Blog

Herinrichting Gaasperpark begonnen?

clips 5585

Gaasperpark, het mooiste park in Nederland!

Zonder enige mededeling is ‘men’ begonnen met het verwijderen van een van de weinig nog overblijvende onderdeel van de oude Floriade. Is dit een besluit van het bestuur van stadsdeel Zuidoost of GGA?
Ik zie net dat er op de site van GGA een paar dagen geleden een bericht hierover is geplaatst. Aan omwonenden is niet gemeld wat er ging gebeuren. Tegen de afspraak in is ook aan mij door GGA geen bericht gestuurd. Bewoners hebben dus geen enkele kans gekregen om hier nog iets tegen te doen. Bovendien is het de bedoeling dat ook het horecaverkooppunt afgebroken wordt.
GGA en het bestuur van Zuidoost maken het wel erg bont.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat vanwege gebrek aan handhaving mooie plekken in het park verwijderd worden. Dan kan het hele park wel op de schop. Herinrichting moet tot doel hebben het verbeteren van natuur en biodiversiteit. Er moeten grenzen gesteld worden aan barbecues en daarvoor is adequate handhaving nodig. Hoe meer reuring in een park hoe meer handhaving er nodig is. Is er geen geld voor handhaving, promoot dan niet verdere verstedelijking en reuring.

Ik verzoek het bestuur om deze werkzaamheden onmiddellijk stop te zetten. Indien nodig zal de Stichting Natuurbescherming ZO een voorlopige voorziening aanvragen voor het stopzetten van alle werkzaamheden.

Update 14:38 :

Hier het antwoord van GGA:
"In 2017 is er door Groengebied Amstelland een omgevingsvergunning aangevraagd om de bouwwerken aan de hoofdentree en op de waterspeelplaats in recreatiegebied Gaasperplas te slopen.
De reden hiervan was dat beide constructies slecht begonnen te worden en onderhoud nodig hadden of verwijderd dienen te worden. Ook vanwege bezuiniging maatregelen is voor het laatste gekozen.
De omgevingsvergunning is goedgekeurd maar het uitvoeringsmoment kwam beroerd uit vanwege het Participatieproject Gaasperplas..
Groengebied Amstelland wilde niet vooruit de plannen  werken en de werkzaamheden werden opgeschort.
De schuilhut en kiosk  werden er echter niet beter op; palen en dak van de schuilhut vertoonden rottingsverschijnselen en lekkages,  zo ook de kiosk op de waterspeelplaats.

Inmiddels is de communicatie procedure in gang gezet: afgelopen maandag is er een bericht op de website en facebook pagina van Groengebied Amstelland gestaan en ook de communicatie afdeling van Amsterdam is conform afspraken op de hoogte gesteld.
https://www.groengebied-amstelland.nl/nieuws/horeca-verkooppunt-en-kiosk-hoofdentree-gaasperplas-worden-verwijderd/501
Ook is de vergunning verstrekker op de hoogte gebracht.

Vandaag zijn de werkzaamheden gestart en bijna afgerond aan de schuilhut. Het asfalt plateau zal voorlopig nog worden gehandhaafd.
De aannemer heeft het wellicht over het project Gaasperplas gehad maar daar is niet het PARTICIPATIE Project Gaasperplas bedoeld maar meer de sloopwerkzaamheden aan de constructies die al een tijdje in de planning stonden. Een ongelukkige miscommunicatie.
De Kiosk heeft wat meer voeten in de aarde omdat hier nog een elektrameter van Liander afgesloten moet worden om veilig te kunnen werken.
Helaas is dat ondanks de aanvraag in april nog niet gerealiseerd.
Zodra de elektrameter afgekoppeld is kan ook de kiosk verwijderd worden.
Voor de kiosk (horecapunt) hoefde geen omgevingsvergunnig te worden aangevraagd en zou een melding volstaan.
We zullen weer het communicatie zoals hierboven geschreven volgen om de recreanten in te lichten.
Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

De ‘kiosk' in de tekst op de site van GGA blijkt dus de ‘schuilhut' te zijn, en het ‘horecaverkooppunt' is dan de ‘kiosk'. Nogal verwarrend. Als ik het goed heb doorgekregen dan is de schuilhut nu afgebroken, wegens verval, misbruik voor barbecues en ander vandalisme, en de kiosk blijft nog even staan omdat de electriciteit nog afgesloten moet worden. Dat betekent dat ook de toiletten daar verdwijnen. Welke kiosk dat is ziet u onder update 2 op de foto.

