Blog

Vergaderen op locatie

Mij was door de heer Bie Muusze, programmacoördinator Kunst, Cultuur en Evenementen, gevraagd om een presentatie te geven van zo’n acht minuten over de locatieprofielen voor evenementen in de vergadering op locatie van vanavond. Dat heb ik bijzonder zorgvuldig gedaan en er werk van gemaakt om het inderdaad te beperken tot zo’n acht minuten. Na een paar minuten werd mijn betoog al onderbroken en moest ik gehaast proberen er nog wat aan toe te voegen door te weigeren de microfoon af te geven. Dat vind ik bijzonder pijnlijk. Is dit nu een consultatiebijeenkomst voor bewoners zoals de burgemeester die bedoelde of een reclamecampagne voor festivals? Sjoerd Wynia was aanwezig voor Amsterdam Open Air, mevr. Ivette Forster voor Kwaku en Reggae Lake, dhr. Angelo Bromet voor NoLIMITS (cultureel ondernemer) en mevr. Sharon Bispham presenteerde zich als bewoner, maar is ook van NoLIMITS. Inderdaad, NO LIMITS, dat is de hype van de dag. Onbeperkt evenementen in alle EHS-gebieden van Zuidoost. De andere presentatiegevers waren mevr. Pieternella van afd. vergunningen, met een zinnige maar niet helemaal kloppende presentatie, en dhr. Oosterga van GGA met enkel wat plaatjes. Dus veel reclame voor festivals.

Opvallend in de presentatie van mevr. Pieternella, adviseur vergunningen, was de vermelding van LSP, Lex silencio positivo, dat betekent dat als een bestuur niet op tijd een vergunning verleent,  de vergunning van rechtswege verleend wordt. Dat het bestuur van Zuidoost aan deze mogelijkheid denkt, is een teken aan de wand. Daarmee zou het bestuur evenementen kunnen laten doorgaan zonder zelfs een omgevingsvergunning te hebben verleend. Dat zou werkelijk bij de wilde beesten af zijn. Omdat dit echt niet de intentie van de wetgever is, is een vergunning van rechtswege in de omgevingswet uitgesloten. In artikel 16.62, lid 3, Omgevingswet zal daarom worden bepaald dat de lsp niet van toepassing is op een aanvraag om een omgevingsvergunning. Anders zou elk corrupt bestuur vergunningen van rechtswege kunnen laten verlenen zonder ooit een omgevingsvergunning verleend te hebben. Daarmee zou stadsdeel Zuidoost zich wel erg diep compromitteren en zou de indruk van belangenverstrengeling zeer ernstige vorm aannemen. We zijn ook andere trucjes van het bestuur gewend; men is tot alles in staat om bewoners buitenspel te zetten. Ik vraag me af wat een rechter daarvan zou zeggen. Misschien wordt dat wel de ondergang van het huidige bestuur van Zuidoost en de PvdA. Indien oneigenlijk gebruik of misbruik wordt gemaakt van regels dan zijn zware represailles mogelijk. Dat wordt vuurwerk. En mogelijk ook het ontslag van de hele verantwoordelijke ambtenarij van Zuidoost en in het bijzonder de directie en de adviseurs van de afdeling vergunningen. In elk geval kan bij een rechtszaak geoordeeld worden dat er zicht is op een nieuwe omgevingswet, dat in het geval van misbruik van de lsp de bedoeling van de wet geweld aangedaan wordt en dat het advies van de Raad van State om de lsp af te schaffen ook nu al geldig geacht kan worden ter vermijding van misbruik. Het mag nooit de intentie van een wet of regel zijn om de wet te ontduiken of te verkrachten. Maar ik acht het bestuur van Zuidoost tot alles in staat om evenementen door te drukken, waarmee tegelijkertijd duidelijk zou worden dat dan zonder meer sprake is van onbehoorlijk bestuur omdat dan diverse normen van behoorlijk bestuur, waaronder de onafhankelijkheid van een bestuur, overtreden worden. Dat kan heel wat bestuurders en ambtenaren de kop kosten. Misbruik van recht is een term die inhoudt dat het recht gebruikt wordt op een manier waarop dat niet de bedoeling is.

Indien een evenement al is aangevangen zonder dat er een ontvankelijke aanvraag voor een omgevingsvergunning aanwezig was en dus ook nog geen omgevingsvergunning was verleend terwijl de opbouw al begonnen was, en dat was het geval voor Reggae Lake, en als bovendien twee verzoeken tot handhaving van het bestemmingsplan afgewezen werden, dan wordt de toestand nog absurder. Dan heeft stadsdeel Zuidoost zich helemaal losgerukt van de democratische rechtsorde in Nederland.

Stibbeblog: "De afschaffing van de lsp zal leiden tot een uniformering van de procedures die van toepassing zijn op de voorbereiding van omgevingsvergunningen. Door het afschaffen van de lsp wordt voor alle omgevingsvergunningaanvragen een voorafgaande beoordeling geborgd. Hierdoor wordt volgens de wetgever meer duidelijkheid en rechtszekerheid geboden over wat wel en wat niet is toegestaan.” 

