Brekend nieuws

Hier het stukje op AT5.
Een ander filmpje op facebook.

… of eigenlijk kappend nieuws. Vanmorgen werden de bewoners van de Voorthuizenstraat en Wamelplein opgeschrikt door de aanwezigheid van zwaar materieel, waaronder een zware kraan, om 18 bomen te kappen aan de achterkant van de Voorthuizenstraat. Er was al een boom gekapt aan de overkant van de gracht en men zou beginnen met het kappen van de hele rij bomen langs deze gracht. Allemaal gezonde bomen, hoewel er een bord stond dat ze gekapt zou worden omdat ze ziek zouden zijn. Dat bord is even later weer verwijderd. De gebruikelijke drogreden om bomen te kappen in Zuidoost. Bewoners kwamen hun huizen uit om te protesteren tegen deze gang van zaken. Ze hadden een paar dagen geleden een bewonersbrief gehad gedateerd 16 september maar pas een paar dagen geleden bezorgd. Daardoor had niemand in de buurt de kans gekregen om een bezwaar in te sturen. Er is ook geen bewonersvergadering gehouden door het stadsdeel om iedereen hierover te informeren. Ter plekke hebben de bewoners gebeld naar de rechtbank om een voorlopige voorziening aan te vragen. De kap is enige uren gestopt tot er duidelijkheid komt. De handhaving was aanwezig maar wilde in eerste instantie niet overgaan tot handhaving van de wet die stelt dat in geval van een aanvraag tot een voorlopige voorziening de werkzaamheden meteen stopgezet moeten worden. Met enig heen en weer gepraat en contact met het stadsdeel is de kap opgeschort, en die hoort opgeschort te blijven tot er een uitspraak is over de voorlopige voorziening. GroenLinks was ter plekke voor ondersteuning van de bewoners.

shots 2957
shots 2951
shots 2952
shots 2955
shots 2954

Wat weer frappant is voor Zuidoost is dat de handhavers in de verkeerde veronderstelling zijn dat ze moeten uitvoeren wat het stadsdeelbestuur hen opdraagt. Zij zijn handhavers van de wet, niet van de ondeugdelijke besluiten van Zuidoost. Handhaven van een verleende vergunning en wijzen op het strafrecht zoals de handhaver deed, kan niet als er een voorlopige voorziening is aangevraagd, dan moet de wet gehandhaafd worden die eist dat de kap tijdelijk opgeschort wordt tot er een uitspraak is van de bestuursrechter.

De stadsdeelambtenaren kennende kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de zeer late verzending van de bewonersbrieven met opzet zo georganiseerd kan zijn.

Update 14:00: De bewoners hebben hun verzoek om een voorlopige voorziening ingetrokken, en het stadsdeel heeft natuurlijk niet gekozen voor het alsnog organiseren van een bewonersbijeenkomst (want daar hebben ze al alle moeite voor gedaan om die NIET te houden) maar voor het onmiddellijk beginnen met kappen. Zuidoost Nergens Anders!

Mijn advies aan iedere bewoner van Zuidoost: hou de bekendmakingen in de gaten, want anders kan het bestuur elk moment de kaas van uw boterham eten. Makkelijker zullen ze het in elk geval voor u niet maken. U kunt u abonneren op de bekendmakingen in uw buurt op deze manier:

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van bekendmakingen in uw buurt door u aan te melden voor de e-mailservice van overheid.nl of via de omgevingsalert app.

Vóór

na

Erna

image1

Foto’s: Heidi

© Natuurbescherming ZO 2015