Blog

Bloesems

De echte lente begint pas met de bloesems. Japanners genieten van de bloesems in de tuin van Museum Volkenkunde in Leiden.

screenshot 559
screenshot 560

Lees ook dit stukje en dit mooie gedicht.

Cultuurhistorische verkenning Gaasperdam

De Cultuurhistorische verkenning Gaasperdam kunt u hier downloaden.
Er is ook nog een Cultuurhistorische verkenning Gaasperplaspark.

Enquete Groenvisie

Enquête Bijdrage aan nieuwe Stedelijke Groenvisie: “De gemeente Amsterdam gaat binnenkort een nieuwe stedelijke groenvisie schrijven. Dit is een visie over hoe en op welke wijze we natuur in de stad kunnen versterken en verrijken. Groen Platform Amsterdam (GPA) heeft ambitie om ‘natuur inclusief’ te wonen.”

Als het maar niet ‘bouwinclusieve natuur’ wordt.

Grielen in de Kennemerduinen

Iets meer dan een eeuw geleden begonnen natuurbeschermers als Burdet en Jac. P. Thijsse de natuur te registreren en te promoten.

Heimans en Thijsse Stichting

In Sovon-nieuws van maart 2019 is het hoofdartikel gewijd aan Een halve eeuw Grielen op bezoek. Dit nieuwste nummer zal over een paar weken waarschijnlijk op de pagina van Sovon-nieuws beschikbaar komen om te lezen en de downloaden.

Groenvisie Amsterdam

Gisteren was er een avondvullend programma om mee te praten met de gemeente over de Groenvisie voor Amsterdam tot in 2050.

screenshot 550

Amsterdamse ideeën over Groen?:

Amsterdammers: uw stad is één van de groenste steden van Europa. Heel veel mensen willen hier wonen – er valt nauwelijks tegenop te bouwen – dus een groene stad is blijkbaar aantrekkelijk. We willen weten of ú dat ook vindt.

Laten we eerlijk wezen, Amsterdam is een vervuilde stad en elk jaar worden er meer bomen gekapt die niet herplant worden. In het Gaasperpark is zelfs sprake van kaalslag op sommige plekken. En de bomenverordening? Tja, waar die nog ergens van kracht is weet ik niet, in elk geval lijkt het Gaasperpark buiten de bomenverordening te vallen. Bomen worden getopt alsof er een gek aan de gang is geweest. Er moeten dus bomen bij in Amsterdam.

Dat heb ik gisteren ook in een kort persoonlijk gesprek met wethouder Ivens gezegd. We hebben al zware festivals in het park en als nu nog het participatietraject nog een hap uit het park haalt dan is het einde zoek, dan blijft er nog maar een klein schaamlapje over van het landschap in het Gaasperpark. Maar het ziet ernaar uit dat het college doorgaat met de festivalisering en meer recreatie wil in de zin van reuring, barbecues en commercie rond de Gaasperplas. De stelling van het college is in feite ‘het volk wil het’. Dat is een zeer dubieuze stellingname. En wie is het volk tegenwoordig? Zeker nu we te maken krijgen met een elitaire elite-hater als Baudet die niets wil weten van klimaatverandering. Politici hebben als taak om het algemeen belang voor ogen te houden. Dat heb ik gisteren aan wethouder Ivens op het hart gedrukt. Het algemeen belang in een tijd van klimaatverandering vereist meer bomen, voor waterberging en verkoeling. en eist behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Het NNN heeft een wettelijke status en de gemeente moet die enkel naleven en handhaven. Geen mens kan het college iets verwijten als zij het NNN zou respecteren. Het vreemde is dat het college geporteerd lijkt voor een feitelijke afschaffing van het NNN.

De plannen die de gemeente in het groen het liefste ziet zijn vooral kleinschalig. Het grote groen van parken en natuurgebieden lijkt in hun visie toch te moeten wijken voor bebouwing, commercie, festivals, barbecues, commerciële moestuintjes, voedingsbossen en andere onzin. Nederland wordt klein gehouden door onze overheden zodat zij zich kunnen bezighouden met het grote werk, ambitieuze bouwplannen en sportvoorzieningen. Wij moeten het dan doen met kaboutertuintjes, daktuintjes, minibosjes en wat scharrelig buurtgroen. Alle lof voor het plan van een autoluwe binnenstad. Daar sta ik helemaal achter. En dan kan er ook wat kleinschalig groen in de stad gebracht worden. Daar is volgens mij de hele stad voor. Maar men moet ophouden met het exploiteren van festivals in parken en natuurgebieden want dat is grootgroen dat behouden moet blijven.