Sjoerd Wynia liet trots foto’s zien van de aanplant van een aantal nieuwe bomen ter vervanging van bomen die zouden zijn geveld door een storm. Er waren daar twee bomen door een storm omgewaaid. De overige tien bomen waren gezonde bomen die gewoon onnodig door GGA gekapt zijn en niet geveld hadden hoeven worden. Hoe subtiel GGA toch omgaat met onze bomen! Dhr. Oosterga van GGA liet zelf foto’s zien van Reggae Lake waarop te zien was dat het Lion Stage naar het zuiden gericht was en dat een deel van de King Shiloh installatie langs de oever richting Gein was opgesteld, een opstelling die niet zo had mogen gebeuren. Wat weer aangeeft hoe subtiel GGA omgaat met de handhaving van zijn eigen regels. Sjoerd Wynia vertelde dat hij graag mee zou betalen aan de Open Air Highway. Wat hij er niet bij vertelde was dat daarvoor weer honderden bomen en struiken gekapt zouden moeten worden.

Aan reclamefilmpjes hebben we weinig. En als iedereen na afloop nog meer dan een uur aan de borrel hangt, waarom mag een bewoner die oerdegelijke informatie aanbiedt dan niet een presentatie vertonen van zo’n acht minuten waarin precies uitgelegd wordt wat de regels zijn? Het is niet fatsoenlijk en niet erg democratisch om dit zo onbeschoft te beperken. (Inspraak is ook maar drie minuten, dat is eigenlijk veel te weinig om iets zinnigs duidelijk te maken.) Daardoor krijgt Zuidoost weer een slechte naam.
De presentatie kunt u hier op deze link bekijken en downloaden, en bevat de regels, de beperkingen die gesteld zijn aan grote evenementen in het Gaasperpark. Stuur die door aan uw netwerk en maak er gebruik van als u inspreekt in komende vergaderingen die gaan over de locatieprofielen voor evenementen. De volgende vergadering waar u kunt inspreken is op 6 oktober. Op deze link vindt u ook de voorgestelde locatieprofielen van het bestuur.

kaart voor bc

Bovenstaand plaatje kunt u opsturen als
kaart aan de leden van de bestuurscommissie en de gemeenteraad
(klik erop voor groot downloadbaar formaat)

Volgens de Ontwikkelstrategie Gaasperplas (door mij geannoteerd) heeft een middelgroot evenement een max. aantal van 5000 bezoekers. Dus Reggae Lake behoort tot de grote evenementen. De burgemeester houdt zelfs de norm aan van 2.000 bezoekers. Alles met meer dan 2000 bezoekers is een groot evenement, en daarvoor is een omgevingsvergunning noodzakelijk (uitspraak van de rechter). De beroepsrechtbank in meervoudige kamer en de Raad van State hebben vastgesteld dat grote evenementen in strijd zijn met het bestemmingsplan. En zelfs in de Ontwikkelstrategie Gaasperplas staat dat ook het stadsdeelbestuur heeft vastgelegd dat alles met meer dan 5000 bezoekers grote evenementen zijn. Dus Reggae Lake is volgens elke instantie een groot evenement. Het is niet anders. Toch blijven ambtenaren stug beweren dat het om een klein festival gaat. De leugens van het bestuur zijn tegenwoordig helemaal doorzichtig.

De bewoners van Zuidoost zijn niet erg geliefd bij het bestuur; hun inspraak wordt gedoogd maar zoveel mogelijk beperkt. Het is jammer dat ook de PvdA zich leent voor zo’n ondemocratisch spelletje. Een bestuur dat door rechtszaken gedwongen moet worden om zich aan de regels te houden is het niet waard om zich bestuur te noemen. Een uitzondering op de regels zou wel kunnen, bijvoorbeeld voor GaasperPleasure omdat dit festival lokaal en kleinschalig georganiseerd is en op een plek plaatsvindt die minder kwetsbaar is. Maar dan moet het wel bij die uitzondering blijven. De plannen van het stadsdeelbestuur voor een evenemententerrein in het Gaasperpark zijn totaal irreëel. En GGA is al helemaal van de ratten besnuffeld. Die zien Zuidoost gewoon als een grote vuilnisbak waar ze alle ongevoeg kunnen plempen. De mudrun van 2014 is daar een voorbeeld van. Daarvan was zelfs geen bekendmaking gedaan door het stadsdeelbestuur. Dhr. Oosterga liet nog trots foto’s zien van wat GGA allemaal al ‘gepresteerd' had. Van enige gepaste schaamte was bij hem geen sprake.

Het gerommel met beamer en laptop kan ook een stuk beter in het vervolg. Mijn presentatie liep gedeeltelijk in het honderd omdat de (windows) laptop op hol sloeg en dat had niet gehoeven als ik zelf mijn laptop had mogen meenemen en aansluiten. Ik was er eerlijk gezegd al bang voor dat het niet helemaal goed zou lopen, daarom had ik al een link met de presentatie naar de leden van de bestuurscommissie gestuurd, in de hoop dat ze die downloaden, lezen en bekijken, want die informatie is beslist nodig om een degelijk besluit te nemen dat niet tegen de regelgeving ingaat.

