Onderzoek broedvogels

Bij de onderzoeken over de ecologie in 22 stadsparken zit ook een onderzoek over broedvogels in 19 parken, waaronder het NNN-gebied (en niet zomaar een ‘stadspark’) rond de Gaasperplas.

Er is nu op de site van de gemeente ook een kaart met de locaties van de broedplaatsen gezet. Het onderzoek zelf heeft detailkaarten. De hele reeks onderzoeken naar boden en ecologie kunt u hier bekijken en downloaden.

Uit het Broedvogelrapport 2019: "Het park met het meeste aantal soorten broedvogels is het Gaasperpark, namelijk 58.
De tien zeldzaamste soorten waren met één territorium vertegenwoordigd. Het betreft Knobbelzwaan (Gaasperpark), Grote Canadese gans (Gaasperpark), Havik (Sloterpark), Sperwer (Flevopark), Ransuil (Gaasperpark), Gekraagde roodstaart (Nelson Mandelapark), Bonte vliegenvanger (Amstelpark), Baardman (Diemerpark) en Matkop (Diemerpark)."

[Een Sperwer heb ik zelf in mijn eigen tuin (zuidoever Gaasperplas) nog gezien een jaar geleden, ook in 2018. Die ontbreekt op bovengenoemde lijst; het Gaasperpark heeft dus in feite 8 Rode Lijst soorten.] 

screenshot 583 med

"Alleen in Amstelpark, Nelson Mandelapark, Noorderpark, Diemerpark en Gaasperpark zijn soorten van de Rode Lijst vastgesteld. Daarbij waren Diemerpark en Gaasperpark verreweg het belangrijkst met elk zeven Rode Lijst-soorten.
Over het algemeen vormen mensen die in de parken op voorspelbare plekken als paden en gazons verblijven geen bedreiging voor vogels, en dat weten ze. Anders ligt dat voor loslopende honden. Met name op de grond broedende soorten verdragen dit niet. Een eilandje in een vijver kan dan bijvoorbeeld voor eenden een laatste toevluchtsoord zijn. Meerkoeten maken in een parkvijver vaak zelf een eiland als nest. Voor het behoud van een goede broedvogelstand is het daarom van belang in grote en soortenrijke parken zones te hebben waar geen loslopende honden (mogen) komen."

clips 5536

Broedvogels in parken

Nu wordt eindelijk duidelijk dat in het natuurgebied van stadsdeel Zuidoost rode lijst soorten broeden en dat al bijna tien jaar lang (wat Amsterdam Open Air betreft) in de broedtijd vogels verstoord werden. GaasperPleasure was al langer bezig met verstoring van de fauna, de eerste jaren illegaal, en in feite nog steeds illegaal. Na elf jaar willen de ‘natuurvrinden’ van GP doorgaan als Guilty Pleasure. Guilty indeed!
Het moet wel erg raar lopen als de burgemeester nu nog ooit een omgevingsvergunning zou durven te verlenen voor festivals in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas.
Maar dat er een coronavirus voor nodig was om de tiende aflevering van de 
idyllische' 'collaboratie van vrienden van Amsterdam Open Air te stoppen is wel een giga-mega-blamage voor een gemeentecoalitie die zich groen en democratisch noemt.

© Natuurbescherming ZO 2015