Amsterdam groene stad?

clips 5374

Het bovenstaande plaatje is de toekomstvisie van de Agenda Groen. Als je de kunstgrasvelden van GroenLinks erbij rekent dan kom je misschien op een aardige plaats in de rangschikking van groene steden te staan, maar mogelijk zijn die er al bijgeteld.

Parool: "Amsterdam scoort slecht op wereldranglijst groenste steden

Volgens de Husqvarna Urban Green Space Index (Hugsi) staat Amsterdam op de 58e plek van de wereldranglijst groenste steden.
De Hugsi-ranglijst is de eerste indexering voor groene steden die is gebaseerd op cijfers die zijn opgesteld aan de hand van satellietbeelden, kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’-technieken. Die methoden geven inzicht in het percentage groen in een stad. Belangrijke onderdelen waar naar is gekeken zijn de gezondheid van de vegetatie, de verdeling van de groene ruimten, de groene ruimte per persoon, het aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte.”

De hoeveelheid groen heeft ook invloed op de aanwezigheid van insecten, en dus ook op de biodiversiteit.

Echo vlinders

NatureToday: "Sterke afname van insecten in Nederland bevestigd

Studies naar de aantalsontwikkelingen van insecten in De Kaaistoep bij Tilburg en rond het Drentse Wijster tonen een sterke achteruitgang van veel insecten."

screenshot 765

NRC: “Zijn de beroemde groene longen van Amsterdam in gevaar?

Satellietbeelden bewijzen het: Amsterdam is zijn groen aan het verliezen. Ondanks dat de stad zich wil profileren als „koploper van de groenste steden van Europa”. Amsterdam is beroemd om zijn ‘scheggenstructuur’: groene zones die de binnenstad verbinden met het buitensteedse groen. Officieel werd dat vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) uit de jaren dertig. Iedere stadsbewoner moest het omliggende natuurschoon via groenstroken binnen een kwartier kunnen bereiken.”

Natuurmonumenten: "Benut stikstofcrisis als kans voor natuur en álle Nederlanders

Het kán: Nederland als drukbevolkte delta waar mensen en natuur floreren. Maar de overheid heeft jarenlang een beleid gevoerd van economische groei ten koste van natuur. Het resultaat is een stikstofcrisis, waarbij partijen beschuldigend naar elkaar wijzen. We zouden dit moment juist moeten aangrijpen als een kans om natuur te herstellen én een duurzame economie te bouwen.

Natuur is van ons allemaal, maar vooral ook voor ons allemaal. Zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving om in te wonen, werken en recreëren. Onze natuur is verwaarloosd. Nederland heeft de minste natuur van Europa en vele diersoorten, waaronder insecten en vogels, achteruit hollen.

Wij, de gezamenlijke natuurorganisaties, staan voor een land waar het goed gaat met onze natuur, waar de lucht gezond is, de bodem vruchtbaar en het water schoon. Waar we kunnen fietsen en wandelen in een landschap vol bloemen, vogels, vlinders en andere dieren. Waar boeren voedsel produceren en samenwerken met natuur.

Namens 14 natuurorganisaties: SoortenNL, Greenpeace, Landschappen.nl, Natuurmonumenten, IVN, WNF, De Natuur en milieufederaties, Natuur en Milieu, RAVON, FLORON, De Vlinderstichting, Vogelbescherming, Milieudefensie en IUCN."

© Natuurbescherming ZO 2015