Blog

Is er een natuurbeschermer in de zaal?

Parnassia

Faunabescherming: “Wat zouden we graag eens goed nieuws brengen. Maar helaas, het nieuws van de afgelopen maanden is slecht en de vooruitzichten voor volgend jaar ronduit desastreus. Dit had misschien anders geformuleerd moeten worden, want sommige verstandige lezers haken nu wellicht al af. Niet doen, want we zijn niet van plan onze kop in het zand te steken en we geven nooit op. Hoe moeilijk ons dat ook gemaakt wordt.

Vanaf 1 januari 2017 treedt de nieuwe Wet natuurbescherming in werking. Boswet, Natuurbeschermingswet en Flora- en faunawet worden daarin samengevoegd, maar vooral van veel beschermingsdoelstellingen ontdaan. En om het nog ingewikkelder te maken, wordt deze nieuwe wet over drie jaar weer geheel geïntegreerd in de Omgevingswet. Feitelijk komt alle macht over het wel en wee van flora en fauna per 1 januari bij de provincies en voor een deel zelfs bij de nog minder deskundige gemeenten te liggen. De strikte bescherming van allerlei soorten wordt opgeheven. Het subjectieve gevoel van overlast kan al aanleiding zijn om soorten actief te gaan bestrijden. De provincies zij nu hard bezig vast te stellen, wat er na 1 januari precies van ze verwacht wordt.

Volgens de Vogelrichtlijn kan “overlast” naar onze stellige overtuiging nooit een reden zijn om beschermde vogelsoorten te doden.”

Ganzen en andere vogels kennen geen grenzen, een aantal ervan komt dus toch weer het land in. Wil de overheid dan in feite alle ganzen uitroeien of wegpesten naar andere gebieden?
Het is bijzonder vreemd dat zelfs slecht gedocumenteerde overlast veroorzaakt door ganzen aan landbouwgebieden al volstaat om honderdduizenden ganzen af te schieten en te vergassen (wat het aantal 
overlastgevende' ganzen nog steeds niet heeft verminderd!) maar dat diverse vormen van overlast, geluidsoverlast, verkeersoverlast, parkeeroverlast, vervuiling en schade aan natuur door evenementen in parken en natuurgebieden heel anders beoordeeld worden en geen reden zijn om paal en perk te stellen aan de festivals in het groen. In de landbouw wordt elke vorm van echte of ingebeelde verstoring door fauna zeer serieus genomen. Maar andersom geldt weinig of geen bescherming van de fauna voor verstorende en schadelijke landbouwactiviteiten. Nochtans heeft de overheid, en met name de provincies, de mond vol over de waarde van het milieu, de natuur, en de biodiversiteit. In werkelijkheid worden die voortdurend en in steeds toenemender mate letterlijk met voeten getreden. Verstoring door evenementen vindt plaats op zeer grote schaal in zowat heel Nederland. Dat levert per saldo een gigantische verstoring op van vooral de fauna.

shots 3019

Faunabescherming: "Het gaat slecht met de natuur in ons land. Of beter en nauwkeuriger gezegd: het gaat slecht met de manier waarop de inwoners van dit land met de natuur denken om te kunnen gaan. O zeker, het aantal natuurliefhebbers is groter dan ooit iemand had kunnen voorspellen. Natuurliefhebbers gewapend met dure kijkers en camera’s vormen inmiddels een economische machtsfactor, die het zou moeten kunnen opnemen tegen de van oudsher veel machtiger lobby van boeren en jagers. De Faunabescherming ageert al haar hele bestaan tegen de onevenredig grote macht die deze laatste twee groeperingen in politiek Den Haag en bij de provinciale overheden weten uit te oefenen. Waarom maken alleen wij ons daarover zulke grote zorgen. Waarom zijn kennelijk alleen wij overtuigd van een naderende ramp, als per 1 januari 2017 de nieuwe Wet “Natuurbescherming” van kracht zal worden?

In vergelijking met de Flora- en faunawet gaat geen enkele levensvorm in dit land er na 1 januari op vooruit. Integendeel, jagers, burgers, boeren en andere ondernemers mogen in de toekomst op geen enkele manier hinder ondervinden van de beschermde status van planten of dieren, als deze niet op het punt van uitsterven staan. En toch is de overgrote meerderheid van die 40 organisaties redelijk tevreden met de nieuwe wet. 
Onbegrijpelijk vinden wij. Gelukkig is ook Frank Berendse, emeritus hoog-leraar plantenecologie en natuurbeheer uit Wageningen, die mening toegedaan. In zijn pas uitgebrachte, bepaald niet dure, en zeer lezens-waardige boekje ‘Wilde apen’ stelt hij het falen van de natuurbescherming in Nederland aan de kaak. Meest kwalijk vindt hij de manier, waarop de landbouw zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot een ecologische ramp, die zijn weerga niet kent. Of in het kort: in economisch rendabel boerenland leeft tegenwoordig niets natuurlijks meer. Ons landbouwareaal is volstrekt steriel geworden. Volstrekt verspilde subsidies voor het zogenaamde akkerranden beheer, randen die ingezaaid worden met exotische planten als zonnebloem en cosmea om de patrijzenstand op te vijzelen. Grutto en kievit staan op het punt definitief uit het weidegebied te verdwijnen.

Tot slot is Berendse ook kritisch ten opzichte van de enorme aantallen natuurrecreanten. Zij zorgen voor een onaanvaardbare verstoring van juist de zeldzaamste en dus kwetsbare soorten. Vooral als ze dan ook nog honden meenemen Als voorbeeld noemt Berendse de duinpieper, in feite al als broedvogel uit ons land verdwenen. Maar hetzelfde geldt voor soorten als roofvogels, eenden, uilen, wulp en grutto. Zij komen na verstoring pas na langere tijd terug naar hun nest, dat al die tijd een gemakkelijke prooi vormt voor predatoren. En na meerdere verstoringen geven ze er helemaal de brui aan.

U kunt het hele nummer van Argus (Faunabescherming) ook hier downloaden.

Aan de ene kant hebben we de steeds verdergaande aantasting van onze natuurgebieden, want wat er aan de EHS/NNN theoretisch toegevoegd wordt is gezien het provinciale beleid en dat van de recreatieschappen eigenlijk bedoeld voor steeds meer en grotere evenementen, dus niet hoofdzakelijk voor natuur zoals zou moeten. Aan de andere kant ontstaat voor bewoners van Nederland toch een steeds grotere behoefte en noodzaak aan meer natuur voor verpozing, rust en natuurbeleving. Als er steeds meer evenementen plaatsvinden in groengebieden wordt in feite het areaal dat beschikbaar is voor recreatie (waarmee in geen geval bedoeld wordt de festivalindustrie!) en natuurbeleving steeds kleiner. Daardoor zal in de overblijvende natuurgebieden de druk van natuurrecreanten ook steeds groter worden, waardoor er weer verstoring plaatsvindt van fauna en flora. Om dit op te vangen is, zoals prof. Berendse ook stelt, een groter oppervlak nodig voor natuur. En begeleiding bij excursies, zou ik erbij willen voegen, want het is in de Riethoek ooit eens voorgekomen dat tijdens een excursie een van de deelnemers vrolijk een bosje moeraswespenorchissen aan het plukken was. Er is dus ook kennisoverdracht noodzakelijk en daar zijn de natuurverenigingen vooral voor bedoeld. Waar Berendse op wijst is de recreatie die aangezwengeld wordt door de overheid om op grote schaal met natuurgebieden geld te verdienen, onder andere met evenementen. De echte natuurliefhebber zul je niet gauw de natuur zien vertrappelen en verstoren.