Een omgevingsvergunning die dateert uit 2017 lijkt mij niet meer geldig. Maar goed, de geloofwaardigheid van GGA is al jaren twijfelachtig en de schuilhut is intussen al weggehaald. Kafka aan de Gaasp.

GGA doet niet aan handhaving, durft het niet aan om barbecuedelinquenten tot de orde te roepen; je krijgt tegenwoordig heel snel een fout label opgeplakt. Dus dan maar alles afbreken, is de oplossing. Dat is toch geen manier om met een park om te gaan. Dat betekent in feite dat de hele herinrichting afgeblazen kan worden om de eenvoudige reden dat de vernieling van parkmeubilair gewoon door zal gaan na de zeer dure herinrichting van het Gaasperpark (om te beginnen 4 miljoen, en later tot een totaal van meer dan 13 miljoen euro) wegens gebrek aan handhaving. De verloedering van een heringericht park begint al vanaf de eerste dag na herinrichting. Geen enkele ondernemer zal verantwoordelijkheid willen nemen voor horeca in het park zolang er geen degelijke handhaving is. 

Dan lijkt het mij beter om barbecues in het park te verbieden want die leveren niet alleen vernielingen maar ook onhygiënische toestanden op, gevaar voor virussen en besmettingen, en heel veel overlast. Maar dat wordt een lastige zaak. Welke bestuurder durft het aan om een barbecueverbod in te stellen? Allemaal zijn ze bang om  ja, waarom eigenlijk, nee daar durven we in Zuidoost niet over te praten. Intussen worden overlast en vernieling getolereerd en blijft Zuidoost verder modderen als een oud wingewest door een bedrijf als GGA dat enkel geïnteresseerd in geld verdienen uit horeca en commercie en niet in staat is (of niet bereid is) om een natuurpark ecologisch te beheren.
Ik laat de voorlopige voorziening voorlopig maar zitten. Dat kan ik de rechtspraak niet aandoen in deze crisistijd en het imago van Zuidoost zit al een dieptepunt.

Update 16:46 : bovenstaande uitleg vergt nog wat meer uitleg

105959697 10156994225952117 6795088828102814637 n

Bericht van GGA ter verduidelijking:
"
Even om misverstanden te voorkomen, we hebben het hier over de schuilhut Groene overkapping [zie foto hierboven] bij de hoofdentree en de voormalige kiosk op de waterspeelplaats.

Voormalige kiosk waterspeelplaats (die verwijderd gaat worden):

kiosk waterspeelplaats

Deze laatste is al jaren niet meer in gebruik vanwege doorgezakte bodem en verrotte constructie.
Ik denk dat jij het stenen beheergebouw bedoeld met de toiletten en douches waar van uit vorig jaar nog ijsjes en een patatje verkocht werden. Dit gebouw blijft zeker bestaan juist vanwege de toiletten en douches. Aan dit gebouw mankeert niets en zal in stand gehouden worden, middels een instandhoudingsplan.

Inderdaad zie ik er wel eens mensen van gebruik maken van de schuilhut, maar meestal negatief; BBQ feesten en slemppartijen inclusief geluidoverlast voor het nabij gelegen verzorging tehuis Nellestein. Maar dat is niet de reden van het verwijderen.

Met name de delen die aan de buitenkant zitten, palen en dak beginnen erg slecht te worden, het hekwerk aan de binnenzijde lag redelijk beschut en was er beter aan toe. We stonden voor de keuze om onderhoud te gaan doen of te verwijderen. Het bestuur GGA heeft destijds voor het laatste gekozen.
De omgevingsvergunning is aangevraagd en positief beoordeeld, maar toen was daar het hele Participatie Project Gaasperplas. Om hier buiten om de schuilhut te verwijderen zou veel commotie over  kunnen ontstaan, vandaar gewacht tot op een beter moment.
De voormalige kiosk wordt ook binnenkort weggehaald als de elektrameter door Liander is afgesloten.  Voor dit bouwsel is geen omgevingsvergunning nodig vanwege de grootte. Dit gebouwtje is er nog slechter aan toe."

