natuurgebieden, mede door stikstofdepositie en achteruitgang van NNN en biodiversiteit. Er zijn alternatieven: VR en Basslets.
Stikstofdepositie is overal een probleem. Zonder erbij betrekken van het NNN is er geen oplossing voor Natura2000. Zie ambitiedocument Nederland Natuurpositief.
Zie ook: http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/festival- uploads.html

Investeren in natuur

EU: “EU Biodiversity Strategy for 2030

Investing in nature protection and restoration will also be critical for Europe’s economic recovery from the COVID-19 crisis. When restarting the economy, it is crucial to avoid falling back and locking ourselves into damaging old habits. The European Green Deal – the EU’s growth strategy – will be the compass for our recovery, ensuring that the economy serves people and society and gives back to nature more than it takes away. The business case for biodiversity is compelling. Industry and companies rely on genes, species, and ecosystem services as critical inputs for production, notably for medicines. Over half of global GDP depends on nature and the services it provides, with three key economic sectors – construction, agriculture, and food and drink – all highly dependent on it.”

BirdLife Europe position EU biodiversity strategy to 2030

Plantendiversiteit Europese bossen neemt af

Evenwicht tussen natuur en mens helpt virusuitbraken voorkomen

Vogels

halsbandparkiet
screenshot 1087
screenshot 1086
screenshot 1095
screenshot 1096
screenshot 1100
screenshot 1093
screenshot 1094

Een mooie hemelvaartsdag.

Protest in Lutkemeer

Behoud Lutkemeer: "Je zou denken dat de heren en dames politici door de huidge crisis wel doordrongen zijn van het belang van het behoud van de laatste groene plekken waar biologisch voedsel wordt verbouwd, zoals de Lutkemeer in Amsterdam.

Maar helaas, ze willen gewoon doorgaan en hebben aangekondigd dat ze per 1 september willen beginnen met het bouwrijp maken van de eerste 5 ha grond, de voormalige akkers van biologisch akkerbouwbedrijf De Boterbloem. Ze willen niet bekend maken wie dan het mysterieuze ‘beursgenoteerde bedrijf’ is (lees: een grote multinational) dat een distributiecentrum op die plek zou willen vestigen.

Wij blijven ons daar natuurlijk tegen verzetten en zullen er alles aan doen om te voorkomen dat er begonnen kan worden met het vernielen van kostbaar groen in Amsterdam West.

WIJ ROEPEN IEDEREEN OP OM OP HEMELVAARTSDAG (DONDERDAG 21 MEI) EEN BLIJK VAN PROTEST/SOLIDARITEIT TE BRENGEN NAAR DE LUTKEMEERPOLDER. Het is die dag prachtig wandelweer, en de winkel van Biologisch akkerbouwbedrijf De Boterbloem is die dag ook gewoon open."

Festival uploads

festivals night

Bericht van het in oprichting zijnde virtuele VR-team van Bureau Toekomstplan Gaasperplas: Het ziet ernaar uit dat het coronavirus de reëel bestaande wereld voor enige jaren gehackt heeft. Festivals zullen niet door kunnen gaan omdat zij een bedreiging zijn voor de reële wereld van de mens en de fauna en flora. Maar de Virtuele Realiteit staat niet stil. De futuriteit is in aantocht. We gaan het zien.

Tijdens het participatietraject Gaasperplas kwamen scholieren van de SGR met een toekomstplan, heel primitief weliswaar, maar het begin was er. Zie een paar snapshots hieronder van hun presentatie.

Pasted Graphic a
Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2

Sindsdien is er hard verder gewerkt aan het Toekomstplan. Recreatie Noord-Holland NV organiseerde verleden jaar een symposium, en u ziet het al meteen, er is grote vooruitgang geboekt. De VR deed zijn intrede. 

Pasted Graphic 3
Nav tools

De wereld binnenste buiten. Recreatie, d.w.z. festivals zijn voor de jonge mens het brood van de Toekomst. Eerder al werkte GroenLinks met succes aan het integreren van kunstgras in de Hoofdgroenstructuur. Je bent groen of je bent het niet, nietwaar.

clips 5553

De deur naar de Nieuwe Evenementen Toekomst, het NET, staat open; Amsterdam Open Air kan gaan samenwerken met Amazon prime en in de zin van de serie Upload (waarschuwing: spoilers!) een virtuele werkelijkheid creëren en uploaden naar festivalbezoekers. Zij hebben daarvoor enkel een VR-bril en een Basslet nodig, een subwoofer ingebouwd in een armband.
Dit is momenteel de BBT, Best Beschikbare Techniek, zoals opgelegd door de vorige burgemeester, Eberhard van der Laan, in uitvoering van de Wet milieubeheer en de Wabo.

