Weer uitstel omgevingsvergunning Reggae Lake

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Stadsdeel Zuidoost - 12 oktober 2016
Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX:

de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met bestemmingsplan)" ten behoeve van het evenement "reggaefestival" in het gaasperpark, wordt verleng tot uiterlijk 08-12-2016, datum verzending besluit 11-10-2016;
Dossiernummer 2408785
Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd."

Zie ook hier (eerste uitstel).

Dit is mijn bericht dat ik net aan de bestuurscommissieleden heb gestuurd:

"De nieuwe locatieprofielen zijn op weg naar de gemeenteraad. Een meerderheid heeft de voordracht van mevr. Dalgliesh gesteund. Er zijn vier integere bestuursleden die tegen hebben gestemd. Dat verdient alle lof, zeker in Zuidoost.

Dat mijn voorstel om uitstel met twee weken niet is gehonoreerd is erg jammer. De voorstemmers waren waarschijnlijk (tenzij ze verstokt en verkrampt volharden in hun boosheid) tot een ander besluit gekomen als ze weten wat we nu weten. Er is vandaag een nieuw besluit bekendgemaakt om nog eens uitstel te verlenen tot uiterlijk 8.12.2016. De datum van de bekendmaking was 12 oktober. De datum van verzending van dit besluit is 11.10.2016, ook de dag van de hoorzitting over de evenementenvergunning voor Reggae Lake. Het is aannemlijk dat het besluit ter bekendmaking op de site van de gemeente al was doorgestuurd vóór 11 oktober. Het duurt altijd een paar dagen voor een besluit op de site van de gemeente komt te staan.

Tijdens de hoorzitting heb ik mevr. Pieternella en dhr. Gossink verzocht duidelijk te maken wanneer en of er een omgevingsvergunning voor Reggae Lake bekend gemaakt zou worden. We hebben het ook gehad over de mogelijkheid van een lex silencio positivo, het niet verlenen van een vergunning of een afwijzing zodat die na een gestelde termijn van rechtswege van kracht wordt (ter bescherming van de belangen van de aanvrager). Wij kregen te horen dat er op 11 of 12 oktober (de laatste dag van de termijn van het eerste uitstel) een omgevingsvergunning verleend zou worden. Dus geen lsp, was ons gezegd. 

Mijn verbazing was groot toen ik vanmorgen de bekendmaking zag en moest constateren dat beide ambtenaren op de hoorzitting de bezwarencommissie hebben voorgelogen. Dit uitstel kan in feite wel een lsp zijn, want een vergunning dient binnen een bepaalde termijn verleend te zijn. Bovendien gaat het hier om een omgevingsvergunning die nodig is om voorwaarden te stellen en maatregelen vast te leggen voor het gebruik van het park en de omgang met fauna en flora zodat de organisator daar rekening mee kan en moet houden. Zo’n vergunning moet uitsluitsel geven of een evenement toelaatbaar is of niet. Zo’n vergunning verlenen nadat het evenement al maanden eerder had plaatsgevonden is totaal absurd, het is een aanfluiting van de wetgeving en de rechtspraak. Zuidoost nergens anders!

Nu kunnen de ambtenaren de schuld op de aanvrager schuiven die te laat is met het indienen van documenten, en de aanvrager beweert dan dat zij tijdig een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, maar de waarheid ligt waarschijnlijk wel ergens in het midden: zowel bestuur als festivalorganisator hebben bewust voor deze aanpak gekozen om het festival via deze onbehoorlijke constructie plaats te laten vinden. In het eerste geval had het bestuur bij gebrek aan de nodige documenten het evenement niet mogen laten doorgaan, of in elk geval uitstellen tot men in regel was, of in het andere geval kan de organisator het stadsdeel verantwoordelijk stellen; misschien dat mevr. Dalgliesh dan ook nog moet opdraaien voor de kosten voor de advocaten van Reggae Lake.

