Evaluatie locatieprofielen evenementen

clips 5371

Amsterdam: "Op woensdag 9 oktober wordt de locatieprofielen evenementen geëvalueerd. Alle stadsdelen kunnen hun zegje doen, zo ook Zuidoost. Wilt u daarbij zijn, dan kan dat. U bent welkom in de raadszaal van stadsdeelkantoor Zuidoost.

Datum: woensdag 9 oktober
Tijd: van 15.00 tot 17.00
Locatie: Anton de Komplein 150

Begin 2018 zijn nieuwe stedelijk locatieprofielen voor evenementen vastgesteld. Locatieprofielen voor evenementen (kaders) bepalen mede of een evenement op een bepaalde locatie en onder welke voorwaarden een evenementenvergunning krijgt. De gemeente let dan onder andere op:

Het aantal dagen dat het (muziek) evenement duurt
Het aantal bezoekers
Hoe het terrein wordt afgebakend
Welke maatregelen nodig zijn om schade aan terreinen te voorkomen
Hoe bereikbaar het festival is 

En er zijn een aantal algemene bepalingen vastgesteld over de op- en afbouwtijd, geluid, duurzaamheid enzovoort. Ze gaan over twee belangrijke zaken: het beschermen van het leefmilieu van bewoners en over het beschermen en gebruiken van het terrein zelf.

Levendigheid versus leefbaarheid
De kern van het gesprek over de toekomst van evenementen gaat over de spanning tussen levendigheid en leefbaarheid.

Doel evaluatie
De evaluatie moet het antwoord op een aantal vragen opleveren. Die antwoorden kunnen leiden tot het aanpassen van de locatieprofielen. Centrale vragen zijn: zijn de locaties ‘in balans’ en hoe werken de kaders bij het beoordelen of een vergunning verleend kan worden. Bijvoorbeeld: moet het aantal evenementendagen worden beperkt of is er ruimte voor groei? Moet opnieuw gekeken worden naar de programmering? Ook een ander programmatische inhoudelijk inkleuring zou daarbij een rol kunnen spelen.

Bekijk de profielen
De locatieprofielen staan op de pagina Vergunningen voor ondernemers.”

Dus op naar de feestlocatie Anton de Komplein.
Wat op bovenstaande tekst ontbreekt is dat de gemeente in de eerste plaats rekening zou moeten houden met de wetten en regels die festivals in natuurgebieden als het Gaasperpark in feite verbieden.
Als u de locatieprofielen zoekt, want kennelijk weten ambtenaren ook niet precies waar die staan, dan kunt u die hier downloaden (Zuidoost begint op pagina 120).
Zoals gebruikelijk worden berichten zeer beperkt en zeer laat verstuurd en lijken de relevante stukken wel verstopt te zijn. Zuidoost houdt niet erg van echte inzage en inspraak.

Wat ik zie is een aankondiging van … ja, van wat eigenlijk? Een inspraakbijeenkomst of een presentatie over wat een paar ambtenaren als evaluatie op papier gezet hebben?

Er lopen nog steeds rechtszaken over de legaliteit van grote festivals als Amsterdam Open Air. Festivals in het Gaasperpark zijn dus nog prematuur. Er zijn al twee besluiten tot verlening van een omgevingsvergunning voor twee festivals door de Raad van State vernietigd en er kunnen er nog meer volgen.

Bovendien heeft minister Schouten in het IPO, Interprovinciaal Overleg, het volgende duidelijk gemaakt:
"De opgave van het voltooien van een biodivers Natuurnetwerk Nederland (NNN) blijft overeind en daar doen we een plus bovenop: Nederland gaat voor Natuurpositief. Dit betekent dat het herstel van de natuur en haar biodiversiteit niet alleen plaatsvindt binnen het Natuurnetwerk, maar overal: in de steden, op het platteland buiten de natuurgebieden en in de grote wateren. Daarbij zetten we ook een beweging in gang waarbij we ons, naast onze inzet op bijzondere, kwetsbare natuur, richten op herstel van de meer algemene en functionele soorten en landschapstypen. Door ons meer te richten op het verbeteren van de algemene condities voor deze noodzakelijke biodiversiteit, zal het ook beter gaan met de kwetsbare natuur.
Het natuur­beleid breiden we uit buiten het Natuurnetwerk Nederland en gaan we toepassen op de ontwikkelingen in het landelijk en stedelijk gebied.”

Festivals zijn een regelrechte aantasting van wat hierboven geschreven staat. Als Zuidoost zich weer op het hellend vlak van eigengereid besturen begeeft en zich niet stoort aan bescherming van natuur, dan stelt Zuidoost zich eenvoudigweg boven de wet. Festivals zijn het tegendeel van versterken en verbeteren van het NNN. Daarom passen festivals niet in de locatieprofielen van de noord-, zuid- en oostkant van de Gaasperplas, tenzij Amsterdam en vooral Zuidoost zich definitief afgescheiden hebben van de provincie Noord-Holland en Nederland.

© Natuurbescherming ZO 2015