Blog

Rondje Gaasperplas

Terwijl het getimmer in het Gaasperpark gewoon doorgaat, groeit en bloeit er rond de Gaasperplas nog heel wat. Zeker na de uitbundige regen van gisteren zijn er mooie dingen te zien. De gevlekte orchis bloeit nu prachtig. Wim, een of ander soort mormeltje, is in het park begraven. De Gasconne koeikes grazen nog tevreden in de Gaasperzoom. En er komen steeds meer libellen.

clips 3689
clips 3694
clips 3695

Gevlekte orchis:

clips 3690
clips 3692

Lantaarntje C-type
niet uitgekleurd:

clips 3698

Lantaarntje C-type
uitgekleurd:

clips 3697

Vroege glazenmaker:

clips 3699

Omgevingswet

AanDeSlagMetDeOmgevingswet: "Het programma Aan de slag met de Omgevingswet bouwt aan bewustwording en kennisoverdracht rond de Omgevingswet. Daarbij hoort ook het beschikbaar stellen van materiaal voor trainingen en presentaties. Wilt u zelf een training of presentatie geven? Pak de Basisgids Omgevingswet erbij!”

Azuurwaterjuffer

Terwijl in het voormalig rosarium in het Gaasperpark de reigers de werkzaamheden voor Amsterdam Open Air met argusogen gadeslaan, zie ik langs de waterkant nu ook azuurwaterjuffers in een paringswiel. Dus er komen over enige tijd ‘kleintjes’. De lengte van een azuurwaterjuffer is 33 tot 35 mm.

reigers
azuurwaterjuffers

Keizerlibel

Momenteel zijn de grote keizerlibellen in de lucht. Jammer genoeg kon ik langs de waterkant geen foto maken waar ook zijn voorhoofd en ogen op stonden.

clips 3678

Sonatina for birds and beasts

28 mei
Dag van het Park

Op deze Dag van het Park is het Gaasperpark voor het zevende jaar afgesloten voor recreatie. Het gezang van de vogels wordt overstemd door het lawaai van de trucks die de stalen platen langs de aanvoerroute deponeren. Het is een ongelijke strijd. De vogels proberen nog met mekaar te communiceren door hun stem te verheffen, maar dat lukt steeds minder.
Deze overlast wordt u aangeboden door Amsterdam Open Air, a collaboration of friends. We’re amazed by so much love ... 

Don’t be a stranger. Don’t miss a thing! Vooral de opbouw van het festival en de ravage achteraf niet.

De paden op, de lanen in

Tegenwoordig wordt iedereen het bos en het park in gestuurd, maar niet om daar met flinke pas de paden op en de lanen in te trekken, maar om te picknicken, barbecueën of te zonnebaaien en om ze daar bruin te bakken. Leven is tenslotte consumeren is de redenering.

Roel van Duijn

Ik heb vandaag al verschillende mensen te woord moeten staan die het Gaasperpark in wilden, maar tegengehouden werden door de bewakers van Amsterdam Open Air. Weer is een paaltje van de hogedrukgasleiding bij de oprit van de paardenweide (parkeerterrein voor AOA) scheef gereden door een truck van AOA. Langs de Gaasperzoom bloeien de klaprozen  en liggen de resten van barbecues. In hun blikken dozen rijden de recreanten de bermen aan gort.

clips 3675
clips 3673
clips 3676

Stalen platen in het park

Vanmorgen tegen een uur of zeven was er bij de ingang van het Gaasperpark aan de Driemondweg niemand van GGA te bekennen. Ze hadden ervoor moeten zorgen dat alle bomen langs de route voorzien waren van bescherming. Dat is niet gebeurd. Hetzelfde gevaarlijke gedoe met doorgaande fietsers als vorige jaren. De oprit van de ‘parking’ voor het evenement, de weide met de paarden, werd al druk gebruikt voor het keren van de grote mastodonten met stalen platen. Vanmorgen stonden de paaltjes van de hogedrukgasleiding nog recht, vanmiddag was er al een scheef gereden. Of de bodem en de betonnen plaat waar de gasleidingen en de persleidingen van Waternet onder liggen dat zware verkeer zullen houden is nog de vraag.
In het park kwamen nog steeds veel recreanten om te zonnebaden en te picknicken. Die zaten vandaag tussen de lawaaierige tractoren en trucks.

Vanmorgen:

vanmorgen

Vanmiddag:

vanmiddag

Voorkant:

clips 3671

Achterkant:

clips 3672

Laatste dag

Vandaag stroomden veel mensen naar het Gaasperpark, om lekker te picknicken, of gewoon te zonnebaden. De meeste zitbanken en alle vuilnisbakken waren al verwijderd. Dus er was niet meer gerekend op recreanten. Morgen om zeven uur ’s morgens begint de opbouw van Amsterdam Open Air en wordt het grootste gedeelte van het park afgesloten voor recreanten. Leuk is anders. De meeste bomen zijn al beschermd voor de talrijke trucks en vrachtwagens die straks heen en weer zullen denderen in het park, maar vreemd genoeg niet de bomen die langs de aanvoerroute staan en waar met veel gedreun en gemanoevreer stalen platen gelegd moeten worden ter bescherming van de bomen.

