Duurzame steden

shots 2902

Arcadis: Sustainable cities index 2016

GroeneRuimte: "In de Sustainable Cities Index zijn 100 wereldsteden onderzocht op de criteria leefbaarheid, economie en milieu. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research, in opdracht van ingenieursbedrijf Arcadis. Zurich voert de ranglijst van 2016 aan. In de top-20 van de groene index staan 16 Europese steden. "Duurzaamheid is in Europa van oudsher een belangrijk thema", geeft Carolien Gehrels, Europees directeur Grote Steden bij Arcadis, als verklaring. Volgens haar wordt het milieu steeds vaker speerpunt van beleid voor steden. Rotterdam en Amsterdam staan op plaats 17 en 19. "Nederland blijft wat achter op milieugebied. We hebben relatief weinig groen in de steden", aldus Gehrels.”

Er is vergeleken bij andere steden, ook Rotterdam, minder groen in Amsterdam (zie grafiek boven, donkerblauwe balkjes). Als we enkel de blauwe balkjes onder mekaar zouden zetten, dan zou Amsterdam er nog slechter vanaf komen en nog lager op de ranglijst komen te staan. Zelfs in het Vondelpark zijn de waarden voor fijnstof (PM) veel te hoog op sommige momenten.

Amsterdam Air Pollution, Westerpark

shots 2903

Real-time Air Quality Index, Vondelpark

Air Pollution Amsterdam

Amsterdam Air Quality Vr 16 september 2016 16:00 : "The air is moderately polluted. Greater than the maximum limit established for one year by WHO. A long-term exposure constitutes a health risk.”

GroenLinks: "Amsterdam is gezakt op de lijst van steden in de duurzaamheidsindex die Arcadis jaarlijks publiceert. Waar Amsterdam vorig jaar nog op plek vier stond, daalt de stad dit jaar naar nummer elf; reden voor GroenLinks om aan de bel te trekken en vragen te stellen. Raadslid Jasper Groen: “De wethouder beweert regelmatig dat hij een inhaalslag wil maken op het gebied van duurzaamheid, maar wordt nu aan alle kanten ingehaald. Als het college de leidende positie van Amsterdam op duurzaamheidsgebied niet wil verspelen is veel meer inzet noodzakelijk.””

In de gecombineerde index waarover GL het heeft is ook een groot deel opbrengsten uit toerisme begrepen, mooi voor de werkgelegenheid, maar niet echt vallend onder duurzaamheid; dat flateert het resultaat ook nog eens. De toerismeslag van de burgemeester lijkt wel de afgang van milieu en groen in Amsterdam te willen verdoezelen. Of is er misschien een samenhang?

Update zondag 18 september, luchtvervuiling de voorbije week:

vervuiling
© Natuurbescherming ZO 2015