Yuppificatie

ROM - Jos Gadet: "In De Groene Amsterdammer van vorige week stond weer een knap staaltje populistische retoriek: Hoe het gedachtengoed van Jane Jacobs misbruikt wordt. Recept voor het yuppenparadijs. De redenering is als volgt: yuppen van buiten komen naar de stad om plezier te maken en verdringen arme mensen uit de authentieke volksbuurten. Beleidsmensen, zoals ik, misbruiken diversiteit om geld de stad in te loodsen. Kortom: gentrification is slecht!

Nog maar eens een keer: de stad produceert zelf yuppen (onderwijs, gedifferentieerde arbeidsmarkt), en is daarmee motor van de economie. Volgens Moretti genereert elke nieuwe baan in de innovatieve sector vijf nieuwe banen buiten de innovatieve sector (in zowel hoog- als laagwaardige dienstverlening). De stad zelf produceert ‘het geld’.

Niets daarover in het bedaagde en gepolitiseerde essay in De Groene. De auteur, Marguerite van den Berg, doceert sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Teach your children well! Onder andere met de woorden van Ed Glaeser (Triumph of the City): Gentrification is a good problem to have!”

gentrification

Hoe het gedachtegoed van Jane Jacobs misbruikt wordt
Recept voor het yuppenparadijs

We kennen Jos Gadet al langer dan vandaag. Hij is voor verdichting en veryupping, in feite een blauwdruk voor een onleefbare stad; het groen in de stad wordt in de statistieken uitgedrukt als ‘niet-gerealiseerde woningwaarde’ (het ontbreken van een vastgoedwaarde). Gadet is niet voor een groene stad, en dat merken we ook. Het geld moet regeren vindt Gadet. Geld is belangrijk, maar maakt tegenwoordig meer kapot dan ons lief is. Gadet meent ook dat het groen, onze parken pas waarde hebben als ze volgepropt worden met volk en reuring.

© Natuurbescherming ZO 2015