Blog

Falende bestuurders

Parool: "Het Zwartboek Verdubbeling Oosterpark: van Amsterdams park tot hoteltuin wordt woensdag ook aangeboden aan de Gemeentelijke Ombudsman en aan de Rekenkamer van Amsterdam. De opstellers betogen dat de renovatie van het park volledig is mislukt. Volgens hen lijken de financiën onbeheersbaar en blijven er bomen sterven als gevolg van de werkzaamheden.

De grootste steen des aanstoots van de stichting is de beroerde waterhuishouding van het verzakkende park. Volgens het zwartboek functioneert de aangelegde drainage niet: direct na oplevering zou de wateroverlast extreme vormen hebben aangenomen. ‘Met als gevolg wortelschade bij veel bomen. Nu nog steeds sterven er jaarlijks vele bomen als gevolg van de renovatie.’

Bij het aanbieden van het rapport aan de burgemeester stelde Ernst Sonneveldt, de voorzitter van de stichting, dinsdagavond dat de gemeenteraad ernstig tekort is geschoten in de controle van de stadsbestuurders. Ook zei hij zich zorgen te maken over de mogelijke vervuilde grond in het park. “Wij eisen dat morgenochtend al wordt gestart met een grond- en bodemonderzoek.”

zwartboek Oosterpark

HerstelOosterparkVanavond Aanbieding Zwartboek Verdubbeling Oosterpark aan burgemeester Halsema

Op bovenstaande link kunt u het zwartboek ook lezen.

Ook in Zuidoost is de onverantwoordelijkheid van bestuurders ver doorgeschoten. Festivals teisteren onze parken, ook het Gaasperpark en de omgeving van de Gaasperplas. Ondanks de eisen die de klimaatverandering stelt en de verplichting die de gemeente heeft om in het NatuurNetwerk Nederland (NNN) de natuur en de biodiversiteit te behouden en te versterken, gaat de ‘groene en democratische’ coalitie stug verder met het aftakelen van onze natuurgebieden. De Raad van State heeft grenzen gesteld aan wat kan rond natuurgebieden, maar ook voor woongebieden. Dat geldt dus ook en niet minder voor NNN-gebieden als het Gaasperpark.

Parool: "Metamorfose rond Ajaxstadion in gevaar door stikstofproblematiek

De bouw van 950 woningen, een parkeergarage en 30.000 vierkante meter kantoorruimte rondom de Johan Cruijff Arena loopt gevaar door de stikstofproblematiek.

Het is het tweede grote project in Amsterdam dat de gevolgen ondervindt van extra maatregelen die worden genomen om de stikstofuitstoot te beperken, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Eerder bleek al dat Strandeiland, de uitbreiding van IJburg, gevaar loopt. Woensdag demonstreren bouwers in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen die de bouw in Nederland op diverse plekken stil leggen.

De metamorfose van het gebied rondom het Ajaxstadion valt onder de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daarin werd eerder dit jaar geconcludeerd dat het kabinetsbeleid de uitstoot van stikstof in beschermde natuurgebieden onvoldoende terugbrengt. Voor het project rond de Arena is er nu extra onderzoek nodig voordat de eerste paal de grond in mag.

De gemeente zal maatregelen nemen om stikstofuitstoot te verminderen, zonder dat die leiden tot een stop op de woningbouw. Volgens wethouder Marieke van Doorninck is vooral het rijk nu aan zet en zal de gemeente doorgaan met gasloos bouwen, de parkeerdruk terugbrengen en de stad autoluw maken.”"

De stikstofuitstoot verminderen kan enkel effectief en per direct door bestaande parken en natuurgebieden vrij te houden van grote festivals, waar zelfs CO2-kanonnen de vervuiling de hoogte in drijven voor het amusement van festivalbezoekers. Geen druk verkeer naar groene gebieden, geen verdichting van de bodem die daardoor geen CO2 meer kan opslaan, geen aantasting van natuur en biodiversiteit in Zuidoost.

Zie ook mijn eerder bericht over opvang van CO2 in natuurbodem.

