Nieuw park voor evenementen

Park21

Parool: “Een themapark voor toeristen, producten van de boer voor hongerige stedelingen en een groot festivalterrein: de plannen voor een uitgestrekt park tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep richten zich ook op Amsterdam.

Duizend hectare

Een lap grond, zegt wethouder John Nederstigt, die meer dan twee keer zo groot is als Central Park in New York. "Wij hebben ons door deskundigen laten vertellen dat nergens in West-Europa een tweede plek te vinden is van deze omvang. We hebben duizend hectare tot onze beschikking op een steenworp afstand van Amsterdam en de luchthaven Schiphol. De potentie is enorm."

Enorm geworden, vult collega Tom Horn aan. "De eerste plannen dateren uit de jaren negentig. De grote vraag was toen nog: wat moeten we met die lap grond? We zaten na de grootschalige nieuwbouw in Hoofddorp en Nieuw-Vennep met een grote groenopgave. Vanwege de aanvliegroute voor Schiphol konden we verder ook niet zo heel veel met het gebied."

Het verhaal van Holland

Twintig jaar later ligt er een masterplan op tafel dat voorziet in een themapark dat jaarlijks ­miljoenen buitenlandse toeristen moet trekken, een groot festivalterrein, een recreatie­gebied met een groot meer en een landbouw­gebied dat zich moet gaan richten op de productie van vlees, groenten en fruit voor de stedeling die graag bij de boer koopt. De naam van het ambitieuze project: Park21.”

Over Park21

park21

Wat wil je nog meer? Schiphol in de buurt voor aanvoer van festivalgangers uit heel Europa en verder. Laten we hopen dat het geen catch-22 wordt.

© Natuurbescherming ZO 2015