Foto groene schuilhut

schuilhut

GGA had de groene schuilhut/overkapping niet mogen laten vervallen. Alles heeft onderhoud nodig, en handhaving.
Probleem blijft: de overlast door illegale barbecues. Borden helpen niet. En handhaving zit er voorlopig nog niet in. Dus afzeggen die hele herinrichting van het Gaasperpark!

Update 26 juni: Er wordt nog door een inspecteur bouwtoezicht gekeken naar het tweede gebouwtje, de gele voormalige kiosk, of dat helemaal volgens de regels afgebroken mag worden. De verwachting is van wel.
Ik heb hem ook een aantal gedigitaliseerde boekjes toegestuurd over de Floriade, zodat hij kan nagaan of er nog architecturale waarde aanwezig is.

Zoekgebieden windturbines

Gisteren kregen belangstellenden informatie over de zoekgebieden voor windturbines in Amsterdam.

Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050

Persoonlijk zie ik energievoorziening als een taak van de overheid. Kleine energiebedrijven kunnen makkelijk over de kop gaan. Dat geldt zeker voor Zuidoost. De chaos kan teveel worden en daardoor kunnen stadswijken ineens zonder energie vallen. Maar grote windturbines in de haven waar ze geen overlast bezorgen lijkt mij wel een goede oplossing.

Vóór 1 oktober kan iedereen een reactie geven op de zoekgebieden. Waarom niet op sommige aangegeven locaties is dan de vraag. De kaarten geven nog niet aan wat de reële plannen zijn. Dit zijn ideeën waar iedereen op kan reageren. Er komt later ook nog een MER, MilieuEffektRapportage.

RES
clips 5583
RES2

Zienswijze op Groenvisie insturen

De Groenvisie van het college van Amsterdam ligt nog een paar dagen ter inspraak. Daar is al een degelijke zienswijze van een groot aantal natuur- en bewonersverenigingen voor overhandigd aan wethouder Ivens.

De Groenvisie heeft een breed raakvlak met de stadsplanologie, stadsdemografie, klimaatverandering en het stikstofprobleem. Weinig is daarvan in deze visie terug te vinden. Amsterdam is een vervuilde stad en heeft daarom meer bomen, meer natuur en biodiversiteit nodig. Een autoluwe stad is dringend nodig, voor een stad waarin we kunnen ademen. Zonder het NNN en onze parken te respecteren als natuurgebieden heeft een Groenvisie geen robuuste groene waarde. Aan symboolgroen heeft Amsterdam niets.

screenshot 1114

Een suikerzoete Groenvisie kregen we. Eigenlijk komt het neer op een aantal grote beloften, zoals een nieuw stadsbos en nieuwe parken. Waar die dan moeten ingericht worden is mij onduidelijk. Is er dan zoveel geld beschikbaar voor groen? Ik vrees dat het stadsbos een fata morgana blijft en de nieuwe parken zijn misschien het Oosterpark dat al helemaal grondig is ‘vernield’, pardon ‘vernieuwd’, en het Gaasperpark dat aan ‘vernieuwing’ toe is. Natuurvriendelijke oevers zijn niet te combineren met zwemstoepen. Een autoluwe stad met groen, wandel- en fietspaden, dat zou de hemel op aarde zijn voor Amsterdam, en zeer wenselijk. Grotere groengebieden zijn inderdaad in te verwachten hitteperiodes veel koeler dan bebouwd gebied. Maar de realiteit is dat de momenteel reëel bestaande grotere groengebieden verder verstedelijkt worden met meer recreatie, zelfs festivals in de broedtijd! en vervuilende barbecues. Het geeft geen pas om aan te kondigen dat er ‘nieuwe parken’ komen als dat enkel betekent dat bestaande parken heringericht worden en zelfs afgewaardeerd worden van natuurgebied tot evenemententerrein. Met ‘uitnodigende’ entrees van parken zijn waarschijnlijk wel parkeerplekken bedoeld om meer volk aan te trekken met de nodige uitrusting voor grote barbecues.

Opvallend in de Groenvisie vind ik het ontbreken van de term NNN. De EHS, Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, werd in 1990 door het Rijk ingesteld om de achteruitgang van natuur en biodiversiteit tegen te houden. Die neergang gaat echter nog gestaag door, onder andere door toenemende verstedeling in de vorm van evenementen in parken en natuurgebieden die leidt tot bodemverdichting en verstoring van de fauna zelfs in de broedtijd, en door vervuilende barbecues en horeca.