Er bleken toch aardig wat mensen uit zuidoost aanwezig te zijn in de werkgroep parken. Mensen die ik niet kende en die allemaal het standpunt verdedigden dat het Gaasperpark toe was aan een herinrichting. Het zou niet de eerste keer zijn dat er ambtenaren uit andere stadsdelen ingehuurd waren om dergelijke standpunten in de discussies in te sluizen. Het is al vaker vertoond. Een kort voorstellingsrondje was er niet bij, jammer want dan wisten we precies welk vlees we in de kuip hadden. Een van de ambtenaren noemde het NNN, waarop de presentator haar vroeg wat dat was. Ze kwam niet verder dan ‘natuur….’. Ze wist het niet. Stadsecoloog Geert Timmermans vatte als groepsgespreksleider zijn meedenksessie samen met de woorden ‘groen en grijs’, waarop meteen uit de zaal van zijn groep de reactie kwam ‘meer groen, geen grijs!’ 

Het is duidelijk dat de gemeente toe wil naar meer recreatie in de zin van reuring en commercie, niet van natuurbeleving. Toch was de meerderheid van de aanwezigen voor meer aandacht en behoud van natuur en biodiversiteit. Dat is iets wat telkens in alle discussies duidelijk wordt, maar waar de gemeente altijd moeilijk over blijft doen.

screenshot 549

De meeste stemmen (34% uiteindelijk) voor bovenstaande vraag gingen naar in een netwerk door het verbinden van groengebieden in en rond de stad met recreatieve en ecologische routes'. Het kleinste aantal stemmen (5%) ging naar in parken door ze meer te beheren en inrichten voor divers gebruik.
Dus geen divers gebruik, maar ecologische, recreatieve routes!!!

screenshot 549 copy

Dat is wat de Amsterdammers willen en dat is ook wat in deze tijd van klimaatverandering de beste keuze is.

Er komen nog meer discussies hierover in de stadsdelen en later komt er nog inspraak. Laat het college zich dit goed in de oren knopen: wij willen meer groen in en rond de stad. In de binnenstad is jammer genoeg enkel kleingroen mogelijk, maar een autoluwe stad kan zeker bijdragen aan meer Groene Buurten in de stad.

Het is de bedoeling dat de Groenvisie onderdeel wordt van de Omgevingsvisie over een paar jaar. Voor de Groenvisie worden in de stadsdelen nog bijeenkomsten georganiseerd. Inspraak is mogelijk tot in de herfst van dit jaar en begin 2020 wordt de Groenvisie in de gemeenteraad behandeld en vastgesteld. U kunt nu al een zienswijze of uw visie insturen aan groenvisie@amsterdam.nl.

Toen ik ’s avonds van de metro terug naar huis liep rende er vlak voor mij een egeltje van de berm een tuin in. Zo zie ik mijn buurt graag.

Grote bonte specht

Vanmiddag had ik bezoek van een Grote bonte specht in mijn tuin. Hij deed zich tegoed aan een vetblok en bij elke hap sloot ie even zijn ogen. Het moet hem dus goed bevallen zijn.

screenshot 539
screenshot 540

24 maart 2019

Het is nog steeds vrij fris in het park, maar wel een stuk kleuriger.

screenshot 532
screenshot 533
DSC01094
screenshot 524
screenshot 525
screenshot 527
screenshot 528
screenshot 530
screenshot 518
screenshot 535
screenshot 536
screenshot 529

De betonblokken liggen er nog steeds. Het gras is nog steeds niet hersteld van de festivals. De door GGA op onverantwoorde wijze getopte bomen staan er bij als manend symbool van een verwoest park verwijzend naar de verwoeste stad van Zadkine.

DSC00938
DSC00944
DSC00966

Ga stemmen morgen

clips 5043

Faunabescherming: "Volkskrant, Trouw, AD, Parool en Gelderlander weigeren advertentie Faunabescherming. NRC plaatst wel.”

U kunt het net verschenen nummer van Argus hier downloaden.