Amazon prime laat zien hoe zo’n upload eruit kan zien. Het Gaasperpark als een soort Lakeview, in twee versies.
Voor Amsterdam Open Air wordt het AIR α en Ω,
voor Reggae Lake gewoon Reggae Lake Buena Vista.
Mozes kriebel! Het Gaasperpark als upload!

Natuurliefhebbers weten dat de natuur geen idylle is, zeker niet als daarin regelmatig oorverdovende festivals georganiseerd worden. Van natuur blijft er dan weinig over. Maar niet getreurd, de natuur kan naar de VR-bril geüpload worden. De festivalbezoekers kunnen hun festival in de natuur (met het fraaie geüpsexte virtuele decor van het Gaasperpark) dan beleven waar ze ook willen. Op de wc, in de slaapkamer of op zolder. Er is geen enkele behoefte aan echte natuur, want die is toch maar saai, gevaarlijk en onbevredigend. Alle vorige jaren sleepte Amsterdam Open Air plastic planten aan omdat de bestaande vegetatie niet voldeed aan hun idyllische wensen. De rietorchissen en de soorten vogelmelk werden trouwens vakkundig gemaaid door GGA. Andere festivals sleepten wilde dieren aan, van plastic natuurlijk of opblaasdieren. Festivalbezoekers zijn net kinderen, toch.

Festivals fêteren consumptie (Jean Baudrillard - La société de consommation - Simulacres et simulations) en spektakel (Guy Debord - La société du Spectacle; Umberto Eco - Travels in hyperreality). De werkelijkheid is al vervangen door iets dat nog werkelijker overkomt, de hyperrealiteit.
Natuurliefhebbers kun je niet gek maken met een virtuele realiteit, maar festivalbezoekers willen niets anders. Het maakt overigens weinig uit voor de natuurbeleving van de festivalbezoekers.
De jongste generaties zoeken het ware nepleven. Wat daarbij sneuvelt deert hen kennelijk (nog) niet. Raven is leven staat op stickers in het Gaasperpark.

De natuur verdwijnt, mensen. Laten we daar niet moeilijk over doen. Volgens Bas Haring is dat geen ramp. Je kunt gewoon genoegen nemen met een plastic panda.
Bas Haring (hoogleraar kunstmatige intelligentie): “Bestaan soorten echt of zijn het menselijke verzinsels? Verdwijnt er echt iets in de natuur als een soort uitsterft, of verdwijnt er slechts een door mensen verzonnen categorie? Harings antwoord is duidelijk: soorten zijn menselijke bedenksels, abstracte constructies waaraan geen realiteit beantwoordt. Maar ook al zouden soorten wel ‘echt’ bestaan, dan nog is het uitsterven van een soort niet erg, want soorten kunnen niet lijden, kennen geen pijn of verdriet.”
Maar deze volksfilosoof die het gelijk van de vismarkt heeft, kent het NET nog niet. Zijn epistemische modaliteit is verkrampt en bekrompen.

Marieke Vroom (omgevingspsycholoog): "Heeft nepnatuur hetzelfde effect op mensen als echte natuur?

De effecten van nep natuur zijn vergelijkbaar met de effecten die echte natuur op ons heeft. Plastic bloemen en planten hebben net als echte bloemen en planten een stressverlagende werking, mits ze er levensecht uitzien. Ook het kijken naar een poster van een natuurlijke omgeving heeft aantoonbare rustgevende en gezondheidsbevorderende effecten. Vergeleken met afbeeldingen van niet-natuurlijke omgevingen, zorgen afbeeldingen van natuur voor een betere stemming, een betere concentratie, een lagere bloeddruk en voor meer ontspanning in de spieren (Van den Berg & Winsum-Westra, 2006).

Wel heeft een afbeelding van natuur een minder sterk effect dan uitzicht op echte natuur. Dit komt waarschijnlijk doordat de echte natuur wordt beïnvloed door het weer en de seizoenen, wat nep natuur niet heeft, en daardoor beweeglijk is en er steeds anders uitziet. Een echt natuurlijk uitzicht is daardoor meer inspirerend en interessanter om naar te kijken dan een statische afbeelding (Stad & Groen, 2014).