Amsterdam is een sterk vervuilde stad en voldoet nog steeds niet aan de Europese milieunormen. Voortzetting van het huidige stikstofbeleid werd door Remkes ‘onacceptabel’ genoemd. Dat geldt ook voor het beleid van Amsterdam dat systematisch aan verstedelijking de voorkeur gaf tegenover natuur. In strijd met de Structuurvisie Amsterdam 2040 werd meer dan tien jaar lang de EHS/NNN genegeerd.

De Gaasperplas en omgeving wordt nu door het college ook bestempeld als zoekgebied voor windturbines, waardoor het hele gebied een industriële inrichting wordt. Dan vrees ik dat de ‘uitbreiding van de bestaande ecologische structuur’ eenvoudigweg betekent dat het NNN door Amsterdam verder genegeerd wordt en voorgoed als evenemententerrein gebruikt zal worden. In de Groenvisie die ons is voorgelegd is het NNN niet geborgd en dat betekent heel eenvoudig dat natuur en biodiversiteit door de gevolgen van met name de herinrichting van het Gaasperpark verder achteruit zullen gaan. Van een ‘Groen’visie kunnen we dan niet meer spreken.

Wat dient te gebeuren is niet het integreren van de dubieuze ‘Ecologische structuur’ (waaruit het NNN is verwijderd) met de nog fictieve ‘Hoofdbomenstructuur’, ‘Groennet’ en ‘Groene straten- en padenkaart’, maar wel het integreren van het NNN in het ambtelijke en juridische kader dat hier van belang is, namelijk de HGS, Hoofdgroenstructuur. Deze nieuwe HGS waarin het NNN is geïntegreerd dient opgenomen te worden in de komende Omgevingsvisie. Ecologisch beheer hoort uitgevoerd te worden in alle parken en natuurgebieden van Amsterdam. Het NNN is ingesteld ter bescherming van natuur. Amsterdam moet de Provinciale ruimtelijke verordening, de PRV, die het NNN regelt, respecteren. Het is ook onvoorstelbaar dat een ‘groene en democratische’ coalitie grote festivals toestaat in de broedtijd!

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030:

De natuur terug in ons leven brengen:

“Het beschermen en herstellen van de biodiversiteit en van goed functionerende ecosystemen is dan ook van essentieel belang om onze veerkracht te vergroten en het ontstaan en de verspreiding van toekomstige ziekten te voorkomen.
Investeren in natuurbescherming en -herstel zal ook voor het economisch herstel van Europa na de COVID-19-crisis van cruciaal belang zijn.

De recente lockdowns als gevolg van de COVID-19-pandemie hebben ons de waarde van groene stedelijke ruimten voor ons fysieke en mentale welzijn getoond. Hoewel de bescherming van sommige stedelijke groene ruimten is toegenomen, trekken zij vaak aan het kortste eind in de strijd om ruimte omdat het aandeel van de bevolking dat in de stedelijke gebieden leeft, blijft stijgen."

Het negeren van de status van NNN voor het hele gebied rond de Gaasperplas zou betekenen dat Amsterdam niet meegaat in de vaart der volkeren en kiest voor een kortzichtig ad hoc beleid van verdergaande verstedelijking en exploitatie. Een zwemstoep en kanoroute, inclusief ‘riparian entertainments’ à la Hyacinth Bucket, in de vorm van barbecues langs het water (onhygiënisch en obesitas veroorzakend) voor de lokale bevolking, alsof ‘we can’t breathe’ hier een nieuwe betekenis krijgt, is een laatdunkende manier om de bevolking ‘tegemoet’ te komen.

Mijn standpunten:
1. geen horeca, evenementen en festivals in parken en natuurgebieden
2. integreer het NNN in de HGS en het bestemmingsplan Gaasperdam
3. respecteer PRV, Wet natuurbescherming, Vogelrichtlijn en EU- en internationale verdragen
4. leg doorgaande autovrije fietspaden aan van binnenstad naar stadsdelen met veel groen en kleine horeca langs de paden
5. verbiedt barbecues overal en bevorder picknicks in kleine delen van parken
6. ik neem akte van de belofte van de wethouder om alle gekapte bomen te herplanten
7. nu kan nog gewerkt worden aan een echte groenvisie, straks is het te laat.