Wageningen: "De Nederlandse natuurbescherming heeft het er de laatste jaren bij laten zitten: de wettelijke bescherming van wilde planten en dieren wordt binnenkort aanzienlijk ingeperkt en de aankoopplannen voor natuur zijn met twee derde teruggebracht. De landbouw wordt steeds grootschaliger en intensiever met dramatische gevolgen voor de natuur.

Volgens Berendse is het hard nodig het oppervlak voor wilde planten en dieren sterk uit te breiden: tot minimaal een derde van Nederland. Alleen dan kunnen we de wilde soorten in Nederland een echte toekomst geven. Dat past ook bij de nieuwe economie die ons te wachten staat, met een veel groter aandeel van de dienstensector en een aanzienlijk kleinere bijdrage van de landbouw. In het boek geeft Berendse aan hoe de overgang naar minder en schonere landbouw mogelijk is, terwijl boeren meer respect krijgen en niet minder maar juist meer gaan verdienen. 

De toon is gezet

Wijkcentrum d’Oude Stadt: "Toon gezet

Donderdag 27 oktober was in het wijkcentrum d’ Oude Stadt de stadsbrede themabijeenkomst (buurtenoverleg) over het nieuwe evenementenbeleid. Er was een goede opkomst, van niet alleen bewoners uit het centrum, maar juist ook bewoners in de andere stadsdelen. Tevens waren de Omgevingsdienst NZKG, de politiek en belangstellenden buiten Amsterdam aanwezig.  Zeer actief werd van gedachten gewisseld. Het geluidsniveau van versterkt geluid bij evenementen moet 70dB(A) maximaal, zo mogelijk lager. En bassen onder de 50 Hz wegfilteren!

 

De Stichting Natuurbescherming ZO was vanzelfsprekend ook aanwezig. Er komt nog een vervolg op deze vergadering.

Bijlmerweide onder de voet gelopen

bijlmerweide

Foto: Jean-Pierre Jans

Parool: "Asbest, wietplanten en Oost-Europese wildkampeerders: omwonenden maken zich zorgen over de Bijlmerweide in Zuidoost

Houten vlonders, matrassen, kussens, kledingstukken, maar ook een strip met pillen tegen een hoge bloeddruk, losse onderdelen van fietsen en mobiele telefoons, een los toetsenbord en een zak potaarde.
Allemaal ligt het her en der verspreid in het struikgewas van de Bijlmerweide, het natuurgebiedje langs de provinciale weg van Zuidoost naar Diemen. Klein Calais, noemen buurtbewoners het spottend sinds een groep van enkele tientallen Oost-Europese wildkampeerders er deze zomer zijn tenten uit de allergoedkoopste prijsklasse opsloeg.
De bewoners van dit deel van Zuidoost kunnen tegen een stootje, maar dit werd ook hen te gortig. Zeker toen in het park een kleine plantage met wiet werd aangetroffen, en de bewoners van de flat Geldershoofd met het bericht kwamen dat de wildkampeerders ook de onaangename gewoonte hadden om zich in en rond de flat in hurkzit te ontlasten.

Een rondgang door de stad leert dat de groep eerder in Westpoort en Osdorp heeft verbleven. Het zou gaan om tientallen Roemenen die vreemd genoeg de beschikking hebben over auto's met een Bulgaars kenteken. Een deel van de groep slaapt in de auto's, een ander deel verblijft klaarblijkelijk in tentjes in de vrije natuur.

Tja, dat komt ervan als het stadsdeelbestuur Zuidoost op de kaart wil zetten. Zelfs de Roemenen en Russen hebben het inmiddels al gevonden. En naar het voorbeeld van onze eigen natuurvertrappers, Amsterdam Open Air, Reggae Lake en Kwaku, passen deze immigranten zich aan aan the lay of the land, de stand van zaken in Zuidoost, of beter gezegd aan het ontbreken van wet en handhaving. Net als Reggae Lake opgezet zonder omgevingsvergunning.

Update:

AT5: "Omwonenden van het park de Bijlmerweide in Zuidoost hebben veel last van een groep Oost-Europeanen die een enorme hoeveelheid afval achterlaat. Hun tentenkamp is nu gesloopt, maar de overlast is gebleven."

Official aftermovie festivalseizoen

Het openlucht-festivalseizoen is voorbij. ADE gebeurt lekker binnen; vroeger had je opiumkits, nu heb je ADE all over the Amsterdamned town.
Tijd voor de ultieme aftermovie. If you’ve seen one festival, you’ve seen 'em all. Same procedure next year, kids.

"Dit is dé OFFICIAL Aftermovie van de festivalzomer. Zo heb je hem pas 12 keer gezien! Beleef nog één keer alle beelden die je op zich al kende. Zien we jou volgend jaar weer terug bij onze aftermovie?"

DeSpeld: "Wanhopige festivalgangers op zoek naar een beter leven

festivalkamp

Ze heeft het gevoel dat de politiek eerder had moeten ingrijpen. De mensonterende situaties waarin veel festivalbezoekers verkeren zijn tot een dieptepunt gekomen, vindt minister Bussemaker. “Je weet dat het erg is, maar toen ik het met eigen ogen zag, voelde ik pas echt het afgrijselijke van de hele situatie”, zegt de PvdA-bewindspersoon. Ze bezocht een van de vele festivals waar het deze zomer opnieuw mis ging.

“Ik was in een ad hoc tentenkamp in een safaripark en wat ik daar zag, tartte mijn gevoel voor menselijkheid. Ik zag tienduizenden mensen door de regen doelloos rondlopen, op zoek naar beschutting, wat warms om te eten. Je voelde het ongeluk. Mensen hadden ook geen energie meer om solidair met elkaar te zijn.” Wat de minister het meest schokte: de blikken die ze in sommige ogen zag. “Je zag dat veel mensen ooit geluk hadden gekend. Maar nu stonden hun kaken strak en hadden ze enorme pupillen. Ze konden niet eens meer coherent praten. Dat moet de stress zijn geweest.”

Bussemaker trad ook in gesprek met de mensen. “Ze vertelden me verhalen over waar ze voor waren gevlucht. Het is niet zomaar dat mensen huis en haard verlaten om naar zo’n godvergeten plek te gaan. Je krijgt wat over je heen in zulke gesprekken: mensen die het niet meer aankunnen, die worden onderdrukt door het kantoorregime waar ze onder leven. En ja, dan zie je ze daar met hun kinderen onder hun poncho weggestopt rondzwalken. Reddeloos verloren.”

Groen is gezond

WageningenUniversity&Research: "Het artikel ‘Van groen worden we gezonder op nrc.nl gaat in op de vele voordelen, met name die voor onze gezondheid, van groen in het stedelijk gebied.

In 2050 zal 70% van de mensheid in steden wonen. Daardoor worden vraagstukken rond duurzaamheid en kwaliteit van leven voor die steden steeds dringender. In sept-okt 2016 verschijnen er 8 artikelen van Wageningen University & Research op nrc.nl over verschillende oplossingen voor deze uitdagingen. We gaan daarbij o.a. in op hitte-eilanden, wateroverlast, voedselvoorziening, luchtkwaliteit, stadslandbouw, leefbaarheid maar ook beleidsplannen en de inrichting van steden.”

shots 2993

Als we van groen gezonder worden, dan worden we van minder groen (bomen kappen o.a.) minder gezond. Dan kan de veroorzaker aangeklaagd worden voor aantasting van de gezondheid van mensen.
Evenementen zijn vooral ongezond. De vijf d's (dance, decibels, drank, drugs, en een doppie) gecombineerd zijn zeker niet gezond (afzonderlijk kunnen dance en een doppie af en toe wel gezond zijn, maar niet op dance events, waar van dance eigenlijk geen sprake is, men schudt en doet spastisch). Voor omwonenden is er sprake van stress. Bezoekers zoeken vooral de verdoving door extra stress; daarnaast krijgen ze ook te maken met gehoorschade.
Evenementen in het groen zijn dus dubbel ongezond. Ik kijk uit naar de eerste rechtszaak tegen overheden die steeds meer en grotere evenementen toestaan, dus steeds meer belastende en overlast veroorzakende festivals.

