Advies over evenementen aan gemeente

In de overlegvergadering van de stadsdeelcommissie Zuidoost van 10 september 2020 zijn conceptwijzigingen vastgesteld voor het evenementenbeleid en de APV. Van belang daarbij is vooral Preadvies 2.

De conclusie van dit advies is de volgende:
"In de locatieprofielen Zuidoost wordt zo goed als mogelijk naar een balans gezocht, kijkend naar de programmering en de maatregelen die worden genomen op het gebied van geluid, duurzaamheid en ecologie. Het DB is van mening dat het aantal grote evenementen in het Gaasperplas gebied Noordelijk deel op dit moment te veel is. De belasting op het groengebied op de recreatieve en groene waarde is groot en het heeft een grote negatieve impact op de omgeving wat betreft geluid. Hierbij speelt verder dat we als stad grote investeringen gaan doen om de ecologische en recreatieve waarde en functie van het gebied te vergroten. Hierover zal B&W binnenkort een besluit nemen. De toegevoegde waarde voor de stad van deze grote evenementen is beperkt. Deze evenementen zouden ook buiten de stad kunnen plaatsvinden. In dat kader wensen we dat het locatieprofiel wordt aangepast. Het DB geeft zichzelf hierbij de inspanningsverplichting om het Zuidoost podium op een andere manier een volwaardige plek te geven.

De stadsdeelcommissie adviseert:
- Geen grote evenementen ( van >2000 bezoekers) meer op de locaties in het Gaasperpark.”

Dat is in elk geval al een grote verbetering met de praktijk van voorgaande jaren waarin op twee dagen 40.000 bezoekers het Gaasperpark plattrapten en waarvoor het park ongeveer twee weken was afgesloten voor omwonenden.

Maar toch mis ik in dit advies iets; de term NNN, NatuurNetwerk Nederland ontbreekt volledig. Als argument wordt het NNN dus niet opgevoerd. Daarom kan ik niet anders dan constateren dat dit advies wel het Gaasperpark ontlast als de gemeente hierin mee gaat – en dat is hen geraden ook (anders zou dat voor de huidige democratische en groene coalitie een politieke zelfmoord betekenen) – maar dat elders in het NNN rond de Gaasperplas kennelijk nog alles mogelijk is. Het was beter geweest als het advies zich had uitgesproken voor het geheel vrijwaren van festivals van het hele NNN-gebied en als het aantal bezoekers beperkt was tot maximaal 200 bezoekers.

Het stadsdeel en de gemeente negeren dus nog steeds de status van NNN die geldt voor dit hele gebied rond de Gaasperplas. Dat zal vroeg of laat weer leiden tot grote problemen. Als het Nelson Mandelapark al na een grondige en dure renovatie nog een onopgelost probleem heeft met de bodem dan is dat elders in het NNN ook het geval.

Intussen gaat de juridische strijd door. Na de hoorzitting met bezwaarmakers tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in 2018 werd geen besluit hierover bekendgemaakt. Pas na herhaalde ingebrekestellingen en een recent direct beroep bij de bestuursrechtbank Amsterdam van de Stichting Natuurbescherming ZO is door de juridische afdeling van de gemeente aan de rechtbank gemeld dat men half september met een besluit zou komen. De rechter heeft het beroep van de Stichting gegrond verklaard en een dwangsom opgelegd aan het college, met een extra dwangsom als niet binnen twee weken het besluit bekendgemaakt zou worden. Die termijn is nu al overschreden met twee weken. In 2018 was wel degelijk een advies van de bezwarencommissie aan het bestuur toegestuurd, en dat had toegevoegd moeten worden aan het besluit van 9 oktober 2020. Maar dat advies is herzien en gedateerd 28 september 2020.

In het oorspronkelijke advies van 2018 stond een kritische bemerking en daarom is deze waarschijnlijk niet bekend gemaakt in 2018. Dit lijkt dus heel sterk op vervalsing van een document. Als ongeveer twee jaar na het festival pas een nieuwe versie wordt geschreven, die niet eens ondertekend is door de leden van de oorspronkelijke of een nieuwe bezwarencommissie, maar door een ambtenaar van Zuidoost en een juridische ambtenaar van de gemeente, dan is dat advies niet te beschouwen als een geldig document. De oorspronkelijke bezwarencommissie is kennelijk niet bij de herziening betrokken geweest en er is geen nieuwe bezwaarcommissie ingesteld. 

Het bovenstaande advies van de stadsdeelcommissie over het evenementenbeleid is daarom met een korreltje zout op te vatten. Het evenementenbeleid kan nog steeds doorgedrukt worden door de gemeente en het NNN wordt nog steeds genegeerd.

Als de Raad van State hier zelf geen paal en perk aan stelt dan gaat de huidige coalitie door met het opheffen van het NNN, met grote evenementen rond de Gaasperplas en met de uitvoering van het Toekomstplan voor verdere exploitatie.

© Natuurbescherming ZO 2015