Blog

Bescherming van biodiversiteit

Biodiversiteit

Op 24 april jl. is het boek 'Bescherming van Biodiversiteit’ verschenen. Het is een zeer fraai uitgegeven boek met degelijke informatie over biodiversiteit.

PicturesPublishers: "In dit boek wordt de bescherming van biodiversiteit in Nederland onderzocht en nader geanalyseerd. Er wordt uiteengezet wat het begrip biodiversiteit inhoudt. Daarbij wordt aandacht besteed aan de in Nederland aanwezige biodiversiteit en de recente aantastingen daarvan. Het beleid met zijn tekortkomingen komt ter sprake, evenals de mogelijkheden om een beter beleid te realiseren.

Van de belangrijkste Nederlandse dagbladen is nagegaan in welke mate deze van 1990 tot 2019 aandacht hebben besteed aan dit onderwerp. Daarbij is ook de inhoud van die artikelen nader geanalyseerd. Dit is ook gedaan met de ledenbladen van Natuurmonumenten. Hieruit blijkt dat Natuurmonumenten nauwelijks aandacht heeft besteed aan de bescherming van de biodiversiteit, terwijl hierover in de NRC, de Volkskrant en Trouw in de loop der tijd steeds meer en steeds indringender werd gepubliceerd. Onderzocht is in welke mate vanuit de economische wetenschap instrumenten kunnen worden aangedragen ter bescherming van de biodiversiteit. Daarnaast wordt nagegaan op welke manier de biodiversiteit in Nederland daadwerkelijk met wetgeving wordt beschermd?

In het tweede deel van het boek komt het concrete Nederlandse beleid aan de orde. Dit wordt vooral uitgewerkt aan de hand van het mestdossier. Het beleid van 1970 tot 2019 wordt nader geanalyseerd. Hierbij blijkt dat deze problematiek door Nederlandse politici stelselmatig is ontkend; er is sprake van ambtelijke tegenwerking van concreet onderzoek en het publiceren van statistieken door het CBS; fraude en de politieke acceptatie daarvan is een constante over de gehele periode. Kortom, er is in het Nederlandse beleid steeds en stelselmatig sprake van het niet nagaan van aangegane contractuele en wettelijke verplichtingen ten aanzien van de bescherming van biodiversiteit, terwijl daarentegen aan het belang van de landbouwsector steeds prioriteit is gegeven. De conclusie kan worden getrokken dat de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland het gevolg is van een bewust vormgegeven beleid, waarbij het belang van biodiversiteit niet werd meegewogen.

Tenslotte wordt de vraag gesteld of de conclusie kan worden getrokken dat de teloorgang van de biodiversiteit een onafwendbaar verschijnsel in Nederland is. Voor het antwoord op die vraag wordt het beleid ten aanzien van de waterverontreiniging vanaf 1850 tot heden nader geanalyseerd. Daarbij blijkt dat er op dit terrein aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Vanuit die analyse wordt een beeld geschetst van de mogelijkheden om ook op andere terreinen resultaten te bereiken. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) met de recente uitspraak van de Raad van State worden hierbij in de beschouwing betrokken."

Aanvraag bomenkap afgewezen

Op 24 januari 2020 stuurde Groengebied Amstelland een aanvraag aan het stadsdeelbestuur ter verkrijging van een omgevingsvergunning voor 'gefaseerd regulier onderhoud (1x3.5 jaar)'.
We weten allemaal dat er al rigoureus regulier onderhoud plaats had gevonden in alle voorgaande jaren. Dus waar sloeg dit ‘onderhoud’ op? Het leek er sterk op dat GGA de eigen plannen voor herinrichting alvast een voorzetje wilde geven.

Vandaag lees ik in een bekendmaking van het stadsdeelbestuur dat de aanvraag niet in behandeling genomen wordt. In de stukken die ik heb opgevraagd lees ik dat de aanvraag niet in behandeling genomen wordt op basis van art. 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht.
“In onze brief van 2 maart 2020 hebben wij gevraagd vóór 13 april 2020 aanvullende gegevens te leveren. Binnen deze termijn hebben wij geen gegevens ontvangen.”