DSC08148

Druk in het park

Het is de laatste dagen behoorlijk druk in het Gaasperpark. Er wordt gemaaid. Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air was er vandaag met zijn ‘bodemspecialist’ om de bodemgesteldheid te meten. Er werden boringen verricht in het verhard oppervlak van de fietspaden in het park. Mogelijk heeft dat te maken met de voorbereiding van de Open Air Highway. Voor Amsterdam Open Air is ook al zand gestort. Er zijn weer struiken gerooid op plekken waar containers geplaatst worden. Op een aantal plekken is het grasveld nog steeds niet hersteld van de ravage van AOA vorig jaar.

clips 3625
clips 3626
clips 3629
clips 3639
clips 3650
clips 3653

Moderne mythes

DeGroeneAmsterdammerOprollen die rotkoffertjes

Tijdens de crisis zette Amsterdam de deur voor het toerisme wijd open. En toen liep het uit de hand. Het idee dat drukte en overlast weliswaar vervelend zijn maar dat de stad als geheel van de bezoekershausse profiteert, is een mythe.”

Een verwante mythe is ‘behoud door ontwikkeling’, het idee dat het beheer van natuurgebieden betaald kan worden uit opbrengsten uit exploitatie. Het resultaat van dit beleid is de vernietiging van onze natuurgebieden. Evenementen kosten de belastingbetaler alleen maar geld, veel geld en intussen verpietert de natuur.

Er zullen duidelijke en strenge grenzen gesteld moeten worden aan geluidsoverlast en schade aan parken en natuurgebieden. Zwolle doet het goed op dit gebied. Dus het kan anders.

clips 3663

Wijthmen: "Wijthmenerplas: van een bak herrie naar een oase van rust

Het grootschalige dancefestival Wildness dat eerder aan de Wijthmenerplas werd gehouden gaat ook dit jaar niet door. Reden voor de afgelasting van het evenement zijn opnieuw de strenge geluidsnormen van de gemeente Zwolle.

Het dancefestival, waar elk jaar zo’n 12.500 mensen op afkwamen, werd vorig jaar op het laatste moment afgelast vanwege onenigheid over geluidsnormen. Omwonenden van de Wijthmenerplas klagen al jaren over geluidsoverlast van dancefestivals."

Wanneer kunnen wij melden:
Gaasperpark: van een bak herrie naar een oase van rust!

Reggae Lake is in elk geval geannuleerd dit jaar. "Na diverse pogingen om een volwaardig programma voor elkaar te krijgen, waarbij kosten noch moeite zijn gespaard, bleken er uiteindelijk, o.a. vanwege last minute afzeggingen, geen hoofdacts beschikbaar voor dit festival in Amsterdam."

Insecten

clips 3568

Natuurpunt: "“We zien minder en minder vlinders”, “het gaat niet goed met de bijen”. Veel mensen merken dat insecten achteruit gaan. Maar hoeveel minder vlinders en bijen zijn er dan precies? En hoe zit het dan met die andere beestjes, zoals vliegen en kevers, die ook een belangrijke rol vervullen in de natuur? Een recente Duitse studie brengt een dramatische ontwikkeling aan het licht. 

Leefgebied gaat verloren

Een achteruitgang vaststellen is één ding, die verklaren een ander. Veranderingen in landgebruik en verlies aan leefgebied zijn ongetwijfeld één van de factoren die bijdragen aan de terugval. Er is gewoonweg minder ruimte voor insecten. Die ruimte is sterk versnipperd en doorsneden door wegen en andere infrastructuur.  Welke impact die op populaties heeft, is nog erg onduidelijk, maar vermoedelijk is die best groot.

Ook de kwaliteit van de overgebleven leefgebieden staat sterk onder druk. Enerzijds door de massa stikstof die neerdaalt op onze natuur (in Nederland terecht bestempeld als ‘stille sluipmoordenaar’ en ‘killer voor de kleintjes’). Anderzijds door de pesticiden die gebruikt worden en waarvan de exacte impact moeilijk te bepalen lijkt. Het voorzichtigheidsprincipe wordt in Vlaanderen zelden toegepast en de gangbare landbouw blijft fundamenteel gebaseerd op pesticidengebruik. Zeker als het gaat over de nieuwe generatie insecticiden, de zogeheten neonicotenoïden. Die hebben een funeste invloed op de communicatie en oriëntatie bij bijen en hommels. Tel daar nog klimaatverandering bij en je hebt een dodelijke cocktail.

Waarom insecten belangrijk zijn

Is dat dan zo’n ramp? Zijn al die insecten echt zo belangrijk? Toch wel. In de eerste plaats zijn er de bijen en vlinders: die bestuiven bloemen en landbouwgewassen en zijn onmisbaar voor onze biodiversiteit. Maar ook de minder aaibare soorten bewijzen hun nut. Kevers zijn rasechte opruimers van dood hout. Gaasvliegen, lieveheersbeerstjes en wespen (maar ook bijen) eten andere (minder aangename) insecten zoals bladluizen. Anderzijds vormen die dan weer een belangrijke voedselbron voor tal van vogels, amfibieën, kleinere zoogdieren of andere insecten.”