Advertentie in NRC, AD en Brabants Dagblad
Advertentie in het Parool

Genesis

Genesis Wilson

E.O. Wilson Foundation: "Forming a twenty-first-century statement on Darwinian evolution, one shorn of “religious and political dogma", Edward O. Wilson offers a bold work of scientific thought and synthesis in his new book, Genesis: The Deep Origin of Societies. The book will be available in March 2019 from Liveright/Norton.

Asserting that religious creeds and philosophical questions can be reduced to purely genetic and evolutionary components, and that the human body and mind have a physical base obedient to the laws of physics and chemistry, Genesis demonstrates that the only way for us to fully understand human behavior is to study the evolutionary histories of nonhuman species. Of these, Wilson demonstrates that at least seventeen — among them the African naked mole rat and the sponge-dwelling shrimp — have been found to have advanced societies based on altruism and cooperation.

Whether writing about midges who “dance about like acrobats” or schools of anchovies who protectively huddle “to appear like a gigantic fish", or proposing that human society owes a debt of gratitude to “postmenopausal grandmothers” and “childless homosexuals", Genesis is a pithy yet path-breaking work of evolutionary theory, braiding twenty-first-century scientific theory with the lyrical biological and humanistic observations for which Wilson is known.”

Het e-boek is morgen al te koop in iBooks (Apple) en kan voorbesteld worden voor minder dan bij andere leveranciers als Kindle (Amazon) en andere.

Diervriendelijke partijen

FTM: "Als je om dieren geeft, kun je het beste op deze partijen stemmen

Het was een unieke gebeurtenis: Henriëtte Prast maakte afgelopen week bekend over te stappen van D66 naar de Partij voor de Dieren (PvdD). Namens die eerste partij was de hoogleraar sinds 2015 senator, maar toen de partij tegen een verbod op de plezierjacht stemde, was de maat voor Prast vol. Ze zegde haar partijlidmaatschap op en stelde haar zetel per direct ter beschikking.

Waar het dierenwelzijn betreft, is de onvrede van Prast over D66 tijdens Rutte-III volkomen terecht. Het feit dat buiten Prast de voltallige Eerste Kamerfractie van D66 tegen het verbod stemde – terwijl de partij in 2013 nog voor zo’n verbod was – is daar slechts het laatste voorbeeld van. Uit een analyse door de stichting Dier&Recht van honderden moties over dierenwelzijn tijdens Rutte-II (VVD en PvdA) en Rutte-III (VVD, CDA, D66 en CU) blijkt dat partijen die met de VVD regeren (PvdA, D66 en CU) zich als het om dierenwelzijn gaat geheel aanpassen aan de VVD, terwijl de VVD geen millimeter op het dossier dierenwelzijn hoeft toe te geven.

clips 5041

Opvallend is het grote aantal moties dat de PVV voor de dieren indiende, vaak samen met de PvdD. Even opvallend is dat DENK een van de meest diervriendelijke partijen is geworden en curieus genoeg vrijwel even vaak voor de dieren stemde als de PVV. Misschien dat DENK geïnspireerd wordt door de vele geschriften binnen de Islam, die eisen dat dieren fatsoenlijk behandeld worden.

De conclusie: de VVD en het CDA doen helemaal niets aan dierenwelzijn, en de PvdA, D66 en de CU laten het afweten als ze in de regering zitten. Van het FvD en de SGP hoeven de dieren ook wanneer deze partijen in de oppositie zitten weinig te verwachten. GroenLinks, de SP en vanzelfsprekend de PvdD zijn diervriendelijk, en dat geldt in iets mindere mate ook voor DENK en de PVV.

Een andere conclusie is dat Henriëtte Prast wat betreft dierenwelzijn volkomen gelijk heeft met haar overstap van D66 naar de PvdD."

