Bijlmerweide onder de voet gelopen

bijlmerweide

Foto: Jean-Pierre Jans

Parool: "Asbest, wietplanten en Oost-Europese wildkampeerders: omwonenden maken zich zorgen over de Bijlmerweide in Zuidoost

Houten vlonders, matrassen, kussens, kledingstukken, maar ook een strip met pillen tegen een hoge bloeddruk, losse onderdelen van fietsen en mobiele telefoons, een los toetsenbord en een zak potaarde.
Allemaal ligt het her en der verspreid in het struikgewas van de Bijlmerweide, het natuurgebiedje langs de provinciale weg van Zuidoost naar Diemen. Klein Calais, noemen buurtbewoners het spottend sinds een groep van enkele tientallen Oost-Europese wildkampeerders er deze zomer zijn tenten uit de allergoedkoopste prijsklasse opsloeg.
De bewoners van dit deel van Zuidoost kunnen tegen een stootje, maar dit werd ook hen te gortig. Zeker toen in het park een kleine plantage met wiet werd aangetroffen, en de bewoners van de flat Geldershoofd met het bericht kwamen dat de wildkampeerders ook de onaangename gewoonte hadden om zich in en rond de flat in hurkzit te ontlasten.

Een rondgang door de stad leert dat de groep eerder in Westpoort en Osdorp heeft verbleven. Het zou gaan om tientallen Roemenen die vreemd genoeg de beschikking hebben over auto's met een Bulgaars kenteken. Een deel van de groep slaapt in de auto's, een ander deel verblijft klaarblijkelijk in tentjes in de vrije natuur.

Tja, dat komt ervan als het stadsdeelbestuur Zuidoost op de kaart wil zetten. Zelfs de Roemenen en Russen hebben het inmiddels al gevonden. En naar het voorbeeld van onze eigen natuurvertrappers, Amsterdam Open Air, Reggae Lake en Kwaku, passen deze immigranten zich aan aan the lay of the land, de stand van zaken in Zuidoost, of beter gezegd aan het ontbreken van wet en handhaving. Net als Reggae Lake opgezet zonder omgevingsvergunning.

Update:

AT5: "Omwonenden van het park de Bijlmerweide in Zuidoost hebben veel last van een groep Oost-Europeanen die een enorme hoeveelheid afval achterlaat. Hun tentenkamp is nu gesloopt, maar de overlast is gebleven."

© Natuurbescherming ZO 2015