Dat is een prima besluit van het stadsdeelbestuur. GGA beheert dit gebied, maar heeft er geen zeggenschap over. Bovendien geldt in dit gebied de Bomenverordening van Amsterdam en de Provinciale ruimtelijke verordening. Elke boom die gekapt wordt moet vervangen worden.
Het Gaasperpark is en blijft een onderdeel van het NatuurNetwerk Nederland. En dat moet ecologisch verantwoord beheerd worden. Elke boom die gekapt wordt betekent verlies van habitat van vogels.

screenshot 1039

De lente gaat door

De lente gaat gewoon door, hoor.

screenshot 1034
screenshot 1035
screenshot 1037
screenshot 1036

Vlinders en libellen

clips 3684

Waterjuffers

Ik heb wethouder Ivens verzocht om in het kader van de herinrichting van het Gaasperpark (Toekomstplan Gaasperplas) een onderzoek te laten doen naar de locaties en de toestand van de libellen in het NNN rond de plas. Zo’n onderzoek is mijns inziens noodzakelijk als er sprake is van het verwijderen van rietkragen ten behoeve van zwemstoepen. Dan moet je weten wat je aanricht als dit doorgaat.

Update 15 mei 2020: Geert Timmermans antwoordde op dit verzoek als volgt: "Op dit moment zijn er geen plannen voor een Amsterdams breed onderzoek naar libellen en juffers."

vuurlibel 2011 juli

Vuurlibel

Onderzoek broedvogels

Bij de onderzoeken over de ecologie in 22 stadsparken zit ook een onderzoek over broedvogels in 19 parken, waaronder het NNN-gebied (en niet zomaar een ‘stadspark’) rond de Gaasperplas.

Er is nu op de site van de gemeente ook een kaart met de locaties van de broedplaatsen gezet. Het onderzoek zelf heeft detailkaarten. De hele reeks onderzoeken naar boden en ecologie kunt u hier bekijken en downloaden.

Uit het Broedvogelrapport 2019: "Het park met het meeste aantal soorten broedvogels is het Gaasperpark, namelijk 58.
De tien zeldzaamste soorten waren met één territorium vertegenwoordigd. Het betreft Knobbelzwaan (Gaasperpark), Grote Canadese gans (Gaasperpark), Havik (Sloterpark), Sperwer (Flevopark), Ransuil (Gaasperpark), Gekraagde roodstaart (Nelson Mandelapark), Bonte vliegenvanger (Amstelpark), Baardman (Diemerpark) en Matkop (Diemerpark)."

[Een Sperwer heb ik zelf in mijn eigen tuin (zuidoever Gaasperplas) nog gezien een jaar geleden, ook in 2018. Die ontbreekt op bovengenoemde lijst; het Gaasperpark heeft dus in feite 8 Rode Lijst soorten.] 

screenshot 583 med

"Alleen in Amstelpark, Nelson Mandelapark, Noorderpark, Diemerpark en Gaasperpark zijn soorten van de Rode Lijst vastgesteld. Daarbij waren Diemerpark en Gaasperpark verreweg het belangrijkst met elk zeven Rode Lijst-soorten.
Over het algemeen vormen mensen die in de parken op voorspelbare plekken als paden en gazons verblijven geen bedreiging voor vogels, en dat weten ze. Anders ligt dat voor loslopende honden. Met name op de grond broedende soorten verdragen dit niet. Een eilandje in een vijver kan dan bijvoorbeeld voor eenden een laatste toevluchtsoord zijn. Meerkoeten maken in een parkvijver vaak zelf een eiland als nest. Voor het behoud van een goede broedvogelstand is het daarom van belang in grote en soortenrijke parken zones te hebben waar geen loslopende honden (mogen) komen."