Update 11 november: 
NRC: "Grote onrust na onthullingen vervuilde grond Oosterpark

Zwartboek Het recente ‘Zwartboek Oosterpark’ bewijst wat al langer werd gedacht: het park is sinds de renovatie niet alleen gehavend, maar ook sterk vervuild met gif.

De vraag is wanneer de beerput rondom de festivalisering en de herinrichting van het Gaasperpark opengegooid wordt.

Project Gaasperplas

Van het projectteam Gaasperplas ontving ik het volgende bericht over de voortgang van de participatie over de herinrichting van het natuurgebied rond de Gaasperplas. 

"Naar verwachting geeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost het Toekomstplan Gaasperplas in december vrij voor inspraak. Na vrijgave volgt een inspraakperiode van 8 weken waarbinnen alle geïnteresseerden reactie kunnen geven op het plan. Over de exacte datum worden jij en de andere betrokkenen nog nader geïnformeerd. Tijdens deze periode organiseert de gemeente ook een drietal inloopbijeenkomsten omstreeks januari ’20. Na de inspraakperiode worden alle binnengekomen reacties gebundeld en beantwoord in de Nota van Beantwoording. De Nota van Beantwoording wordt naar verwachting in het voorjaar 2020 door het dagelijks bestuur vastgesteld.”

De hoofdvraag is of en in hoeverre in de plannen van Zuidoost (en die van de gemeente en natuurlijk van GGA, Groengebied Amstelland, die achter de schermen aan de touwtjes trekken) het NNN (NatuurNetwerk Nederland) geborgd is. Dat moet namelijk wel. Is dat niet het geval dan is het de bedoeling om de hele omgeving van de Gaasperplas om te vormen tot evenemententerrein, van barbecues tot festivals. En dan heeft het bestuur boter op zijn hoofd en wij ketchup en pindasaus aan de knikker.

De Gein3dorper (herfst 2019) schreef een tijdje geleden (sarcastisch of zogezegd gezagsgetrouw, dat is mij nog niet duidelijk): Bedenk dat de hoofdbeslissingen al zijn genomen en dat het nu gaat om reacties op de voorgestelde wijze van concretisering en uitvoering. De mogelijkheden voor aanpassingen zijn beperkt.

Tja, dit laatste is ofwel een exacte weergave van de werkelijkheid zoals die mogelijk is gepresenteerd door een van de ambtenaren aan de redactie van de Gein3dorper, ofwel een weergave van de bedoelingen van ambtenaren en bestuurders van Zuidoost. Het lijkt erop alsof de redactie daarin volledig meegaat en daarbij maakt het niet uit welke optie geldig is. De indruk wordt gewekt dat de komende inspraakprocedure enkel schone schijn, nep of fake is, en ook als dusdanig door sommige bewoners van Zuidoost wordt ingeschat.

Ik heb begrepen dat het bestuur van Gein3dorp en/of de redactie van de Gein3dorper – die kennelijk twee verschillende entiteiten zijn met een eigen leiding – nog geen zienswijze of reactie hebben ingestuurd aan het stadsdeel of de gemeente, terwijl het participatietraject toch meer dan een jaar lang aan de gang was, en er door het projectteam zelfs driftig langs paden en lanen mensen gelokt werden met schaafijskarretjes en ligstoelen om hun meningen te leren kennen.

Het is maar dat u nu weet dat er nog een inspraakronde komt. Of dat puur voor de schone schijn is of niet, dat zullen we gauw genoeg merken.

Eén festivalletje, één dagje?

Reclame voor festivals wordt jammer genoeg zelfs gesponsord door de provincie Noord-Holland die zelf verantwoordelijk is voor het behoud en de versterking van het NatuurNetwerk Nederland, maar kennelijk ‘recreatie’ waarmee bedoeld wordt ‘festivals’, belangrijker vindt dan natuurbehoud.