NRC: "Het Trimbos-instituut heeft een ‘red alert’ uitgedaan voor een mogelijk dodelijke xtc-pil. In de pil, die de vorm heeft van het Superman-logo, zit PMMA. Daardoor kan een enkele pil al dodelijk zijn."

NRC: "Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor meer biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in een warme periode. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Daarnaast heeft het een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt het bij aan de leefbaarheid van een wijk." 

Grappige dieren

De Comedy Wildlife 2016 finalisten zijn bekend. Het is nog leuker als je bij jezelf nagaat waarom je die foto’s zo grappig vindt. Diashow.

Deze vind ik zelf erg goed.

00000090 t

En deze is waarschijnlijk door politieke correctheid gesneuveld. Kottke heeft hem namelijk wel. Poepie ruiken?

funny-wildlife-04

Pagina verwijderd

De pagina waarop het uitstel van de omgevingsvergunning voor Reggae Lake werd bekendgemaakt is vandaag van de site van de gemeente gehaald. Het is aannemelijk dat er van hogerhand is ingegrepen.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren.

Same procedure as last year, miss Sophie?
The same procedure as every year, James!

Weer uitstel omgevingsvergunning Reggae Lake

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Stadsdeel Zuidoost - 12 oktober 2016
Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX:

de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met bestemmingsplan)" ten behoeve van het evenement "reggaefestival" in het gaasperpark, wordt verleng tot uiterlijk 08-12-2016, datum verzending besluit 11-10-2016;
Dossiernummer 2408785
Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd."

Zie ook hier (eerste uitstel).

Dit is mijn bericht dat ik net aan de bestuurscommissieleden heb gestuurd:

"De nieuwe locatieprofielen zijn op weg naar de gemeenteraad. Een meerderheid heeft de voordracht van mevr. Dalgliesh gesteund. Er zijn vier integere bestuursleden die tegen hebben gestemd. Dat verdient alle lof, zeker in Zuidoost.

Dat mijn voorstel om uitstel met twee weken niet is gehonoreerd is erg jammer. De voorstemmers waren waarschijnlijk (tenzij ze verstokt en verkrampt volharden in hun boosheid) tot een ander besluit gekomen als ze weten wat we nu weten. Er is vandaag een nieuw besluit bekendgemaakt om nog eens uitstel te verlenen tot uiterlijk 8.12.2016. De datum van de bekendmaking was 12 oktober. De datum van verzending van dit besluit is 11.10.2016, ook de dag van de hoorzitting over de evenementenvergunning voor Reggae Lake. Het is aannemlijk dat het besluit ter bekendmaking op de site van de gemeente al was doorgestuurd vóór 11 oktober. Het duurt altijd een paar dagen voor een besluit op de site van de gemeente komt te staan.

Tijdens de hoorzitting heb ik mevr. Pieternella en dhr. Gossink verzocht duidelijk te maken wanneer en of er een omgevingsvergunning voor Reggae Lake bekend gemaakt zou worden. We hebben het ook gehad over de mogelijkheid van een lex silencio positivo, het niet verlenen van een vergunning of een afwijzing zodat die na een gestelde termijn van rechtswege van kracht wordt (ter bescherming van de belangen van de aanvrager). Wij kregen te horen dat er op 11 of 12 oktober (de laatste dag van de termijn van het eerste uitstel) een omgevingsvergunning verleend zou worden. Dus geen lsp, was ons gezegd. 

Mijn verbazing was groot toen ik vanmorgen de bekendmaking zag en moest constateren dat beide ambtenaren op de hoorzitting de bezwarencommissie hebben voorgelogen. Dit uitstel kan in feite wel een lsp zijn, want een vergunning dient binnen een bepaalde termijn verleend te zijn. Bovendien gaat het hier om een omgevingsvergunning die nodig is om voorwaarden te stellen en maatregelen vast te leggen voor het gebruik van het park en de omgang met fauna en flora zodat de organisator daar rekening mee kan en moet houden. Zo’n vergunning moet uitsluitsel geven of een evenement toelaatbaar is of niet. Zo’n vergunning verlenen nadat het evenement al maanden eerder had plaatsgevonden is totaal absurd, het is een aanfluiting van de wetgeving en de rechtspraak. Zuidoost nergens anders!

Nu kunnen de ambtenaren de schuld op de aanvrager schuiven die te laat is met het indienen van documenten, en de aanvrager beweert dan dat zij tijdig een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, maar de waarheid ligt waarschijnlijk wel ergens in het midden: zowel bestuur als festivalorganisator hebben bewust voor deze aanpak gekozen om het festival via deze onbehoorlijke constructie plaats te laten vinden. In het eerste geval had het bestuur bij gebrek aan de nodige documenten het evenement niet mogen laten doorgaan, of in elk geval uitstellen tot men in regel was, of in het andere geval kan de organisator het stadsdeel verantwoordelijk stellen; misschien dat mevr. Dalgliesh dan ook nog moet opdraaien voor de kosten voor de advocaten van Reggae Lake.

Hiermee maakt het bestuur, met name mevr. Dalgliesh als mandaathouder, het wel erg bont. Het is duidelijk de bedoeling om de wetgeving en de rechtspraak te omzeilen met ongefundeerde interpretaties. De ambtenaren hebben zelfs lak aan de rechtspraak. In de zaak over mijn direct beroep om het bestuur na jaren te dwingen om een besluit uit te vaardigen over Amsterdam Open Air 2014 en 2015 is verzet ingediend. Pas na afloop van de termijn gesteld in de uitspraak van de rechter (die mij in het gelijk stelde) en na een via de gemeente afgedwongen gesprek met mevr. Dalgliesh is een besluit op bezwaar over 2015 aan mij toegestuurd. Nu betwist men nog de hoogte van de dwangsom die het bestuur moet betalen. Vreemd genoeg is het de ambtenaren van Zuidoost ook gelukt om dit direct beroep grondig te verzieken. De uitspraak van de rechter heeft het over een evenementenvergunning, terwijl mijn beroep overduidelijk ging over twee omgevingsvergunningen. Er is dus kennelijk ook tegenover de griffie en de rechter gelogen door de ambtenaren over de aard van mijn direct beroep. Staande blijft dat het bestuur in gebreke was en daarvoor nog steeds een dwangsom verschuldigd is. Dit bestuur meent dat het buiten de wet staat.

De bestuurscommissie heeft met acht tegen vier de voordracht van mevr. Dalgliesh over de locatieprofielen goedgekeurd. Dat heeft ernstige gevolgen voor het beleid. Dat maakt indirect ook de bc medeverantwoordelijk voor de zeer dubieuze gang van zaken, dus voor een beleid dat zonder meer benoemd kan worden als onbehoorlijk bestuur. De goedkeuring van andere bestuursleden dan het dagelijks bestuur maakt niet recht wat krom is. Maar vooral wijst het op een acceptatie van het onbehoorlijke gedrag van ambtenaren en dagelijks bestuur. Dat vind ik een zeer kwalijke zaak. Men kan in de regelgeving niet creatief gaan shoppen; deze wet accepteren wij wel, die en die gooien we de prullenbak in. Dat kan niet in een democratische maatschappij.