clips 5536

Broedvogels in parken

Nu wordt eindelijk duidelijk dat in het natuurgebied van stadsdeel Zuidoost rode lijst soorten broeden en dat al bijna tien jaar lang (wat Amsterdam Open Air betreft) in de broedtijd vogels verstoord werden. GaasperPleasure was al langer bezig met verstoring van de fauna, de eerste jaren illegaal, en in feite nog steeds illegaal. Na elf jaar willen de ‘natuurvrinden’ van GP doorgaan als Guilty Pleasure. Guilty indeed!
Het moet wel erg raar lopen als de burgemeester nu nog ooit een omgevingsvergunning zou durven te verlenen voor festivals in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas.
Maar dat er een coronavirus voor nodig was om de tiende aflevering van de 
idyllische' 'collaboratie van vrienden van Amsterdam Open Air te stoppen is wel een giga-mega-blamage voor een gemeentecoalitie die zich groen en democratisch noemt.

Voorbarig en doldriest?

Overheid - Staatscourant: "Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,
Overwegende dat:
Op zaterdag 6 juni 2020 en zondag 7 juni 2020 in het recreatiegebied Gaasperpark, het dancefestival Amsterdam Open Air 2020 plaats vindt;
...

Voorts overwegende dat:
- dit besluit op grond van artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 wenselijk en noodzakelijk wordt geacht
- om de veiligheid op de diverse wegen te verzekeren;
- ter bescherming van de weggebruikers en de passagiers;


Uitvoering besluit en te nemen verkeersmaatregelen

Niet mee eens?
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit bezwaar maken.
Stuur uw bezwaarschrift naar:
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000 AL AMSTERDAM

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum en referentienummer van het besluit
-waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeert de gemeente u over de manier waarop zij uw bezwaarschrift gaat behandelen.

Schorsende werking
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen: het besluit waartegen u bezwaar maakt, blijft geldig totdat over uw bezwaar is beslist.Spoed? Voorlopige voorziening
Bij grote spoed kunt u (tegen kosten) een zogeheten voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een spoedprocedure waarmee het genomen besluit tijdelijk kan worden ingetrokken en/of andere maatregelen kunnen worden getroffen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij:
de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdamsector Bestuursrecht AlgemeenPostbus 758501070 AW AMSTERDAM

Dat kan ook via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor hebt u een DigiD nodig.
Op deze site vindt u ook meer informatie [sic]
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, namens hen [nomen nescio]"

Waarschuwing: nu volgt satire!

StichtingNatuurbeschermingZO: “Het bestuur van de Stichting Natuurbescherning ZO 
Overwegende dat
- het geplande festival in strijd is met de APV, en
- de burgemeester de zorg heeft voor orde en veiligheid

Voorts overwegende dat
- de verwachting van bevoegde instanties is dat het coronavirus nog steeds in Nederland en omringende landen zal woeden tijdens de hele zomer en mogelijk het hele jaar
- onderzoeken hebben aangetoond dat er sprake is van schade aan de bodem door verdichting veroorzaakt door eerdere versies van dit festival
- de burgemeester niet beschikt over mogelijkheden om de veiligheid te garanderen van bezoekers en omwonenden
- het besmettingsgevaar ook komt uit andere landen waar geen controle op is en dit een internationaal gebeuren is
- de festivalorganisator enkel uit is op winst en bezoekers aanraadt '
Please continue to plan your outfits and get all exited about AOA2020'

Besluit
- ingeval de burgemeester volhardt in haar boosheid en een omgevingsvergunning verleent voor dit festival of weigert bekend te maken
- de Stichting over zal gaan tot het aanvragen van een Voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter.

Aloha
Tabee”

     Loko Cartoons

200309-Scherpe-daling-olieprijzen-en-beurskoersen-door-coronacrisis Tekengebied-1-400x283


Zo’n overheidsbekendmaking kan alleen uit de koker van stadsdeel Zuidoost komen. Het zou bar en boos zijn als een besluit t.b.v. verkeersveiligheid wordt uitgevaardigd als dit evenement zelf een nationaal gevaar is en een brandhaard kan worden voor verdere doorbraak van het coronavirus.
Het zou mij zeer verbazen als de burgemeester een omgevingsvergunning zou verlenen, en mocht ze dat toch doen dan wordt ze meteen teruggefloten door de overheid die boven haar staat.
Stadsdeel Zuidoost heeft een notoir groepje cliniclowns in zijn administratie.
Een snuff-festival in Zuidoost? Het zou een wereldpremière zijn.