Gaasperdam zegt nee tegen windmolens

Dat wil zeggen: niet tegen de twee oude windmolens langs het Gein natuurlijk, maar tegen de industriële windturbines die in de planning staan bij de gemeente Amsterdam.

clips 5577
clips 5578
clips 5579
clips 5580

GaasperdamZegtNee: "Duurzame energie? Ja! Maar geen industriële megamolens in het open cultuurhistorisch Geinlandschap. Daarvoor hebben we 3150 handtekeningen.

Het Geinlandschap ligt in de provincie Utrecht, maar Noord Holland ligt er aan drie kanten dicht tegenaan. Noord Holland loopt vooruit op Utrecht qua intekenen van molens.
De eerste van de digitale informatie avonden van RES Noord Holland Zuid heeft maandag 15 juni plaatsgevonden en wij waren digitaal aanwezig. Het ging over Amstel lll, waar Abcoudermeer toe behoort. Gaasperplas volgt dinsdag a.s.
We hebben een verslag ontvangen en een digitale map gemaakt waarin informatie, verslag, en vooral kaarten, te vinden zijn. Kijk in https://netvouz.com/koks bij overheden en scroll flink door bijvoorbeeld naar kaarten C , D en F en E (klik hier)
cluster C = Gaasperplas en Gaasperzoom
cluster D = Geinlandschap aan Amsterdamkant  (dat is helemaal niet in Noord - Holland, toch tekent Noord - Holland daar ook molens in)
cluster F = Abcoudermeer, Knooppunt Holendrecht en Geinlandschap  
cluster E = Geinlandschap Amsterdam - Oostkant
Op de kaarten staat ingetekend waar RES Noord - Holland Zuid voorlopig geen bezwaar ziet tegen industriële molens met tiphoogte tot 260 meter en afstand tot de huizen minimaal 350 meter.  
Het is een verkenning. 
Slagschaduw, lawaai, lichten 's nachts, gezondheidsrisico's, waardedaling huizen, en 10 keer zo hoog als de oude molens die er nu staan, jarenlang bouwen, wegen maken voor aanvoer materiaal, breedte tot 20 meter ad voet, enorme wieken, en alles weer afbreken na dertig jaar..... het zijn dingen die je moet afwegen tegen grote  klimaatvoordelen. 
Maar voor ons gaat het om: het voorkomen van een definitieve vernietiging van het open cultuurhistorisch Geinlandschap. Voor ons en voor toekomstige generaties. 
Laten wij zorgen dat we kenbaar maken dat er bij een groot deel van ons aan beide zijden van de provincie - en gemeentegrenzen geen draagvlak is voor industriële molens in dit gebied! 
Als u het eens bent, zegt het het voort en deel het via twitter, facebook etc....
U kunt informatie vragen aan coördinator RES Noord - Holland Zuid, Juliane Kürschner. Zij is verantwoordelijk. Haar telefoonnummer is 06 - 51408185 en haar emailadres is j.kurschner@amsterdam.nl. De website is www.energieregioNHZ.nl

Houd achtergrondinformatie bij op https://netvouz.com/koks  en op www.spaarhetgein.nl 
(Zie ook artikel NRC van vorig weekend over gebroken beloftes in Wieringermeer. Wij zijn zeker geen vriend van Rutger Castricum, maar zijn interview in de Hofbar van deze week illustreert het NRC artikel wél heel duidelijk. Aan bewoners werd van alles beloofd, maar internetreuzen lopen met de winsten weg.)

U kunt zeker ook onze gezamenlijke petitie van Spaar het Gein, Verontruste Geinliefhebbers en Gaasperdam voor behoud Geinlandschap tekenen:
duurzame energie? Ja! Maar geen megamolens in het cultuurhistorische Geinlandschap 3150 ondertekenaars

Anja van der Loeff en Arthur Koks
GaasperdamZegtNee@gmail.com
Gaasperdam voor behoud Geinlandschap, samenwerkend met Spaar het Gein en met Verontruste Geinliefhebbers, 3150 petitie - ondertekenaars;020 7703745

https://netvouz.com/koks

zie ook https://www.spaarhetgein.nl/"

Digitale Parkendag

Vanavond is de eerste aflevering van de digitale Parkendag.

