Blog

Besluit omgevingsvergunning te laat

overlast

Gisteren was de laatste dag binnen de reglementaire termijn dat het stadsdeelbestuur een besluit moest bekendmaken aan de meer dan honderd omwonenden die bezwaar hadden ingediend tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air voor 2014 en 2015. Een ingebrekestelling is meer dan twee weken geleden aan het bestuur gezonden, zodat het bestuur nu een eis voor een dwangsom kan verwachten. Alle bewoners die een bezwaar hebben ingestuurd kunnen alsnog een ingebrekestelling insturen en een dwangsom eisen. 

De evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air is in een hoorzitting behandeld door de gemeente Amsterdam. Maar dat was voor 2015 overbodig aangezien de rechters al hadden besloten dat AOA in strijd was met het bestemmingsplan. De burgemeester wilde zijn vingers niet branden aan de omgevingsvergunning, dus liet hij de bezwaren hiertegen behandelen door stadsdeel Zuidoost. Maar hij blijft wel de uiteindelijke verantwoordelijke. Voor het festival in 2014 werd mijn bezwaar tegen de omgevingsvergunning met een heel jaar vertraagd, waarvoor ik de volledige dwangsom heb ontvangen. Daarom werden 2014 en 2015 samen behandeld in een hoorzitting. Alleen is er nog geen besluit van het bestuur na deze hoorzitting van oktober 2015. Het zou natuurlijk getuigen van verregaand onbehoorlijk bestuur als men deze zaak voor 2015 (en die voor 2014!) nu nog een aantal maanden zou vertragen tot Amsterdam Open Air weer met de opbouw van zijn festival voor 2016 aan de gang is. Daarmee zou de gemeente blijk geven van verregaande verstrengeling van het gemeentebeleid met de belangen van AOA, met de bedoeling de bezwaren van de omwonenden te negeren. Een dergelijk dienstbaarheid ten gunste van een commercieel bedrijf als Amsterdam Open Air begint al te zeer op te vallen en zou grondig onderzocht moeten worden. Als de gemeente regels met voeten treedt dan is het echt tijd voor een grondig onderzoek naar belangenverstrengeling.

logo groengebiedamstelland

Intussen is er tussen recreatieschap Groengebied Amstelland en Amsterdam Open Air een nieuw contract (voor hoelang?) opgesteld waar geen enkele omwonende bij betrokken is. Er is nog steeds geen fatsoenlijke evalutatie gehouden, ook niet in de mediatiegroep die was ingesteld door de rechters na hun uitspraak over de evenementenvergunning. Het festival is in strijd met het bestemmingsplan en enkel een omgevingsvergunning kan daar een uitzondering op maken. Maar als men doelbewust de ingediende bezwaren tegen de omgevingsvergunning negeert en niet met een besluit komt dan is de burgemeester wel degelijk bezig met het frustreren en saboteren van een democratische procesgang. Dan verdedigt de burgemeester enkel de belangen van de festivalorganisatoren en negeert hij de rechten en bezwaren van de omwonenden. Dat is op zijn minst niet netjes. Het is in feite onbehoorlijk bestuur.

Ik ben benieuwd hoelang het bestuur deze zaak gaat traineren. Zal er weer een schandaal ontstaan in Zuidoost? Het zoveelste? De kwestie van de ondemocratische besluitvorming bij Groengebied Amstelland, dat onderdeel is van Recreatie Noord-Holland NV, is aangekaart bij de burgemeester van Amsterdam en bij de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (de verantwoordelijken zijn Tj. Talsma en J. Bond). Daar moet nog een antwoord op komen. Duidelijkheid is er nog niet over de mogelijkheid van burgers om invloed uit te oefenen of bezwaren in te dienen tegen besluiten van Groengebied Amstelland. De burgemeester van Amsterdam en omliggende gemeenten hebben zitting in het bestuur van GGA. Wethouder Choho vertegenwoordigt de burgemeester. Voor Zuidoost zat Emile Jaensch in het bestuur. Hij heeft als bestuurslid van GGA en stadsdeel Zuidooost jarenlang beweert dat het Gaasperpark niet tot de EHS (nu NNN, Natuurnetwerk Nederland) behoorde. In feite regeert het bestuur van GGA als een regentenclubje. De besluitvorming onttrekt zich helemaal aan democratische normen, waarden en procedures. De bestuurders in deze samenwerkingsverbanden werken met een gemeenschappelijke regeling.  Bestuurders zitten zonder last en ruggespraak in deze besturen. Voor bewoners is er drie keer drie minuten inspraak tijd in de drie (soms maar 2) algemene bestuursvergaderingen per jaar!

