Official aftermovie festivalseizoen

Het openlucht-festivalseizoen is voorbij. ADE gebeurt lekker binnen; vroeger had je opiumkits, nu heb je ADE all over the Amsterdamned town.
Tijd voor de ultieme aftermovie. If you’ve seen one festival, you’ve seen 'em all. Same procedure next year, kids.

"Dit is dé OFFICIAL Aftermovie van de festivalzomer. Zo heb je hem pas 12 keer gezien! Beleef nog één keer alle beelden die je op zich al kende. Zien we jou volgend jaar weer terug bij onze aftermovie?"

DeSpeld: "Wanhopige festivalgangers op zoek naar een beter leven

festivalkamp

Ze heeft het gevoel dat de politiek eerder had moeten ingrijpen. De mensonterende situaties waarin veel festivalbezoekers verkeren zijn tot een dieptepunt gekomen, vindt minister Bussemaker. “Je weet dat het erg is, maar toen ik het met eigen ogen zag, voelde ik pas echt het afgrijselijke van de hele situatie”, zegt de PvdA-bewindspersoon. Ze bezocht een van de vele festivals waar het deze zomer opnieuw mis ging.

“Ik was in een ad hoc tentenkamp in een safaripark en wat ik daar zag, tartte mijn gevoel voor menselijkheid. Ik zag tienduizenden mensen door de regen doelloos rondlopen, op zoek naar beschutting, wat warms om te eten. Je voelde het ongeluk. Mensen hadden ook geen energie meer om solidair met elkaar te zijn.” Wat de minister het meest schokte: de blikken die ze in sommige ogen zag. “Je zag dat veel mensen ooit geluk hadden gekend. Maar nu stonden hun kaken strak en hadden ze enorme pupillen. Ze konden niet eens meer coherent praten. Dat moet de stress zijn geweest.”

Bussemaker trad ook in gesprek met de mensen. “Ze vertelden me verhalen over waar ze voor waren gevlucht. Het is niet zomaar dat mensen huis en haard verlaten om naar zo’n godvergeten plek te gaan. Je krijgt wat over je heen in zulke gesprekken: mensen die het niet meer aankunnen, die worden onderdrukt door het kantoorregime waar ze onder leven. En ja, dan zie je ze daar met hun kinderen onder hun poncho weggestopt rondzwalken. Reddeloos verloren.”

© Natuurbescherming ZO 2015