Zie ook One World: Stille ramp - de insecten verdwijnen

Trouw: "Stop met polderen, zegt 'bijenprofessor' David Kleijn. Het beschermen van de natuur vraagt om knetterharde keuzes, zal hij vandaag betogen op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Waaruit blijkt dat Nederlanders onvoldoende noodzaak voelen om de natuur te beschermen?
"Ik zeg dat op basis van mijn ervaring met weidevogels. Daar doe ik al zo'n vijftien jaar onderzoek naar. In die tijd is hun aantal alleen maar teruggelopen. Je kunt weidevogels op twee manieren helpen: met reservaten en met agrarisch natuurbeheer. Maar veel reservaten laten te wensen over en het natuurbeheer door boeren is niet effectief. Sinds een jaar of drie, vier weten we wat er nodig is om weidevogels op de been te houden. Je moet ze een habitat bieden die aan al hun eisen voldoet. Simpel gezegd: grote, open, natte gebieden waar het gras laat gemaaid wordt en niet te veel predatoren voorkomen. Maar maatregelen om de vogels zulke verblijfsgebieden te geven, komen maar niet van de grond."

Waarom niet?
"Omdat er keuzes voor nodig zijn. Knetterharde keuzes. Keuzes voor ofwel het belang van de vogel, ofwel dat van de boer of de recreant. Het belang van de natuur komt nu nog op de vierde of de vijfde plaats. Maar op deze manier blijven de weidevogels achteruitgaan."

Hoe kun je bereiken dat het belang van de natuur zwaarder gaat wegen?
"Toen ik begon als onderzoeker was ik naïef. Ik dacht: er bestaan regels, zoals de vogelrichtlijn, laat ik nagaan of die regels goed werken. Dat bleek niet zo te zijn. Dus, dacht ik: ik moet naar beleidsmakers toe en ze duidelijk maken dat er betere regels moeten komen. Maar zo bleek het niet te werken. Ik zag in dat beleidsmakers rekening moeten houden met allerlei belangen, en die tegen elkaar afwegen. Toen dacht ik: het belang van de natuur moet dus duidelijk uitgedrukt worden, bijvoorbeeld in termen van economisch nut. De natuur biedt schoon water, de natuur filtert CO2, dat is geld waard. En voor bijen geldt dat zij economische waarde hebben omdat ze gewassen bestuiven. Maar in deze redenering stuit je op een probleem. Het bestuiven gebeurt maar door een klein aantal bijen, van niet-zeldzame soorten. Er is dus geen economisch argument om je te bekommeren om álle bijen."

Zijn we dat besef kwijtgeraakt?
"We wonen vooral in steden, worden maar weinig blootgesteld aan de schoonheid van de natuur. En degenen die het voor de natuur zouden kunnen opnemen, wetenschappers en natuurorganisaties, waren tot voor kort erg in zichzelf gekeerd. Zij hebben de laatste jaren ook niet veel ondernomen om bij het publiek de verwondering over de natuur aan te wakkeren. En dan kan het dus gebeuren dat een staatssecretaris als Henk Bleker zeventig procent bezuinigt op het budget voor de natuur en dat het publiek het wel best vindt."

Wereldbiodiversiteitsdag

biodiversity

ConventionOnBiologicalDiversity: "Biodiversity, at the level of species and ecosystems, provides an important foundation for many aspects of tourism. Recognition of the great importance to tourism economies of attractive landscapes and a rich biodiversity underpins the political and economic case for biodiversity conservation. Many issues addressed under the Convention on Biological Diversity directly affect the tourism sector. A well-managed tourist sector can contribute significantly to reducing threats to, and maintain or increase, key wildlife populations and biodiversity values through tourism revenue.”

In Nederland lijkt weinig te gebeuren op dit gebied maandag 22 mei; biodiversiteit bestaat kennelijk alleen op papier in dit land. Onze burgemeester heeft toerisme gepromoot dat weinig te maken heeft met biodiversiteit of duurzaamheid en in onze natuur ziet hij het liefst veel grote evenementen, en veel spekjes etende Chinezen in Giethoorn (om de druk op Amsterdam wat te verlichten). Nederland is los van de wereld.

Laatste dagen genieten van het Gaasperpark

De voorbije dagen werd er weer gewerkt in het Gaasperpark. De vuilnisbakken werden geleegd. Er werd weer gevertidraineerd. De bewegwijzering voor de fietsroute is momenteel totaal onzinnig, want die geldt pas vanaf 26 mei. Het bord dat een doodlopende route aangeeft is helemaal niet nodig. Maar er kan nog even genoten worden van de azalea’s. De fazant kan zich over enige dagen beter uit de voeten maken als het hels kabaal van de lawaaipapegaaien van Amsterdam Open Air weer begint.

clips 3607
clips 3608
clips 3611
clips 3612
clips 3609
clips 3602

De Ruige Hof 30 jaar

Pasted Graphic.tiff

DeRuigeHof: "In 2017 bestaat de Ruige Hof maar liefst dertig jaar en dat gaat natuurlijk gevierd worden!