Noord-Holland Nieuws: "Om ervoor te zorgen dat het gras in goede staat blijft, wordt grasexpert Bert Hoiting ingehuurd. Hij doet vooraf en achteraf onderzoek naar de bodemgesteldheid. "Dankzij de biologische bemesting van het bodemleven kan het gras heel veel hebben", vertelt Hoiting terwijl hij met zijn hand aan het gras voelt. "Als het belopen wordt, wordt het platgedrukt en geknikt. Maar het is niet dood, verre van", benadrukt hij.
Daarnaast liggen er talloze vlonders bij de podia en onder druk belopen gebieden. Deze bieden volgens festivaldirecteur Niels de Geus voldoende bescherming voor het gras. "Als we ze na het festival weghalen, ziet het gras er misschien een beetje geel uit. Maar één regenbuitje erover en binnen een paar dagen is het gras weer hersteld", vertelt de Geus vol vertrouwen.”

Nee, het gras gaat niet dood ... nou, het gaat op veel plekken wel dood, maar dat wordt weer opnieuw ingezaaid en (illegaal) bemest door dhr. Hoiting. Maar er groeit behalve gras niets meer van waarde op de festivalweiden.

Ach ja, het zou maar om één festivalletje, één dagje per jaar gaan, en het gras op de festivalweiden gaat dank zij de firma van dhr. Hoiting (bodemonderzoek en herstelwerkzaamheden) met zijn ‘biologische bemesting’ snel weer groeien. Dhr. Hoiting is inderdaad een grasexpert, hij begon met golfterreinen, maar het probleem is dat hij nu ook natuurgebieden mag onderzoeken die hij beschouwt als evenemententerreinen. Het gaat hem bij zijn onderzoeken dus enkel en alleen om het gras, of dat weer lekker gaat groeien. Jazeker, met wat bemesting gaat dat groeien. Maar de ondergrond wordt steeds verder verdicht, en in het NNN mag niet bemest worden want daar is schrale grond nodig voor behoud van de bijzondere en beschermde flora in onder andere het Gaasperpark. Ook de directeur van Amsterdam Open Air kijkt alleen naar het gras, niet naar de fauna en flora die daar natuurlijker wijze groeit en bloeit. Hij had het over een broedende kraai en geeft daarmee aan dat hij niet eens de berichten en waarschuwingen gelezen heeft die in de voorwaarden voor dit festival stonden, namelijk dat er spechten broedden op het festivalterrein.
De penbeluchters van dhr. Hoiting beschadigen ook nog eens de wortels van bomen die heel oppervlakkig wortelen.

Ik heb de provincie over deze schaamteloze reclame voor Amsterdam Open Air aangeschreven, maar kreeg van een ambtenaar een nogal nietszeggend antwoord terug dat erop neerkwam dat recreatie een belangrijke aangelegenheid is. Behoud en versterking van natuur en biodiversiteit is volgens mij een nog veel belangrijker aangelegenheid.

Tijdens de zitting van de Raad van State eergisteren was dhr. Hoiting ook aanwezig en is zijn grasbeheer ter sprake gekomen.

Dat het bij festivals om een bagatelletje gaat wordt weersproken door festivalorganisatoren als Niels de Geus die tijdens de vergadering in de raadszaal van stadsdeel Zuidoost afgelopen woensdag over de locatieprofielen in het Gaasperpark het verzoek deed aan het bestuur om het aantal bezoekers van maximaal 20.000 per dag te verhogen tot 30.000 bezoekers per dag. Daarvoor zouden natuurlijk weer honderden bomen gekapt moeten worden om dat mogelijk te maken. De brandweer stelt qua veiligheid duidelijke eisen aan het aantal personen per m2. Maar festivalorganisatoren kennen geen grenzen als het gaat om het verhogen van hun miljoenenwinsten (in dit geval voor de multinational LiveStyle).

Mevr. Bosman had het in de laatste commissievergadering van Algemene Zaken in de gemeenteraad over het schrikbarend dalende aantal festivals in Amsterdam. Raadslid Bosman is bijzonder goed in arithmétique hollandaise, Hollandse rekenkunde. Zij telt altijd en alleen in haar voordeel.
En die alles overheersende festivalgekte in Amsterdam wordt nog zwaar gesubsidieerd ook. 

Volkskrant: "Het aantal festivals neemt nog wel toe, doordat kleinere festivals aan populariteit winnen. Grote festivals trekken juist minder publiek. In 2018 waren er 26,5 miljoen festivalbezoeken, 100 duizend minder dan in 2017.”

