Blog

Red de bomen bij de kaden

Pasted Graphic

Petitie: "Bij de vernieuwing van 200 km kadewanden en bruggen in Amsterdam wil de gemeente alle bomen kappen. Veel van deze bomen zijn tussen de 70 en 100 jaar oud. Kap is niet nodig, want er bestaan technieken om kadewanden te renoveren met behoud van de bomen.

Wij, bewoners van Amsterdam
constaterende
dat de gemeente bij de kademuurvernieuwing onvoldoende aandacht heeft voor het belang van bomen in de stad.
dat grote bomen horen in het historische straatbeeld dat onder Werelderfgoed valt
dat bomen zorgen voor koelte en schone lucht.
dat de Gemeente Amsterdam echter op grote schaal kapvergunningen wil verlenen.
dat er voor kadewandvernieuwing bewezen technieken zijn waarmee de bestaande bomen behouden kunnen worden. Deze technieken zijn bovendien goedkoper.
verzoeken de gemeente Amsterdam
om af te zien van de onnodige kap van bomen aan de grachten. Kies bij de uitvoering van het Programmaplan Bruggen en Kademuren voor een bomensparende techniek.

Parool: " ‘Red de bomen aan de kade, verplant ze niet’
Evert Ros, adviseur bomen bij New York Boomadvies, vindt het massaal kappen van bomen in de binnenstad onzin: ‘Het is paniekbeleid.’ "

Toekomstplan Gaasperplas naar raad

Amsterdam: "Gemeenteraad bespreekt concept Toekomstplan Gaasperplas

Tijdens de vergadering van Raadscommissie Wonen en Bouwen op woensdag 23 september werd het concept Toekomstplan al besproken. De volledige gemeenteraad gaat op 4 november verder in gesprek over het concept Toekomstplan.

Vergadering volgen

Zienswijzen

De zienswijzen op het concept Toekomstplan Gaasperplas die tussen 12 december 2019 tot 18 februari 2020 zijn gegeven, bespreekt de Gemeenteraad niet tijdens de vergadering van 4 november. We leggen deze zienswijzen op een later moment voor aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost.

Dus later komt er nog inspraak in stadsdeel Zuidoost over het Toekomstplan.

Dat men de oude plannen grondig zal moeten herzien is duidelijk. Intussen heeft de provincie Noord-Holland de omgevingsverordening vastgesteld.

Noord-Holland: "In de Omgevingsverordening NH2020 zijn regels samengevoegd op het gebied van natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water. De provincie wil ontwikkelingen als woningbouw en windenergie mogelijk maken en het waardevolle Noord-Hollandse landschap beschermen. De 21 nu geldende provinciale verordeningen zijn samengevoegd tot 1 verordening. Hierdoor is het makkelijker geworden om te zien welke regels waar gelden. Bij de omgevingsverordening zit een digitale kaart waarbij de regels direct in beeld komen op een specifieke locatie. De nieuwe verordening gaat half november 2020 in.

clips 5674 copy

De provincie Noord-Holland heeft het hele gebied van het NNN in Zuidoost aangewezen als landelijk gebiedLandelijk gebied betekent: geen stedelijke functies. Dit maakt de toekomstplannen voor nieuwe horeca onmogelijk. De plannen zouden dan kleinschaliger moeten zonder intensieve recreatie omwille van de natuurbescherming. Dit lijkt mij een duidelijk signaal van de provincie Noord-Holland gericht aan b&w van Amsterdam.
Het Toekomstplan is door Anke Bakker van de PvdD op de agenda van de raad gezet omdat zij een raadsuitspraak wil tegen het onzalige plan om het NNN gebied te verplaatsen.
Een barbecueverbod in dit gebied zou ook zeer wenselijk zijn.
Overigens blijft het rechttrekken van de ingangsroute van het Gaasperpark tot de mogelijkheden behoren. Maar het blijft een onzinnig plan. Wie wil wandelen heeft behoefte aan een zo lang mogelijke wandelroute met fraaie bomen en struiken aan beide kanten.

Update 28 oktober: Wethouder Ivens heeft net in de commissie Wonen en Bouwen de mededeling gedaan dat de Provincie de Omgevingsverordening heeft vastgesteld. En dat daarmee het gebied nu landelijk gebied is geworden. Hij zei dat dit betekent dat kleinschalige bebouwing voor horeca en een museale functie, wat voor de lange termijn stond, geen doorgang kunnen vinden.