Daarom verzoek ik de partijen en bestuursleden die hebben gestemd voor de voordracht van mevr. Dalgliesh alsnog met de kennis van nu afstand te nemen van het advies dat mevr. Dalgliesh naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Er is reden genoeg om te twijfelen aan de eerlijke bedoelingen van dit advies. In feite kunnen in het Gaasperpark en omstreken volgens dit profiel onbeperkt grote evenementen plaatsvinden en dat op de manier zoals dit tot nog toe gaat, door het zoveel mogelijk saboteren en/of negeren van de inbreng van omwonenden en verenigingen en het buitenspel zetten van wetgeving, rechtspraak, regels en raadsmoties. Als u dat beleid blijft ondersteunen dan heeft Zuidoost er een ernstig integriteitsprobleem bij. Daarbij moet vermeld worden dat mevr. Pieternella zich zeer goed bewust is van de regels voor integriteit, zie haar indrukwekkende linkedin profiel, maar zelf behoorlijk in de clinch ligt met de regels van behoorlijk bestuur. Om het kort uit te drukken, het is de taak van overheden om de belangen van alle bewoners te behartigen en niet de financiële belangen te garanderen van een kleine groep festivalorganisatoren middels het saboteren van juridische procedures, waarmee dit bestuur zich zwaar heeft gecompromitteerd. Het bestuur van Zuidoost is uitzonderlijk kort bezig geweest met het opstellen van het advies over de locatieprofielen om inspraak te ontmoedigen, maar is verder heel goed in het langdurig uitstellen van besluiten.

Nogmaals, ik verzoek alle betrokken bestuursleden alsnog hun steun aan het advies over de locatieprofielen in te trekken tot duidelijk is wat dit bestuur van plan is, hoeveel evenementen men wil toelaten en aan welke regels dit bestuur zich wil houden i.v.m. de verstrekking van vergunningen. U kunt daarvoor een eigen profieladvies insturen aan de gemeente en/of wijzen op de onduidelijkheid en het ontbreken van de consensus hierover, en op de flagrante schending van zowat alle regels die gelden voor evenementen. Graag had ik ook uw standpunt over deze kwestie gehoord.

Integriteit is geen sinecure, maar een plicht."

Ook in dit geval was er geen vermelding van de mogelijkheid om een bezwaar tegen dit uitstel in te dienen. Er zou wettelijk toch een mogelijkheid moeten zijn voor bewoners om een bezwaar hiertegen in te sturen. Vreemd is ook dat voor GaasperPleasure er wel een omgevingsvergunning is verleend, terwijl voor het grotere evenement Reggae Lake dat nog steeds niet het geval is. 

Beleidsadviezen

WijAmsterdam: "In het rapport “Feestbuurten of buurtfeesten” geeft Wij-Amsterdam 10 beleidsadviezen aan de gemeente Amsterdam om te komen tot een aanvaardbaar geluidsniveau bij evenementen. Basis hiervoor zijn de wettelijke normen en richtlijnen.

De 10 beleidsadviezen zijn:

1. Geef voor het centrum van Amsterdam en de omringende 19e-eeuwse woonwijken geen vergunningen af voor evenementen waarbij de geluidsbelasting meer dan 70 dB(A) op de gevels van de woningen rondom het evenement is omdat dit altijd tot onduldbare hinder binnenshuis en daarmee een onaanvaardbare belasting voor het woon- en leefklimaat leidt. Onduldbare hinder ontstaat bij een geluidsniveau binnenshuis van meer dan 55 dB(A). Hinder ontstaat bij 50 dB(A) overdag. Dit is een wettelijk vastgesteld geluidsniveau.

2. Houdt met punt 1 rekening bij het opstellen van de locatieprofielen. Het gevolg is dat niet alle soorten muziek en/of evenementen in het centrum van Amsterdam en omringende wijken passen.

3. Metingen binnenshuis zijn essentieel bij de vaststelling of er onduldbare hinder (meer dan 55 dB(A) binnenshuis) ontstaat. De slechtst geïsoleerde huizen van omwonenden zijn daarbij maatgevend.

4. Schrijf deze maximale geluidsnormen altijd voor; zowel voor dB(A) als voor dB(C) en meet dit ook gedurende het evenement. Dit stimuleert de organisatoren (markt) tot innovatie en creativiteit. Dit geeft een impuls aan de markt en zorgt ervoor dat Nederland koploper op evenementengebied blijft.

5. Richt speciale evenemententerreinen in voor niet in woonbuurten, waaronder het centrum van Amsterdam, passende muziek en/of evenementen. Deze evenemententerreinen dienen te liggen op locaties waarbij geen onduldbare hinder voor omwonenden kan ontstaan.

6. Hoe kort de onduldbare hinder als gevolg van een overschrijding van de maximale geluidsnorm van 70 dB(A) ook is, voor de bewoners kan dit onaanvaardbaar zijn vanwege de aantasting van hun woon- en leefklimaat binnenshuis in hun privésituatie. Bewoners kunnen ook weinig mobiel, oud of ziek zijn, kinderen en/of huisdieren hebben. Hiermee dient rekening te worden gehouden.

7. Vanwege normen die niet passen bij het karakter van hedendaagse festivals, is overlast binnen vergunde normen mogelijk en zelfs waarschijnlijk. (Overlast in de zin van aantasting spraakverstaanbaarheid/leefomgeving). Iedere klacht is door juristen tegen de oude normen gewogen en ongegrond verklaard. Iedereen die de moeite neemt om te laten weten dat er iets niet klopt aan een vergund evenement middels een klacht, doet dat één maal, en bij ongegrondverklaring komt deze klager niet meer terug. Men besluit bij een volgende evenementeditie te vertrekken. Er is geen relatie meer tussen MORA-nummers en overlast. Houdt er derhalve rekening mee dat er hierdoor een vertekend beeld ontstaat uit de meldingen van overlast.

8. Sta in parken alleen evenementen toe die bij het parkkarakter passen.

9. Koningsdag is geen evenement maar een volksfeest. Voor spontane evenementen vanuit de buurt en met draagvlak in de buurt dient ruimte te blijven. Deze mogelijkheid dient dan beperkt te worden tot 1 dag per jaar.

10. Geluiden onder de 75 dB zijn veilig voor de gezondheid. Per 3 dB erbij komt er ongeveer een verdubbeling van de geluidsdruk op het trommelvlies. Men kan dan half zo lang zonder risico aan dat geluid worden blootgesteld ten opzichte van een 3dB lager niveau. Het toestaan van hoge geluidsniveaus bij evenementen kan tot schadeclaims bij de vergunningverlener leiden."