Op de site van GGA staat nog geen informatie over het contract dat is ondertekend met Amsterdam Open Air, want daar hebben omwonenden geen snars mee te maken is hun uitgangspunt. Er is nog steeds niets naar buiten gekomen over het mediatietraject tussen een kleine groep bewoners van Nellestein en de kongsi Amsterdam Open Air/gemeente/stadsdeel. Het komt erop neer dat de mediatie een handig instrument was van de kongsi AOA/A’dam/ZO om deze groep bewoners van Nellestein buitenspel te zetten en hen te verbieden om bezwaren in te dienen tegen het festival. Zal Amsterdam Open Air het festival nu aanpassen aan de wensen van omwonenden? Geen sprake van. Men rommelt wat met geluidsnormen, maar het festival wordt elk jaar groter, met de zegen van de burgemeester. Maar een nieuwe groep bewoners van Nellestein en Gein heeft zich al aangediend en zal verder gaan met het gevecht tegen de festivalterreur.

De evaluatie die ter kennisname is gegeven aan de bestuurscommissie van Zuidoost is een lachtertje. Een klein voorbeeldje uit de evaluatie:

"Over het algemeen verliep het evenement goed: De toezichthouders van de gemeente hebben op beide festivaldagen geen meldingen ontvangen met betrekking tot geluidsoverlast. De windrichting heeft hier ook een rol in gespeeld. Uiteindelijk zijn er bij het stadsdeel tijdens en achteraf in totaal toch nog 34 meldingen of klachten binnengekomen bij het Stadsdeel.”

Rekenen kan men ook al niet. 34 meldingen = geen meldingen.
Zuidoost Nergens Anders.

Onafhankelijke stichting

KantershofEnZo: "De Stichting Vrienden van het Diemerbos heeft zich financieel losgemaakt van de gemeente Diemen en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. In een brief schrijft de stichting: ‘ …dat een dergelijke subsidiering van onze werkzaamheden als behartiger van de belangen van de gebruikers van het bos in de weg stonden. Hiervoor moet sprake zijn van strikte onafhankelijkheid  en dus ook van de gemeente en het stadsdeel.’

Omdat de Stichting wel kosten maakt worden er donateurs geworven. ‘Wij willen graag onze website in de lucht houden. Wij willen ook graag onze jaarlijkse Vriendendag blijven organiseren. Verder hangen er altijd posten voor bestuurskosten samen met het functioneren van een Stichting (Kamer van koophandel, portokosten, vergaderkosten). Onze kosten zijn niet heel erg hoog, maar moeten wel staan tegenover inkomsten.’

De Stichting is opgericht nadat de toenmalige staatssecretaris met natuur in zijn portefeuille (Bleker) het budget voor natuurbeheer meer dan gehalveerd had. Ook voor het beheer van het Diemerbos zou dit grote gevolgen kunnen hebben. Om de financiële problemen op te lossen overwoog Staatsbosbeheer delen van haar bezittingen, die niet tot haar kerntaken behoorden af te stoten. Een recreatiebos als het Diemerbos lag daarmee meteen in de vuurlinie.