Zo doen ze dat in Utrecht

RTVUtrecht: "Opluchting in Oog in Al: festival in park gaat niet door

Het vierdaagse speciaalbier-en wijnfestival Kannen en Kruiken in Park Oog in Al gaat niet door. Een groep buurtbewoners is fel tegen het evenement, waarop de organisatie heeft besloten de boel te cancelen.
De bewoners van Oog in Al kregen onlangs een brief thuis met daarin de mededeling dat in het Hemelvaartweekend een festival wordt georganiseerd in het park. Dat kwam als grote verrassing. De buren waren bang voor overlast en dat de natuur in het park beschadigd zou raken.Nick Leidelmeijer van KultLab, het bedrijf dat Kannen en Kruiken organiseert, zegt de kritiek van de omwonenden serieus te nemen. Het gaat niet door in Park Oog in Al, ook omdat bij regenval het park niet geschikt is als locatie."Wij zijn ons ervan bewust dat wij een risico hebben genomen door het evenement te communiceren voordat er een bewonersbijeenkomst had plaatsgevonden", zegt Leidelmeijer. "Wij hadden als organisatie de impact van het evenement op de buurt simpelweg onderschat. Achteraf gezien hadden wij dit anders moeten doen.
KultLab hoopt nu Kannen en Kruiken ergens anders te kunnen organiseren. Er wordt nog gekeken naar een alternatieve locatie.

Zo doen ze dat in Utrecht. De situatie ter plaatse bekijken en inzien dat het park niet geschikt is als locatie. Kom daar eens om in Amsterdam.

Politieke wartaal

NHNieuws: “In de rubriek #Wartaal gaan we dieper in op de - soms wat ingewikkelde - woordenschat van politici. In de aanloop naar de verkiezingen op 20 maart wordt onderzocht of de provincie zich de afgelopen vier jaar aan z’n woord heeft gehouden. Deze keer gaan we dieper in op termen als 'rijksbufferzone', 'recreatieve waarden' en 'pilot Waterlands'.

In de vierde aflevering vertaalt het Wartaalteam een zin vol warrige taal uit het coalitie-akkoord van Noord-Holland: "Binnen het Bestuursakkoord pilot Waterlands Wonen bezien wij hoe het best kan worden omgegaan met de afspraak inzake afdracht van een bijdrage uit woningbouw om te kunnen investeren in groene en recreatieve waarden in de voormalige rijksbufferzone.”

Lees ook: #Wartaal: Noord-Holland wilde een 'Seed Valley', maar bestaat dit wel?

10.000 euro compensatie
Met de hulp van goede vriend en 'politiek junkie' Tino Wallaart pluist het team de zin uit. Duidelijk wordt dat deze 'pilot Waterlands Wonen' een proef is waarbij het mogelijk wordt om huizen te bouwen in het groen, mits er per woning 10.000 euro betaald wordt om die ergens anders in de natuur geïnvesteerd kan worden. Zoals Wallaart tussen de regels door leest: "En zelfs onder die afspraak willen ze nu uit, dat staat hier". 

Bouwen in de natuur
Gewapend met een vertaling gaat #wartaal op pad om met voor- en tegenstanders van deze pilot te praten de uitvoering van de pilot in de praktijk betekent."

Tijdens een politiek debat met een aantal vertegenwoordigers van diverse partijen zag ik weer eens het bekende gezicht van gedeputeerde Adnan Tekin. Ik heb hem toen vriendelijk de hand geschud, zoals het bekenden betaamd. Hij is lid van de PvdA en een zeer aimabel man. Ik zie hem ook regelmatig op vergaderingen van Groengebied Amstelland. Maar politiek staan we mijlenver uit mekaar. Dhr. Tekin is als gedeputeerde verantwoordelijk voor het NNN in Noord-Holland. Hij wil vanzelfsprekend herkozen worden als gedeputeerde en is intussen verkozen tot ‘groenste’ politicus, onder de provinciale politici wel te verstaan. Misschien zegt u dan ‘dat is dan bijzonder kwalijk voor de kwaliteit van de andere kandidaten’. Het staat u vrij. Natuurmonumenten maakt wel vaker een foute keuze.

Tijdens deze bijeenkomst roemde dhr. Tekin ook zijn beleid en aanpassing van de stiltegebieden in de groene scheg. Hij heeft een aantal gebieden uit de stiltestatus gehaald, want de handhaving daar kon niet meer gegarandeerd worden, en ter compensatie heeft hij beloofd om in de resterende stiltegebieden beter te handhaven. Lees mijn verhaal hierover op deze pagina. Het hele zuidelijke deel van Noord-Holland wordt in feite afgewaardeerd. Schiphol krijgt natuurlijk voorrang op de Bovenkerkerpolder. En bij de Ouderkerkerplas moeten meer festivals komen, dus daar gaat ook De Ronde Hoep op de schop. Tekin roemde zijn eigen beleidswijziging als een positieve ontwikkeling. Het is niets anders dan een afwaardering van het bestaande stiltegebied. In plaats van een groene long wordt de groene scheg van Amstelland een klaplong. U moet het zelf weten, maar ik ga in geen geval op dhr. Tekin stemmen bij de komende provinciale verkiezingen.