Adviseur vergunningen

vergunningen

Vanmorgen hebben we twee hoorzittingen gehad over de evenementenvergunningen voor het GaasperPleasure/Guilty Pleasure en het Reggae Lake festival. De evenementenvergunningen zijn eigenlijk een gepasseerd station, want daar hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State zich al over uitgesproken. Grote evenementen zijn in strijd met het bestemmingsplan. Bovendien ook in strijd met de structuurvisie 2040, de status van EHS en de voorwaarden die gesteld zijn aan omgevingsvergunningen. Voor beide festivals is een omgevingsvergunning nodig, dat volgt automatisch uit bovengenoemde uitspraak over Amsterdam Open Air in 2015. Toch bestaat de afd. vergunningen het om te stellen dat die niet nodig zou zijn voor beide genoemde evenementen. Er is zelfs even gespeeld met de gedachte aan LSP, lex silencio positivo, wat betekent dat als een vergunning niet binnen de wettelijke termijn verleend wordt of afgewezen, de vergunning van rechtswege van kracht wordt. Dat is bedoeld als bescherming voor de aanvrager. In dit geval lijkt het meer bedoeld om de wetgeving te omzeilen. Het bestuur zou dan zelf geen vergunning hebben verleend, maar de wet zou die van kracht laten worden. Leuk bedacht, maar niet de bedoeling van de wet. In de komende omgevingswet wordt LSP daarom uitgesloten om misbruik in deze zin te vermijden.

Stadsdeel Zuidoost heeft een hele batterij adviseurs vergunningen. We hebben dhr. Gossink al aardig versleten de voorbije jaren. Maar er is een nieuwe lichting veelbelovende adviseurs in de ambtenarij van Zuidoost. Ik had gehoopt dat die zich zou distantiëren van het onhoudbare beleid dat voorgaande jaren is gevoerd in Zuidoost, en dat goed opgeleide Surinaamse krachten het beleid eens grondig zouden saneren. Maar dat bleek erg naïef van mij te zijn geweest. Juist nu begint het gedonder met vergunningen opnieuw en erger nog dan voorheen. Voor GaasperPleasure en Reggae Lake werd vóór begin van de opbouw van de festivals zelfs geen omgevingsvergunning verleend. Er kwam een besluit tot uitstel van zes weken. Voor GaasperPleasure is die op 21 september bekendgemaakt. Voor Reggae Lake moet die nog verleend worden. Morgen is de laatste dag dat het nog kan voordat de LSP ingaat. Ook voor GaasperPleasure koos de adviseur vergunningen voor het verlenen op het laatste moment. Daarmee wordt duidelijk dat dit uitstel enkel bedoeld is om de hele procedure zoals voorgaande jaren te vertragen. Dat valt onder onbehoorlijk bestuur. Een omgevingsvergunning is juist bedoeld om voorwaarden te stellen en beschermende maatregelen voor fauna en flora op te dragen aan de organisatoren. Een omgevingsvergunning verleend na afloop van het evenement is absurd en is een aanfluiting van de wetgeving en de rechtspraak.

Pieternella

Profiel

Mevr. Jamillah Pieternella is volgens mij verantwoordelijk voor de omgevingsvergunningen voor o.a. Reggae Lake. Vanmorgen verklaarde zij en dhr. Gossink dat die er morgen komt. Een LSP durven ze toch niet aan. Mevr. Pieternella heeft een opleiding genoten waar je u tegen zegt, ze kent haar talen, is gespecialiseerd in omgevingsrecht en heeft tal van extra cursussen gedaan. Zij schrijft zelfstandig beslissingen op bezwaar; schrijft zelfstandig bestuursvoorstellen en presenteert deze. Zij weet dat het verlenen van vergunningen betrekking heeft op aspecten als integriteit, openbare orde en veiligheid, maar ook ruimtelijke orde. Dus iemand om rekening mee te houden en met een prachtige loopbaan voor de boeg. 

Maar ik begrijp niet waarom zij deze kwestie zo heeft aangepakt. Als het om integriteit gaat dan is er al jaren voldoende reden om te twijfelen aan de integriteit van sommige ambtenaren en bestuurders. Er is de recente zaak Kansrijk en er zijn de vergunningen waarvoor besluiten op bezwaar soms jarenlang tegengehouden werden om juridische procedures te dwarsbomen. Dat heeft alles met integriteit te maken. Burgers hebben het recht om binnen redelijke tijd in beroep te gaan tegen besluiten van besturen. Mevr. Pieternella weet dat de Wet Bibob een (preventief) bestuursrechtelijk instrument is. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Ze heeft er wel verstandig aan gedaan om geen misbruik te maken van de LSP.

Maar er blijven meerdere knelpunten. Grote evenementen zijn namelijk in strijd met het bestemmingsplan, waarop slechts een uitzondering (geen permanente uitzondering) verleend kan worden met een omgevingsvergunning; ze zijn ook in strijd met de status van EHS, ook met de Structuurvisie 2040 waarin staat dat de EHS gerespecteerd dient te worden; en grote evenementen voldoen ook niet aan de eisen die gesteld worden voor omgevingsvergunningen. Het uitblijven van besluiten op bezwaar en zelfs het negeren van een rechterlijke uitspraak in direct beroep en daarbij het misleiden van griffie en rechter, zijn misbruik van wet en recht. Als er geen sprake is van onafhankelijkheid van een bestuur dat zijn zielezaligheid verbonden heeft aan het faciliteren van evenementen die niet toegestaan zijn volgens alle geldende regels en als daarbij nog eens de belangen van omwonenden actief geschonden worden door het belemmeren van de gang naar de rechter, dan is er volgens mij sprake van een grove mate van onbehoorlijk bestuur. Een adviseur vergunningen zou zich daar bewust van moeten zijn. Vanmorgen hebben twee burgers, leken op het gebied van recht en bestuur, moeten wijzen op de plichten en regels waar een bestuur zich aan dient te houden. Dat had gezien de capaciteiten van mevr. Pieternella anders gekund. Nu wacht ons een toekomst met meer rechtszaken die nu eindelijk op gang komen. Deze twee hoorzittingen hadden niet gehoeven als het bestuur op reglementaire manier twee omgevingsvergunningen had verstrekt vóór het begin van de opbouw van GaasperPleasure en Reggae Lake. De organisatoren beweren tijdig een aanvraag en de nodige stukken ingediend te hebben. Het is het stadsdeelbestuur dat in gebreke is gebleven en dat bewust met als doel het vertragen van de procedures.

Mevr. Ivette Forster en dhr. Soekra, organisatoren van Reggae Lake, zijn niet verschenen op de hoorzitting waar zij uitleg hadden kunnen geven over hun aanvraag. Zij voelen zich waarschijnlijk ook boven de wet staan, dit is Zuidoost tenslotte. Maar zij komen wel telkens opdraven om propaganda te maken en leugens te vertellen op de bijeenkomst over de locatieprofielen en de vergadering van het algemeen bestuur waar inspraak geleverd kon worden. In feite hebben zij daar niets te zoeken. Deze vergaderingen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor bewoners van Zuidoost, die het al moeilijk genoeg hebben om hun mening kenbaar te maken als het bestuur daar geen mededelingen over doet. Festivalorganisatoren worden al zeer vroeg betrokken bij de besluitvorming. Het schijnt ook dat de broer van mevr. Forster ook betrokken was als ‘geluidsarchitect’ bij Reggae Lake. Hij is dus verantwoordelijk voor de opstelling van de luidsprekers, waarvan een deel gericht was op de zuidoever van de plas. Maar een geluidsrapport is er blijkbaar niet en zal er waarschijnlijk ook niet meer komen. Aan de regels hebben de organisatoren zich in elk geval niet gehouden. Het gerommel met festival Kwaku lijkt zich weer te herhalen en verder uit te spreiden naar het Gaasperpark.

Misschien kunnen alle adviseurs vergunningen van Zuidoost zich eens laten herscholen en de wet er nog eens grondig op nalezen. De Stichting Natuurbescherming ZO geeft graag gratis juridisch en bestuurlijk advies. Zuidoost moet eens ophouden zich negatief op de kaart te zetten. Jonge ambtenaren, doe daar wat aan. Vertel aan mevr. Dalgliesh precies wat mag en niet mag.