Natuur moet beschermd worden

EuropeesMilieuAgentschap: "Recentste evaluatie laat zien dat de natuur in Europa onophoudelijk en ongekend snel achteruitgaat

clips 5666

[Nederland is het vierde land van links, en vertoont na Engeland en Estonië de grootste achteruitgang.]

Niet-duurzame land- en bosbouw, stedelijke wildgroei en vervuiling zijn de belangrijkste oorzaken van de drastische achteruitgang van de Europese biodiversiteit, die het voortbestaan van duizenden diersoorten en habitats bedreigt. Bovendien worden de natuurrichtlijnen van de Europese Unie (EU) en andere milieuwetten nog steeds niet voldoende toegepast door de lidstaten. De meeste beschermde habitats en soorten verkeren niet in een goede instandhoudingstoestand en er moet veel meer worden gedaan om de situatie te keren, aldus het vandaag gepubliceerde rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) ‘Stand van de natuur in de EU’."

clips 5668
clips 5669

[Ook voor habitats- en soortenbehoud scoort Nederland slecht.]

State of nature in the EU

NatureToday: "Meer gevarieerde biodiversiteit langs natuurvriendelijke oevers

Onderzoekers van BioMon hebben via DNA-analyses van watermonsters aangetoond dat de aanleg van natuurvriendelijke oevers lijkt bij te dragen aan een meer gevarieerde biodiversiteit. Uit genetische biomonitoring van natuurverbinding Omval-Kolhorn (Noord-Holland) blijkt dat langs natuurvriendelijke oevers meer soorten kiezelwieren en dansmuggen voorkomen dan langs steile oevers.”

Vooral in steden wordt langs de oevers van plassen steeds meer kaalslag toegepast ten behoeve van horeca, sport en andere activiteiten. Daardoor wordt ontzettend veel biodiversiteit vernietigd. Het Toekomstplan voor het NNN rond de Gaasperplas gaat ook in de verkeerde richting van aantasting van biodiversiteit ten gunste van meer reuring en vertier.

Sweco: "Urban Insight rapport: Steden onderschatte factor in herstel van biodiversiteit

Juist steden kunnen met haar afwisselende landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit. Dit blijkt uit ons nieuwste Urban Insight rapport ‘Building in biodiversity for climate, for health'

De onderzoekers van het rapport, bioloog Tarja Ojala van Sweco Finland en ecoloog Ishbel Campbell van Sweco UK, stellen dat steden steeds belangrijker worden als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland, doordat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Juist in de steden is er veel dynamiek en zijn er veel ontwikkelingen waardoor het volop kansen zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit.

Hiervoor is het belangrijk dat verschillende disciplines zoals ruimtelijke ordening, infrastructuur, architectuur en gebouwen de natuur vanaf het begin integreren in de plannen. Door bijvoorbeeld groenperken met typische gemeentestruiken te vervangen door een vegetatie met wilde bloemen, komen er ruim 2 keer zoveel insecten op af én het is goedkoper in onderhoud.

Een natuurinclusieve inrichting met veel groen geeft niet alleen dieren hun voedsel, schuilplekken en broedplaatsen, het houdt ook geluid tegen, zuivert de licht, zorgt voor verkoeling en houdt regenwater vast. Hierdoor verhoogt het welzijn van de inwoners in de stad."

Lees het volledige rapport hier.

Vogels kijken? Mondkapje mee!

screenshot 1135 copy

Trouw: "Natuurbeheerders volgen de strengere coronaregels. Excursies gaan niet door en in bezoekerscentra en uitkijktorens is een mondkapje verplicht.

Wie dezer dagen de natuur in gaat, moet niet vergeten een mondkapje mee te nemen. Dat is het dringende advies van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Beide organisaties houden rekening met extra drukte in de natuurgebieden die zij beheren, nu de herfstvakantie samenvalt met het advies om vanwege corona zo min mogelijk uitstapjes te ondernemen. Omdat wandelen in de natuur altijd mogelijk en toegestaan is, ontstaat daar drukte, bleek dit voorjaar. Dat is onwenselijk, volgens de natuurbeheerders, omdat het bij drukte moeilijk wordt om op smalle paden voldoende afstand tot anderen te bewaren.

Vanwege de beperkte reis- en recreatiemogelijkheden door corona, is het dit jaar drukker dan ooit in Nederlandse natuurgebieden, merken toezichthoudende boswachters. In een enquête van tv-programma ‘De monitor’ zeiden boswachters vorige maand dat zij toegenomen overlast zien: meer achtergelaten afval, geluidshinder, (kamp)vuurtjes en recreatie buiten de toegestane paden. Bos, plant en dier zijn daar de dupe van.