Mevr. te Riet mocht een paar minuten inspreken, wat ook al heel wat voeten in de aarde had voor dit mocht, en zei dat door het huidige beleid en de argumentatie van de ambtenarij (dus mevr. Dalgliesh) dat de rechterlijke uitspraak over de omgevingsvergunningen enkel slaat op Amsterdam Open Air – wat pertinent onjuist is – er weer voor elk evenement rechtszaken gevoerd zullen moeten worden. Het is het bestuur zelf dat de rechtspraak daardoor onterecht zal overbelasten. Daar zullen rechters in elk geval niet blij mee zijn. Het stadsdeelbestuur heeft nu de neiging om zich aan elke strohalm vast te klampen om festivals toch door te laten gaan. De laatste truc is geen omgevingsvergunning te verlenen en het besluit daartoe met zes weken uit te stellen, zogezegd onder de veronderstelling dat een omgevingsvergunning eigenlijk niet nodig is. Tenminste vrijstaat Zuidoost vindt die niet nodig, om door deze omgevingsvergunning te laat te verlenen te verhinderen dat die door andere instanties afgekeurd zou worden. Zuidoost gaat wel een omgevingsvergunning verlenen, maar op zo’n manier dat de wetgeving en de rechtspraak helemaal buitenspel gezet worden en op zo’n manier dat de mitigerende maatregelen en de normen daarvoor niet toegepast kunnen worden omdat het evenement al heeft plaatsgevonden. Het is dus ook een manier om de flora- en faunawet en elk andere regel te omzeilen. Ook een TAC-advies vraagt men niet aan. Mevr. Forster maakt dankbaar gebruik, of misbruik, van deze gang van zaken. Zij verdient er goed geld mee. Zuidoost nergens anders. Zo bruin bakken ze het in Nederland nergens. Het resultaat zal wel zijn dat Reggae Lake ook voor hoge advocaatkosten zal komen te staan, maar ik neem aan dat mevr. Dalgliesh die graag voor haar rekening zal nemen. Geen wonder dat mijn presentatie zoveel mogelijk gesaboteerd moest worden.

Ik heb nog een goed gesprek gehad met Iwan Leeuwin en mevr. Forster. Ook nog even met mevr. Dalgliesh gepraat, en een aantal andere mensen, maar je voelt de gigantische kloof tussen bestuurders en bewoners. Hét probleem is dat het bestuur en GGA dit evenementenbeleid het koste wat het kost willen doordukken tegen alle regels en gezond verstand in. Ja, dan heb je geen boodschap aan vervelende individuen die wijzen op de regels en dan kun je niet anders dan onbehoorlijk bezig zijn. De hele ‘vergadering’ van vanavond was een publiciteitsstunt voor de festivalindustrie. Daarom moest een presentatie die aangaf dat grote evenementen in het Gaasperpark niet kunnen en mogen, voortijdig afgebroken worden. Een trieste vertoning.

Het zaaltje was te klein om iedereen te herbergen. Er was blijkbaar niet gerekend op veel volk. Maar er was een aardige vertegenwoordiging van Nellestein aanwezig. Dus achteraan moesten nog veel mensen blijven staan, wat sommigen goed uitkwam want daardoor stonden ze vlakbij de bar. Er is nog wat ingesproken en de kritische geluiden bleven aanhouden. Wat dat betreft was de avond wel een succes. Mevr. Dalgliesh heeft onprettig ervaren dat het verzet tegen evenementen verder groeit. Zij was door de burgemeester verplicht om bewonersorganisaties als de Stichting Natuurbescherming ZO bij de oordeelvorming over de locatieprofielen te betrekken, maar het ging niet van harte. Zij heeft geprobeerd er een propagandashow van te maken, maar dat is haar niet erg goed gelukt.

Deze hele onverkwikkelijke gang van zaken typeert het huidige bestuur.

zuidoost nergens anders

BlenheimAdvocaten: “Een ieder heeft recht op behoorlijke huisvesting, het recht op behoorlijke nachtrust, ongestoord gezinsleven. Deze rechten volgen uit artikel 8 EVRM [Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens], alsmede uit 11 lid 1 IVESCR en artikel 22 lid 2 GW. Dat geluidsoverlast onder het grondrecht valt van artikel 8 EVRM volgt uit Powell and Rayner v. UK.  Ook is geen inmenging van de overheid toegestaan in de uitoefening van dit recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning.”

Iedereen heeft het recht om gevrijwaard te blijven van geluidsoverlast, dat is een recht. Maar nu leven we in de omgekeerde wereld. De festivalorganisatoren vinden dat zij het recht hebben om vrij geluidsoverlast te produceren in de openbare ruimte.

Reggae Lake festival after movie

Het Reggae Lake festival is voor het eerst verschenen in het Gaasperpark. Een medewerker vertelde me, waarschijnlijk al behoorlijk stoned, dat men het park wilde reserveren voor twintig jaar. No way, man! Bekijk hieronder hoe ook dit festival hard werkt aan het vertrappen en afwaarderen van het Gaasperpark tot evenemententerrein.

Locatieprofielen evenementen

Ter voorbereiding van het advies dat de gemeente Amsterdam heeft gevraagd aan alle stadsdelen, zal ook stadsdeel Zuidoost een buitengewone vergadering organiseren voor de leden van de bestuurscommissie en de bewoners van Zuidoost, waarin festivalorganisatoren, ambtenaren, GGA en ikzelf voor de Stichting Natuurbescherming ZO een presentatie zullen geven.

U bent daar zeer welkom en kunt daar ook vragen stellen en inspreken (op aanvraag). De vergadering heeft plaats op donderdag, 29 september, van 19.00 tot 21.00 uur; inloop om 18.30, in de Sporthal Gaasperdam, Ravenswaaipad 5, Reigersbos.