Hier vind je rust

Landschap Noord-Holland

"De natuur in Noord-Holland is prachtig! Duinen, weilanden, bossen en wadden. Onze provincie heeft het allemaal. Hier vindt je rust. Kun je je hoofd leegmaken. En genieten van een vrij uitzicht. Help onze 96 natuurgebieden in topconditie houden. U bent al Beschermer vanaf € 2,50 per maand. Samen maken we Noord-Holland mooier!”

En help ook mee om onze rust en onze natuur te bewaren door het weren van grote evenementen (meer dan 2.000 bezoekers)! Steun de Stichting Natuurbescherming ZO!

Het park als hoer

NRC - Publieke vrouw: "Soms stel ik mij het park voor als een vrouw — dan wordt zij gebruikt als de eerste de beste hoer, terwijl zij van oorsprong een nette dame is. Een publieke vrouw misschien, maar wel een beschaafde. Toch doet iedereen met haar wat ie wil, ze verbranden haar gras om het vlees te garen, ze verstoppen haar poriën met vuil, met botjes en plastic en blikjes. 

Met de winter in aantocht ligt ze er verslagen bij, ze heeft alles gegeven. Onwaarschijnlijk veel zoog ze op, kinderkots, verspilde wijn, urine, glasscherven, ze zit er compleet vol mee en nu moet ze bijkomen. Nu alsjeblieft geen gezinnen meer die hun verjaarspartijtjes komen vieren, geen campingsets meer die worden uitgeklapt, geen tenten met haringen die haar gras vernielen. De ouders van die kinderen — zelfbeeld: eigentijds & vooruitstrevend, kijk ons eens van het leven genieten — beseffen niet hoe asociaal ze zijn. Ze vinden zichzelf oké, dat is het erge. Hun kinderen zullen het misbruik straks normaal gaan vinden. Bunga bunga in het stadspark, moet kunnen.

Maar gelukkig, de serieverkrachting is haast voorbij. De temperatuur daalt, de eerste bladeren bedekken haar vacht als een plaid. Maanden zullen nodig zijn om haar wonden, haar geschonden vacht te laten genezen. De sporen van woedende brommers zullen verdwijnen. Het volk dat haar in de kou nog gebruikt, hondenuitlaters, wandelaars, joggers, kan ze wel hebben."

Heeft recyclen wel zin?

Hans Niekus: "Sinds kort is bekend dat de gerecyclede rubberkorrels van oude autobanden op de kunstgrasvelden kankerverwekkend zijn. Maar hoe zit het dan met de miljoenen autobanden die dagelijks afslijten en waarvan ook een deel in de atmosfeer terecht komt?

Supermarktketens willen geen gerecycled karton meer gebruiken omdat daar krantenpapier in zit verwerkt waar kankerverwekkende inkt op wordt gebruikt. Maar hoe zit het dan met het dagelijks lezen van de krant (vooral de telegraaf), die inkt is nog vers en dus nog schadelijker?

We scheiden netjes ons plastic afval. Maar er wordt maar een klein deel gebruikt. Een groot deel ervan verdwijnt alsnog in de afvaloven!"

Ondeugdelijk besluit

Gisteravond is in de besluitvormende vergadering van de bestuurscommissie Zuidoost ondanks mijn verzoek om het besluit over de locatieprofielen voor evenementen met twee weken uit te stellen, toch de voordracht van mevr. Dalgliesh, die pas een week geleden op de site van het stadsdeel was bekendgemaakt, goedgekeurd. De oordeelsvormende vergadering kunt u hier volgen. Zoals we dat gewend zijn van mevr. Dalgliesh (PvdA) had zij weer een blik festivalorganisatoren uitgenodigd om in te spreken. In onze inspraak was zij niet erg geïnteresseerd, want van een open dialoog over de voordracht van mevr. Dalgliesh was geen sprake. Zij vond ook dat wij als lastige bewoners de ambtenaren veel werk bezorgden. Dat mocht wel, maar liever niet, was haar boodschap. Zij zelf bezorgt de bewoners ontzettend veel werk, werk dat zij en haar ambtenaren hadden moeten verrichten, namelijk het op tijd verlenen van vergunningen. Er zijn vooraf wel zienswijzen ingediend en voorstellen, maar die werden heel waarschijnlijk meteen de prullenbak ingegooid want de discussie moet natuurlijk gaan over het voorstel van mevr. Dalgliesh zelf dat naar de gemeente als advies gestuurd wordt. Dat advies ligt nu al vast, hoewel de fracties daar wel hun eigen advies aan kunnen toevoegen. Ook bewoners kunnen nog inspraak leveren bij de gemeente. 

In elk geval heeft het bestuur er alles aan gedaan om inspraak van de burgers te dwarsbomen. Ook tijdens de vragentijd merkten we diezelfde onwil om te luisteren naar de insprekers bij de voorzitter van de vergadering, dhr. Vyent. Er werden een aantal vragen gesteld, maar de meeste konden niet beantwoord worden, omdat dhr. Vyent alweer verder raasde. Zeer teleurstellend voor een bestuurslid van GroenLinks. Nadat ik net mijn inspraak had voorgelezen met de redenen waarom ik om uitstel vroeg, werd gevraagd waarom ik toch om uitstel vroeg. Mijn voorstel werd natuurlijk afgewezen. Het bestuur is in staat van ontkenning; ze horen alleen wat ze willen horen. Het gaat helemaal niet om argumenten, maar om hun geilheid naar evenementen. Al met al was het een heel vreemde vergadering. Er werden geen amendementen of moties ingediend. Dus wat wordt er straks aan de gemeente doorgestuurd? De oorspronkelijke voordracht plus een paar door diverse fracties opgestelde gewijzigde voorstellen?

Besluitvormende vergadering

Mijn inspraaktekst:
"De voorgestelde locatieprofielen van voorzitter Dalgliesh zijn op veel punten onduidelijk, verwarrend en zelfs misleidend.
Dit voorstel staat nog maar een paar dagen op de site van het stadsdeel en bewoners hebben nauwelijks de tijd gekregen om dit voorstel te lezen en hun zienswijze daarover te geven. Toch wil mevr. Dalgliesh dit voorstel nu al afhameren. De voorstellen, de inbreng van bewoners en stakeholders kan in feite nog niet opgenomen zijn in dit voorstel. De vorige locatieprofielen die in de tijd van pfh Jaensch zijn opgesteld deugden al niet, want er werd geen rekening gehouden met de EHS, waarvan Jaensch beweerde dat het Gaasperpark daar niet toe behoorde, maar deze gaan nog verder met afbraak van natuur en biodiversiteit.
De vraag is ook of het Algemeen bestuur niet als stemvee gezien wordt, aangezien mevr. Dalgliesh als voorzitter een aantal mandaten heeft gekregen ivm vergunningverlening. Zij geeft daar een bijzondere inhoud aan, namelijk het negeren van de structuurvisie 2040, het vigerende bestemmingsplan, de status van EHS, de meeste uitgangspunten van het nieuw gemeentelijk evenementenbeleid en de voorwaarden voor omgevingsvergunningen.
Ook de Zuidoever van de Gaasperplas wordt het terrein voor grote evenementen. Niets is heilig in dit stadsdeel. Als het evenementenbeleid van Zuidoost zo doorgaat dan bestaat er geen EHS meer, dan zal na enige jaren de EHS rijp zijn voor bebouwing, en zal het barbecuegebied vast verpacht zijn aan de meestbiedende organisator. Dan wordt wetteloosheid de regel.
Daarom stel ik voor om de bewoners van Zuidoost nog twee weken te geven om hun zienswijze in te sturen over specifiek dit voorstel en het besluit zolang uit te stellen (daar is Zuidoost en vooral mevr. Dalgliesh tegenwoordig bijzonder goed in - met name in het uitstellen van omgevingsvergunningen).
Er is intussen een zeer goed alternatief voor evenementen, namelijk het evenemententerrein dat in Park21 in Haarlemmermer komt. Voorlopig verdient Zuidoost nauwelijks een cent aan spinoff van grote evenementen, ook na zes jaar niet."