“Mensen zijn nog steeds van harte welkom in onze natuurgebieden”, verzekert een woordvoerster van Natuurmonumenten. “Wel blijft het belangrijk om elkaar de ruimte te geven en drukke plekken en tijdstippen te vermijden. Wij adviseren om wat minder bekende gebieden op te zoeken of om ’s ochtends vroeg te gaan, of juist aan het eind van de dag.””

Zoeken naar plekken voor windturbines

Amsterdam: "Er komen zo’n 17 extra windmolens in de stad. De vraag is nog: waar moeten ze komen? U kunt uw voorkeur voor een mogelijke plek uitspreken, van gedachten wisselen met andere Amsterdammers en vragen stellen. Dat kan op 3 manieren, alle 3 digitaal.

Met zonnepanelen en windenergie wekken we in 2030 genoeg duurzame elektriciteit op voor ongeveer 80% van de Amsterdamse huishoudens. In 2019 en afgelopen zomer waren er bijeenkomsten waarop u kon meepraten over extra windmolens in Amsterdam. Nu gaan we een stap verder: waar zouden ze volgens u moeten komen? U kunt op 3 manieren meepraten:

1. Interactieve online avondsessies

Er zijn 5 interactieve online avondsessies over de mogelijke locaties. Per avond zijn 48 plaatsen beschikbaar. We verloten de plaatsen onder de aanmelders. Als u bent ingeloot, dan ontvangt u een bevestiging en een link naar de bijeenkomst.

  • Dinsdag 3 november: Gaasperplas en Diemerscheg
  • Donderdag 5 november: IJburg, Sciencepark en Zeeburgereiland
  • Maandag 9 november: Havengebied en Brettenzone
  • Dinsdag 10 november: Amstelscheg (Zuid), Amstel III omgeving
  • Donderdag 12 november: smalle strook ten Noorden Ring A10 Noord

Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur

Meld u aan voor de online avondsessies

2. Online inloopspreekuren

Heeft u brandende vragen of opmerkingen? En kunt u niet deelnemen aan een van de bijeenkomsten? Meld u dan aan voor een online één-op-één-vraaggesprek van maximaal 15 minuten, voorafgaand aan bovenstaande sessies. Het aantal plaatsen is beperkt, dus aanmelden is verplicht.

  • Dinsdag 3, donderdag 5, maandag 9, dinsdag 10 en donderdag 12 november, 16.00 – 17.00 uur.

Meld u aan voor de online inloopspreekuren

3. Online informatiebijeenkomst

Wat vinden andere Amsterdammers van windmolens in de stad? Wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck praat u bij over de resultaten van eerdere bijeenkomsten en enquêtes, de vervolgstappen en hoe u daar invloed op kunt hebben. Er is tijd om vragen te stellen en uw mening te geven.

  • Maandag 7 december, 19.30 – 21.00 uur

Meld u aan voor de online informatiebijeenkomst

Blijf op de hoogte

Kunt of wilt u niet deelnemen aan een van de bijeenkomsten en wilt u toch op de hoogte blijven? Stuur dan een e-mail naar klimaatneutraal@amsterdam.nl.”

Er zijn maar 48 plaatsen beschikbaar voor elke interactieve online sessie. De 48 beschikbare plaatsen worden verloot onder de aanmelders. Als er veel animo voor is zouden meerdere sessies voor dezelfde gebieden mogelijk moeten zijn.

Half-Earth day

half-earth day

Half-Earth Project: "Half-Earth Day® brings together people from around the world and across disciplines to share their unique perspectives and thought leadership on how we can work together to achieve the goal of Half-Earth and ensure the health of our planet for future generations.

Join renowned biologist and naturalist E.O. WILSON, award-winning actress and environmental advocate GLENN CLOSE, legendary recording artist PAUL SIMON, and many other special guests including, Jon Jarvis, Hansjörg Wyss, Reggie Love, Kris Tompkins, and members of the Half-Earth Project team and community for an exciting day of virtual programming.

Learn more and register!"

Advies over evenementen aan gemeente

In de overlegvergadering van de stadsdeelcommissie Zuidoost van 10 september 2020 zijn conceptwijzigingen vastgesteld voor het evenementenbeleid en de APV. Van belang daarbij is vooral Preadvies 2.