De locatie voor deze vergadering lijkt strategisch gekozen, in Reigersbos. De meeste bezwaarmakers wonen in Nellestein, vlakbij het Gaasperpark. Het bestuur hoopt natuurlijk dat er weinig bewoners van Nellestein aanwezig zullen zijn. Aan dit soort trucjes bezondigt het bestuur zich al jaren. De Verkenningen die eerder werden gehouden over het gebied waren steevast opgezet om vooral duidelijk te maken dat alles kon in het Gaasperpark; nooit werd er over de EHS gerept. Dus, Nellesteiners, kom in groten getale naar deze vergadering om uw stem te laten horen. Festivalorganisatoren krijgen vrij spel, bezwaarmakers krijgen het moeilijk. Het heeft ook veel moeite gekost om ervoor te zorgen dat de stichting ook een presentatie mocht houden. Het is aan te nemen dat er zoals bij vorige vergaderingen een aantal positivo’s (al dan niet betaald voor hun moeite door bestuur of Open Air) de lof komen zingen van de festivals. Er is maar één bewonersvertegenwoordiging uitgenodigd om een presentatie te geven (de stichting dus), de zeven anderen zijn festival- of evenementenorganisatoren en ambtenaren. Zuidoost Nergens Anders! 

Hieronder alvast een filmpje met mijn presentatie (u kunt het beste kiezen voor beeldvullend) en hier een pdf versie die wat makkelijker te lezen is.

In dit verband is ook de Ontwikkelstrategie Gaasperplas van groot belang. Op deze link kunt u een pdf van mijn geannoteerde versie downloaden.

Zijn festivals duurzaam?

Nee! Zeker niet.

footer logo

1millionwomen: "Fun requires energy. Think about it. How much energy is needed to generate a good music festival? There's the transport vehicles, the stage set ups, the light set ups, the water tanks, the food and drink tents, the lighting towers… The list is endless, and often sustainability is not the priority for music festivals - even the seemingly sustainable ones. 

A recent study has shown that Burning Man - a festival that has for years prided itself on 'leaving no trace' - actually leaves quite a big trace.

A trace of CO2. The findings show that in 2006, Burning Man generated 27,000 tonnes of greenhouse gas emissions. This included the transport of guests to and from the event, on-site power generation, art cars and installations. We're no expert, but it's 2015 and with more technologies and more people attending festivals, the CO2 emissions at festivals must certainly be peaking.

To break it down

We can place the environmental impacts of music festivals into four categories:

CO2 emissions - These are from transport to and from the festival (keeping in mind that some people travel internationally for some music events and must fly) and power usage at the festival.

Waste generation -This includes food scraps, rubbish, sewerage and grey water.

Consumption of non-renewable sources - Fuel is the big one.

Possible damage to the festival site - Damage to the natural state of the land from the festival-goers, as well as damage from traffic."

Vervolg Ontwikkelstrategie Gaasperplas

De Ontwikkelstrategie Gaasperplas is een document dat gaat over de toekomst van het hele gebied rond de Gaasperplas. Vanzelfsprekend wil het stadsdeelbestuur doorgaan met het evenementenbeleid, en daar zelfs nog tig festivals aan toevoegen. 

U kunt een geannoteerde versie van dit stuk hier lezen en downloaden. Hier en daar is mijn commentaar toegevoegd. Het is duidelijk dat het stadsdeelbestuur het Gaasperpark ziet als een evenemententerrein en het zelfs wil samenvoegen met het Nelson Mandelapark, dat wil zeggen er net zo’n puinhoop van wil maken als het Mandelapark. Het hele gebied rond de Gaasperplas behoort tot de EHS/NNN (Ecologische Hoofdstructuur, nu NatuurNetwerk Nederland) en het bestemmingsplan staat geen grote evenementen toe. Alle grote evenementen die tot nog toe zijn gehouden in het Gaasperpark waren illegaal. Het stadsdeelbestuur heeft bewust de juridische toetsing van de omgevingsvergunningen gesaboteerd.

Omgevingsvergunning GaasperPleasure

De omgevingsvergunning voor GaasperPleasure en Guilty Pleasure, een, eigenlijk twee festivals die plaatsvonden  op 13 en 14 augustus, is na een besluit tot uitstel met zes weken eindelijk verleend. Mosterd na de maaltijd. Zo saboteert stadsdeel Zuidoost al jarenlang de wettelijke procedures die het omwonenden mogelijk zou moeten maken om bezwaren in te dienen en juridische stappen te ondernemen tegen de omgevingsvergunning. Onbehoorlijk bestuur, zonder meer.

Amsterdam: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure Driemondweg, t.h.v. huisnummer 21

Driemondweg, t.h.v. huisnummer 21, 1108 AJ: omgevingsvergunning verleend voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening/handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden/waterstaatswerk of beschermingszone gebruiken/melding waterstaatswerk of beschermingszone gebruiken t.b.v. het 2 daagse evenement, datum verzending besluit 16-09-2016;

Dossiernummer 2336905

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken."

De taak van natuurverenigingen

Het is mijn diepste overtuiging dat natuurverenigingen zich in deze tijd bijzonder moeten bezig houden met de bescherming van onze natuur- en groengebieden, want in Nederland is het slecht gesteld met natuur en milieu. Er zijn stadsecologen die de natuur in arren moede tegenwoordig vooral tussen de kademuren en straatstenen zoeken; de groengebieden worden namelijk gereserveerd voor luidruchtige festivals. Sommige lieden die zich ‘vogelbeschermers’ noemen, menen dat de Flora- en faunawet niet gebruikt mag worden om evenementen tegen te houden, en het giert in Amsterdam van de zwaluwen zeggen ze. Mooi staaltje propaganda. Daar worden ze vanzelfsprekend goed voor betaald. Mijn mening is dat natuurverenigingen als eerste en belangrijkste taak hebben de natuur te beschermen.

shots 2908

Wilde apen - Frank Berendse

Trouw: "Natuurbeschermers in Nederland hebben gefaald toen in 2010 het kabinet besloot tot een ongekende bezuiniging op natuurbeheer. Ze stuurden protestbrieven naar Den Haag, maar mobiliseerden niet hun enorme achterban. De kunstsector deed dat wel, met succes.