Via via hoorde ik dat de gemeente Amsterdam een Nieuwe Evenementen Politiek, de NEP, aan het ontwikkelen is.

Voilà!
Festivalbezoekers hebben dus genoeg aan een decor- en muziekupload naar hun VR-bril. Anywhere, anytime.
Leve het NET! De Nieuwe Evenementen Toekomst komt eraan.

De natuur mag blijven, voor natuurliefhebbers, wandelaars, zeilers en vogelaars, enz.
Elke dag anders, elke dag nieuw.


Geen vergunningen

De aanvragen voor vergunningen voor festivals zijn bij besluit buiten behandeling gesteld.
Amsterdam Open Air
Reggae Lake
Guilty Pleasure

Op een mooie meidag

Hier word ik helemaal blij van. De vogels kunnen dit jaar ongestoord in het Gaasperpark broeden.

screenshot 1064
screenshot 1077
screenshot 1078
screenshot 1080
screenshot 1082

Videoconferentie GGA

clips 5549

Voor een aantal insprekers in de vergadering van Groengebied Amstelland was het vandaag de eerste keer dat ze via een videoconferentie inspraken. Het vergaderen zal nog een tijdje op deze manier doorgaan. De technische ondersteuning en MS Teams zijn net als het ‘ecologisch' beheer van GGA nog zeer voor verbetering vatbaar. Vanzelfsprekend was het voor de meeste insprekers (en de projectleider) wel even zoeken naar de juiste knoppen. De audio van mijn inspraak is tenminste goed overgekomen. Hieronder mijn ingsproken tekst. Omdat GGA deze inspraakteksten sinds enige tijd niet meer integraal opneemt in de agendastukken maak ik mijn tekst op deze manier openbaar.

"Onze natuur en biodiversiteit zijn in crisis en ons eigen welzijn krijgt een fikse klap. De activiteiten van de mens zijn in veel gebieden en sectoren een gevaar voor dieren. Ook in de sector ‘recreatie’, m.n. festivals en barbecues. Klimaatverandering en exploitatie van natuurgebieden is mensenwerk. Gevolg: Ebola, Q-koorts, MERS, SARS enz. en nu Covid19.

In het Gaasperpark leven vijf soorten vleermuizen, beschermde zoogdieren, nuttig als bestuivers en insecteneters. Als soort zijn zij door verdrijving uit hun habitats kwestbaarder geworden en dragen virussen bij zich. Virussen worden overgedragen van dier op mens, en omgekeerd. 75% van alle nieuwe infectieziekten komen van dieren. Virussen zijn blijvend en muteren snel. Vaccins lopen altijd achter.

Het is daarom niet aan te raden om beide werelden, die van de fauna en de mens, al te dicht op mekaar te zetten. Het is niet goed om festivals te organiseren in natuurgebieden, het is niet goed om op grote schaal zonder controle barbecues toe te staan. Besmet fijnstof wordt verspreid door rook. De biodiversiteit wordt steeds kleiner en ecosystemen uit balans zijn niet meer in staat om ziekten te beperken wegens gebrek aan diversiteit van soorten. Epidemieën en pandemieën zullen hierdoor volgens de VN vaker voorkomen.

Daarom pleit ik voor een herziening van het beleid van GGA. d.w.z. volledige aandacht voor ecologisch beheer en versterking en verbetering van het NNN. De werelden van mens en dier moeten hun eigen terrein beperken respectievelijk terugkrijgen of anders loopt onze eigen habitat en leefomgeving gevaar. Wij moeten zorgen voor duurzame ecosystemen en fauna en flora hun plaats gunnen. Parken gezond voor mens en dier. Overmatig amusement bedreigt onze toekomst.”