Op zondag 21 mei houden we een feestelijke Open Dag met allerlei leuke activiteiten voor jong en oud.
Bovendien is het wereldwijd Biodiversiteitsdag, op 22 mei, en sluiten we daar graag bij aan.
Zo beginnen we voor de vroege vogels onder ons met een vogelwandeling om 9 uur: ook voor beginnende vogelaars heel leuk om te doen.
Er zijn verrekijkers te leen.
Daarna wordt u getrakteerd op koffie en taart.
Tussen 13.00-17.00 uur kunt u bij ons terecht voor:
natuurexcursies (13.30 uur en 15.00 uur)
schilderworkshop (14.00 uur)
planten en zaden ruilen / kopen
groentestekjes en lekkerskraam
vrolijke kinderactiviteiten tussen 14.00-16.00 uur
en natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten."

Omgevingsvergunning AOA verleend

U kunt weer een bezwaar indienen tegen de net verleende omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Die is nu netjes voor het begin van de opbouw verleend. Ik ga nu met de advocaat van de Stichting in beraad over het aanvragen van een voorlopige voorziening. In principe kan dat nu en zo hoort het ook.

Het uitstel dat was verleend was dus helemaal niet nodig. Als hiermee de procedure in de toekomst weer eerlijker verloopt dan hebben we nu toch vooruitgang geboekt.

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost

Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: omgevingsvergunning verleend voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2017 op 3 en 4 juni 2017, datum verzending besluit 12-05-2017;

Dossiernummer 2799244

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Nog meer groen

Op onderstaande foto zit een citroenvlinder op een plant die precies dezelfde schakering groen heeft en dit is geen toeval, ook dezelfde markeringen. Dat is  een ideale camouflage. Ook de oranjetipjes zijn deze dagen in de lucht, maar ze zijn zo druk dat ze geen tijd hebben om ergens stil te zitten.

clips 3595
clips 3597

Lentegroen

vlerkendragend volk

LENTEGROEN
Guido Gezelle

Gij vlerkendragend volk,
gij allerhand gezwinde
doorvliegers van de lucht,
de lieve lente lacht
zoo zacht;
en gij, gij vliegt haar in
't gemoet, bij lork en linde,
in 't nieuwgeboren gers,
in 't onkruid en in 't riet :
ik niet !

Gij bietjes ongeteld,
gij tienmaalhonderdduizend
in 't rood, in 't geel, in 't blauw
gepinte pepels, haait
en draait
en drentelt, op en neêr,
eer 't zonnelicht, verhuizend
van hier, u, 't lieve groen,
en mij, de moede nacht
ontkracht !

Verkeersborden fietsroute

Vandaag zijn de verkeersborden geplaatst voor de doorgaande fietsroute door het Gaasperpark ten behoeve van Amsterdam Open Air. Is er al een omgevingvergunning, vraagt u? Nee, die is er nog niet. Zuidoost Nergens Anders. Dus u kunt nu al van de sokken gereden worden door werkverkeer.

clips 3588
clips 3587
clips 3589
clips 3590

Natuurlijke natuur

waterleidingduinen

Parool: "Probeer de natuur niet in te richten als een tweede Vondelpark

Door de wijze waarop Amsterdam het gebied bestiert, dreigt er drukte in de Waterleidingduinen, schrijft Harry Hobo.

Amsterdam is er goed in geslaagd hordes toeristen naar de oude binnenstad te lokken. Nu moet de schaarse stille natuur er ook aan geloven. De hoofdstad voert een beleid in de Amsterdamse Waterleidingduinen waardoor de bezoekersaantallen omhooggaan.

Voorbeelden. Een bestaand negen kilometer lang ruiterpad werd uitgebreid met twee aparte routes, van elk drie kilometer. Onze stichting - die de recreatiedruk in de kustduinen juist stabiel wil houden teneinde de natuur te sparen -, slaagde er door procederen in deze extra routes op te heffen.

Amsterdam negeert voortdurend zowel de eigen huisregels als de wet. Nog een voorbeeld. Aan ongeveer de grootste parkeerplaats aan de kust, bij de Langevelderslag nabij Noordwijkerhout, opende Waternet een nieuwe toegangspoort. Hierdoor werd een groot rustgebied opeens blootgesteld aan massarecreatie. Alweer het op de kop zetten van de eigen visie die luidt: 'Het gebied vormt een tegenhanger van rust in de hectische metropoolregio.'

De laatste misser vormt de net verschenen Bosvisie 2016-2027. De Waterleidingduinen mogen een beschermde natuur wezen, de duinbossen moeten blijkbaar evengoed hout gaan leveren. Voor het verhogen van de 'houtkwaliteit' wil Waternet bomen selecteren, zogenaamde 'toekomstbomen'. Die worden opgesnoeid voor betere houtkwaliteit en bomen eromheen worden gekapt.

Waternet wil een snoei- en kapbeleid, waardoor die paden mooi vrij blijven van vallende takken en 'gevaarlijke' bomen. Dit nu is onderwerp voor een rechtszaak: het staat de eis van een gunstige staat van instandhouding in de weg, en wel de natuurlijke staat van die duinbossen. Probeer de natuur niet in te richten als een tweede Vondelpark.