Het gevolg van de houding van Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming is dat de Nederlandse natuur nog altijd lijdt onder de 'ecologische ramp' die CDA-staatssecretaris Henk Bleker aanrichtte, zegt plantenecoloog Frank Berendse in een boek dat vandaag verschijnt.

Berendse (65), hoogleraar in Wageningen, wordt internationaal gezien als expert op het gebied van natuurbehoud. Hij adviseerde het kabinet en de Europese Commissie over natuurbeleid en de risico's van bestrijdingsmiddelen voor de biodiversiteit in Nederland.

Het kabinet legde de natuursector in 2010 een bezuiniging op van 70 procent. De kunsten kregen ook zo'n korting, maar organiseerde massaal protest waardoor bezuinigingen deels werden teruggedraaid. Berendse: "Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds hebben samen anderhalf miljoen leden. Waar waren zij toen Bleker het Natuurbeleidsplan uit 1990 bij het oud vuil zette?”

Organisaties die opkomen voor de natuur hebben zichzelf in die jaren een brevet van onvermogen gegeven, vindt Berendse. In zijn boek 'Wilde apen' pleit hij voor vernieuwing, voor 'een natuurbeweging die gedreven wordt door een nieuwe verantwoordelijkheidsethiek en die in staat is een brede achterban te mobiliseren'. De hoogleraar zegt dat hij het moeilijk vindt kritiek te geven op de natuurbeschermers. Berendse zat zelf in het bestuur van Natuurmonumenten. "Het zijn mijn maatjes, maar ze moeten hun krachten bundelen.""

Yuppificatie

ROM - Jos Gadet: "In De Groene Amsterdammer van vorige week stond weer een knap staaltje populistische retoriek: Hoe het gedachtengoed van Jane Jacobs misbruikt wordt. Recept voor het yuppenparadijs. De redenering is als volgt: yuppen van buiten komen naar de stad om plezier te maken en verdringen arme mensen uit de authentieke volksbuurten. Beleidsmensen, zoals ik, misbruiken diversiteit om geld de stad in te loodsen. Kortom: gentrification is slecht!

Nog maar eens een keer: de stad produceert zelf yuppen (onderwijs, gedifferentieerde arbeidsmarkt), en is daarmee motor van de economie. Volgens Moretti genereert elke nieuwe baan in de innovatieve sector vijf nieuwe banen buiten de innovatieve sector (in zowel hoog- als laagwaardige dienstverlening). De stad zelf produceert ‘het geld’.

Niets daarover in het bedaagde en gepolitiseerde essay in De Groene. De auteur, Marguerite van den Berg, doceert sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Teach your children well! Onder andere met de woorden van Ed Glaeser (Triumph of the City): Gentrification is a good problem to have!”

gentrification

Hoe het gedachtegoed van Jane Jacobs misbruikt wordt
Recept voor het yuppenparadijs

We kennen Jos Gadet al langer dan vandaag. Hij is voor verdichting en veryupping, in feite een blauwdruk voor een onleefbare stad; het groen in de stad wordt in de statistieken uitgedrukt als ‘niet-gerealiseerde woningwaarde’ (het ontbreken van een vastgoedwaarde). Gadet is niet voor een groene stad, en dat merken we ook. Het geld moet regeren vindt Gadet. Geld is belangrijk, maar maakt tegenwoordig meer kapot dan ons lief is. Gadet meent ook dat het groen, onze parken pas waarde hebben als ze volgepropt worden met volk en reuring.

Duurzame steden

shots 2902

Arcadis: Sustainable cities index 2016

GroeneRuimte: "In de Sustainable Cities Index zijn 100 wereldsteden onderzocht op de criteria leefbaarheid, economie en milieu. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research, in opdracht van ingenieursbedrijf Arcadis. Zurich voert de ranglijst van 2016 aan. In de top-20 van de groene index staan 16 Europese steden. "Duurzaamheid is in Europa van oudsher een belangrijk thema", geeft Carolien Gehrels, Europees directeur Grote Steden bij Arcadis, als verklaring. Volgens haar wordt het milieu steeds vaker speerpunt van beleid voor steden. Rotterdam en Amsterdam staan op plaats 17 en 19. "Nederland blijft wat achter op milieugebied. We hebben relatief weinig groen in de steden", aldus Gehrels.”

Er is vergeleken bij andere steden, ook Rotterdam, minder groen in Amsterdam (zie grafiek boven, donkerblauwe balkjes). Als we enkel de blauwe balkjes onder mekaar zouden zetten, dan zou Amsterdam er nog slechter vanaf komen en nog lager op de ranglijst komen te staan. Zelfs in het Vondelpark zijn de waarden voor fijnstof (PM) veel te hoog op sommige momenten.

Amsterdam Air Pollution, Westerpark

shots 2903

Real-time Air Quality Index, Vondelpark

Air Pollution Amsterdam

Amsterdam Air Quality Vr 16 september 2016 16:00 : "The air is moderately polluted. Greater than the maximum limit established for one year by WHO. A long-term exposure constitutes a health risk.”