NOS: “Burgemeesters willen tot zeker 1 september een verbod op evenementen

Alle evenementen van deze zomer moeten worden afgelast. Daar dringen verschillende burgemeesters van grote steden op aan bij het kabinet, zeggen bronnen tegen de NOS. Het gaat bijvoorbeeld om festivals en betaald voetbalwedstrijden.

De veiligheidsregio's en de burgemeesters spelen een cruciale rol in het overleg over deze crisis en bovendien zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de evenementen. Als zij dit signaal nu zo duidelijk afgeven, ligt het voor de hand dat het kabinet volgt."

Onverstoord broeden

Vandaag trof ik ook een vrouwtje Grote bonte specht in mijn tuin aan. Het vrouwtje heeft in tegenstelling tot het mannetje geen rode vlek achter op het hoofd. Binnenkort zie ik ze beide vast weer in het Gaasperpark, onverstoord aan het broeden.

screenshot 992
screenshot 993

Muziekindustrie in crisis

clips 5533

FTM heeft net een stuk gepubliceerd over de crisis in de muziekindustrie. Maar dat treft de dance music in feite nog het minst, want die heeft jarenlang miljoenen verdiend met als core business het veroorzaken van geluidsoverlast en schade aan parken en natuurgebieden (NNN), zelfs in de broedtijd. De schade aan natuur en biodiversiteit komt voor rekening van de bewoners. De schade door dit beleid aangericht aan onze democratische rechtsstaat is niet te berekenen, maar zeer aanzienlijk.
De festivalindustrie heeft zich als een virus verspreid over heel Nederland.

FTM: "In de muziek leidt corona tot crisis, maar ook tot broodnodige innovatie

De concertindustrie ligt op z’n gat. Net als veel andere zzp’ers lopen muzikanten dus werk en inkomen mis. Daarom wordt druk geëxperimenteerd met optredens via livestreaming. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk nu pas?"

De schade die dance music events al hebben aangericht is aanzienlijk. We hebben nu de kans om de schade die is toegebracht te stoppen met de meest redelijke en overvloedige argumenten ooit: schade aan bodem en ecologie en verstoring van woonomgevingen door geluidsoverlast. Onze natuur, biodiversiteit en democratische rechtsstaat hebben daar zwaar onder te lijden.
Geen festivals meer in parken en natuurgebieden!

Ik heb net mijn eerste commentaar volgeschreven op de site van FTM. Er kon geen letter mee bij. Het staat iedereen vrij om eigen ervaringen op FTM te delen.

De metropool als probleem

181105-natuur-iets-zeggen-300x424

GroeneHart: “Het Raadsel van de verdwijnende boterkoek

Sjoerd Veerman heeft een keer een aardige beschouwing geschreven over het raadsel van de verdwijnende boterkoek. Het Groene Hart is daarin de boterkoek en het raadsel gaat over het steeds weer stilzwijgend, bijna stiekem afhappen van stukjes van ons mooie gebied voor woningbouw, industrieterrein en dergelijke."

Kwaliteitsatlas: “Knabbelen aan de open ruimte

In de komende tien jaar zullen in het Groene Hart meer dan 60 polders verdwijnen of ingrijpend veranderen door onder andere woningbouw, bedrijventerreinen en nieuwe wegen.”

Vermisst - Wo sind die Vögel?

Das große Insektensterben

Coronavirus: "'Nature is sending us a message’, says UN environment chief

Leading scientists also said the Covid-19 outbreak was a “clear warning shot”, given that far more deadly diseases existed in wildlife, and that today’s civilisation was “playing with fire”. They said it was almost always human behaviour that caused diseases to spill over into humans.