Mevr. Dalgliesh dacht dat het Reggae Lake festival op de zuidoever van de Gaasperplas plaatsvond. Wat geluidsoverlast betreft, kon dat wel gedacht worden. Onbekend want geheim voor ons is de inbreng die anderen geleverd zouden hebben voor de locatieprofielen. Was daar inbreng van de festivalorganisatoren bij en waren zij daarom verzocht? Mevr. de Boer van OZO had op een blauwe maandag door het park gefietst en dat zag er zeer normaal uit. Всё нормально. Ja, dat krijg je als je er enkel doorheen fietst een paar weken na elk festival, dan ziet het er altijd hetzelfde uit. Is zij her en der van haar fiets gestapt om de speelweiden op te gaan waar de tenten stonden? Nee, dus. Heeft zij de foto’s gezien die wij daar gemaakt hebben? Nee, dus. Ze weet heus wel dat er schade is, maar dat wil ze gewoon niet erkennen, want ze is voor onbeperkt evenementen. De jongeren hebben volgens haar behoefte aan meer grote evenementen (en drugs natuurlijk); de jongeren van vandaag zijn zo slecht bedeeld, maar 170 buitenevenementen in Zuidoost per jaar, elke week feesten in de Ziggo dome, de Arena en de Heineken Music Hall, tientallen festivals in de zomer in de hele buurt. Ja, dat is zo verschrikkelijk weinig. En dan die ouderen, die de natuur voor zichzelf willen, dat zou verboden moeten worden. Mevr. de Boer wil dus de ouderen en in feite alle andere recreanten de hele zomer het park uit jagen, want dat moet afgesloten worden voor festivals.

Dhr. Res, CDA, vind eigenlijk dat er voor ouderen al veel te veel wordt georganiseerd, namelijk één keer in de vier weken een kamerorkest van het Concertgebouworkest in het Bijlmer Parktheater, en verder kunnen ze met het openbaar vervoer en twee keer overstappen ook naar het Concertgebouw. Ouderen zijn per definite veel beter ter been dan jongeren, die moeite hebben om honderd meter te lopen voor hun amusement. Dat kun je de jeugd van vandaag toch niet aandoen! Wat een bak! Van gehoorbescherming weet mevr. de Boer ook geen moer, zij meent dat bescherming pas nodig is vanaf 100 dB. Nee, mevr. de Boer, de wet stelt bescherming verplicht vanaf 85 dB(A), want dan ontstaat gehoorschade. Haar bezorgdheid voor jongeren is dus geveinsd. Zij meent ook dat jongeren, net als zijzelf, lak hebben aan natuur en biodiversiteit. Dat groeit allemaal wel weer terug. Waarom zouden we niet blij kunnen zijn met een dooie mus? En misschien denkt zij wel dat er overal borden in parken staan waarop staat ‘jongeren verboden’. Ik heb nog nooit zo’n belabberde uitspraken gehoord, maar ja, wat wil je, zij is OZO. En daar doet het ‘oudje’ van het CDA lekker aan mee. Maar ik denk dat Hans Res van het CDA toch vooral voor evenementen is omdat hij daarmee een wit voetje wil halen bij het bestuur. Hij liep al over van verontschuldigingen voor zijn eerdere stemgedrag in het Algemeen bestuur toen er gezocht werd naar een vervanger van Jaensch in het DB. Ja, daar moet je als CDAer inderdaad wel wat voor over hebben.

Het bovenstaande schildert zo’n beetje het sfeertje gisteravond. De inspraak van de festivalorganisatoren, met name dhr. Soekra van Reggae Lake droop van de leugens en dubieuze beweringen. Er was geen sprake van schade aan het park; hij had vast oogkleppen op tijdens de op- en afbouw.

Een loffelijke vermelding verdienen nog de bestuursleden Lilian Peters, GroenLinks (die een alternatief locatieprofiel voor het Gaasperpark inleverde), Iwan Leeuwin, FIL, (die probeerde om mijn verzoek tot uitstel erdoor te krijgen, wat jammer genoeg niet lukte), maar vooral Remco van Dijk en Roy Ristie, beide D66, en John Olsen, CU, en Narish Parsan, BBA, die tegen de voordracht stemden.

Feit is dat volgens het voorstel van mevr. Dalgliesh er onbeperkt grote evenementen met meer dan 2.000 bezoekers plaats mogen vinden. In haar voorstel staat: 
“- maximaal drie grote evenementen (> 2.000 bezoekers)
  - overige grote evenementen (max. 15.000 bezoekers)

Hoeveel grote evenementen zijn dat dan bij mekaar? Dat lezen we in de Ontwikkelstrategie Gaasperplas, dat is: onbeperkt grote evenementen.

De PvdA ging ook behoorlijk de mist toen een amendement ter sprake kwam om inspraak te verlenen aan de bewoners van de K-buurt over de wijziging van hun bestemmingsplan. Dat werd voorgesteld als een grote gunst van de grote partij. Dat werd door bestuurslid Parsan meteen gekraakt met de mededeling dat inspraak een recht en zelfs verplicht is. Het is duidelijk dat mevr. Dalgliesh niet houdt van inspraak die haar tegenspreekt. Zij is geen democraat.

In elk geval kunnen bewoners nog bij de gemeente inspreken over de locatieprofielen. Daar hoort u hier binnenkort meer van.

Koers 2025

Gemeenteblad: “De gemeenteraad van Amsterdam besluit kennis te nemen van het besluit van B&W om:
1. In te stemmen met Koers 2025 - Ruimtelijke Ontwikkelstrategie van Amsterdam 2016-2025 als uitwerking van de Bestuursopdracht Ruimte voor de Stad. En daartoe: 
b. Kennis te nemen van de adviezen van de stadsdelen en consultatie van stedelijke partners op het concept van Koers 2025 en de Nota van Beantwoording en in te stemmen met de uitvoering van de motie van de Raadsleden Nuijens, Vink, Bakker en De Heer en de motie van de raadsleden De Heer en Nuijens."

Bomenverordeningen stadsdelen ingetrokken

Gemeenteblad: "Wijzigen van de Bomenverordening 2014 en intrekken van de bomenverordeningen van de bestuurscommissies. (2016, nr. 285/1078)

… in te trekken de volgende verordeningen en subsidieregeling van de bestuurscommissies:
- de Bomenverordening stadsdeel Zuidoost 2005, vastgesteld bij besluit van de deelraad van 28 september 2010.

… te bepalen dat de Bomenverordening 2014 geldt voor de hele stad.
te bepalen dat de besluiten I, III en IV in werking treden op 1 oktober 2016.

Aldus besloten door de gemeenteraad voornoemd in zijn vergadering op 14 september 2016."

Nieuw park voor evenementen

Park21

Parool: “Een themapark voor toeristen, producten van de boer voor hongerige stedelingen en een groot festivalterrein: de plannen voor een uitgestrekt park tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep richten zich ook op Amsterdam.