GroenLinks: "Amsterdam is gezakt op de lijst van steden in de duurzaamheidsindex die Arcadis jaarlijks publiceert. Waar Amsterdam vorig jaar nog op plek vier stond, daalt de stad dit jaar naar nummer elf; reden voor GroenLinks om aan de bel te trekken en vragen te stellen. Raadslid Jasper Groen: “De wethouder beweert regelmatig dat hij een inhaalslag wil maken op het gebied van duurzaamheid, maar wordt nu aan alle kanten ingehaald. Als het college de leidende positie van Amsterdam op duurzaamheidsgebied niet wil verspelen is veel meer inzet noodzakelijk.””

In de gecombineerde index waarover GL het heeft is ook een groot deel opbrengsten uit toerisme begrepen, mooi voor de werkgelegenheid, maar niet echt vallend onder duurzaamheid; dat flateert het resultaat ook nog eens. De toerismeslag van de burgemeester lijkt wel de afgang van milieu en groen in Amsterdam te willen verdoezelen. Of is er misschien een samenhang?

Update zondag 18 september, luchtvervuiling de voorbije week:

vervuiling

Kwaku revisited

Bekijk het filmpje en zie hoe het Kwakuterrein in het Nelson Mandelapark eruitziet na een paar weken Kwaku. Niet bijzonder fraai.

Natuurnormen en natuurwaarden

VVM: "Ons economisch beleid is volledig gericht op groei in enge betekenis. In de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu ergert prof.dr. Arnold Heertje zich daar mateloos aan. “Niet-calculeerbare zaken als natuur, cultuur, milieu en leefbaarheid worden weggecijferd.”

 Groei staat voorop in het economisch beleid. De redenering is dat als het ons land voor de wind gaat, er geld beschikbaar komt om ook iets aan de leefomgeving te doen. “Dat is van de gekke”, vindt emeritus hoogleraar Arnold Heertje. “Milieugoederen voorzien net zo goed in behoeftes als auto’s en frisdrank.” Het feit dat het economisch beleid volledig is gericht op groei in enge betekenis, betekent dat alleen zaken die in geld zijn uit te drukken meetellen. “Dat moet radicaal veranderen. Het gaat niet alleen om werk of meer productie. Alles wat relevant is uit het oogpunt van behoeftebevrediging hoort in samenhang te worden afgewogen.”

Naast de schade aan milieu en gezondheid van het huidige economische beleid noemt Heertje de groeiende onvrede in ons land een extra reden om het roer om te gooien. “Het gemor neemt inmiddels dermate toe dat gevestigde partijen geen poot meer aan de grond krijgen. Ons land dreigt onregeerbaar te worden, omdat we de mensen waar het om gaat in de kou laten staan.” Zijn ideaalbeeld is dat overheden en bedrijven op het niveau van de micro-economische besluitvorming alles op tafel leggen wat relevant is voor beslissingen. Hantering van het ruime welvaartsbegrip vormt de motor om te komen tot een radicale koerswijziging, benadrukt Heertje.

Lichtpuntje is de omarming van het begrip ‘brede welvaart’ door de Tweede Kamer. “Ons voorstel hiertoe kan op veel meer steun rekenen dan ik verwachtte”, aldus Rik Grashoff, voorzitter van de tijdelijk hiervoor ingestelde Kamercommissie in dezelfde editie van Milieu. “Algemeen wordt onderschreven dat het Bruto Binnenlands Product géén goede indicator voor welvaart is. Maar dat is het BBP wél voor overheidsfinanciën, belastinginkomsten en dergelijke. Daarom concludeerde onze commissie dat we die indicator niet overboord moeten zetten.” Aanvullend op het BBP heeft de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces het kabinet op advies van zijn commissie gevraagd om voortaan jaarlijks een Monitor Brede Welvaart te laten opstellen door het CBS en die te bespreken op Verantwoordingsdag. “Dit betekent dat Verantwoordingsdag over meer gaat dan rechtmatige en doelmatige besteding van geld. Centraal staat voortaan de vraag hoe we vinden dat het gaat met het land.”

shots 2889

De andere kant van de medaille, de kosten die de staat en de belastingbetaler aan natuur en milieu moeten betalen, wordt genormeerd, berekend, in tijd en geld uitgedrukt en geëvalueerd. Wat bijvoorbeeld evenementen en met name dance events de maatschappij kosten aan beheer, organisatie, onderhoud, herstel, toezicht en begeleiding wordt nooit zichtbaar gemaakt. Ook de schade aan mensen (gehoorschade), fauna en flora, parken en natuurgebieden is nog niet serieus onderzocht. De belastingbetaler heeft niet alleen veel overlast te verduren maar moet het gelag ook nog eens duur betalen. Ondertussen neemt drugsgebruik toe en krijgt de jeugd de boodschap dat de natuur er is om de grond in te stampen. Lees ook het boek van Marianne Thieme en Ewald Engelen, De kanarie in de kolenmijn.

Normenboek: "Normenboek Natuur, Bos en Landschap

In het normenboek staan tijd- en kostennormen voor beheersmaatregelen.
De normen worden vermeld voor activiteiten. Een activiteit is een werkzaamheid die met één bepaalde set aan arbeid, materieel en materialen (arbeidseenheid) wordt uitgevoerd. Zo is het uitslepen van hout een activiteit, net als het planten van bosplantsoen.

PvdDDe kanarie in de kolenmijn

Ewald Engelen en Marianne Thieme waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen. Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo'n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd. Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling. Dat de strijd om water er niet één is van de verre toekomst."

Inspraak Commissie RO gemeente

Vanmiddag heb ik ook ingesproken in de Commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam over de wijziging van de TAC-verordening.
Zie video vanaf 3:10:00 (agendapunt 15).
Het is de bedoeling van de gemeente om het TAC-advies dat nodig is voor evenementen in de Hoofdgroenstructuur te schrappen uit de TAC-verordening.