Het kan niet duidelijker gezegd worden. We zitten met een probleem. En zoals een bekende Nederlander (Johan Cruijff of was het Willem van Hanegem?) ooit eens zei ‘elk nadeel heb se voordeel’.
GGA zal inkomsten derven omdat de festivals niet doorgaan, maar dat betekent ook dat het natuurgebied verschoond blijft van een ravage. De vogels in het Gaasperpark kunnen nu ongestoord broeden. En dat was altijd al de bedoeling en nog steeds de intentie van onze overheid.
Waar GGA dan weer compensatie voor 'gederfde inkomsten' wil zoeken is nog de vraag. Hebben bedrijven eigenlijk wel een verzekerd recht op toekomstige inkomsten? In een neoliberale economie is dat toch absurd. Risico’s zijn voor de ondernemer. Basta! Bestuurslid Wedemeijer heeft in elk geval verzocht om bij het zoeken naar 'dekking voor de verliezen' betrokken te worden. Dat is een goede zaak. Het is tenslotte de overheid, d.w.z. de belastingbetaler die de miljoenen betaalt voor het onderhouden van GGA en RNH NV. Als Recreatie Noord-Holland NV, de overkoepelende organisatie van de schappen waaronder GGA, failliet gaat dan kunnen we misschien beginnen met een schone lei; het schap als ecologisch beheerder van een natuurgebied.

De vraag is wat nu eigenlijk de core business van GGA is, recreatie of natuurbeheer? Mijn standpunt is duidelijk, het NNN is een natuurgebied. Maar maak dat maar eens duidelijk aan ambtenaren die op zoek zijn naar inkomsten. Wat men daarbij vergeet is dat natuur haar beheerskosten dubbel en dik terugbetaalt door het leveren van zuivere lucht, een gezonde leefomgeving en milieu, waterberging, en recreatie zoals die tien jaar geleden nog bedoeld was: genieten van natuur, wandelen, fietsen, zonnebaden, enz. Dit zijn allemaal onschatbare waarden, maar die tellen niet mee voor de calculerende ambtenaar. In een neoliberale maatschappij schijnt dit van weinig belang te zijn, het gaat om de winsten van festivalorganisatoren.
Er wordt in het bestuur van GGA vanzelfsprekend binnenkort nog gesproken over de coronacrisis, want die is nog nergens betrokken noch bij het in de maak zijnde ambitiedocument van het schap, noch bij het Toekomstplan Gaasperplas. Ook de horecaplannen bij de Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk liggen even stil. De planning van de behandeling van de zienswijzen over het Toekomstplan Gaasperplas (er waren 220 reacties! mijn respect voor uw inzet) heeft flinke vertraging opgelopen.

Vast staat dat het virus noopt tot grondig nadenken over de toekomst van onze natuur. De mens wikt, maar de natuur beschikt.

Intussen zijn er wel wat stukken aangereikt, maar daar is het virus nog niet bij betrokken. Dus deze zijn wel een beetje voorbarig.

Amsterdam: "De stadsdeelcommissie Zuidoost adviseert het dagelijks bestuur van Zuidoost om te investeren in de Gaasperplas voor het stadsdeel en voor de rest van Amsterdam. Daarbij adviseert de commissie wel om voorwaarden aan het Toekomstplan Gaasperplas te verbinden.

De stadsdeelcommissie stelt in haar advies het volgende.

Het park rond de Gaasperplas zal met het nieuwe plan weer klaar zijn voor de toekomst. De natuurwaarden blijven beschermd en ook omwonenden, jong en oud, kunnen blijven genieten van de mooie natuur en ontsnappen aan de alledaagse drukte van de stad.

Voorwaarden

De stadsdeelcommissie adviseert een aantal voorwaarden om te waarborgen dat het park ook in de toekomst een mooie plek wordt en blijft voor mens en dier. Een aantal van die voorwaarden:

  • Zorgvuldig omgaan met de status van NNN-gebied in Toekomstplan Gaasperplas en de resultaten van de onderzoeken naar geluid, bodem en ecologie af te wachten. Tot die tijd geen ingrepen te laten plaatsvinden die in strijd kunnen zijn met de adviezen uit de onderzoeken.
  • Alvast een verkeersbesluit rond het weren van brommers indienen, vooruitlopend op de vaststelling Toekomstplan Gaasperplas.
  • Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn als ‘stadspark’ en het zo beheren in plaats van als ‘recreatiegebied’. En wat dat betekent voor de kosten en mogelijkheden van behoud en verbetering van ruimtelijke en natuurlijke kwaliteit, op de lange termijn.
  • Om meer aandacht te hebben voor de Floriade-elementen.
  • Om de veiligheid in het park mee te nemen als onderdeel van de inrichting van het park.
  • Om de monumentale bomen van Zuidoost op te nemen in het register Monumentale bomen van Zuidoost.
  • Om duidelijke herkenningspunten in het park te plaatsen zodat bij calamiteiten/ongelukken de slachtoffers en de hulpdiensten direct de plaats kunnen benoemen en weten te vinden.
  • Om voldoende fietsparkeerplekken bij alle entrees te plaatsen.
  • Om oplaadpunten voor scootmobielen te maken en zo de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers te vergroten.