Parool: "Ritty van Straalen keert terug bij ID&T. Met Van Straalen als operationeel directeur hoopt het Amsterdamse dancebedrijf, bekend van festivals als Mysteryland en Milkshake, weer te kunnen groeien na de moeilijke periode na de overname door het Amerikaanse SFX. ‘Het is mijn ambitie om ID&T weer nummer 1 in de dancewereld te maken.’
Van Straalen waakt ervoor dat het bedrijf niet weer in de SFX-valkuil trapt. “We gaan ons niet vergalopperen met geld ophalen. We zijn nu juist heel autonoom aan het groeien. Zo gaan we van verschillende festivals die nu uitverkopen de capaciteit vergroten.

Amsterdam Open Air is onderdeel van ID&T, dat onderdeel is van de multinational LiveStyle, voorheen SFX Entertainment (u kunt in dit weblog zoeken op deze namen, even helemaal naar beneden scrollen voor de zoekmodule). Maak je borst maar nat, AOA wil meer en groter … zolang het gras maar blijft groeien.

Lutkemeerpolder

Behoud Lutkemeer: "Behoud deze plek voor de stad en de generaties na ons. Klimaatverandering dwingt ons anders na te denken over groengebieden, waterberging en lokale voedselproductie. En daar naar te handelen. De Lutkemeerpolder als omslagpunt!”

lutkemeer

Lutkemeer krant

Onderteken de petitie:
Welk deel van Amsterdam zou u onder twee meter zand willen bedelven?

Amsterdam groene stad?

clips 5374

Het bovenstaande plaatje is de toekomstvisie van de Agenda Groen. Als je de kunstgrasvelden van GroenLinks erbij rekent dan kom je misschien op een aardige plaats in de rangschikking van groene steden te staan, maar mogelijk zijn die er al bijgeteld.

Parool: "Amsterdam scoort slecht op wereldranglijst groenste steden

Volgens de Husqvarna Urban Green Space Index (Hugsi) staat Amsterdam op de 58e plek van de wereldranglijst groenste steden.
De Hugsi-ranglijst is de eerste indexering voor groene steden die is gebaseerd op cijfers die zijn opgesteld aan de hand van satellietbeelden, kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’-technieken. Die methoden geven inzicht in het percentage groen in een stad. Belangrijke onderdelen waar naar is gekeken zijn de gezondheid van de vegetatie, de verdeling van de groene ruimten, de groene ruimte per persoon, het aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte.”

De hoeveelheid groen heeft ook invloed op de aanwezigheid van insecten, en dus ook op de biodiversiteit.

Echo vlinders

NatureToday: "Sterke afname van insecten in Nederland bevestigd

Studies naar de aantalsontwikkelingen van insecten in De Kaaistoep bij Tilburg en rond het Drentse Wijster tonen een sterke achteruitgang van veel insecten."

screenshot 765

NRC: “Zijn de beroemde groene longen van Amsterdam in gevaar?

Satellietbeelden bewijzen het: Amsterdam is zijn groen aan het verliezen. Ondanks dat de stad zich wil profileren als „koploper van de groenste steden van Europa”. Amsterdam is beroemd om zijn ‘scheggenstructuur’: groene zones die de binnenstad verbinden met het buitensteedse groen. Officieel werd dat vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) uit de jaren dertig. Iedere stadsbewoner moest het omliggende natuurschoon via groenstroken binnen een kwartier kunnen bereiken.”

Natuurmonumenten: "Benut stikstofcrisis als kans voor natuur en álle Nederlanders

Het kán: Nederland als drukbevolkte delta waar mensen en natuur floreren. Maar de overheid heeft jarenlang een beleid gevoerd van economische groei ten koste van natuur. Het resultaat is een stikstofcrisis, waarbij partijen beschuldigend naar elkaar wijzen. We zouden dit moment juist moeten aangrijpen als een kans om natuur te herstellen én een duurzame economie te bouwen.

Natuur is van ons allemaal, maar vooral ook voor ons allemaal. Zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving om in te wonen, werken en recreëren. Onze natuur is verwaarloosd. Nederland heeft de minste natuur van Europa en vele diersoorten, waaronder insecten en vogels, achteruit hollen.

