Libellentrend

Vlinderstichting: "In al het nieuws over de achteruitgang van insecten leken de libellen een gunstige uitzondering. Waar de dagvlinders en bijen het moeilijk hebben, gingen de libellen vooruit. Als we naar de laatste tien jaar kijken, is het patroon echter anders. Het wordt steeds duidelijker dat het optimum voor libellen voorbij is en dat de overall trend weer begint te dalen.

Libellen leven in het water en de waterkwaliteit is in Nederland enorm vooruit gegaan, onder andere door de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast is ook het beheer in veel gebieden verbeterd. Er zijn op allerlei plaatsen beken natuurlijker gemaakt en vennen en laagveenwateren hersteld. Die toename is overduidelijk als we kijken naar de jaren negentig. Maar in de laatste tien jaar zien we deze trend steeds verder ombuigen.”

libellen verspreiding

En wat doet het bestuur van Zuidoost en GGA? Die willen rond de Gaasperplas meer zichtlijnen, strandjes, kanoroutes en zwemstoepen, en die gaan allemaal ten koste van de habitats van meerdere soorten libellen. Het ontbreekt onze overheid gewoon aan respect voor natuur en biodiversiteit. De verwachting is dus dat het steeds slechter zal gaan met de libellen.

libellen

Er is voor de liefhebbers net een prachtig boek verschenen, Libellen van Nederland, een fotogids van de libellen van Nederland, met een determinatiesleutel, meer dan 260 prachtige foto’s, informatie over 71 libellen en korte informatieve soortteksten. Wie uiterlijk 3 maart het boek bestelt betaalt maar € 17,50 inclusief verzending binnen Nederland.
Op de eerste pagina’s wordt aandacht besteed aan de bouw van libellen en aan hun levenswijze en voortplanting. Dan volgt de determinatiesleutel die naar een groep of een soort verwijst. De soortpagina’s bevatten vooral foto’s en een korte tekst over leefwijze en verspreiding in Nederland en Europa.

© Natuurbescherming ZO 2015