Noord-Holland: "De provincie ligt op schema om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te realiseren. Het doel van het NNN (voorheen: 'Ecologische Hoofdstructuur') is om natuurgebieden en het omringende agrarisch gebied beter met elkaar te verbinden ter bevordering van de biodiversiteit.
Noord-Holland heeft al sinds 2013 (decentralisatie natuurbeleid) circa 2500 hectare NNN gerealiseerd. Dat is 90% van de totale opgave. Tegelijkertijd is de opgave voor meer NNN met ongeveer 1200 hectare toegenomen.”

Jaja. Mooi, maar waarvoor is het areaal NNN dan uitgebreid? In feite dus niet voor natuur en biodiversiteit, want dhr. Tekin heeft samen met de gemeente Amsterdam (u weet wel, nu met een ‘groene en democratische’ coalitie) en Groengebied Amstelland (beheerder van het NNN rond de Gaasperplas) een wijziging bedongen voor de PRV, Provinciale ruimtelijke verordening, waarin de verplichtingen die bestaan voor het NNN in de praktijk zijn uitgehold en bijzonder wazig aangepast zijn. In elk geval zullen B&W van Amsterdam en het bestuur van GGA (waar ook dhr. Tekin aan deelneemt) de wijziging opvatten als een vrijbrief voor meer reuring en commercie in dit natuurgebied. In de praktijk heeft dhr. Tekin dus een heel andere impact dan hij wil doen geloven. Festivals horen volgens dhr. Tekin in het NNN thuis. Dat u dat maar weet. Natuurgebieden als evenemententerreinen, dat is wat de PvdA van Amsterdam al decennialang voor mekaar probeert te krijgen. En tot overmaat van ramp lijkt het aan de huidige ‘groene en democratische’ coalitie overgelaten te zijn om deze aftakeling van natuur en biodiversiteit te consolideren en voor de toekomst vast te leggen. De enige grote partij in Amsterdam die hier niet van gediend is is de Partij voor de Dieren.
GroenLinks en de SP doen alsof hun neus bloedt en geven niet thuis. De PvdA is al jaren een neoliberale partij (van de ‘derde weg’, u weet wel, privatisering en deregulering - marktwerking dus). In Zuidoost vooral bekend door zijn vriendjespolitiek. In Amsterdam zijn het de PvdA-burgemeesters geweest die decennalang de EHS, nu NNN, ontkend en genegeerd hebben.

De groene tijgers in de politiek van vandaag verliezen als papieren tijgers hun kleur.

Echt rondje om de plas?

clips 5028

Het blad Amsterdam editie Zuidoost maart 2019 is uit. Het participatietraject Gaasperplas is nog niet eens afgerond en de bevoegde instanties hebben zich nog niet over uitgesproken over de plannen, want die zijn nog niet afgerond, laat staan dat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken, maar het rondje om de plas ligt volgens het bericht in de krant al vast: “Straks een echt rondje rond de plas”.

Er waren al rondjes genoeg rond de plas, en wat men verstaat onder ‘echt rondje’ is mij onduidelijk. In 2021 zou al begonnen worden met de uitvoering. Specialisten, ingenieurs, de Technische Adviescommissie en andere instanties hebben de plannen nog niet bestudeerd op uitvoerbaarheid, maar de ambtenaren zijn al zeker over het rondje. Er schijnt ook ruimte te zijn voor natuur, groen en dieren. Komt er een hok met konijnen misschien? Op de structuurschets die ik gezien heb blijft nauwelijks nog iets over aan natuur. GroenLinks is altijd zeer in zijn nopjes geweest met kunstgras. Daar kunnen ze na de festivals dan misschien een begin mee maken. Kunstgras in het park om de bruine plekken mee op te vullen. En inderdaad sportterreinen van kunstgras zijn door GL in de HGS gedumpt, de Hoofdgroenstructuur. Zo heb je tenminste wat meer ‘groen’ in de stad. Het is verbazingwekkend hoeveel meedenkers erin getuind zijn. Veel respect voor wetten en regels heb ik niet kunnen constateren in het participatietraject. Zo boert Zuidoost verder op het oude stramien van vriendjespolitiek en afwaardering van natuur en biodiversiteit. Het enige wat burgers in Amsterdam nog kunnen verwachten is wat symboolpolitiek. Van een echt groen en echt democratisch beleid is geen sprake. Maar een echt echt echt rondje dat een samenvoeging lijkt te zijn van een voetpad en de doorgangsfietsroute die nu omgelegd lijkt te zullen worden naar de oever, dat is zo te zien al vastgelegd. Dank je de koekoek.

