Snoeien tijdens de broedtijd

Jonge ransuil

Jonge Ransuil in Nellestein
(foto: Els Trautwein)

Snoeien van bomen tijdens de broedtijd is niet aan te raden omdat verstoring van broedende vogels in strijd is met de Wet natuurbescherming en de Vogelrichtlijn.

Art. 3.1 Wet natuurbescherming
"1 Het is verboden opzettelijk van nature in Nederland in het wild levende vogels van soorten als bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn te doden of te vangen.
2 Het is verboden opzettelijk nesten, rustplaatsen en eieren van vogels als bedoeld in het eerste lid te vernielen of te beschadigen, of nesten van vogels weg te nemen.

Vogelrichtlijn: "Artikel 1
1.   Deze richtlijn heeft betrekking op de instandhouding van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het Europese grondgebied van de lidstaten waarop het Verdrag van toepassing is. Zij betreft de bescherming, het beheer en de regulering van deze soorten en stelt regels voor de exploitatie daarvan.
2.   Deze richtlijn is van toepassing op vogels, hun eieren, hun nesten en hun leefgebieden.
Artikel 3
1.   Met inachtneming van de in artikel 2 genoemde eisen nemen de lidstaten alle nodige maatregelen om voor alle in artikel 1 bedoelde vogelsoorten een voldoende gevarieerdheid van leefgebieden en een voldoende omvang ervan te beschermen, in stand te houden of te herstellen.
2.   Voor de bescherming, de instandhouding en het herstel van biotopen en leefgebieden worden in de eerste plaats de volgende maatregelen getroffen:
a) instelling van beschermingszones;
b) onderhoud en ruimtelijke ordening overeenkomstig de ecologische eisen van leefgebieden binnen en buiten de beschermingszones;
c) herstel of weer aanleggen van vernietigde biotopen;
d) aanleg van biotopen.”

De Ransuilen, beschermde vogels, hebben hun habitat nu in de woonwijk Nellestein, na verdrijving uit het Gaasperpark door Amsterdam Open Air. De Ransuil staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als 'kwetsbaarJuist daar werden gisteren en vandaag met een hoogwerker bomen gesnoeid.

Bedreigde vogels in Nederland (zie ook KNNV): “De afname van het aantal ransuilen ten opzichte van de jaren vijftig van de vorige eeuw bedraagt meer dan driekwart. De voortdurende afname sinds de jaren tachtig, wordt alleen af en toe opgevrolijkt door een klein piekje in goede muizenjaren.”

Gisteren en vandaag was een hoogwerker met versnipperaar aan de gang in Nellestein. Ik kreeg van een bewoner het volgende bericht:
"Vanmorgen om 7:00 een hels kabaal van machines en zagen, toen ik ging kijken stonden er twee versnipper machines, een hoogwerker en een ploeg mannen die met kettingzagen in de bomen aan het zagen waren.
Een nest werd er met een stok uitgeslagen, vogels in paniek, een uil zit nu in een hoekje op mijn terras, andere vogels vliegen in paniek rondjes.

clips 5545
clips 5546

Wat is hier aan de hand? Er is een melding van gedaan die meteen werd afgedaan met de mededeling dat er iemand ter plekke is geweest en dat de groenwerkers zich aan de wet houden. Er is sprake van het afzagen van takken en het verstoren van meerdere nesten in één boom, dat zouden ook kraaien en mussen geweest kunnen zijn.
Het lijkt erop dat dit een korte werkzaamheid is geweest van twee dagen, omdat andere bewoners zich niet bewust waren van de werkzaamheden. Kan het zijn dat een of twee bewoners geklaagd hebben bij het stadsdeel over de poep onder een boom en is daar meteen werk van gemaakt? Of was het reguliere snoei?
Deze kwestie is onder de aandacht gebracht van de portefeuillehouder en zal als klacht behandeld worden. Aangezien deze werkzaamheden in het gebied liggen van de gemeente zijn zij uitgevoerd door het stadsdeel. Het gebied van GGA ligt tussen het ruiterpad en de oever van de Gaasperplas.

Het is nu een vreemde tijd om bomen te snoeien als de bomen weer volop in blad staan en er weinig zicht is op takken die verwijderd kunnen worden en op nesten. Bovendien is het nu broedtijd en vogels zijn nu druk bezig met broeden en/of het zoeken van voedsel (in de bomen) voor de jongen. De normale tijd om te snoeien is in de winter.
Nesten mogen sowieso niet verwijderd worden, zeker niet in de broedtijd. Of een nest ongebruikt is is onmogelijk te zien in deze omstandigheid. In elk geval worden vogels verjaagd uit de buurt zolang de werkzaamheden duren en al die tijd wordt hun foeragering en voeding van jongen onmogelijk gemaakt. Ransuilen zijn beschermde vogels. Zij maken vaak gebruik van oude nesten van grote vogels als kraaien en eksters.

© Natuurbescherming ZO 2015