Verlies aan weidevogels

Trouw: "Nederland verliest in hoog tempo zijn weidevogels

Dat het mis is met de boerenlandvogels was bekend. Maar dat de situatie zo nijpend is, is nieuw. Volgens Vogelbescherming Nederland dreigen patrijs, zomertortel, watersnip en wulp binnen tien jaar in een aantal provincies uit te sterven, als de trend niet wordt gekeerd.”

Vogelbescherming: "Met gerichte maatregelen zijn bedreigde soorten nog te redden

Provincies aan zet

De afgelopen decennia is het boerenland steeds eenvormiger geworden. Zelfs in natuurgebieden is de negatieve invloed van de omliggende intensieve landbouw de belangrijkste factor van de achteruitgang. Natuurorganisaties, maar ook steeds meer boeren zien dat het anders moet.

Het huidige landbouwsysteem houdt de agrarische bedrijven evenwel ‘gevangen’ in een neerwaartse spiraal met een almaar voortschrijdende schaalvergroting en intensivering. Veel boeren zitten klem. Provincies kunnen en moeten maatregelen nemen om de natuur in het boerenland te behouden en te herstellen.

Provincie Noord-Holland, neem nu de regie!

scholekster

De scholekster en de kieviet broeden graag in het Noord-Hollandse boerenland. Ook de grutto, tureluur en slobeend vinden het er fijn. Nog wel. Zonder maatregelen kan dat in Noord-Holland snel veranderen de komende jaren. De watersnip en de wulp? Binnen tien jaar verdwenen. Waar wacht de provincie nog op? Er is geen enkel concreet plan, alleen vage doelstellingen. Provincie Noord-Holland, maak een actieplan en neem nú de regie!

clips 5026

Steun deze actie

© Natuurbescherming ZO 2015