De conclusie van dit advies is de volgende:
"In de locatieprofielen Zuidoost wordt zo goed als mogelijk naar een balans gezocht, kijkend naar de programmering en de maatregelen die worden genomen op het gebied van geluid, duurzaamheid en ecologie. Het DB is van mening dat het aantal grote evenementen in het Gaasperplas gebied Noordelijk deel op dit moment te veel is. De belasting op het groengebied op de recreatieve en groene waarde is groot en het heeft een grote negatieve impact op de omgeving wat betreft geluid. Hierbij speelt verder dat we als stad grote investeringen gaan doen om de ecologische en recreatieve waarde en functie van het gebied te vergroten. Hierover zal B&W binnenkort een besluit nemen. De toegevoegde waarde voor de stad van deze grote evenementen is beperkt. Deze evenementen zouden ook buiten de stad kunnen plaatsvinden. In dat kader wensen we dat het locatieprofiel wordt aangepast. Het DB geeft zichzelf hierbij de inspanningsverplichting om het Zuidoost podium op een andere manier een volwaardige plek te geven.

De stadsdeelcommissie adviseert:
- Geen grote evenementen ( van >2000 bezoekers) meer op de locaties in het Gaasperpark.”

Dat is in elk geval al een grote verbetering met de praktijk van voorgaande jaren waarin op twee dagen 40.000 bezoekers het Gaasperpark plattrapten en waarvoor het park ongeveer twee weken was afgesloten voor omwonenden.

Maar toch mis ik in dit advies iets; de term NNN, NatuurNetwerk Nederland ontbreekt volledig. Als argument wordt het NNN dus niet opgevoerd. Daarom kan ik niet anders dan constateren dat dit advies wel het Gaasperpark ontlast als de gemeente hierin mee gaat – en dat is hen geraden ook (anders zou dat voor de huidige democratische en groene coalitie een politieke zelfmoord betekenen) – maar dat elders in het NNN rond de Gaasperplas kennelijk nog alles mogelijk is. Het was beter geweest als het advies zich had uitgesproken voor het geheel vrijwaren van festivals van het hele NNN-gebied en als het aantal bezoekers beperkt was tot maximaal 200 bezoekers.

Het stadsdeel en de gemeente negeren dus nog steeds de status van NNN die geldt voor dit hele gebied rond de Gaasperplas. Dat zal vroeg of laat weer leiden tot grote problemen. Als het Nelson Mandelapark al na een grondige en dure renovatie nog een onopgelost probleem heeft met de bodem dan is dat elders in het NNN ook het geval.

Intussen gaat de juridische strijd door. Na de hoorzitting met bezwaarmakers tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in 2018 werd geen besluit hierover bekendgemaakt. Pas na herhaalde ingebrekestellingen en een recent direct beroep bij de bestuursrechtbank Amsterdam van de Stichting Natuurbescherming ZO is door de juridische afdeling van de gemeente aan de rechtbank gemeld dat men half september met een besluit zou komen. De rechter heeft het beroep van de Stichting gegrond verklaard en een dwangsom opgelegd aan het college, met een extra dwangsom als niet binnen twee weken het besluit bekendgemaakt zou worden. Die termijn is nu al overschreden met twee weken. In 2018 was wel degelijk een advies van de bezwarencommissie aan het bestuur toegestuurd, en dat had toegevoegd moeten worden aan het besluit van 9 oktober 2020. Maar dat advies is herzien en gedateerd 28 september 2020.

In het oorspronkelijke advies van 2018 stond een kritische bemerking en daarom is deze waarschijnlijk niet bekend gemaakt in 2018. Dit lijkt dus heel sterk op vervalsing van een document. Als ongeveer twee jaar na het festival pas een nieuwe versie wordt geschreven, die niet eens ondertekend is door de leden van de oorspronkelijke of een nieuwe bezwarencommissie, maar door een ambtenaar van Zuidoost en een juridische ambtenaar van de gemeente, dan is dat advies niet te beschouwen als een geldig document. De oorspronkelijke bezwarencommissie is kennelijk niet bij de herziening betrokken geweest en er is geen nieuwe bezwaarcommissie ingesteld. 

Het bovenstaande advies van de stadsdeelcommissie over het evenementenbeleid is daarom met een korreltje zout op te vatten. Het evenementenbeleid kan nog steeds doorgedrukt worden door de gemeente en het NNN wordt nog steeds genegeerd.

Als de Raad van State hier zelf geen paal en perk aan stelt dan gaat de huidige coalitie door met het opheffen van het NNN, met grote evenementen rond de Gaasperplas en met de uitvoering van het Toekomstplan voor verdere exploitatie.