Amsterdam: "Begin juni hebben we u uitgenodigd voor de digitale Parkendag. Hierbij ontvangt u de link voor het introductiefilmpje voorafgaand aan deze dag. Als u op de onderstaande link klikt komt u op de pagina van WeTransfer. Wanneer u op download klikt en vervolgens op openen, krijgt u een filmpje te zien waarin wij het inspectieproces van de Bomenvervangingsopgave toelichten. Wij verzoeken u dit filmpje vooraf aan de Parkendag te bekijken.

https://wetransfer.com/downloads/021761bfbc06b349a91150c9ddb9ad7720200616080540/26e765d36148bdc759535eafd5b6446a20200616080652/43152e

 Wanneer u na het zien van het filmpje nog vragen heeft over het inspectieproces of de Bomenvervangingsopgave, kunt u woensdag 17 juni (19-21u) of donderdag 18 juni (15-17u) contact met ons opnemen. Zoals vermeld in de uitnodiging kan dit op de volgende manieren:

- U kunt bellen naar het nummer 06 201 141 87 (Johan van Alphen) of 06 117 333 17 (Claudia Tóth)

- U kunt sms-en naar het nummer 06 201 141 87 (Johan van Alphen) of 06 117 333 17 (Claudia Tóth)

- U kunt met ons skypen. Mail dan uw emailadres en voorkeur voor een skype-moment (datum en tijdstip) naar bomen@amsterdam.nl. Wij sturen vervolgens een uitnodiging voor een skype-gesprek naar u toe. Wanneer u deze op het afgesproken tijdstip aanklikt, kunnen we met u skypen. 

- U kunt uiteraard zoals altijd uw vraag mailen naar bomen@amsterdam.nl

 Wij proberen tijdens de digitale Parkendag zoveel mogelijk vragen direct te beantwoorden. Wanneer iedereen van ons team bezet is, zullen wij uw gegevens noteren. Wij bellen/sms-en/mailen/skypen u dan op een iets later moment tijdens de digitale Parkendag terug.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en u te spreken op een digitale Parkendag.

Wanneer het voor u niet mogelijk is om deel te nemen aan de digitale Parkendag, kunt u uiteraard op een ander moment uw vraag stellen. Neemt u dan contact met ons op door een mail te sturen naar bomen@amsterdam.nl. Voor meer informatie over de bomenvervangingsopgave zie: https://www.amsterdam.nl/bomen

Zie ook:  Vervangen bomen vanuit veiligheid Amsterdam

Vroege glazenmaker

Een paar dagen geleden ben ik gestopt met het voeren van vogels. De regen zal intussen gezorgd hebben voor voldoende insecten voor de vogels. En er is ook de eikenprocessierups die ze binnen perken kunnen houden in hun directe omgeving. Het is dus een stuk rustiger in mijn tuin. Vanmiddag zag ik libel op mijn rozen zitten. Ze zit er nu vanavond nog. Hopelijk maakt ze een rustige nacht door. Het is een vrouwtje Vroege glazenmaker. Deze zag ik begin juni ook in het Gaasperpark.

Vroege glazenmaker
screenshot 1204
screenshot 1181 2

Lutkemeerpolder

BehoudLutkemeer: "Actie Polderpleinen

De komende weken moeten we ons laten horen. In de stad, in de media, bij de raad. Overal moet het duidelijk worden dat de Lutkemeerpolder geen plek is voor distributiecentra, dat er vele Amsterdammers zijn die de Lutkemeer willen behouden en dat we zeker nu een pas op de plaats moeten maken.

Help mee om deze reuring te realiseren en doe mee!

De eerste actie is op donderdag 18 juni van 16 tot 19 uur. Adopteer een plein in de stad waar je met een groepje mensen aandacht vraagt voor de Lutkemeerpolder. Vertel het verhaal, maak muziek, hang spandoeken op, ga kalken of verzamel handtekeningen. Wees creatief!

Wij verzorgen een basispakket met flyers, posters en aankleding.

