Blog

Noss, zeevogelparadijs in Shetland

De Nederlandse versie van de film over Noss staat nu ook op Vimeo.

De inleiding bevat vooral foto’s van Jan P. Strijbos en de film toont het eiland Noss met zijn bewoners.

E.O. Wilson overleden

Euronews: "E.O. Wilson, an American naturalist dubbed the modern day Darwin whose interest in ants led him to conclusions about human nature being directed by genetics rather than culture, died on Sunday at the age of 92, his foundation said.

In a 2011 commencement address at the University of North Carolina, Wilson argued that humanity needed to make changes in how it managed the planet. “We have Stone Age emotions, medieval institutions and god-like technology,” he said.”

E.O. Wilson Foundation

Wilson LoA

Books by E.O. Wilson

Klik op Watch on Vimeo om het filmpje te bekijken.

Fijne feestdagen

Vink op tomaat

Prent van Maria Sibylla Merian

Vogeleiland Noss in Shetland

Het vogeleiland Noss is door fotograaf en filmer Jan P. Strijbos meerdere malen bezocht. Hieronder zijn filmpje gemaakt in 1937 met een inleiding met een aantal van zijn foto’s gemaakt in 1933.

Dit is de Engelstalige versie. Er komt later nog een Nederlandse versie van.
Hier alvast de vertaling van de namen van de vogels.
Great Skua = Grote Jager
Arctic Skua = Kleine Jager
Great Black-backed Gull = Grote Mantelmeeuw
Lesser Black-backed Gull = Kleine Mantelmeeuw
Herring Gull = Zilvermeeuw
Stormmeeuw = Common Gull
Gannet = Jan van Gent
Guillemot = Zeekoet
Northern Fulmar = Noordse Stormvogel
Komen ook voor in de film de Bontbekplevier en de Scholekster.

Een administratief infarct

Hieronder mijn raadsadres aan de gemeenteraadsleden.

Raadsadres aan de gemeenteraad
Een administratief infarct

Geachte raadsleden,
Beste stadgenoten,

Een paar wethouders en bestuurders hebben de voorbije dagen al enkele mails/berichten van mij ontvangen over de gebrekkige of ontbrekende uitvoering van het inzagebeleid inzake bekendmakingen in stadsdeel Zuidoost. Mijn eerdere e-mails om informatie over bekendmakingen werden geen van alle beantwoord.

Waar gaat het om? Stadsbewoners kunnen normaal gesproken reageren op bekendmakingen van bijvoorbeeld te verlenen vergunningen. Zij kunnen informatie en de stukken opvragen; wat heel makkelijk en snel digitaal kan. 

De huidige praktijk is dat stadsdelen als Zuidoost al maanden helemaal niet meer reageren op verzoeken tot inzage, zonder opgave van reden.
De mogelijkheden in bekendmakingen zijn de volgende:

1. burgers kunnen telefoonnummer 14020 bellen voor informatie. Daar krijgen zij te horen dat ze bij hun stadsdeel moeten zijn. Keurig wordt dan het telefoonnummer en/of mailadres van het stadsdeel doorgegeven. Maar daar krijg je ook geen inzage na een verzoek daartoe.

2. burgers kunnen in de bekendmakingen klikken op een link als apv@stadsdeel.amsterdam.nl. Dit apv-adres is een mailadres waar geen informatie vandaan te krijgen is. Bewoners zijn dus verplicht om het juiste mailadres op te zoeken; voor Zuidoost is dat VTH.SDZO@amsterdam.nl. Daar kom je na een aantal mails aan bestuursondersteuning en het bestuur wel achter. Maar dat levert nog geen inzage op. Na een paar weken en nog een paar e-mails kreeg ik uiteindelijk dit antwoord:

"Uw verzoek tot inzage is in goede orde door ons ontvangen. Met dit bericht willen we u ervan op de hoogte brengen dat wij momenteel helaas te maken hebben met een onderbezetting waardoor u mogelijk langer dan gewenst op de door u gevraagde documenten moet wachten. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk van de juiste gegevens te voorzien. Onze excuses voor het ongemak. Wij vertrouwen erop u voldoende te hebben geïnformeerd en danken u voor uw begrip.
Met vriendelijke groeten,
 Team Procesuitvoering
, Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving
, Gemeente Amsterdam stadsdeel zuidoost en gemeente Weesp”


Dit duurt structureel al maanden en lijkt vastgesteld beleid te zijn. Van langer wachten is geen sprake, wel van permanent wachten zonder enig antwoord.

3. burgers kunnen indien toepasselijk bezwaar maken en een beroep indienen, desnoods een voorlopige voorziening aanvragen om besluiten te betwisten. Maar zonder de nodige informatie en de relevante stukken is het onmogelijk om op adequate manier een bezwaar in te dienen of in beroep te gaan.

Resultaat: de burger wordt hardhandig en geniepig buitenspel gezet. Democratisering als één stap vooruit en twee stappen terug is absurd.

En het gaat niet alleen om stadsdeel Zuidoost. Wijkcentrum D’Oude Stadt heeft hier ook problemen mee:
https://www.oudestadt.nl/niet-mee-eens/

Een behoorlijke afhandeling van verzoeken tot inzage is van het allergrootste belang in elk democratisch rechtsstelsel, en het is onvoorstelbaar dat dit probleem niet naar behoren op korte termijn geregeld zou worden. Van het College kan Behoorlijk Bestuur verwacht worden. De burger die niet tijdig de nodige informatie ontvangt heeft ook juridisch nauwelijks nog of helemaal geen rechten meer. Ik vrees dat we nog in een lange ongewenste situatie blijven verkeren. Dat is ook niet bevorderlijk voor een prettige afloop van de komende verkiezingen.