Volledig advies stadsdeelcommissie

Bent u benieuwd naar het volledige advies van de stadsdeelcommissie en wat zij constateerden? Lees dan: de advies memo

Ik ben benieuwd hoe men alle bezwaren tegen het Toekomstplan in zal pakken om die onschadelijk te maken. Dat Toekomstplan is nu al aan herziening toe. De onderzoeken die zijn gedaan geven aan dat er wel degelijk schade ontstaat aan bodem en ecologie door grote festivals. Maar ja, het is maar hoe de neoliberale ambtenaar en bestuurder van PvdA, GL en de SP daar tegenaan kijkt. Wat is significante schade als je van oordeel bent dat fauna en flora bijzaak zijn en dat amusement en de winst van multinational LiveStyle voorgaan?

We gaan het zien! Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen.'

Groenvisie Amsterdam 2050

clips 5547

De Groenvisie Amsterdam 2050 ligt nu ter inspraak. Mijn stichting heeft vanzelfsprekend meegewerkt aan de voorbereidingen. Nu moet blijken of daar iets mee gedaan is. Men zal wel rekening moeten houden met de huidige situatie die is veroorzaakt door de mens. Zie ook hier.
De Groenvisie 2050 kan hier gedownload worden.

Maaien en snoeien

screenshot 1065

Omdat ik vanmorgen toch een rondje langs de zuidoever van de Gaasperplas fietste heb ik nog een en ander vastgelegd. GGA heeft een paar jaar geleden bomen getopt langs het water in de buurt van de kanovereniging. De getopte bomen staan daar als vel-over-been geraamtes te wachten tot ze gekapt worden. Want dat was kennelijk de bedoeling van GGA. Over het fietspad reed (met zijn auto) een groenambtenaar van de gemeente. Hij controleerde het maaien door GGA. Ik neem aan dat hij wist dat GGA hier aan het werk is geweest. Het fietspad valt hier helemaal onder GGA, ook de getopte bomen.

Ik heb even met de ambtenaar gesproken. Hij was hoofdzakelijk geïnteresseerd in het gemaaide gras dat op het fietspad terecht was gekomen. Over de getopte bomen zei hij dat die dood waren. Zo te zien niet. Maar ze zullen dat binnenkort wel zijn, door het toppen. Dat een ambtenaar vindt dat toppen een goede maatregel is om stervende bomen te redden is een schande. Die man is dringend aan herscholing toe. Toppen betekent het veroordelen van een boom. Het doel is dan kappen. Een ambtenaar die een boom wil kappen beweert eerst dat hij dood gaat en dat er daarom getopt moet worden om hem te redden. Een jaar later zijn de meeste getopte bomen dan inderdaad dood en rijp om gekapt te worden.

Dan is er nog de kwestie van het maaiwerk, dat de ambtenaar kennelijk aan het bestuderen was, maar wel op het gebied van GGA. Ik heb hem gezegd dat het in GeinDrie nog veel erger was en daar is de gemeente verantwoordelijk.
Bloemen bestaan kennelijk om gemaaid te worden. Hier ook zo’n voorbeeld van groene verdwazing.
Onderweg lag nog een (gezonde) boom die de storm kennelijk niet overleefd had. Die moet GGA nog vervangen, maar ik vrees dat daar weinig van terecht zal komen.

screenshot 1068
screenshot 1069
screenshot 1066
screenshot 1070
screenshot 1071
screenshot 1072
screenshot 1073

Vanzelfsprekend heb je ook nog de bordenvervuilers die het niet eens zijn met wat er op de borden staat.

screenshot 1067

Snoeien tijdens de broedtijd

Jonge ransuil

Jonge Ransuil in Nellestein
(foto: Els Trautwein)

Snoeien van bomen tijdens de broedtijd is niet aan te raden omdat verstoring van broedende vogels in strijd is met de Wet natuurbescherming en de Vogelrichtlijn.