Die houtteelt staat haaks op het reguliere natuurbeheer voor bossen. Daarom moet Amsterdam de wettelijk inspraakmogelijkheid toestaan voor de bosbeheervisie

Onder heel wat verhullende woorden wordt een beleid gepropageerd dat in feite vernietiging van bestaande natuur inhoudt:

Waternet: "Ongeveer 700 ha van de 3.400 ha van ons duin bestaat uit bos. We willen graag een gevarieerder en natuurlijk bos. Dit najaar starten we met het beheer. We gaan aan de slag langs het Noordoosterkanaal, Van der Vlietkanaal, Sprenkelkanaal, de Oranjekom en rondom het Zwarteveldkanaal. We hebben zorgvuldig gekeken waar precies de bomen staan die hier niet thuishoren. We halen een deel van deze bomen weg om meer plek te maken voor de groei van duineigen bomen.”

Misschien hoort Waternet in deze vorm niet thuis in Nederland. Nog nooit heeft politieke (dus neoliberale) propaganda zo kwaadaardig huisgehouden in dit land. Bestuurders en politici hebben hun mond vol over opwaarderen, toegankelijk maken, op de kaart zetten van natuurgebieden en parken. Maar wat ze bedoelen is dat daar geconsumeerd en geld verdiend moet worden. Amsterdam haalt daarbij een flinke duit uit het zakje. En ‘groen’ in Amsterdam betekent ook kunstgras en dode bomen als speeltuig op speelpleinen. Zolang de commercie er maar flink aan verdient. En dan iedereen het groen in. Allez hop, en marche! Eerst meer horeca in parken plempen, en dan iedereen oproepen om meer te bewegen, naar het groen toe natuurlijk, dat dan voorzien wordt van ruime parkeergelegenheid, waar de dikke ouders met hun dikke kinderen dan een poging wagen om een rondje te lopen, om neer te ploffen op de terrassen waar ze zichzelf en de horeca flink kunnen spekken.

Amsterdam: "60 miljoen euro voor groener Amsterdam

In totaal wordt er ruim € 9 miljoen in het groen in de buurt geïnvesteerd, waarvan ruim € 2 miljoen uit de stedelijke pot voor groen. Met deze investering worden acht buurtparken aangelegd of verbeterd, waarvan enkele met een natuurlijke speelplaats. Daarnaast worden 25 schoolpleinen opnieuw ingericht met veel groen.

Verbindingen en toegankelijkheid: makkelijker het groen in
Het bestaande groen in en rondom de stad kan beter worden benut. Vanuit de stedelijke pot voor groen gaat er € 2,5 miljoen naar het verbeteren van fietsverbindingen tussen, binnen en naar groengebieden.

En in natuurgebieden moet vanzelfsprekend ook steeds meer geplukt en geconsumeerd worden. De natuur als productiegebied.

NatureToday: "Morieljes verdwijnen door pluk in recreatiegebied

Voor de meeste paddenstoelen geldt dat je op het juiste moment op de juiste plaats dient te zijn om ze te kunnen zien. Er was ver van tevoren een voorjaarsexcursie gepland door een bekend recreatiegebied met een reputatie als het gaat om mooie voorjaarspaddenstoelen. Er is bij het publiek de laatste jaren een duidelijke toename te bespeuren in de belangstelling voor deze vormenrijke groep van paddenstoelen. Voor een deel is dit te wijten aan de toenemende bekendheid van de culinair hogelijk gewaardeerde Gewone morieljes (Morchella esculenta; RL: Kwetsbaar) en die komen nu eenmaal alleen in het voorjaar tevoorschijn.

Vijf dagen later vond de excursie plaats. De vele exemplaren van de Gewone morielje die tijdens het voorlopen nog werden gezien, waren in geen velden of wegen meer te bekennen. Geelwitte rondjes op de bosgrond markeerden de plaatsen waar ze hadden gestaan maar waren weggesneden.”

Soms wordt de natuur ook platgelopen tijdens mudruns. In Zuidoost hebben we daarvan al een desastreuze aflevering gehad.

Kievit

Trouw: "Kieviten ontkomen aan meute modderlopers

Op Tweede Paasdag zouden er zo’n tweeduizend deelnemers starten aan het parcours, met onder meer een glijbaan en waterobstakels. Tot vogelliefhebbers waarschuwden dat er kieviten op het terrein aan het broeden zijn. Geen probleem, zei de organisatie zondagmiddag nog.

Maar daar moest die aan het einde van de dag van terugkomen. De kievit, herkenbaar aan zijn Johnny Bravo-kuif en zwart-witte borstje, is een beschermde diersoort. Het is dus verboden om de beestjes te storen of hun nesten te vernielen of te beschadigen.

Wel fijn voor de broedende beestjes, want het zit ze over het algemeen niet mee. Ze hebben last van boeren die te vaak maaien, van lage waterpeilen en van de uitbreiding van steden. In veel Europese landen staat de kievit op de rode lijst."