Mail naar info@behoudlutkemeer.nl als je een plein wilt adopteren en/of hulp wilt"

Geen plastificering Diemerpark

Petitie: "Stop de plastificering van het Diemerpark

Het Diemerpark is een waardevol natuurgebied. Met zeldzame dieren en planten heeft het de grootste biodiversiteit van alle parken in Amsterdam. Het gemeentebestuur van Amsterdam onderschrijft het belang van groen voor de gezondheid en het welzijn van haar bewoners. Ook wil de gemeente de biodiversiteit in de stad zoveel mogelijk behouden en versterken. Niettemin wil diezelfde gemeente het sportterrein in het Diemerpark verder uitbreiden met nog meer kunstgras (= plastic) sportvelden. Dat gaat ten koste van het karakter van het park en van de mensen die voor de ruimte, voor de natuur of voor een wandeling in het park komen.

Wij inwoners van Amsterdam en omstreken, constateren dat het Diemerpark was bedoeld als groen uitloopgebied voor de bewoners van IJburg, dat er in het Diemerpark volgens alle plannen zes sportvelden zouden komen, dat de rest van de gewenste sportvelden voor IJburg op de later te ontwikkelen eilanden zouden worden aangelegd, dat kunstgras en verlichting van de sportvelden de dieren uit het park verjagen, dat plastic slecht is voor milieu en klimaat, dat aanleg van nog meer sportvelden leidt tot nog meer overlast door auto’s, verlichting en geluid

en verzoeken af te zien van de aanleg van nog meer sportvelden in het Diemerpark, de nog gewenste sportvelden voor IJburg op het Buiteneiland of elders aan te leggen."

De Groenvisie

Zuidoost was goed vertegenwoordigd in de uitzending van Pakhuis de Zwijger afgelopen maandag.
Eigenlijk is de Groenvisie van de gemeente maar een toekomstschets die nog ingekleurd moet worden, begrijp ik nu. Een voorstel met echte plannen is het niet. Dus het hangt verder van onze eigen zienswijzen af die we gaan indienen.

clips 5568

De brochure Wild Amsterdam - Een Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor een natuurrijk Amsterdam 2020 - 2025 heeft heel goede voorstellen. Het komt er nu op aan om die te verwezenlijken. En geen kaboutergroen, maar echt robuust groen. En dat hoorde ik wethouder Ivens ook zeggen, robuust groen. Hij heeft ook beloofd om alle bomen die gekapt worden te vervangen. Dat is mooi, hoewel een sigaar uit eigen doos, want dat stond al in de Bomenverordening. Voor het NNN in Zuidoost was eerst nog een langdurige palaver nodig om voor mekaar te krijgen dat ook daar, vooral daar, elke boom die gekapt wordt door recreatieschap Groengebied Amstelland ook herplant wordt en dat daarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk is (waar omwonenden een bezwaar kunnen tegen indienen). Dat was vreemd genoeg eerder niet het geval. Daar was wel een verzoek voor een voorlopige voorziening van de Stichting Natuurbescherming ZO voor nodig om de kap toen tegen te houden. Daarna is duidelijk gemaakt dat ook GGA zich aan de Bomenverordening moet houden. Er is dus vooruitgang.
Ik hoop dat mede door de coronacrisis grote evenementen en festivals nu uitgesloten zijn uit onze parken.

Denk erom tot 25 juni kunnen zienswijzen over de Groenvisie ingediend worden.

Jonge vogels

Veel jonge vogels zijn al uitgevlogen, sommige worden nog gevoed door de ouders, andere zoeken het voer zelf al op. Een jonge Grote bonte specht heeft bovenaan een rode vlek. Een volwassen mannetje heeft een rode vlek achter op zijn hoofd, en het vrouwtje heeft een zwarte vederdos op het hoofd.
Hieronder een musje, een jonge Spreeuw, een jonge Grote bonte specht en een Koolmeesje.

screenshot 1161
screenshot 1156
screenshot 1159
screenshot 1175

Natuur in reservaten is niet genoeg

Trouw: “Natuur in reservaten is niet genoeg

WAKE-UPCALL - Als we onze biodiversiteit echt willen herstellen, dan zal ons hele landschap daaraan bij moeten dragen, stellen Marc van den Tweel en Hank Bartelink.