Mogelijke oplossingen:

a. Ter discussie staan nu de buurtbudgetten. Waarom niet een deel van die budgetten in het kader van de democratisering alvast besteden aan het in stand houden van goede betrekkingen met de bewoners van deze stad en een paar tijdelijke werkkrachten aanwerven bij de afdeling vergunningen om het hiaat te vullen? We leven in crisistijd en dat merken we ook, laten we aannemen, in de onderbezetting in de stadsdeelkantoren.

b. Het zou zelfs mogelijk zijn om voor de nodige werkkrachten hulp van het leger in te roepen als wij deze toestand ook als ondermijnend voor de rechtsstaat beschouwen.

c. Het opvullen van vacatures bij een al jaren lastige afdeling als die van vergunningen lijkt mij veel meer voeten in de aarde te hebben dan het aanwerven van een aantal tijdelijke krachten (kan ook van langere duur zijn) die zich bezighouden met de eenvoudige taak van het ontvangen van mails van bewoners die verzoeken indienen om stukken te ontvangen die via bekendmakingen beschikbaar gesteld worden, en het doorsturen hiervan aan de aanvragers. Het budget daarvoor zou bij de regering aangevraagd kunnen worden als coronaregeling. Het werken met tijdelijke (uitzend)krachten kan ook een frisse wind doen waaien in de wandelgangen van het stadsdeelkantoor. Zuidoost is door de burgemeester bestempeld als een ‘verwaarloosde organisatie’. Nu is het moment om dat aan te pakken, voor heel Amsterdam.

Graag zou ik uw steun willen vragen om het college op te dragen aan deze penibele situatie zo snel mogelijk een eind te maken. Het is de zoveelste blamage voor onze stad en het college dat zich ‘democratisch en groen’ noemt.

Mijn dank alvast voor uw inspanningen.

Met vriendelijke groet,
Stichting Natuurbescherming ZO

Commentaar: waar het op neerkomt is dat de uitvoerende macht, het college van Amsterdam, de rechterlijke macht zo goed als uitgeschakeld heeft, wat in strijd is met het Verdrag van Aarhus.
Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, Aarhus, 25-06-1998

Update: Mijn brief wordt geplaatst op de lijst ingekomen stukken van de agenda van de raadsvergadering van 22 december a.s., zodat de raadsleden een besluit kunnen nemen over de wijze van afhandeling.

Update 23 december: "Uw brief stond op de lijst ingekomen stukken, onder nr. 34, van de raadsvergadering van 22 december jl.
Besloten is de afhandeling over te laten aan de leden van de gemeenteraad.
Het is dus aan raadsleden zelf om een reactie op uw brief te geven."

Kalender

Wie nog een mooie wandkalender nodig heeft kan die hier downloaden.

Merian kalender

Zie ook hier voor meer informatie over Merian.

Van de facsimile van Metamorphosis insectorum Surinamensium - Verandering der Surinaamsche insecten zijn momenteel de laatste exemplaren nog beschikbaar voor de zeer lage prijs van 49,99 €.

merian

Burdet, eerste Nederlandse natuurfilmer

Adolphe Burdet staat vandaag in de belangstelling. Vroege vogels heeft vandaag een uitzending gewijdt aan hem. Op deze link staat ook de presentatie van het werk van Burdet over de Grielen in de Kennemerduinen van de Heimans en Thijsse Stichting (in samenwerking met de Stichting Natuurbescherming ZO). Hier kunt u dit kort filmpje in mijn showcase bekijken.

Burdet heeft waarschijnlijk al in 1928 zijn film over de koekoek gemaakt. Onderstaand filmpje is een bewerking van een onbekende en vrij primitieve digitalisering daarvan, in het bezit van de Heimans en Thijsse Stichting. Jammer genoeg waren de lichten nogal uitgebleekt. Vrijdag heb ik daar voor Vroege Vogels snel een bewerking van gemaakt zodat het iets toonbaarder werd. De film geeft wel een goed beeld van het broedgedrag van de Koekoek. Wat toen werd bewezen was dat het niet de ouders zijn, maar het jong dat zijn concurrenten verwijdert uit het nest. In 1915 werd vanuit Frankrijk beweerd dat dit niet mogelijk was. Deze film bewijst het gelijk van Burdet. T.z.t. moeten we van de originele film een nieuwe digitalisering laten maken en deze bewerken tot een betere weergave.

Vandaag ook verschijnt een boekje over Burdet bij de KNNV, in samenwerking met de Heimans en Thijsse Stichting.

Steun de Heimans en Thijsse Stichting

Jonge vogels in mijn tuin

Dit jaar zie ik relatief meer jonge vogels in mijn tuin dan vorige jaren. Dat komt waarschijnlijk door het ontbreken van zware verstoring door festivals. Met de mussen gaat het bijzonder goed. Er zijn ook meer houtduiven.

Huismus

huismus

jonge Houtduif

jonge houtduif
jong houtduif

jonge Turkse tortel

jonge turkse tortel

Groenling

groenling

Grote bonte specht

grote bonte specht
© Natuurbescherming ZO 2015