Toekomstplan Gaasperplas naar raad

Amsterdam: "Gemeenteraad bespreekt concept Toekomstplan Gaasperplas

Tijdens de vergadering van Raadscommissie Wonen en Bouwen op woensdag 23 september werd het concept Toekomstplan al besproken. De volledige gemeenteraad gaat op 4 november verder in gesprek over het concept Toekomstplan.

Vergadering volgen

Zienswijzen

De zienswijzen op het concept Toekomstplan Gaasperplas die tussen 12 december 2019 tot 18 februari 2020 zijn gegeven, bespreekt de Gemeenteraad niet tijdens de vergadering van 4 november. We leggen deze zienswijzen op een later moment voor aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost.

Dus later komt er nog inspraak in stadsdeel Zuidoost over het Toekomstplan.

Dat men de oude plannen grondig zal moeten herzien is duidelijk. Intussen heeft de provincie Noord-Holland de omgevingsverordening vastgesteld.

Noord-Holland: "In de Omgevingsverordening NH2020 zijn regels samengevoegd op het gebied van natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water. De provincie wil ontwikkelingen als woningbouw en windenergie mogelijk maken en het waardevolle Noord-Hollandse landschap beschermen. De 21 nu geldende provinciale verordeningen zijn samengevoegd tot 1 verordening. Hierdoor is het makkelijker geworden om te zien welke regels waar gelden. Bij de omgevingsverordening zit een digitale kaart waarbij de regels direct in beeld komen op een specifieke locatie. De nieuwe verordening gaat half november 2020 in.

clips 5674 copy

De provincie Noord-Holland heeft het hele gebied van het NNN in Zuidoost aangewezen als landelijk gebiedLandelijk gebied betekent: geen stedelijke functies. Dit maakt de toekomstplannen voor nieuwe horeca onmogelijk. De plannen zouden dan kleinschaliger moeten zonder intensieve recreatie omwille van de natuurbescherming. Dit lijkt mij een duidelijk signaal van de provincie Noord-Holland gericht aan b&w van Amsterdam.
Het Toekomstplan is door Anke Bakker van de PvdD op de agenda van de raad gezet omdat zij een raadsuitspraak wil tegen het onzalige plan om het NNN gebied te verplaatsen.
Een barbecueverbod in dit gebied zou ook zeer wenselijk zijn.
Overigens blijft het rechttrekken van de ingangsroute van het Gaasperpark tot de mogelijkheden behoren. Maar het blijft een onzinnig plan. Wie wil wandelen heeft behoefte aan een zo lang mogelijke wandelroute met fraaie bomen en struiken aan beide kanten.

Update 28 oktober: Wethouder Ivens heeft net in de commissie Wonen en Bouwen de mededeling gedaan dat de Provincie de Omgevingsverordening heeft vastgesteld. En dat daarmee het gebied nu landelijk gebied is geworden. Hij zei dat dit betekent dat kleinschalige bebouwing voor horeca en een museale functie, wat voor de lange termijn stond, geen doorgang kunnen vinden.

© Natuurbescherming ZO 2015