Duizend hectare

Een lap grond, zegt wethouder John Nederstigt, die meer dan twee keer zo groot is als Central Park in New York. "Wij hebben ons door deskundigen laten vertellen dat nergens in West-Europa een tweede plek te vinden is van deze omvang. We hebben duizend hectare tot onze beschikking op een steenworp afstand van Amsterdam en de luchthaven Schiphol. De potentie is enorm."

Enorm geworden, vult collega Tom Horn aan. "De eerste plannen dateren uit de jaren negentig. De grote vraag was toen nog: wat moeten we met die lap grond? We zaten na de grootschalige nieuwbouw in Hoofddorp en Nieuw-Vennep met een grote groenopgave. Vanwege de aanvliegroute voor Schiphol konden we verder ook niet zo heel veel met het gebied."

Het verhaal van Holland

Twintig jaar later ligt er een masterplan op tafel dat voorziet in een themapark dat jaarlijks ­miljoenen buitenlandse toeristen moet trekken, een groot festivalterrein, een recreatie­gebied met een groot meer en een landbouw­gebied dat zich moet gaan richten op de productie van vlees, groenten en fruit voor de stedeling die graag bij de boer koopt. De naam van het ambitieuze project: Park21.”

Over Park21

park21

Wat wil je nog meer? Schiphol in de buurt voor aanvoer van festivalgangers uit heel Europa en verder. Laten we hopen dat het geen catch-22 wordt.

Brekend nieuws

Hier het stukje op AT5.
Een ander filmpje op facebook.

… of eigenlijk kappend nieuws. Vanmorgen werden de bewoners van de Voorthuizenstraat en Wamelplein opgeschrikt door de aanwezigheid van zwaar materieel, waaronder een zware kraan, om 18 bomen te kappen aan de achterkant van de Voorthuizenstraat. Er was al een boom gekapt aan de overkant van de gracht en men zou beginnen met het kappen van de hele rij bomen langs deze gracht. Allemaal gezonde bomen, hoewel er een bord stond dat ze gekapt zou worden omdat ze ziek zouden zijn. Dat bord is even later weer verwijderd. De gebruikelijke drogreden om bomen te kappen in Zuidoost. Bewoners kwamen hun huizen uit om te protesteren tegen deze gang van zaken. Ze hadden een paar dagen geleden een bewonersbrief gehad gedateerd 16 september maar pas een paar dagen geleden bezorgd. Daardoor had niemand in de buurt de kans gekregen om een bezwaar in te sturen. Er is ook geen bewonersvergadering gehouden door het stadsdeel om iedereen hierover te informeren. Ter plekke hebben de bewoners gebeld naar de rechtbank om een voorlopige voorziening aan te vragen. De kap is enige uren gestopt tot er duidelijkheid komt. De handhaving was aanwezig maar wilde in eerste instantie niet overgaan tot handhaving van de wet die stelt dat in geval van een aanvraag tot een voorlopige voorziening de werkzaamheden meteen stopgezet moeten worden. Met enig heen en weer gepraat en contact met het stadsdeel is de kap opgeschort, en die hoort opgeschort te blijven tot er een uitspraak is over de voorlopige voorziening. GroenLinks was ter plekke voor ondersteuning van de bewoners.

shots 2957
shots 2951
shots 2952
shots 2955
shots 2954

Wat weer frappant is voor Zuidoost is dat de handhavers in de verkeerde veronderstelling zijn dat ze moeten uitvoeren wat het stadsdeelbestuur hen opdraagt. Zij zijn handhavers van de wet, niet van de ondeugdelijke besluiten van Zuidoost. Handhaven van een verleende vergunning en wijzen op het strafrecht zoals de handhaver deed, kan niet als er een voorlopige voorziening is aangevraagd, dan moet de wet gehandhaafd worden die eist dat de kap tijdelijk opgeschort wordt tot er een uitspraak is van de bestuursrechter.

De stadsdeelambtenaren kennende kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de zeer late verzending van de bewonersbrieven met opzet zo georganiseerd kan zijn.

Update 14:00: De bewoners hebben hun verzoek om een voorlopige voorziening ingetrokken, en het stadsdeel heeft natuurlijk niet gekozen voor het alsnog organiseren van een bewonersbijeenkomst (want daar hebben ze al alle moeite voor gedaan om die NIET te houden) maar voor het onmiddellijk beginnen met kappen. Zuidoost Nergens Anders!

Mijn advies aan iedere bewoner van Zuidoost: hou de bekendmakingen in de gaten, want anders kan het bestuur elk moment de kaas van uw boterham eten. Makkelijker zullen ze het in elk geval voor u niet maken. U kunt u abonneren op de bekendmakingen in uw buurt op deze manier:

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van bekendmakingen in uw buurt door u aan te melden voor de e-mailservice van overheid.nl of via de omgevingsalert app.

Vóór

na

Erna

image1

Foto’s: Heidi

Recept voor de feestbeesten

Verschenen in het Parool gisteren:

“Aangenaaid oor uit de keuken van Zuidoost

Recept uit de keuken van bestuurscommissie Zuidoost, voor al uw feesten, waarbij regelgeving, procedures en bestemmingsplan vrij verwerkt worden en Zuidoost zich weer eens positief op de kaart zet.

Men neme de uitspraak van de Raad van State, alleen gebruiken wat je lekker vindt, de rest weggooien. Voeg daarbij het besluit van de gemeenteraad, de aangenomen moties niet gebruiken. Voeg dit samen in een blender met regelgeving evenementenvergunningverlening, voeg een heel bestemmingsplan in een keer toe. Draai op de hoogste stand tot een egaal, soepel en makkelijk te hanteren beslag. Laat dit op een warme plek een tijdje rusten.

Voor de vulling: een paar evenementenorganisatoren,  terreinbeheerder, halve projectbegeleider/gastheer, handhaver, trosje ambtenaren, een paar enthousiaste jongeren en een handjevol lastige, want vragen stellende bewoners. Let op: geen echte antwoorden toevoegen! Laat dit gedurende tien minuten marineren door toevoeging van wat zuur, zoet, venijn, peper en een flinke scheut ‘wij-doen-toch-altijd-wat-we-willen’-wijn uit een goed jaar. Giet de helft van het beslag in bakvorm, voeg de gemarineerde vulling toe en giet de rest van het beslag erover, zodat de vulling geheel bedekt is. Zet de oven op de hoogste stand en plaats de bakvorm onderin.

Bereid ondertussen de topping;  neem een aantal informele, informatieve, roept-u-maarbijeenkomsten uit het verleden, door de rechter opgelegde mediation en een beeldvormende vergadering die werd omgevormd tot een evenementenpromotieshow. Schep dit voorzichtig om tot een open dialoog met bewoners.

Als de bovenkant van het baksel donkerbruin is, kan het uit de oven. Verwijder de bakvorm en versier de bovenkant met de dialoog met bewoners.  Pak een schaal, als basis voor een nieuw bestemmingsplan, plaats het baksel in het midden van de schaal en strooi nieuwe evenementenlocatieprofielen, die u al wat langer in huis had, over het baksel. Ziedaar: aangenaaid oor. Uit de keuken van de bestuurscommissie Zuidoost.

Donderdag 6 oktober weer een nieuw recept: transparante democratie met een vleugje procedurebewaking? Of Fata morgana Gaasperplaspark?

Flora te Riet, Amsterdam"

Maria Sibylla Merian

Het meesterwerk van een 17e-eeuwse vrouw die de natuur tot kunst maakte

Klik op een pagina hierboven voor een vergroting.

U kunt het boek ook hier lezen en downloaden.

© Natuurbescherming ZO 2015