Een aantal gebruikers van het bos zijn in verband hiermee rond de tafel gaan zitten en besloten om de belangen van de gebruikers bij Staatsbosbeheer te gaan behartigen. Dit heeft geleid tot de vorming van de Stichting Vrienden van het Diemerbos. Tot nu toe is het bos in ieder geval niet verkocht en is de kwaliteit van het bos er niet op achteruit gegaan.

Alle ‘vrienden van het Diemerbos’ kunnen een bedrag storten op NL35 TRIO 0197 7125 68 t.n.v. Stichting Vrienden van het Diemerbos.

landschap nederland

WageningenUR: "In opdracht van de Rijksadviseur voor Landschap en Water, Eric Luiten, hebben Alterra-onderzoekers Pieter Boone en Michaël van Buuren een kaart gemaakt die de essentiële dragers van de Nederlandse landschappen afbeeldt.

Luiten constateert dat het Rijk is gestopt met landschapsbeleid zonder dat er sprake was van een georganiseerde overdracht aan de provincies. Eigenlijk heeft het Rijk het landschap gewoon te vondeling gelegd, zegt Luiten. Hij concludeert in het advies aan het IPO dat de inspanningen van de gezamenlijke provincies niet leiden tot een samenhangende benadering van de nationale landschappelijke structuren van ons land."

Het is een duidelijke trend geworden; overheden verwaarlozen hun taken of bouwen ze af, en vrijwilligers nemen de zorg voor of de bescherming van natuurgebieden over. De belangen van de natuur zijn niet in goede handen bij de overheid en semi-publieke commerciële instellingen als de recreatieschappen.

De waarde van de inzet van vrijwilligers bij Landschapsbeheer Nederland bedraagt 24 miljoen. In 2014 werkten 75.000 vrijwilligers mee in het landschap. 

Nog een paar dagen en ook de Stichting Natuurbescherming ZO is een feit. Over enige tijd kunt u uw bijdragen en donaties ook aan deze stichting overmaken.

Natuurlijk spelen

EilandjeBijlmerweide)

Foto Richardkw

GemeenteAmsterdam: "Inspraak voorlopig ontwerp ’Natuurlijk Spelen in de Bijlmerweide’

Van donderdag 28 januari t/m donderdag 10 maart 2016 kunt u inspreken op het voorlopig ontwerp ‘Natuurlijk spelen in de Bijlmerweide’.

Op dit moment fungeert de Bijlmerweide vooral als doorgangsgebied naar de aanwezige voorzieningen in het park (manege, schooltuinen en kinderboerderij) en is de verblijfskwaliteit beperkt. Met de voorgestelde maatregelen in het voorlopige ontwerp wordt onder andere de verblijfskwaliteit vergroot. Het project in de Bijlmerweide is gericht op het versterken van de verblijfsfunctie, het verhogen van de biodiversiteit en het aanbieden van natuureducatie voor kinderen.

Voor het ontwerp wordt onder andere voorgesteld om objecten aan het park toe te voegen. Dit zijn voor een deel bestaande voorzieningen die vernieuwd worden, zoals de insecten hotels, ooievaarsnesten en snipperpaden. Voor de natuur- en milieueducatie worden in het hele gebied nieuwe objecten geplaatst zoals nestkasten, eendenkooien en een vleermuisbunker. Dit soort objecten maken de flora en fauna “zichtbaar” en kunnen door verschillende partijen gebruikt worden voor educatie. Een stuk bossage bij de kinderboerderij wordt bestemd als “buitenlokaal” waar activiteiten kunnen plaatsvinden. Ook wordt op een centrale plek in het gebied ruimte gereserveerd waar kinderen al dan niet met hun ouders vrij kunnen spelen. Deels op speeltoestellen en deels in de vrije natuur. Deze clustering zorgt ervoor dat het overgrote deel van de Bijlmerweide vrij blijft van spelen en er ruimte is voor milieueducatie, rust en ontspanning en flora en fauna.