Art. 3.1 Wet natuurbescherming
"1 Het is verboden opzettelijk van nature in Nederland in het wild levende vogels van soorten als bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn te doden of te vangen.
2 Het is verboden opzettelijk nesten, rustplaatsen en eieren van vogels als bedoeld in het eerste lid te vernielen of te beschadigen, of nesten van vogels weg te nemen.

Vogelrichtlijn: "Artikel 1
1.   Deze richtlijn heeft betrekking op de instandhouding van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het Europese grondgebied van de lidstaten waarop het Verdrag van toepassing is. Zij betreft de bescherming, het beheer en de regulering van deze soorten en stelt regels voor de exploitatie daarvan.
2.   Deze richtlijn is van toepassing op vogels, hun eieren, hun nesten en hun leefgebieden.
Artikel 3
1.   Met inachtneming van de in artikel 2 genoemde eisen nemen de lidstaten alle nodige maatregelen om voor alle in artikel 1 bedoelde vogelsoorten een voldoende gevarieerdheid van leefgebieden en een voldoende omvang ervan te beschermen, in stand te houden of te herstellen.
2.   Voor de bescherming, de instandhouding en het herstel van biotopen en leefgebieden worden in de eerste plaats de volgende maatregelen getroffen:
a) instelling van beschermingszones;
b) onderhoud en ruimtelijke ordening overeenkomstig de ecologische eisen van leefgebieden binnen en buiten de beschermingszones;
c) herstel of weer aanleggen van vernietigde biotopen;
d) aanleg van biotopen.”

De Ransuilen, beschermde vogels, hebben hun habitat nu in de woonwijk Nellestein, na verdrijving uit het Gaasperpark door Amsterdam Open Air. De Ransuil staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als 'kwetsbaarJuist daar werden gisteren en vandaag met een hoogwerker bomen gesnoeid.

Bedreigde vogels in Nederland (zie ook KNNV): “De afname van het aantal ransuilen ten opzichte van de jaren vijftig van de vorige eeuw bedraagt meer dan driekwart. De voortdurende afname sinds de jaren tachtig, wordt alleen af en toe opgevrolijkt door een klein piekje in goede muizenjaren.”

Gisteren en vandaag was een hoogwerker met versnipperaar aan de gang in Nellestein. Ik kreeg van een bewoner het volgende bericht:
"Vanmorgen om 7:00 een hels kabaal van machines en zagen, toen ik ging kijken stonden er twee versnipper machines, een hoogwerker en een ploeg mannen die met kettingzagen in de bomen aan het zagen waren.
Een nest werd er met een stok uitgeslagen, vogels in paniek, een uil zit nu in een hoekje op mijn terras, andere vogels vliegen in paniek rondjes.

clips 5545
clips 5546

Wat is hier aan de hand? Er is een melding van gedaan die meteen werd afgedaan met de mededeling dat er iemand ter plekke is geweest en dat de groenwerkers zich aan de wet houden. Er is sprake van het afzagen van takken en het verstoren van meerdere nesten in één boom, dat zouden ook kraaien en mussen geweest kunnen zijn.
Het lijkt erop dat dit een korte werkzaamheid is geweest van twee dagen, omdat andere bewoners zich niet bewust waren van de werkzaamheden. Kan het zijn dat een of twee bewoners geklaagd hebben bij het stadsdeel over de poep onder een boom en is daar meteen werk van gemaakt? Of was het reguliere snoei?
Deze kwestie is onder de aandacht gebracht van de portefeuillehouder en zal als klacht behandeld worden. Aangezien deze werkzaamheden in het gebied liggen van de gemeente zijn zij uitgevoerd door het stadsdeel. Het gebied van GGA ligt tussen het ruiterpad en de oever van de Gaasperplas.

Het is nu een vreemde tijd om bomen te snoeien als de bomen weer volop in blad staan en er weinig zicht is op takken die verwijderd kunnen worden en op nesten. Bovendien is het nu broedtijd en vogels zijn nu druk bezig met broeden en/of het zoeken van voedsel (in de bomen) voor de jongen. De normale tijd om te snoeien is in de winter.
Nesten mogen sowieso niet verwijderd worden, zeker niet in de broedtijd. Of een nest ongebruikt is is onmogelijk te zien in deze omstandigheid. In elk geval worden vogels verjaagd uit de buurt zolang de werkzaamheden duren en al die tijd wordt hun foeragering en voeding van jongen onmogelijk gemaakt. Ransuilen zijn beschermde vogels. Zij maken vaak gebruik van oude nesten van grote vogels als kraaien en eksters.