Hiermee maakt het bestuur, met name mevr. Dalgliesh als mandaathouder, het wel erg bont. Het is duidelijk de bedoeling om de wetgeving en de rechtspraak te omzeilen met ongefundeerde interpretaties. De ambtenaren hebben zelfs lak aan de rechtspraak. In de zaak over mijn direct beroep om het bestuur na jaren te dwingen om een besluit uit te vaardigen over Amsterdam Open Air 2014 en 2015 is verzet ingediend. Pas na afloop van de termijn gesteld in de uitspraak van de rechter (die mij in het gelijk stelde) en na een via de gemeente afgedwongen gesprek met mevr. Dalgliesh is een besluit op bezwaar over 2015 aan mij toegestuurd. Nu betwist men nog de hoogte van de dwangsom die het bestuur moet betalen. Vreemd genoeg is het de ambtenaren van Zuidoost ook gelukt om dit direct beroep grondig te verzieken. De uitspraak van de rechter heeft het over een evenementenvergunning, terwijl mijn beroep overduidelijk ging over twee omgevingsvergunningen. Er is dus kennelijk ook tegenover de griffie en de rechter gelogen door de ambtenaren over de aard van mijn direct beroep. Staande blijft dat het bestuur in gebreke was en daarvoor nog steeds een dwangsom verschuldigd is. Dit bestuur meent dat het buiten de wet staat.

De bestuurscommissie heeft met acht tegen vier de voordracht van mevr. Dalgliesh over de locatieprofielen goedgekeurd. Dat heeft ernstige gevolgen voor het beleid. Dat maakt indirect ook de bc medeverantwoordelijk voor de zeer dubieuze gang van zaken, dus voor een beleid dat zonder meer benoemd kan worden als onbehoorlijk bestuur. De goedkeuring van andere bestuursleden dan het dagelijks bestuur maakt niet recht wat krom is. Maar vooral wijst het op een acceptatie van het onbehoorlijke gedrag van ambtenaren en dagelijks bestuur. Dat vind ik een zeer kwalijke zaak. Men kan in de regelgeving niet creatief gaan shoppen; deze wet accepteren wij wel, die en die gooien we de prullenbak in. Dat kan niet in een democratische maatschappij.

Daarom verzoek ik de partijen en bestuursleden die hebben gestemd voor de voordracht van mevr. Dalgliesh alsnog met de kennis van nu afstand te nemen van het advies dat mevr. Dalgliesh naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Er is reden genoeg om te twijfelen aan de eerlijke bedoelingen van dit advies. In feite kunnen in het Gaasperpark en omstreken volgens dit profiel onbeperkt grote evenementen plaatsvinden en dat op de manier zoals dit tot nog toe gaat, door het zoveel mogelijk saboteren en/of negeren van de inbreng van omwonenden en verenigingen en het buitenspel zetten van wetgeving, rechtspraak, regels en raadsmoties. Als u dat beleid blijft ondersteunen dan heeft Zuidoost er een ernstig integriteitsprobleem bij. Daarbij moet vermeld worden dat mevr. Pieternella zich zeer goed bewust is van de regels voor integriteit, zie haar indrukwekkende linkedin profiel, maar zelf behoorlijk in de clinch ligt met de regels van behoorlijk bestuur. Om het kort uit te drukken, het is de taak van overheden om de belangen van alle bewoners te behartigen en niet de financiële belangen te garanderen van een kleine groep festivalorganisatoren middels het saboteren van juridische procedures, waarmee dit bestuur zich zwaar heeft gecompromitteerd. Het bestuur van Zuidoost is uitzonderlijk kort bezig geweest met het opstellen van het advies over de locatieprofielen om inspraak te ontmoedigen, maar is verder heel goed in het langdurig uitstellen van besluiten.

Nogmaals, ik verzoek alle betrokken bestuursleden alsnog hun steun aan het advies over de locatieprofielen in te trekken tot duidelijk is wat dit bestuur van plan is, hoeveel evenementen men wil toelaten en aan welke regels dit bestuur zich wil houden i.v.m. de verstrekking van vergunningen. U kunt daarvoor een eigen profieladvies insturen aan de gemeente en/of wijzen op de onduidelijkheid en het ontbreken van de consensus hierover, en op de flagrante schending van zowat alle regels die gelden voor evenementen. Graag had ik ook uw standpunt over deze kwestie gehoord.

Integriteit is geen sinecure, maar een plicht."

Ook in dit geval was er geen vermelding van de mogelijkheid om een bezwaar tegen dit uitstel in te dienen. Er zou wettelijk toch een mogelijkheid moeten zijn voor bewoners om een bezwaar hiertegen in te sturen. Vreemd is ook dat voor GaasperPleasure er wel een omgevingsvergunning is verleend, terwijl voor het grotere evenement Reggae Lake dat nog steeds niet het geval is. 

© Natuurbescherming ZO 2015