Vertidraineren

Om de bodem van het Gaasperpark te beluchten en de draineren werd er al weken voor het festival Amsterdam Open Air (en dat moet ook na het festival weer) dagenlang op alle 'festivalweiden' gevertidraineerd. Op sommige plekken is de bodem zo verdicht en verhard dat de vertidraineermachine omhoog gedrukt wordt als de stalen pinnen de grond in gaan.

Dat prikken zorgt er ook voor dat bloemen en bollen een grote kans hebben om kapotgeprikt te worden, zodat op de gevertidraineerde weiden nauwelijks nog bloemen zullen verschijnen. Hier en daar zal ook een mol de doodsteek krijgen als die zich binnen 40 cm van het bodemoppervlak bevindt en mollen stijgen juist omhoog in de grond als ze trillingen voelen en lawaai horen; terwijl mollen zelf juist bijzonder goed zijn voor het beluchten en draineren van de bodem.

Ransuilen in Nellestein

Sinds vorig jaar zijn de ransuilen het Gaasperpark uit gevlucht, vooral vanwege de verstoring door geluidsoverlast door Amsterdam Open Air veronderstel ik. Ze broedden vorige jaren in het Gaasperpark, de natuurlijke habitat voor ransuilen. Van Els Trautwein kreeg ik onderstaande foto’s toegezonden. Het zijn prachtige foto’s van even zo prachtige kuikens. Die kuikens zullen straks wel hun eigen ruimte nodig hebben, en bij voorkeur zouden ze zonder verstoring terecht moeten kunnen in het Gaasperpark. We hopen ervoor te zorgen dat volgend jaar Amsterdam Open Air uit het park verdreven is en de ransuilen daar weer hun intrek kunnen nemen. Het is bijzonder fijn om deze ransuilen in onze buurt te hebben.

bewIMG 0949
bewKopie  van IMG 0942
bewKopie  van IMG 0978
bewKopie  van IMG 0961
bewKopie  van IMG 0958 2

Foto’s: Els Trautwein

Gaasperpark in mei

clips 3564
clips 3567
variable waterjuffer
clips 3574
clips 3576
clips 3573

Hierboven ziet u onder andere een variabele waterjuffer, daaronder de knikkende vogelmelk, de gewone vogelmelk en op de laatste foto platgetrapte vogelmelk. Daar is mogelijk een onderhoudswagen overheen gegaan. De gewone vogelmelk is op één plek in het park gewoon uitgeroeid, door herhaald maaien. Als straks alle bermen gemaaid worden voor Amsterdam Open Air dan verdwijnen ook deze soorten vogelmelk. Door de uitdunning in het park heeft de wind vrij spel en is het voor de tere vlinders en libellen niet zo prettig leven meer.

Ecologische rapporten deugen vaak niet

DeMonitor heeft een aantal uitzendingen gemaakt over Dier en Bouw. Het gaat daarin over de ondeugdelijkheid van ecologische rapporten gemaakt om bouwen in groengebieden acceptabel te maken. Ecologen willen hun broodheer, of dat de overheid is of een onderneming maakt niet uit, graag ter wille zijn. De ecologische adviesbureaus schieten als paddestoelen uit de grond. Er is geld mee te verdienen. De eerlijkheid en integriteit komen daarbij vaak in het gedrang.

De gemeente Amsterdam heeft een bodemonderzoek laten doen in zes Amsterdamse parken, maar hoofdzakelijk op plekken waar geen festivals plaatsvinden. Maar ook op die plekken met lichte recreatie werd al verdichting geconstateerd en dat had de gemeente niet voorzien. Je moet goed in je schoenen staan om de druk van gemeente en bedrijven te weerstaan. Lukt dat bij integere adviesbureaus niet dan geven besturen vaak richting aan onderzoeken door een plek te kiezen waar in elk geval niet geconstateerd zou kunnen worden (wegens ontbreken van onderzoek) dat er zware verdichting is ontstaan.

DeMonitor: "Natuurbeschermer van het eerste uur Jaap Dirkmaat is erg kritisch over de natuurbescherming in Nederland. Bouwprojecten gaan vrijwel altijd door, ook al zitten er beschermde dier- of plantensoorten op een bouwplek. De natuur die verloren gaat, moet dan worden gecompenseerd. Zo worden er veldjes aangelegd waar verjaagde dassen kunnen eten, of kastjes opgehangen voor mussen die moeten verhuizen. ‘De vraag is of die compensatie ook werkt in de praktijk,’ zegt Dirkmaat. ‘Het is een doekje voor het bloeden.’"

DeMonitorActivist Jaap Dirkmaat over natuurcompensatie bij bouwproject: ‘Het is een lachertje’

Ecologische rapporten zijn heel duidelijk geschreven met het oog op een rechtszaak,’ aldus Raoul Beunen, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Hij onderzoekt natuurbescherming in Nederland en bekijkt hoe ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd, voordat een bouwproject van start gaat. ‘De mensen die deze rapporten aanvragen, de bouwers, eisen dat ook bij het adviesbureau dat het rapport maakt: het moet ‘Raad-van-State-proof’ zijn.’ Als er iemand bezwaar aantekent tegen het bouwplan en de zaak komt uiteindelijk terecht bij het hoogste bestuursorgaan, de Raad van State, dan moet het ecologisch rapport daar standhouden.