Een mogelijke reden voor dat ‘echte rondje plas’ is dat men daar een atletiek/cross/marathonroute wil aanleggen met uitzicht op de plas langs de zuidoever. De geplande route is een wijziging van het plusnet-fiets (de doorgaande fiets- en scooterroute) dat tussen vennetje en Ballorig een stuk hoger komt te liggen en langs de barbecueweide gaat (die wordt uitgebreid en dus drukker!), waardoor de nieuwe plusnetroute, dus de ‘electric highway' - de snelle fiets- en scooterverbinding naar Almere, in feite voor bezoekers van de weiden bij Ballorig gevaarlijk wordt. Er is niet serieus over dit plan nagedacht. Maar ja, sport en amusement gaan voor. En of kinderen daar gevaar zullen lopen tussen het snelle scooterverkeer langs de ligweiden is nog niet bij de planmakers opgekomen. In elk geval is daar een Milieu Effect Rapportage voor nodig en een advies van de Technische Advies Commissie. Kennis van en inzicht in de omgeving is niet de beste kant van de plannenmakers. Als daar ook een kanoroute aangelegd wordt dan zal er op het fietspad ook gehannest worden met kano’s is de verwachting. Het wordt in elk geval drukker. Afblazen dit plan! Gevaarlijk en veel te duur!
De hoofdreden voor het ‘rondje’ is dat GGA minstens €10.000 wil bezuinigen op onderhoudskosten, want er gaat ontzettend veel groen gekapt worden. En een kanoroute hoef je niet te maaien. GGA doet geen natuurbeheer, maar ziet zichzelf als een exploitatiebedrijf.

plusnet

Boven: Plusnet fiets zoals het nu is,
hieronder de geplande fietsroute plus kanoroute

clips 5032

GroenLinks is kennelijk de partij van de jonkies. Een jongerenburgemeester uit Zuidoost, geweldig, maar voor de ouderen blijft er weinig over. D66 is de partij voor de festivalgangers. En de SP die wil graag bouwen, en moet zich houden aan de eisen van de coalitie en moet de Airbnb toestanden maar slikken. Voor de coalitie in Amsterdam zijn de linkse partijen afgestapt van hun principes. Het verraad der klerken. Als oppositiepartijen mee mogen besturen dan klapt hun hele oorspronkelijke programma in mekaar. De burgers moeten het dan doen met wat symboolpolitiek. En voor de rest consumeren en mond houden!

De klimaatverandering en de noodzaak om onze natuur te beschermen is in Amsterdam nog niet doorgedrongen. Ja, de partijbonzen zullen wel om stemmen te lokken voor de provinciale verkiezingen meelopen in de komende klimaatmars, maar daarmee hebben ze het wel gezien en is hun inzet uitgeput. De zorgkosten moeten minder, maar de subsidies voor festivalinfrastructuur (bijvoorbeeld ‘een rondje Gaasperplas’) ziet b&w als commerciële noodzaak; de herstelkosten van parken zijn vanzelfsprekend voor de Amsterdamse burger. Amusement gaat net als in het oude Rome vóór. Brood en spelen. En daarna de zondvloed? Ik moet er niet aan denken dat ambtenaren van Zuidoost en GGA zonder enig inzicht in natuur, waterberging, infrastructuur, wetgeving en regels deze plannen gaan doordrukken. Hun overmoed is bijzonder groot en de gevolgen zullen navenant zijn. Geen van de plannen is tot nog toe technisch, administratief of juridisch getoetst. De ambities gieren in het rond rond de Gaasperplas.

Maar, wees daarvan maar overtuigd, de plannen zullen niet zonder meer doorgedrukt kunnen worden. Stadsdeel Zuidoost en GGA zullen het nog knap lastig krijgen.

festivals

Festivals in Amsterdam

EenVandaag: "'Doorbehandelen van ouderen is niet aan de politiek'
Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks vindt dat er beter gekeken moet worden naar het nut van operaties bij mensen op leeftijd. Daarnaast helpt het om de zorgkosten onder controle te houden. Onzin, vindt hoogleraar zorgethiek Marian Verkerk. "Ik vind dat de politiek zich hier niet mee moet bemoeien."

