De taak van natuurverenigingen

Het is mijn diepste overtuiging dat natuurverenigingen zich in deze tijd bijzonder moeten bezig houden met de bescherming van onze natuur- en groengebieden, want in Nederland is het slecht gesteld met natuur en milieu. Er zijn stadsecologen die de natuur in arren moede tegenwoordig vooral tussen de kademuren en straatstenen zoeken; de groengebieden worden namelijk gereserveerd voor luidruchtige festivals. Sommige lieden die zich ‘vogelbeschermers’ noemen, menen dat de Flora- en faunawet niet gebruikt mag worden om evenementen tegen te houden, en het giert in Amsterdam van de zwaluwen zeggen ze. Mooi staaltje propaganda. Daar worden ze vanzelfsprekend goed voor betaald. Mijn mening is dat natuurverenigingen als eerste en belangrijkste taak hebben de natuur te beschermen.

shots 2908

Wilde apen - Frank Berendse

Trouw: "Natuurbeschermers in Nederland hebben gefaald toen in 2010 het kabinet besloot tot een ongekende bezuiniging op natuurbeheer. Ze stuurden protestbrieven naar Den Haag, maar mobiliseerden niet hun enorme achterban. De kunstsector deed dat wel, met succes.

Het gevolg van de houding van Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming is dat de Nederlandse natuur nog altijd lijdt onder de 'ecologische ramp' die CDA-staatssecretaris Henk Bleker aanrichtte, zegt plantenecoloog Frank Berendse in een boek dat vandaag verschijnt.

Berendse (65), hoogleraar in Wageningen, wordt internationaal gezien als expert op het gebied van natuurbehoud. Hij adviseerde het kabinet en de Europese Commissie over natuurbeleid en de risico's van bestrijdingsmiddelen voor de biodiversiteit in Nederland.

Het kabinet legde de natuursector in 2010 een bezuiniging op van 70 procent. De kunsten kregen ook zo'n korting, maar organiseerde massaal protest waardoor bezuinigingen deels werden teruggedraaid. Berendse: "Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds hebben samen anderhalf miljoen leden. Waar waren zij toen Bleker het Natuurbeleidsplan uit 1990 bij het oud vuil zette?”

Organisaties die opkomen voor de natuur hebben zichzelf in die jaren een brevet van onvermogen gegeven, vindt Berendse. In zijn boek 'Wilde apen' pleit hij voor vernieuwing, voor 'een natuurbeweging die gedreven wordt door een nieuwe verantwoordelijkheidsethiek en die in staat is een brede achterban te mobiliseren'. De hoogleraar zegt dat hij het moeilijk vindt kritiek te geven op de natuurbeschermers. Berendse zat zelf in het bestuur van Natuurmonumenten. "Het zijn mijn maatjes, maar ze moeten hun krachten bundelen.""

© Natuurbescherming ZO 2015