Volgens Beunen is er door de natuurbeschermingswet sterk de nadruk komen te liggen op de procedurele kant van de besluitvorming. De aanwezigheid van rapporten met de juiste conclusies is vaak belangrijker dan een goede inhoudelijke afweging: wat is nu het beste voor de natuur? ‘Iedereen is zich daarvan bewust en daardoor ontstaat de neiging voor ecologische adviesbureaus om naar gewenste conclusies toe te schrijven.’

Gebeurt dat ook bewust? ‘Ik denk dat de meeste adviseurs proberen om zuiver te werk te gaan, maar er zijn ook rapporten waaruit duidelijk naar voren komt dat naar gewenste conclusies is toegeschreven.’

Beunen: ‘Elke keer wordt er weer een beetje afgeknabbeld van de natuur. Het effect van al die bouwprojecten gezamenlijk heeft uiteindelijk ook consequenties en we hebben eigenlijk heel weinig zicht op wat het effect daarvan gaat zijn op onze natuur.’”

Bouwprojecten kunnen soms van groot belang zijn. Maar veel erger wordt het als ook voor de amusementindustrie de natuur moet wijken. Wat mij betreft zijn dance events geen vorm van cultuur, tenzij je cultuur opvat in de zin van ‘geweldcultuur’, ‘afbraakcultuur, e.d. Er wordt op festivals met ingeblikte muziek gewerkt, er wordt niet gezongen, er worden geen muziekinstrumenten bespeeld. En er zijn duizend dance events in een dozijn. Je wordt er mee doodgegooid. Elk gat moet zijn eigen openluchtfestival hebben. Maar er is geen enkele noodzaak om festivals in natuurgebieden te houden. Die kunnen beter en zonder overlast in grote zalen als de ZiggoDome, Afas Live of de Arena.

Stierkalfje geboren in Gaasperzoom

Vanmiddag is in de Gaasperzoom een stierkalfje geboren. Zie filmpje op facebook Koeien in de Gaasperzoom. Hij staat nu wel stevig op zijn pootjes.

stierkalfje

Geniet van het Gaasperpark

Geniet van het Gaasperpark zolang het nog kan. Over een maand breekt de pleuris weer los in het park. Nu begint het park te bloeien. Maar de bermen worden al gemaaid. Het is nu klokjestijd. Ook de azalea’s staan in bloei. Ik heb één meerkoetennest aangetroffen in het park, terwijl het park nu vol hoort te zitten met broedende watervogels.

clips 3546
clips 3521 2
clips 3525 2
clips 3527 2
clips 3530 2
clips 3532 2
clips 3535 2
clips 3536 2
clips 3538 2
clips 3541 2
clips 3543 2
clips 3544 2

Meer werkzaamheden

In het Gaasperpark zijn nog andere werkzaamheden aan de gang: het renoveren van het strandje bij de kioskweide. Zodat het begin juni weer overhoop getrapt kan worden door de festivalgangers.

clips 3514
clips 3515
clips 3517

Een illegaal (?) gesnoeide boom bij Ballorig. Fraai, zo’n monument van vernieling.

Festivalgekte

Zeven jaar geleden zijn 21 mensen om het leven gekomen tijdens de Love Parade in Duisburg. In de toestroom van mensen en de paniek die ontstond werden 21 mensen vertrappeld. De minister van justitie van Noordrijn-Westfalen verklaarde dat het proces over de schuldvraag alle bestaande proporties zal overschrijden. De zitting wordt gehouden in een zaal met 450 plaatsen.

De festivalgekte heeft net een nieuw hoogtepunt bereikt met het Fyre Festival in de Bahamas. Een ware vanity fair.
RTLNieuws: "Ze hadden gerekend op feestjes met modellen, concerten van Disclosure, John Legend en Major Lazer op de Bahama's onder het genot van een fijne cocktail. Ze kregen een verlept broodje kaas, een overnachting in een lichtgewicht tentje en bagage die uit containers werd gesmeten.
Dat is in een notendop het verhaal van het duurste festival ter wereld, onder meer georganiseerd door rapper Ja Rule. Het Fyre Festival was binnen een mum van tijd uitverkocht, ondanks prijzen variërend tussen de 3200 en 4400 dollar.