To prevent further outbreaks, the experts said, both global heating and the destruction of the natural world for farming, mining and housing have to end, as both drive wildlife into contact with people.

Trouw: "Manifest van 170 wetenschappers: het is een blunder als we niet groener uit de coronacrisis komen

Covid-19 ontwricht levens, maar biedt tegelijk een historische kans, betoogt een groep van 170 Nederlandse wetenschappers.
In hun manifest leggen ze de relatie tussen de uitdijende wereldeconomie en de schade van de pandemie. Die schade is groot door de “steeds maar groeiende circulatie van goederen en mensen, ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt”, betogen ze.”

191029-natuur-op-300x424

Manifest: "We  kunnen  Nederland radicaal  duurzamer  en  eerlijker maken:  vijf  voorstellen voor Nederland na Corona

Het feit dat COVID-19 inmiddels grote economische consequenties heeft gekregen is mede het gevolg van het dominante economische model van de afgelopen dertig jaar. Dit neoliberale model  vereist  een steeds  maar  groeiende circulatie  van  goederen  en  mensen,  ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt.

Een andere zwakte van het huidige systeem is de verbinding tussen het huidige economische ontwikkelingsmodel, het verlies van belangrijke functies van ecosystemen en biodiversiteit en de mogelijkheden voor ziektes zoals COVID-19 om zich snel te verspreiden. De dramatische gevolgen hiervan zouden drastisch kunnen verergeren als we niet overstappen op een ander vorm van ontwikkeling, voorbij ‘business-as-usual’.
Experts waarschuwen ervoor dat in geval van verdere aantasting van ecosystemen er een verhoogde kans is op nieuwe en krachtigere virusuitbraken.”

NatuurEnMilieuFederaties: "Juist in tijden van economische wederopbouw investeren in natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben: grondstoffen, schoon water, een vruchtbare bodem, verkoeling, droge voeten en ontspanning. Maar de biodiversiteit gaat hard achteruit en dat brengt ook risico’s mee voor de samenleving.

Er is meer inspanning nodig om de natuur goed te beschermen. Dat is de gezamenlijke conclusie van natuurorganisaties en provincies op basis van het vandaag verschenen rapport “Decentraal natuurbeleid onder de Wet natuurbescherming” van de gezamenlijke natuurorganisaties.

De Natuur en Milieufederaties hebben samen met Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, SoortenNL en Dierenbescherming gevraagd aan Legal Advice for Nature en Bureau Ulucus om in kaart te brengen hoe de provincies hun taken en bevoegdheden uitvoeren voor het natuur- en landschapsbeleid sinds de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming op 1 januari 2017. Het onderzoek geeft een beeld van de natuurambities in provinciale visies en beschrijft de inzet van de provincies op zeven natuurbeleidsthema’s. Het onderzoek is gebaseerd op geldende wetgeving en openbare beleidsstukken tot vóór het afsluiten van de nieuwe coalitie-akkoorden uit 2019.

Nederland Natuurpositief

De provincies reageren op het rapport en wijzen op de forse extra inzet die diverse provincies samen met het rijk op natuur doen na de provinciale verkiezingen van 2019. Die inzet heeft inmiddels het breed gedragen Nederland Natuurpositief opgeleverd en voorbereidingen voor een breed Programma Natuur zijn ingezet. Ook constateren provincies dat het rapport waardevolle aanbevelingen bevat. De provincies zien bovendien een grote druk op het gebruik van de publieke ruimte. “Als we willen vasthouden aan de landelijke natuurdoelen, en dat willen we, dan vraagt dat om inzet van alle betrokken actoren. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan een natuurinclusievere samenleving. Nederland staat voor grote opgaven. Natuurbescherming, zoveel mogelijk economisch perspectief voor alle sectoren, opbouw na de coronacrisis en forse reductie in stikstofdepositie. Deze opgaven moeten zoveel mogelijk integraal worden opgepakt.