In Nederland is nu meer dan 500.000 hectare natuur beschermd. Meer dan tienmaal zoveel als destijds voldoende werd geacht voor een blijvend rijk, mooi en leefbaar Nederland. Maar nu het omringende landschap steeds minder ruimte biedt voor planten en dieren, is de 13 procent die Nederland heeft aan beschermd natuurgebied volstrekt ontoereikend. De natuur kraakt en zucht onder ons intensieve landgebruik; in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. In Noordwest-Europa is meer dan de helft van alle insecten verdwenen. Vrijwel alle soorten wilde bijen - ruim 300 - zijn in hun voortbestaan bedreigd. Vogels. Vlinders. Ze kelderen met een neergaande trend rechtstreeks de vergetelheid in. Er lijkt in ons land geen ruimte voor wolf, korhoen, steenmarter, vos en grutto.

We zijn onze planeet gaan beschouwen als onze achtertuin; elke centimeter efficiënt ingericht, met de natuur gevangen in bloemperkjes. Maar elk aspect van onze leefomgeving is direct of indirect verbonden met natuur. Het beschermen van natuur in speciale reservaten was en is een nobel streven. En harde noodzaak. En Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen zullen die parels blíjven beschermen. Maar als we onze natuur écht willen herstellen, dan zal ons hele landschap daaraan bij moeten dragen.

Er is niet één oplossing om onze natuur te redden. Het is niet genoeg om het Europese Natuurnetwerk af te maken - maar het is wel nodig. Het is niet genoeg om tuinen te ontstenen en steden te vergroenen. Het is niet genoeg om onze landbouw drastisch te verduurzamen. Het is niet genoeg om slimmer en zuiniger om te gaan met ons water. Maar het is wel nodig. Allemaal.”

nakamura

De bescherming van de natuur in Nederland bestaat enkel op papier. Natuurmonumenten komt er nu pas achter dat het goed mis is gegaan.
Hier een stukje uit het Parool dat bol staat van mooie leuzen maar geen plannen voor verbetering. 

AT5: "Zorgen om behoud groene gebieden van Amsterdam: 'Er wordt aan de scheggen geknabbeld’

Maandag 8 juni presenteert wethouder Laurens Ivens zijn voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050 in Pakhuis de Zwijger. Tot 25 juni kunnen Amsterdammers hun reactie geven op de Groenvisie 2050."

Als er verdorie geknabbeld wordt, dan is het de taak van de gemeente om daar iets aan te doen, dus NIET bouwen in het groen. Ook geen windmolens in Zuidoost en het Gein.

En dan: wat zijn de scheggen nog in dit land?
Een paar lintjes gras, ter grootte van wat weiland
Al helemaal geen Amsterdam meer,
Een vlakte met veel hoogbouw ertegen.
De Groenvisie is zo schoon voor wie niet veel verwacht.

VoorDeWereldVanMorgen"Hoe gaat het met de biodiversiteit in Nederland?

Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als in Nederland. Momenteel is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde ligt op 40 procent. Weinig leefruimte en intensieve landbouw zijn de grootste oorzaken van het verlies.

Verlies aan biodiversiteit in Nederland het grootst
Opvallend is dat het verlies aan biodiversiteit juist in Nederland zo groot is. In 120 jaar tijd is 85 procent van alle inheemse planten- en diersoorten verloren gegaan. Dit is ver boven het Europese gemiddelde van 60 procent."

De ongelijke strijd voor natuurbehoud

screenshot 686

FTM: "De ongelijke strijd voor natuurbehoud

Donderdag 11 juni van 20.30 - 21.30 uur op FTM.nl

Live-uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger

Presentatie: Frederique de Jong

In gesprek met auteur: Mira Sys & Birte Schohaus

Gasten: Worden zo snel mogelijk bekend gemaakt

Dit kun je verwachten:
Los van wie er gelijk heeft in een conflict -- de burger, overheid of projectontwikkelaar -- is het de afgelopen jaren voor burgers aanzienlijk lastiger geworden om zich te verzetten tegen bouwplannen en grote ingrepen in de leefomgeving. FTM opent een nieuw dossier en gaat in deze livecast in gesprek met betrokkenen.

Zo doe je mee:

De uitzending kun je live bekijken op deze pagina. Je kunt ook meepraten via Zoom (details daarvoor zullen we je mailen als je je hieronder aanmeldt) en je kunt ook nu alvast je vraag in de comments onder dit bericht achterlaten."

Tweede pinksterdag

Eindelijk een rustige verkwikkende pinksterdag, een Gaasperpark dat nog steeds open is en zonder het lawaai van een festival.

© Natuurbescherming ZO 2015