De verwachting is dat het proces tegen de vergunningverlener van de omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air ook heel wat deining zal veroorzaken. Of het een monsterproces wordt is nog niet duidelijk. Wel zijn er meerdere advocaten bij betrokken, gaat het over de jaren 2015 en 2016 en een gesaboteerd direct beroep dat uitliep op een nietige uitspraak. Er lopen al nieuwe procedures tegen Amsterdam Open Air in 2017 en Reggae Lake in 2016 en binnenkort ook 2017. Intussen dendert de waan van de dag, de festivalgekte, ongehinderd door. We are amusing ourselves to death. Er is een nieuwe ziekte opgedoken: post festival depressie. Waar komt die depressie toch vandaan? Een informed guess: het verschil tussen waanwereld (met de vijf ds: dance, decibels, drank, drugs en een doppie) en de werkelijkheid is té groot. De omwonenden worden na festivals depressief van de achtergelaten ravage in een in andere tijden prachtig park of natuurgebied.

post festival depressie

Absurdistan

Ogenschijnlijk heeft Nederland een goede wetgeving en vinden wij ons land met zijn besturen, instanties en regering, vergeleken bij andere landen best een waanzinnig gaaf land. Maar is dat ook zo? Uit vertwijfeling gebruik ik wel eens de uitdrukking ‘Zuidoost Nergens Anders’, maar moet het niet ‘Nederland Nergens Anders’ zijn? Mooie wetten, dat wel, maar elke wet kan in een handomdraai omzeild of weggetoverd worden.

Vooral wat betreft omgevingsrecht loopt Nederland er de kantjes vanaf. Ik heb al gewezen op de brieven van Gedeputeerde Staten waarin de gemeente Amsterdam het verwijt krijgt jaar na jaar het toezicht en de handhaving van de omgevingswet niet adequaat te hebben uitgevoerd. Het ergste is nog dat daarbij ook de rechtspraak volledig buitenspel gezet wordt. Besturen en gemeenten negeren en schofferen ook de rechtspraak door na duidelijke uitspraken weer op dezelfde manier de boel te belazeren zodat voor de zoveelste keer sprake is van onbehoorlijk bestuur. Is er nog recht in Nederland of regeert het geld?

Absurdistan

Wie een inzicht wil krijgen in wat er momenteel in heel het land gebeurt qua aantastingen van omgevingsrecht kan bij Monitor terecht. Ook de Ombudsman is duidelijk: Gemeenten gaan onzorgvuldig om met klachten over leefomgeving.

Pik er maar een van de uitzendingen uit. Over een jaartje staat stadsdeel Zuidoost er mogelijk ook bij. Wij zijn nog bezig met onze gang naar de rechter, een lijdensweg, een pad vol voetangels en klemmen, bermbommen en sluipschutters. Wie dacht dat de overheid er voor de burgers is komt bedrogen uit. Die is er enkel en alleen voor ondernemers, of dat de NAM is of Amsterdam Open Air, onze besturen cateren voor de moneymaking machines. Het geld regeert.

Er is geen adequaat toezicht en geen handhaving. Er wordt gedoogd alsof er geen morgen is. En de nomenklatura gaat stug door, jaar na jaar. Als de wet iets verbiedt zoals bijvoorbeeld milieuvervuiling dan stelt men normen op die zo laks zijn dat een dooie nog levendverklaard zou worden.

Onze nomenklatura heeft ook geen trek in openheid.
SCOnline: "Je moet maar durven… veertig jaar nadat we in Nederland de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) invoerden (1978), met daarin al die tijd een verplichting voor de overheid tot het actief openbaar maken van informatie, op het allerlaatste moment te komen met een haastig in elkaar geflanste en nauwelijks onderbouwde impactanalyse van een paar topambtenaren die concluderen dat de voorgestelde Wet open overheid onbetaalbaar, dan wel onuitvoerbaar, dan wel ondoenlijk, dan wel… ’dondert niet, we willen hem gewoon niet’, is."

1 mei

De koolmezen hebben na jaren het pimpelmezenhuisje in mijn tuin overgenomen. Ze zijn wekenlang bezig geweest met het vergroten van de opening. Een getimmer van jewelste. En voor zover ik kan zien is er kroost. Al een paar dagen vliegen de ouders de hele dag heen en weer op zoek naar insecten. Ze scharrelen overal insecten vandaan, ook van de grond, tussen de begroeiing, voor de jongen. Het zou mooi zijn als het er meer dan één is.

koolmees

In het Gaasperpark is het een trieste bedoening. Geen enkel watervogelnest te zien. Er zitten wel wat meerkoeten in het water, maar ik vermoed dat alle nesten door de onderhoudsploeg van GGA zijn weggehaald samen met het riet. Voor vogels is dit werkelijk een ravage. Een park zonder nesten van watervogels, Zuidoost Nergens Anders. In de verte hoorde ik een koekoek. Een eenzame blauwe reiger staat stil te kijken naar prooi.

blauwe reiger
dotterbloem

Werkzaamheden voor Amsterdam Open Air

Als voorbereiding voor het festival Amsterdam Open Air wordt al driftig gevertidraineerd in het Gaasperpark, d.w.z. gaten geprikt in de bodem voor beluchting en drainage. Dat is zeker al van vorige vrijdag aan de gang, mogelijk al eerder. En dat zal nog weken doorgaan. Ik vraag me af of Groengebied Amstelland dit moet betalen, of dat Amsterdam Open Air de kosten vergoed. Ook na het festival is het weer noodzakelijk om een paar weken lang te vertidraineren om de bodem weer een beetje te beluchten en te draineren. Maar veel helpt het niet. De verdichting neemt voortdurend toe.

clips 3518

Vertidraineren op 28 april 2017

clips 3506
clips 3507
clips 3508
© Natuurbescherming ZO 2015