Hoe kan ik inspreken?

Schriftelijk

Uw schriftelijke reactie kunt u onder vermelding van ‘Voorlopig ontwerp Bijlmerweide’ richten aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam.

Per e-mail

Uw reactie kunt u mailen naar projectleider Bijlmerweide, Sebastiaan Weijer via: s.weijer@amsterdam.nl

Het voorlopig ontwerp en de toelichting hierop vindt u als downloads rechts op deze pagina.

Het ontwerp ligt ook ter inzage op het stadsdeelkantoor Zuidoost, Anton de Komplein 150, bij het stadsloket. U kunt zich melden bij de receptionisten.

Informatiebijeenkomst

In februari wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd, waarbij het voorlopig ontwerp wordt toegelicht. Buurtbewoners worden hiervoor uitgenodigd via een bewonersbrief.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Sebastiaan Weijer, projectleider Bijlmerweide, via: s.weijer@amsterdam.nl 

BewonersverenigingGrootGeerdinkhof: "De afgelopen 30 jaar wordt er door de  vrijwilligersgroep Bijlmerweide hard gewerkt om de wezenlijke waarden en kenmerken van de Bijlmerweide te behouden, beschermen en versterken. En de Adviesgroep Bijlmerweide heeft met zeer veel succes, samen met de vrijwilligersgroep, gezorgd voor o.a. de aanleg van de natuurlijke oevers. De Bijlmerweide is zeker geen doorgangsgebied. Maar, we onderschrijven uw zorg over de voorgestelde plannen "Natuurlijk spelen”."

Evenementenbeleid Diemen

Het college van B&W van Diemen is voornemens om de gemeenteraad voor te stellen om dit jaar evenveel festivals in het Diemerbos mogelijk te maken als afgelopen jaar. Dat wil zeggen dat er in de zomer van 2016 gedurende 4 weekenden 8 festivals zijn toegestaan. Wel wordt voor twee weekenden een lager geluidsniveau opgelegd. Het college is tot dit voorstel gekomen na een uitgebreide evaluatie met alle betrokkenen: eigenaar en beheerder van het Diemerbos, festivalorganisatoren, omwonenden, gebruikers van het bos, festivalbezoekers, politie en hulpdiensten.

Het verslag van de evaluatie van de Diemerbosfestivals 2015 en het voorgenomen raadsvoorstel van burgemeester en wethouders voor de Diemerbosfestivals in 2016, zijn nu beschikbaar voor inspraak. Een ieder kan hier tot en met 4 februari 2016 op reageren.

Diemen: "Het evaluatieverslag van de festivals in het Diemerbos 2015 en het voorgenomen raadsvoorstel van het college van B&W zijn nu beschikbaar. Een ieder kan op het raadsvoorstel tot en met 4 februari 2016 een inspraakreactie indienen. Reageren kan op info@diemen.nl of via Gemeente Diemen, Postbus 191, 1110 AD Diemen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in februari over het voorstel spreekt.”

De evaluatie staat op de agenda voor de vergadering van 11 februari. 

Evaluatie evenementen

Vanavond is er om 19:00 uur een vergadering van de bestuurscommissie. Op de lijst van documenten staan drie stukken ter kennisname over de evaluatie van evenementen. Er zou hierover nog ingesproken worden, maar dat is op dit moment nog niet zeker.

Hierbij een link naar de uitgebreide evaluatie van de gemeente Diemen van de evenementen in het Diemerbos.

Er staan veel duidelijke gegevens in over kosten en opbrengsten. 25.000 euro voor Staatsbosbeheer voor 8 dagen herrie en heel wat schade aan grasvelden. Doorlaatbaarheid is gering" betekent: de hele zooi staat langdurig onderwater! en ook aan paden en wegdek. (zie  stukjes 12,  17 pg 12, 13 en ook daar kosten voor handhaving). Terwijl er toch behoorlijk stevige brede paden zijn in het Diemerbos, b.v. vergeleken met het Gaasperplaspark (zolang nog niet voor ca. 1 miljoen (uit o.a. Agenda Groen gelden) de Open Air highways gerealiseerd zijn!