Egelantier

Egelantier

Egelantier met groen gaasvliegje

Egelantier met groen gaasvliegje
screenshot 1048

De toekomst van Groengebied Amstelland

Op 14 mei is er een vergadering van Groengebied Amstelland. Deze keer wordt vanwege het globaal woedende coronavirus vergaderd via internet met MS Teams. Ik heb me opgegeven voor inspraak. Hopelijk lukt de verbinding.

De stukken zijn hier te bekijken en te downloaden. Van belang voor Zuidoost zijn vooral deze stukken: Mededeling AB voortgang Toekomstplan en Bijlage Brief Toekomstplan.

Mededeling AB voortgang: "De planning van het voorliggende proces is afhankelijk van de behandeling van de zienswijzen. Dit vraagt meer tijd dan voorzien. De processtappen zijn: 
- Opstellen Nota van Beantwoording en aanpassen Toekomstplan Gaasperplas (was gepland tot 30 april 2020);
- Vaststelling planvoorstel door DB Stadsdeel Zuidoost (was gepland 19 mei 2020);
-  Behandeling college (was gepland 2 juni 2020);
- Behandeling commissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid (MLD) (was gepland 25 juni 2020);
- Behandeling gemeenteraad (was gepland 1 juli 2020);

Voor de besluitvorming is het noodzakelijk dat er een oplossing wordt gevonden voor de resterende bezuinigingsopgave voor de Gaasperplas. Deze kan ondervangen worden door de investeringen van ca € 4,345 miljoen die de gemeente Amsterdam gaat doen in het gebied. Hiermee wordt een deel van de kosten van GGA lager, omdat zij niet eenmalig zelf hoeft te investeren in groot onderhoud en vervangingen. Daarnaast ontstaan er kansen voor inkomstenwerving voor horeca en een stedelijke functie.
Na de vaststelling van het Toekomstplan Gaasperplas ambieert GGA een eerste invulling te geven aan zelfbeheer door bewoners.

park

Het is duidelijk dat het virus de planning en niet alleen dat in de war heeft gestuurd. De vraag is of GGA zich bewust is van de gevolgen van een voortzetting van het huidige exploitatiebeleid.
Wat GGA ambieert lijkt weinig samenhang te vertonen met wat eerder is afgesproken of met bestaande voorstellen of plannen. Wat zelfbeheer door bewoners betreft, daar is nog zeer weinig over voorgesteld, laat staan op papier gezet. Om daar nu al een ‘invulling' aan te geven lijkt mij voorbarig. Het komt dan gewoon neer op het doordrukken van wensen die GGA koestert qua verdienmodellen, zoals bijvoorbeeld ook de horecagelegenheid, Abcouderstraatweg 79, bij De Hoge Dijk (punt 5d van de agenda).

De brief aan wethouder Ivens dateert van 10 december 2019 en is dus al zeer verouderd en voorbijgestreefd door de nieuwe situatie waarin wij ons bevinden.
Het is inmiddels wel duidelijk dat grote financiële investeringen, als de zwemstoep en de verlegging van het pad aan de zuidoever van de Gaasperplas, in deze tijd zeer onwaarschijnlijk worden. De vraag stelt zich nu of het beleid van GGA in deze tijd nog duurzaam, betaalbaar, acceptabel is. 

Een beleid gericht op meer reuring, een grotere stedelijke functie, behoud en/of vermeerdering van festivals en barbecues in het NNN, een natuurgebied dus, is niet meer te billijken. Grote festivals als Amsterdam Open Air en Reggae Lake zijn terecht verboden. De gevaren van het coronavirus voor de hele bevolking van Amsterdam en omstreken is te groot. De verwachting van virologen en andere specialisten is dat dit virus hoogstwaarschijnlijk voor meerdere jaren, mogelijk zelfs permanent, een gevaar zal blijven. Er was al voordat overheden van het virus op de hoogte waren een mutatie van het virus aan de gang. Dat betekent dat het virus zichzelf verandert en aanpast, waardoor de bestrijding ervan met een vaccin bemoeilijkt wordt. Net als het griepvirus dat elk jaar muteert is er geen garantie dat een vaccin helpt voor een nieuwe mutant. Het zal naar alle waarschijnlijkheid een blijvend probleem zijn. Daarbij vormen grote menigten een onbeheersbaar gevaar voor verspreiding. Festivals zullen jarenlang een gezondheidsrisico vormen. Dat doen ze in feite nu al door de schade aan gehoor en misbruik van drank en drugs e.d. Nog afgezien van de schade aan onze natuur en ons milieu.