Daar wees ik verleden jaar al op: Het NNN versterken en verbeteren

181212-de-natuur-is-300x424

Dat de festivals dit jaar een grote kans lopen om niet door te gaan is wel zeker. Maar zij moeten voorgoed verdreven worden uit de kleine openbare ruimte die nog beschikbaar is voor natuur en biodiversiteit.
Er ligt een mooie taak voor de ‘groene en democratische’ coalitie van Amsterdam. Het is nu of nooit!

GEEN TERUGKEER NAAR HET NIEUWE ABNORMAAL!

Stille zaterdag

Het was allesbehalve stil gisteren, zaterdag, in mijn tuin. Hier een presentatie met foto’s van de bezoekers.

Meer vogels

De Grote bonte specht zie ik elke dag verschijnen. Vandaag twee nieuwelingen, twee Houtduiven. In kleinere aantallen dan de Huismussen en de Groenlingen komen de Vinken. De Halsbandparkieten komen in kleine groepjes.

A7300583
screenshot 953
screenshot 955
screenshot 956
screenshot 957
screenshot 958
screenshot 960

Ontwerp Omgevingsverordening NH

Tot morgen heeft u nog de tijd om een zienswijze in te sturen over het Ontwerp Omgevingsvergunning van de provincie Noord-Holland.

U vindt hier de bekendmaking. En hier de stukken.

Grote bonte specht

Deze Grote bonte specht (mannetje) doet dagelijks even mijn tuin aan.

A7300469a copy

Actieplan Geluid

Dat verkeer een grote bron van lawaai kan zijn is duidelijk, maar het niveau van dat geluid wordt tijdens de festivalperiode ontelbare malen overschreden door festivals.

Frances de Waal van GeenN1.nl schrijft het volgende: "Het Stedelijk Evenementenbureau noemt een daling van 30% van het aantal evenementen, ook als het over dance-evenementen gaat. Peter Welp van lagertoontje.nl en ik zijn hierin gedoken en hebben de originele cijfers van het SEB opgevraagd. Vervolgens hebben wij ons gericht op de commerciële impactvolle dance-evenementen in de openbare ruimte. En in die categorie blijken er 13 evenementen te ontbreken op de lijst, dat zijn 17 festivaldagen. Hiermee is er geen sprake van daling. Integendeel, het betreft groei.

Ik heb een raadsadres geschreven dat gaat over het schrappen van de criteria dancemuziek en dance-evenementen dat het college voorstelt. Terwijl de burgemeester zelf aangeeft in de Voortgangsbrief Evenementen van december dat ‘juist de grote (muziek)evenementen de meeste impact hebben op de omgeving.’ En het rapport van CrisisLab 3 aangeeft: ‘Het nieuwe evenementenbeleid moet duidelijke kaders geven aan evenementen die in meer of mindere mate impact hebben op de stad.’ 

Wat ons betreft dekt de categorie 'impactvolle dance-evenementen in de openbare ruimte’ deze lading. Een aantal van die evenementen vindt plaats in de parken. 

Het raadsadres inclusief de spreadsheet met de aantallen impactvolle dance-evenementen in de openbare ruimte staat bovenaan op de homepage van geenN1.nl.

clips 5528

Wijkcentrum dOude Stadt geeft meer informatie over het ontwerp Actieplan Geluid 2020-2023. Daar vindt u ook de stukken netjes onder mekaar klaar om te downloaden, ook een brochure van de NSG.
De bekendmaking staat hier.

Mijn tuin

Er gebeurt heel wat in mijn tuin. Ik bekijk het nieuws op de tv en buiten in mijn tuin is het een drukte van jewelste. Vooral Groenlingen, Huismussen, Turkse Tortels, Spreeuwen, Vinken, Koolmezen en Pimpelmezen zoeken tijdens deze weer koudere dagen naar voedsel. De Koolmezen broeden hier elk jaar.
Wie de sombere nieuwsberichten helemaal niet wil horen, kan het geluid nog zachter zetter.

© Natuurbescherming ZO 2015