Zie ook pg 8 en 9, stukje 5 en pg 16 stukje 7. Hier wordt heel duidelijk dat het bos aangepast wordt aan de evenementen en niet de evenementen aan het bos.

Geluidsnormen zijn voor deze, qua omvang relatief kleinere evenementen – ca. 5500 bezoekers — zelfs hoger dan voor evenementen met meer dan 10.000 bezoekers. Het onafhankelijk geluidsbureau adviseert hoogten die in België allang verboden zijn en waarbij een duidelijke formulering ontbreekt wat betreft afstand waarop gemeten wordt bij FOH (Front of House) en bij gevelnormen of er wel of niet gecorrigeerd mag worden: dus nog 15 dB meer.

Goed als voorbereiding voor gesprekken over nieuw evenementenbeleid, bovendien kun je nog tot 4 februari een reactie naar de gemeente Diemen sturen.

Zie ter vergelijking de zeer summiere evenementen evaluaties van Zuidoost.

Deze "stukken ter kennisname" staan dus niet op de agenda. Lees vooral het stukje over Open Air en daarin het stukje over handhaving: de handhavers van het stadsdeel werden niet toegelaten op het festivalterrein! Hoe handhaaft Zuidoost de voorwaarden die in de vergunningen gesteld zijn? Niet dus! En zelfs dat rapport is niet ingebracht door de gemeente/stadsdeel voor te houden evaluatie met bewonersvereniging, afspraak in mediation traject.

Opvallend is ook dat de scheidslijn tussen persoonlijke commerciële belangen en bestuursfuncties nauwelijks nog te onderscheiden is in de evenementenwereld. Zo heeft bijvoorbeeld Angelo Bromet (een van de goeroes van de 'urbane cultuur') allerlei betaalde functies, is bestuurslid van de PvdA, terwijl stadsdeel Zuidoost, waar de heer Bromet alle faciliteiten krijgt, samenwerkt met organisatoren van commerciële evenementen als Amsterdam Open Air, GaasperPleasure, enz. Kun je bij Amsterdam Open Air dat een kakofonie en geluidsoverlast produceert nog spreken van cultuur? Persoonlijk meen ik van niet. Het stadsdeel en vooral de PvdA en de VVD zien het als hun taak om deze commerciële ondernemingen te steunen en te promoten. Gratis in feite. Belangenverstrengeling is aan de orde van de dag. In een tijd waarin de minima het zeer moeilijk hebben en overal op gekort worden is het een gotspe dat festivalorganisatoren op allerlei manieren gematst worden, ruime subsidies krijgen, en wetten en regels mogen overtreden. Het stadsdeel overschrijdt de grenzen van de wet, bijvoorbeeld door het faciliteren van grote evenementen in het Gaasperpark dat deel uitmaakt van het NatuurNetwerk Nederland. Dat is niet de eigenlijke taak van de overheid. Een overheid heeft de taak om wetten en regels na te leven. Maar vooral in Zuidoost maar ook elders is dat nog steeds een groot probleem.

Openingslied

Om de start van deze nieuwe website te vieren is er geen beter lied dan Tauben vergiften im Park van Georg Kreisler. Duiven worden vergiftigd door de vette patatfriet die in stad en park overal te krijgen is. In de mooiste tijd van het jaar worden de vogels verdreven uit parken door de talrijke grote festivals met zware bassen uit diverse podia. Mensen worden vergiftigd door drugs. Dus reden genoeg voor wat satire.


Het begin

Dit is de eerste blogpost van de Stichting Natuurbescherming ZO in oprichting. Binnen korte tijd wordt een oprichtingsakte gepasseerd met de statuten zodat we van start kunnen gaan.

© Natuurbescherming ZO 2015