Wij, de gezamenlijke natuurorganisaties, staan voor een land waar het goed gaat met onze natuur, waar de lucht gezond is, de bodem vruchtbaar en het water schoon. Waar we kunnen fietsen en wandelen in een landschap vol bloemen, vogels, vlinders en andere dieren. Waar boeren voedsel produceren en samenwerken met natuur.

Namens 14 natuurorganisaties: SoortenNL, Greenpeace, Landschappen.nl, Natuurmonumenten, IVN, WNF, De Natuur en milieufederaties, Natuur en Milieu, RAVON, FLORON, De Vlinderstichting, Vogelbescherming, Milieudefensie en IUCN."

Evaluatie locatieprofielen evenementen

clips 5371

Amsterdam: "Op woensdag 9 oktober wordt de locatieprofielen evenementen geëvalueerd. Alle stadsdelen kunnen hun zegje doen, zo ook Zuidoost. Wilt u daarbij zijn, dan kan dat. U bent welkom in de raadszaal van stadsdeelkantoor Zuidoost.

Datum: woensdag 9 oktober
Tijd: van 15.00 tot 17.00
Locatie: Anton de Komplein 150

Begin 2018 zijn nieuwe stedelijk locatieprofielen voor evenementen vastgesteld. Locatieprofielen voor evenementen (kaders) bepalen mede of een evenement op een bepaalde locatie en onder welke voorwaarden een evenementenvergunning krijgt. De gemeente let dan onder andere op:

Het aantal dagen dat het (muziek) evenement duurt
Het aantal bezoekers
Hoe het terrein wordt afgebakend
Welke maatregelen nodig zijn om schade aan terreinen te voorkomen
Hoe bereikbaar het festival is 

En er zijn een aantal algemene bepalingen vastgesteld over de op- en afbouwtijd, geluid, duurzaamheid enzovoort. Ze gaan over twee belangrijke zaken: het beschermen van het leefmilieu van bewoners en over het beschermen en gebruiken van het terrein zelf.

Levendigheid versus leefbaarheid
De kern van het gesprek over de toekomst van evenementen gaat over de spanning tussen levendigheid en leefbaarheid.

Doel evaluatie
De evaluatie moet het antwoord op een aantal vragen opleveren. Die antwoorden kunnen leiden tot het aanpassen van de locatieprofielen. Centrale vragen zijn: zijn de locaties ‘in balans’ en hoe werken de kaders bij het beoordelen of een vergunning verleend kan worden. Bijvoorbeeld: moet het aantal evenementendagen worden beperkt of is er ruimte voor groei? Moet opnieuw gekeken worden naar de programmering? Ook een ander programmatische inhoudelijk inkleuring zou daarbij een rol kunnen spelen.

Bekijk de profielen
De locatieprofielen staan op de pagina Vergunningen voor ondernemers.”

Dus op naar de feestlocatie Anton de Komplein.
Wat op bovenstaande tekst ontbreekt is dat de gemeente in de eerste plaats rekening zou moeten houden met de wetten en regels die festivals in natuurgebieden als het Gaasperpark in feite verbieden.
Als u de locatieprofielen zoekt, want kennelijk weten ambtenaren ook niet precies waar die staan, dan kunt u die hier downloaden (Zuidoost begint op pagina 120).
Zoals gebruikelijk worden berichten zeer beperkt en zeer laat verstuurd en lijken de relevante stukken wel verstopt te zijn. Zuidoost houdt niet erg van echte inzage en inspraak.

Wat ik zie is een aankondiging van … ja, van wat eigenlijk? Een inspraakbijeenkomst of een presentatie over wat een paar ambtenaren als evaluatie op papier gezet hebben?

Er lopen nog steeds rechtszaken over de legaliteit van grote festivals als Amsterdam Open Air. Festivals in het Gaasperpark zijn dus nog prematuur. Er zijn al twee besluiten tot verlening van een omgevingsvergunning voor twee festivals door de Raad van State vernietigd en er kunnen er nog meer volgen.