Hier kunt u de tekst van mijn inspraak lezen en downloaden.

Meest geschonden regels

Rechtblog: "De meest geschonden beginselen van behoorlijk bestuur in 2014

Zorgvuldigheid mag van de overheid verlangd worden bij besluitvorming 
Evenredigheidsbeginsel; het te dienen belang en het nadeel daarvan
Het vertrouwensbeginsel gebiedt de overheid toezeggingen na te komen
Consequent handelen van de overheid in het kader van rechtzekerheid
Gelijke gevallen dient de overheid gelijk te behandelen
Willekeur bij de overheid
Motivering van een overheidsbesluit
Fair play van de overheid

Inspraak over bestuurlijk stelsel

Vanaf 1:40:00 op de video van de vergadering van het Algemeen bestuur van 6 september 2016 van stadsdeel Zuidoost kunt u mijn inspraak bekijken over de kwestie bestuurlijk stelsel (en onbehoorlijk bestuur) en de handhavingsproblematiek. Vanaf minuut 30:00 spreekt mevr. te Riet in over het handhavingsprobleem.

Video op de website van GroenLinks

Hieronder de tekst van mijn inspraak:

"Door het jarenlang uitblijven van een besluit van het bestuur van stadsdeel Zuidoost na hoorzitting over bezwaren ingediend tegen de omgevingsvergunningen verleend aan Amsterdam Open Air voor de jaren 2014 en 2015, is de juridische toetsing van deze omgevingsvergunningen diepgaand bemoeilijkt en onmogelijk gemaakt. Dat is bewust beleid en getuigt van ambtelijk falen. Daarmee worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur op diverse punten fundamenteel aangetast. Voor het festival GaasperPleasure en Reggae Lake is het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning uitgesteld met zes weken, na het evenement. Dit onbehoorlijke beleid lijkt steeds verder te ontaarden.

Ik noem daarbij het falen in het zorgvuldigheidsbeginsel bij het afwegen van belangen, het motiveringsbeginsel in het stelselmatig negeren van bestemmingsplan en de status van EHS/NNN, het rechtszekerheidsbeginsel in de onzekerheid bij burgers over de geldende rechtsregels, het negeren daarvan en het tijdens de procedures wijzigen van regels, het verbod op détournement de procédure in het ontzeggen van een juridische toetsing aan bezwaarmakers, het specialiteitsbeginsel in het behartigen van uitsluitend de belangen van festivalorganisatoren, het evenredigheidsbeginsel in het consequent negeren van de nadelige gevolgen van besluiten voor omwonenden en fauna en flora, het gelijkheidsbeginsel in het voorrang geven van de belangen van festivalorganisatoren en het negeren van andere belangen, het fair-play beginsel in de getoonde partijdigheid bij het verlenen van vergunningen, het verbod van détournement du pouvoir in het systematisch negeren van de status van EHS/NNN en strijdigheid met het algemeen belang. Het is niet de taak van dit bestuur om enkel en alleen de belangen te dienen van festivalorganisatoren. De vrijheid van een bestuursorgaan om besluiten te nemen (of niet) is geen vrijbrief voor willekeur en eenzijdigheid in het afwegen van belangen, en het mag zeker niet ontaarden in het buitenspel zetten van de wetgevende en de rechterlijke macht.

Handhaving betekent ook dat het bestuur de vigerende regels dient te handhaven. Praktisch gesproken: bestemmingsplannen zijn bindend, en uitzonderingen daarop moeten uitzonderingen blijven, geen afwijkingen die vervat zijn in contracten van vijf tot tien, en in de praktijk vijftien jaar. Ook voor het wijzigen van bestemmingsplannen gelden regels. Bovendien behoort het hele gebied rond de Gaasperplas tot de EHS/NNN die gerespecteerd dient te worden. Daarmee kan in het hele gebied rond de plas niet gebouwd worden en kunnen daar geen grote evenementen met meer dan 2000 bezoekers gehouden worden. Ook de EHS kan niet zomaar genegeerd of gewijzigd worden.”

Vestivals moeten opzouten

shots 2881

Opzouten, dat wil zeggen ophoepelen uit Zuidoost, liefst naar Ibiza. De geluidsoverlast is gisteren en vandaag weer tot ver in de omtrek hoorbaar geweest, vooral in Nellestein. Zuipen en lawaaimaken alom. Een paar reacties van Nellesteinbewoners:

"Gisteravond op Liendenhof ook weer dreunende bassen, dit keer kwam het van het Zeezoutfestival in het Diemerbos. Klacht ingediend bij 14020. Trof daar een zeer meelevende mijnheer die adviseerde om ook het geluidsrapport van Reggae Lake Festival op te vragen, vooral omdat zij “berucht” zijn om hun geluidsapparatuur met de diepe bassen. Deze waren niet alleen op Liendenhof, maar zelfs ook op Leerdamhof te horen en vooral ook te voelen.”