De huidige coalitie is niet groen en niet democratisch en dat zien we nu ook weer. Het is de bedoeling dat de plannen rond de Gaasperplas die indruisen tegen het bestemmingsplan, de Provinciale ruimtelijke verordening en de Wet natuurbescherming toch doorgedrukt worden. Dus als u straks gaat stemmen, dan liever niet op partijen die het natuurgebied van Zuidoost tot een evenemententerrein willen maken. De Partij voor de Dieren is de enige partij die eerlijk opkomt, ook in de provincie, voor natuur en dieren, en niet te vergeten voor mensen.

Opening bijenseizoen met vegetarisch diner

Stadsimker Michael Ferdinandus (BijGein) heeft vanavond het bijenseizoen van 2019 ingeluid met een feestelijk Indisch vegetarisch diner met Balinese dansvoorstelling in het Bijlmer Museum (Grubbehoeve 38). Imker Michael en zijn familie en team hebben een heerlijk driegangen menu gepresenteerd met tussen de gangen door wonderlijk mooie Balinese dans. Het was een geweldige avond, een culturele prestatie en het eten was bijzonder lekker, vegetarisch op zijn bovenste best. De presentatie van dans en diner was uitmuntend.
Er waren zelfs mensen uit Weesp, waarmee ik gezellig kon keuvelen over de nieuwe fietsbrug en natuurverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal, een brug voor fietsers met aangepaste oevers voor dieren. Het was ook leuk om mijn oude flatgebouw Grubbehoeve weer eens te zien. Er is heel wat veranderd, en zeker in de goede zin. In mijn tijd zat hier Café De Nachtegaal. Toen reed de metro nog niet. Nu dineren we in Grubbehoeve met Balinese dans.

screenshot 507
screenshot 510
screenshot 511
screenshot 509

Verlies aan weidevogels

Trouw: "Nederland verliest in hoog tempo zijn weidevogels

Dat het mis is met de boerenlandvogels was bekend. Maar dat de situatie zo nijpend is, is nieuw. Volgens Vogelbescherming Nederland dreigen patrijs, zomertortel, watersnip en wulp binnen tien jaar in een aantal provincies uit te sterven, als de trend niet wordt gekeerd.”

Vogelbescherming: "Met gerichte maatregelen zijn bedreigde soorten nog te redden

Provincies aan zet

De afgelopen decennia is het boerenland steeds eenvormiger geworden. Zelfs in natuurgebieden is de negatieve invloed van de omliggende intensieve landbouw de belangrijkste factor van de achteruitgang. Natuurorganisaties, maar ook steeds meer boeren zien dat het anders moet.

Het huidige landbouwsysteem houdt de agrarische bedrijven evenwel ‘gevangen’ in een neerwaartse spiraal met een almaar voortschrijdende schaalvergroting en intensivering. Veel boeren zitten klem. Provincies kunnen en moeten maatregelen nemen om de natuur in het boerenland te behouden en te herstellen.

Provincie Noord-Holland, neem nu de regie!

scholekster

De scholekster en de kieviet broeden graag in het Noord-Hollandse boerenland. Ook de grutto, tureluur en slobeend vinden het er fijn. Nog wel. Zonder maatregelen kan dat in Noord-Holland snel veranderen de komende jaren. De watersnip en de wulp? Binnen tien jaar verdwenen. Waar wacht de provincie nog op? Er is geen enkel concreet plan, alleen vage doelstellingen. Provincie Noord-Holland, maak een actieplan en neem nú de regie!

clips 5026

Steun deze actie

Libellentrend

Vlinderstichting: "In al het nieuws over de achteruitgang van insecten leken de libellen een gunstige uitzondering. Waar de dagvlinders en bijen het moeilijk hebben, gingen de libellen vooruit. Als we naar de laatste tien jaar kijken, is het patroon echter anders. Het wordt steeds duidelijker dat het optimum voor libellen voorbij is en dat de overall trend weer begint te dalen.