Gisteren kondigde GGA aan dat 'regulier onderhoud' rond de Gaasperplas in voorbereiding is. Vreemd; weer bijzonder eigengereid van GGA. De aanvraag voor het kappen van bomen en 'gefaseerd regulier onderhoud’ is net afgewezen. Gaat GGA dan een nieuwe aanvraag indienen? Ik vrees van wel. Mijn aankondiging (eind januari 2020) van mijn bezwaar tegen deze niet onderbouwde kap is op de agenda aangemerkt als v.k.a., 'voor kennisgeving aangenomen’. Maar de tekst van mijn inspraak staat er niet bij. Het bestuur van Zuidoost heeft er wel goed aan gedaan die aanvraag af te wijzen. Maar GGA probeert het nu weer.
Ondanks de huidige crisissituatie gaat GGA kennelijk gewoon door met het doordrukken van oude plannen die geen enkele rekening houden met de nieuwe situatie. GGA is en blijft een ondemocratische instelling, die in deze tijd niet meer te rechtvaardigen is.

Daarom moet het groenbeleid van de gemeente en van GGA op de schop. Wij moeten van financiële exploitatie van natuurgebieden en parken overschakelen naar een beleid van ecologisch beheer dat zorgt voor een gezonde natuur, een gezond park voor mens en dier. In het Gaasperpark zijn vijf soorten vleermuizen aangetroffen. Dat zijn beschermde dieren en dat is goed zo. Maar dieren kunnen net als mensen dragers zijn van ziekten. Er is geconstateerd dat het coronavirus over kan springen van dier op mens, maar ook van mens op dier. Een te dichte en intensieve vermenging van beide habitats van dier en mens is niet aan te raden. Verstedelijking van natuur is zeer risicovol in een geglobaliseerde wereld waarin de mobiliteit van mensen van continent naar continent hoog is.

Ook barbecues voor grote aantallen mensen vormen een niet te negeren risico. Het is de taak van burgemeesters om te zorgen voor orde en veiligheid. Naast de festivals kunnen ook barbecues schadelijk zijn voor onszelf en ons omgeving. Met het fijnstof van de vuurtjes liften virussen mee. De hygiëne is niet gegarandeerd, er is geen controle op het voedsel, de lucht wordt vervuild en onze natuur wordt een ongezonde stedelijke plek. Geitenvlees op de barbecue in een park is een duidelijk risico.

Omdat de Q-koorts-bacterie in de leefomgeving aanwezig is zullen besmettingen blijven voorkomen. Virologen vrezen dat dit ook kan gelden voor het coronavirus. Het is net als griep een blijvertje. De kans is groot dat er vanaf nu een besmettingsgevaar zal blijven bestaan als grote menigten festivals bezoeken. Mijns inziens moeten festivals daarom permanent geweerd worden uit natuurgebieden en parken. Laat de natuur een gezonde habitat zijn voor fauna en flora, waar op kleine schaal ook recreanten toegelaten mogen worden als zij die fauna en flora niet verstoren.

clips 3568

Grielen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Al sinds medio jaren negentig ontvangt de Heimans en Thijsse Stichting van allerlei kant schenkingen met natuurhistorisch foto- en filmmateriaal. De Stichting probeert dit materiaal zo goed mogelijk onder te brengen in professionele museum- en archief-instellingen (zoals het Nederlands Fotomuseum, de Stichting voor Beeld & Geluid te Hilversum, en regionale musea en archief-instellingen). Onderhand is een deel van dit materiaal gedigitaliseerd en kunnen we een wijdere kring deelgenoot maken van wat er aan waardevolle collecties bij ons binnengekomen is en nu veiliggesteld is.

Bijgaand filmpje is een vervolg op de foto- en filmcompilatie van Adolphe Burdet over Grielen in de Kennemerduinen (1907-1935), dat eerder op You Tube werd gepubliceerd.

Dit nieuwe filmpje geeft een overzicht van de broedgeschiedenis van Grielen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals vastgelegd door diverse vogelfotografen in de eerste helft van de vorige eeuw.

© Natuurbescherming ZO 2015