shots 2884

"Gisteren Pacha festival, nu Vestival. Dit is echt krankzinning; nu 18.50 ik voel gewoon drukgolven op mijn oren, terwijl alles dicht is. Ik heb net en ook gisteren weer een klachtenformulier ingevuld.
Op 2,5 km van het terrein waarop Vestival gehouden wordt, is de geluidsoverlast van de lage bassen van dit evenement buitengewoon hinderlijk. Zelfs met alle ramen dicht is de drukgolf van de lage bassen zeer onaangenaam op de oren.Ik ervaar het als buitengewoon onaangenaam dat ik 2,5 km van het feestterrein, ongewenst en gedwongen mee moet 'genieten' van uw feestje. Ik vind dat de organisatie die mij dat aandoet strafbaar zou moeten zijn, zoals bij ongewenste, gedwongen sex. Els Ippink heeft dat al eens voorgesteld aan de gemeenteraad en ik ben daar helemaal voor.Bovendien vind ik het een buitengewoon slechte timing; de coördinator evenementen, kunst en cultuur zadelt veel bewoners in mijn  wijk nu op met  twee maanden elk weekend twee dagen ongewenst en gedwongen 'meegenieten' van andermans feestje!Daarnaast ook nog de overlast van andermans feestjes in de omliggende gemeenten.Vestival, er zijn goede binnen ruimtes in Amsterdam, die goed geïsoleerd zijn voor geluid. Ga naar binnen! En als je dat niet wilt, neem veel meer maatregelen tegen deze geluidsoverlast. Dit is belachelijk.
In de wetgeving wordt niemand als belanghebbende derde gezien die op 2,5 km afstand woont van een evenement! Terwijl de overlast, zeker bij zulke langdurige en veelvuldige evenementen/feestjes enorm is. Als de vliegtuigen eens een  keer niet over ons heen vliegen en de werkzaamheden aan de Gaaspertunnel een weekend overslaan, willen ik graag genieten van de relatieve stilte in mijn woonomgeving, een autovrije woonwijk ver van het centrum en niet gedwongen en ongewenst met andermans feestje  geconfronteerd worden."

Totaal uitgekleed

Parool: De doorstart van het voormalige Podium Kwakoe in Zuidoost is een lijdensweg. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is een beheerder vertrokken, met medeneming van de complete inventaris.
[Hans] Res [CDA] ziet het geknoei met afgrijzen aan en wil de zaak in de commissie aan de orde stellen.”

MetroInDeBijlmer: "Podium Zuidoost: de grote beerput

Als drijvende kracht achter de jammerlijk uitpakkende voortzetting van wat voorheen, voor ZO!, het Kwakoe Podium heette, werd mevrouw Muriel Dalgliesh genoemd, politiek bestuurder van Zuidoost.

De laatste schuldexplosie leidde dus tot de komst van ZO!Podium cq ZO!Cultuur, en ondertussen werd de laatste directeur van Kwakoe Podium, Urwin Vyent, lijsttrekker bij Groen Links en sinds 2010 politiek bestuurder.

Er lijkt nu alle reden aanwezig om alle verloren bedragen aan schulden, verdwijningen van goederen en weggegooide subsidies (personeel, huur, inventaris etc) eens mooi onder elkaar te zetten en de schuldvraag te stellen. Het zal er wel niet van komen, want de schuldvraag ligt bij ‘Surinaamse politiek’ van ons stadsdeel, met name geregisseerd door de PvdA als machtigste partij. Het gaat over het bedienen van de Afro-Surinaamse achterban met geld, hossels en baantjes, vooral via Kwakoe en het gelijknamige Festival, dat vele jaren het eigendom was van het jongerencentrum en zijn directieleden plus bestuurders.  Ook ZO!Cultuur was vooral een Surinaamse business.”

En daarmee zijn we bij het Kwaku Summer Festival aangeland, ook al een grote modderpoel dit jaar. Als we zien hoe het gegaan is met Reggae Lake festival, dat ook in handen is van Surinaamse kopstukken als mevr. Ivette Forster – die zonder omgevingsvergunning begonnen was met de opbouw van het reggae festival – dan vrees ik het ergste voor het Gaasperpark. Triest. Zeer jammer, weer.

Nelson Mandelapark na Kwaku Summer Festival

shots 2879
shots 2876
shots 2877

Omgevingsvergunning Reggae Lake

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad

Gaasperpark: recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad, 1108 GX: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met bestemmingsplan)" ten behoeve van het evenement "reggaefestival" in het gaasperpark, wordt verlengd tot uiterlijk 12-10-2016 datum verzending besluit 31-08-2016;

Dossiernummer 2408785

Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd.

Hetzelfde gebeurde met GaasperPleasure. De beslissing over de omgevingsvergunning voor GaasperPleasure werd op 10 augustus verlengd tot uiterlijk 21 september. De adviseur vergunningen is 'niet bereikbaar tot 19 september. Handhavingsverzoeken die een omgevingsvergunning afdwingen worden afgewezen op zeer dubieuze gronden. Zowel GaasperPleasure als Reggae Lake zijn in strijd met het bestemmingsplan en in Zuidoost is er zelfs geen zicht op een omgevingsvergunning voordat het evenement plaatsvindt en dus ook geen ambtelijke en juridische toetsing van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een omgevingsvergunning. Het stadsdeel erkent geen voorwaarden en regels.

Zo probeert het stadsdeel om evenementen plaats te laten vinden zonder de nodige omgevingsvergunning, zonder de noodzakelijke toetsing, zonder de verplichte toetsing door de Technische Advies Commissie. De omgevingsvergunning heeft dus volgens het stadsdeelbestuur geen enkele waarde. Daarmee wordt de wetgevende macht buitenspel gezet en ook de rechterlijke macht die tijdig zou moeten kunnen oordelen over de rechtmatigheid van verleende omgevingsvergunningen. Onbehoorlijk bestuur. Zuidoost nergens anders.

U kunt tegen dit besluit tot uitstel een bezwaar indienen.

© Natuurbescherming ZO 2015