De laatste Atalanta

De laatste Atalanta gaat nog even in het zonnetje zitten op mijn raam.

atalanta

Kappen van 45 bomen voor Vattenfall

Er komt net een bekendmaking binnen over een aanvraag voor het kappen van 45 bomen langs het Gaasperdammerpad dat doorheen Nellestein loopt. Er kan nu nog geen zienswijze ingediend worden, dat kan pas als er een besluit over deze aanvraag is genomen.

Dat vind ik wel een vreemde gang van zaken. Als er een besluit is dan helpen zienswijzen meestal niet meer, dan is de enige mogelijkheid het indienen van bezwaren, wat kan uitlopen op een rechtszaak. Zo wordt de inspraak van omwonenden omzeild. Het zou toch handiger zijn om de omwonenden te informeren over dit plan, zodat zij weten waar het om gaat. Misschien worden daarmee al bezwaren vermeden. Het kan hier gaan om aanleg of vervanging van electriciteitsleidingen, mogelijk voor laadstations van Vattenfall voor electrische voertuigen. We weten het niet.
In elk geval is er een herplantplicht voor gekapte bomen.

Ook in De Hoge Dijk worden bomen gekapt en herplant in het kader van onderhoud. Ik neem aan dat de vereniging De Ruige Hof hiervan op de hoogte is en begeleiding verzorgt.

clips 5660

Update van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ook met dank aan Margreet en anderen): "De aanvraag is ingediend ten behoeve van de bouw van een warmteoverdrachtstation.
Het betreffen verschillende soorten bomen (esdoorn, els, berk, populier, eik, wilg en iep). 
Wanneer de werkzaamheden zijn ingepland is bij ons niet bekend.
Er mag ten alle tijden pas gekapt worden nadat de bezwaartermijn van een verleende vergunning is verstreken.
Zoals u op onze website heeft kunnen lezen is de bekendmaking niet meer dan een mededeling. U kunt de aanvraag en bijbehorende stukken nog niet inzien. Ook kunt u nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Dit kan pas als wij een besluit nemen op de aanvraag. Dit besluit maken wij dan ook bekend.
Dan zullen wij ook de bij het besluit behorende stukken publiceren.

Geen windturbines in Geingebied.

spaarhetgein-logo

SpaarHetGein: "Donderdag 1 oktober 2020 vergaderde de gemeenteraad van De Ronde Venen over de ontwerp Regionale Energiestrategie (RES) U16 (het regionale samenwerkingsverband van 16 Utrechtse gemeenten).  Alhoewel besluitvorming over de zoekgebieden eigenlijk pas in maart 2021 plaatsvindt, hadden enkele partijen toch voorstellen gedaan om het Geingebied nu al uit te sluiten als zoekgebied. De niet langer te negeren, aanhoudende protesten vanuit het Gein, de 4600 handtekeningen, de status van UNESCO-werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam (deels gelegen in het Geingebied) én de grote cultuurhistorische waarden van het Geingebied vormden daarvoor de aanleiding.

Uiteindelijk kon een motie van CDA, VVD en D66 rekenen op een ruime meerderheid van de raad. Alleen de CU stemde tegen. In deze motie (hier te downloaden), verzoekt de raad het College om:

“In De Ronde Venen het Unesco Werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam uit te sluiten als zoekgebied voor windturbines;
In het traject van aanwijzing van zoekgebieden sterk rekening te houden met de landschappelijke inbedding en het eeuwenoude cultuur historische gebied van de Stelling van Amsterdam en met name die van het Geingebied.
De gemeenteraad en de inwoners intensief te blijven betrekken bij het hele traject tot en met aanwijzing van de eerste zoekgebieden voor windturbines en zonnevelden.”

Gelet op de toelichtingen en de reacties van de indieners op vragen over de motie, kan de conclusie niet anders zijn dan dat met deze motie wordt bedoeld het hele Geingebied uit te zonderen als zoekgebied.

We zijn er nog niet. Zoals in het nieuwsbericht van 30 september 2020 aangegeven, houdt Amsterdam tot nu nog de mogelijkheid van grote windturbines rond de Gaasperplas en in de Gaasperzoom open. Ook die zullen een grote impact hebben op het Geingebied. Hetzelfde geldt voor turbine-opties pal aan de overzijde van het Amsterdam Rijnkanaal, schuin tegenover Fort Nigtevecht. Gelukkig heeft Weesp zich daar inmiddels tegen uitgesproken, maar de provincie heeft dat besluit nog niet overgenomen.”

Zie ook hier.

© Natuurbescherming ZO 2015