Libellen leven in het water en de waterkwaliteit is in Nederland enorm vooruit gegaan, onder andere door de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast is ook het beheer in veel gebieden verbeterd. Er zijn op allerlei plaatsen beken natuurlijker gemaakt en vennen en laagveenwateren hersteld. Die toename is overduidelijk als we kijken naar de jaren negentig. Maar in de laatste tien jaar zien we deze trend steeds verder ombuigen.”

libellen verspreiding

En wat doet het bestuur van Zuidoost en GGA? Die willen rond de Gaasperplas meer zichtlijnen, strandjes, kanoroutes en zwemstoepen, en die gaan allemaal ten koste van de habitats van meerdere soorten libellen. Het ontbreekt onze overheid gewoon aan respect voor natuur en biodiversiteit. De verwachting is dus dat het steeds slechter zal gaan met de libellen.

libellen

Er is voor de liefhebbers net een prachtig boek verschenen, Libellen van Nederland, een fotogids van de libellen van Nederland, met een determinatiesleutel, meer dan 260 prachtige foto’s, informatie over 71 libellen en korte informatieve soortteksten. Wie uiterlijk 3 maart het boek bestelt betaalt maar € 17,50 inclusief verzending binnen Nederland.
Op de eerste pagina’s wordt aandacht besteed aan de bouw van libellen en aan hun levenswijze en voortplanting. Dan volgt de determinatiesleutel die naar een groep of een soort verwijst. De soortpagina’s bevatten vooral foto’s en een korte tekst over leefwijze en verspreiding in Nederland en Europa.

10 maart klimaatmars

MilieudefensieDit zijn de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland

"Scenario 1: 2 graden warmer
In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat de opwarming beperkt moet blijven tot "ruim onder de 2 graden, liefst in de buurt van 1,5". En dat is niet voor niks. Wij zetten 6 gevolgen voor je op een rij.

1. Nooit meer een Elfstedentocht?
2. Meer doden door hitte
3. Hogere dijken en zakkende bodem
4. Uitsterven van veel planten en dieren
5. Een zouter Nederland
6. Meer blauwalg

Scenario 2: 2 tot 5 graden warmer
Als bedrijven zoals Shell doorgaan met fossiele brandstoffen uit de grond halen, kan de aarde wel 2 tot 5 graden opwarmen. Niets doen leidt tot onomkeerbare veranderingen. Welke dat zijn lees je hier.

1. Een stijging van de waterspiegel van 3 tot 8 meter
2. IJskoude winters en snikhete zomers
3. Veel onzekerheid in de wereld

Het is nog niet te laat!

Klimaatmars

MaakDeKlimaarmarsGroot: "Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders! Onze regering moet kiezen voor échte oplossingen voor gezinnen, jongeren, kleine ondernemers en boeren. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. Doe mee.

Waarom gaan we de straat op?

Wij gaan de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Wij zijn klaar met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken.

  • Wij zijn voor een eerlijke verdeling van de lasten en lusten.
  • Wij zijn voor ‘de vervuiler betaalt’.
  • Wij zijn voor een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.
  • Wij zijn voor een toekomst met goede groene banen.”

shots 2301

Rode lijst dagvlinders

clips 5023

Vlinderstichting: "Carola Schouten, Minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld. Op deze lijst staat welke vlinders nu bedreigd zijn of in die categorie zouden kunnen komen. De Vlinderstichting heeft het basisrapport hiervoor gemaakt. Rode Lijsten worden elke tien jaar door het Rijk geactualiseerd en vastgesteld; op zaterdag 2 maart 2019 hebben De Vlinderstichting en het Ministerie van LNV de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders gepresenteerd tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting.

Volgens de Rode Lijst Dagvlinders 2019 zijn:

  • 15 soorten verdwenen uit Nederland
  • 12 ernstig bedreigd
  • 10 bedreigd
  • 7 kwetsbaar
  • 3 gevoelig

Slechts 29 soorten (38%) zijn niet bedreigd.

Lees het basisrapport.

Sterke achteruitgang niet-bedreigde vlinders

Toch gaat niet altijd goed met vlinders die als ‘niet bedreigd’ te boek staan. Bij het bruin zandoogje en het icarusblauwtje bijvoorbeeld, die nu nog voorkomen in bijna heel Nederland, zijn de dichtheden nu veel lager: ze komen alleen nog in een paar bermen voor, waar ze vroeger bijna overal vlogen. Het is moeilijk voor te stellen hoe groot de achteruitgang in het aantal vlinders van ‘gewone soorten’ sinds 1950 is geweest."

© Natuurbescherming ZO 2015