Bovendien heeft minister Schouten in het IPO, Interprovinciaal Overleg, het volgende duidelijk gemaakt:
"De opgave van het voltooien van een biodivers Natuurnetwerk Nederland (NNN) blijft overeind en daar doen we een plus bovenop: Nederland gaat voor Natuurpositief. Dit betekent dat het herstel van de natuur en haar biodiversiteit niet alleen plaatsvindt binnen het Natuurnetwerk, maar overal: in de steden, op het platteland buiten de natuurgebieden en in de grote wateren. Daarbij zetten we ook een beweging in gang waarbij we ons, naast onze inzet op bijzondere, kwetsbare natuur, richten op herstel van de meer algemene en functionele soorten en landschapstypen. Door ons meer te richten op het verbeteren van de algemene condities voor deze noodzakelijke biodiversiteit, zal het ook beter gaan met de kwetsbare natuur.
Het natuur­beleid breiden we uit buiten het Natuurnetwerk Nederland en gaan we toepassen op de ontwikkelingen in het landelijk en stedelijk gebied.”

Festivals zijn een regelrechte aantasting van wat hierboven geschreven staat. Als Zuidoost zich weer op het hellend vlak van eigengereid besturen begeeft en zich niet stoort aan bescherming van natuur, dan stelt Zuidoost zich eenvoudigweg boven de wet. Festivals zijn het tegendeel van versterken en verbeteren van het NNN. Daarom passen festivals niet in de locatieprofielen van de noord-, zuid- en oostkant van de Gaasperplas, tenzij Amsterdam en vooral Zuidoost zich definitief afgescheiden hebben van de provincie Noord-Holland en Nederland.

Het NNN versterken en verbeteren

versterken

Rijksoverheid: "Verandering nodig

Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) luidde dit voorjaar de noodklok. Onze natuur staat onder druk. De biodiversiteit neemt af en verschillende plant- en diersoorten sterven uit. “Niet alles kan”, dat is de titel van het eerste advies dat het Adviescollege Stikstofproblematiek – onder leiding van oud-minister Johan Remkes – op 25 september 2019 presenteerde. Verandering is nodig om het tij te keren. Daarom zetten minister Schouten (LNV) en de gezamenlijke provincies – bovenop de opgaven uit het Natuurpact – in op een nieuwe natuurambitie: Nederland Natuurpositief (oktober 2019)

Download de video

verbeteren

Tekst uit de video: “De natuur is de basis van ons bestaan. Maar het gaat niet goed met de natuur. De biodiversiteit gaat harder achteruit dan ooit. 
Het gaat om ons. Ons leven op aarde wordt ernstig bedreigd. Maar we zijn nog niet te laat. We blijven natuurgebieden beschermen. Overal, op het platteland, maar ook in steden. Hoe gaan we dat doen?
Door het NatuurNetwerk Nederland te versterken en te verbeteren waar dat werkt. Doet u mee?”

Ambitiedocument Natuur: "De opgave van het voltooien van een biodivers Natuurnetwerk Nederland (NNN) blijft  overeind en daar doen we een plus bovenop: Nederland gaat voor Natuurpositief. Dit betekent dat het herstel van de natuur en haar biodiversiteit niet alleen plaatsvindt binnen het Natuurnetwerk, maar overal: in de steden, op het platteland buiten de natuurgebieden en in de grote wateren. Daarbij zetten we ook een beweging in gang waarbij we ons, naast onze inzet op bijzon­dere, kwetsbare natuur, richten op herstel van de meer algemene en functionele soorten en landschapstypen. Door ons meer te richten op het verbeteren van de algemene condities voor deze noodzake­lijke biodiversiteit, zal het ook beter gaan met de kwetsbare natuur. ...
Het natuur­beleid breiden we uit buiten het NatuurNetwerk Nederland en gaan we toepassen op de ontwikkelingen in het landelijk en stedelijk gebied.

Zo mag ik het horen, de Amsterdamse parken de status geven van NNN zou zeker een verbetering zijn.

Doet u mee, burgemeester en wethouders van Amsterdam?

Jac. P. Thijsse zei het al: Wanhoop nooit aan vooruitgang.

© Natuurbescherming ZO 2015