Blog

Plannen rond de Gaasperplas

clips 4427

Nog 40 jaar Gaasperplas
Maar de hamvraag is of het Gaasperpark er over 40 jaar nog is, of dat het dan een uitgeleefd evenemententerrein is geworden.
Ze hebben het over een rondje voor fietsers en voetgangers. Alsof we die niet al lang hebben. Overigens, we spreken hier in Zuidoost respectvol over wandelaars, niet over voetgangers. Maar ja, het huidige bestuur heeft waarschijnlijk nog nooit een rondje Gaasperplas gewandeld of gefietst.

Er is nog een andere pagina waarop die te lezen is:
Meedenkgroep
Meedenken en ontwerpen kan via de zogenaamde Meedenkgroep. In deze groep zit een vertegenwoordiging van alle gebruikers. De groep ontwerpt samen met het projectteam de deelprojecten die in het park aangepakt gaan worden. De Meedenkgroep houdt hun achterban op de hoogte van het proces en het uiteindelijke resultaat. De groep komt drie of vier keer bij elkaar.

Klankbord
Het Klankbord ondersteunt de Meedenkgroep. Het Klankbord doet dit door het proces te bewaken. Als daarover vragen ontstaan in de Meedenkgroep, pakt het Klankbord deze op.

Aanmelden
U kunt zich opgeven voor de Meedenkgroep op de algemene bijeenkomst op donderdag 1 februari 2018. Mocht u niet aanwezig kunnen zijn, dan kunt u zich ook aanmelden via: gaasperplas@amsterdam.nl. Doe dit uiterlijk donderdag 8 februari 2018. Om de sessies werkbaar te houden is er een maximum ingesteld van 30 personen voor de Meedenkgroep en 10 voor het Klankbord. Als er meer belangstelling is dan het maximale aantal plekken, dan maakt het projectteam een keuze om een representatieve afspiegeling van alle gebruikers te krijgen.

Uitvoering plan
De gemeente Amsterdam is samen met het Groengebied Amstelland verantwoordelijk voor het plan, de communicatie en participatie met gebruikers van het park en de uitvoering. Het Groengebied Amstelland is sinds 1993 verantwoordelijk voor het beheer en zal de uitvoering op zich nemen.

Onduidelijk is nog steeds wat voor plan GGA heeft opgesteld en of daar nog wijzigingen in mogelijk zijn. Ik vrees van niet. Het is gewoon de bedoeling om van een natuurgebied een evenemententerrein te maken dat geld opbrengt, niet voor de gemeenschap (want infrastructuur kost miljoenen aan belastinggeld), maar voor de festivalindustrie.

Het stadsdeelbestuur doet natuurlijk alsof the sky the limit is, alsof alles kan, maar er zijn wel degelijk beperkingen aan wat kan en mag. Het hele gebied rond de Gaasperplas behoort tot de EHS, Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland. Dat feit negeren het stadsdeelbestuur en Groengebied Amstelland nog steeds. Hier kunt u een presentatie downloaden waarin een en ander uitgelegd wordt.

Opklaring

Het was weer droog vanmiddag, maar de grond is nog even drassig. Frank was weer present met zijn hondje om zwerfvuil te verzamelen.

clips 4416

Bij Nellestein zijn sparren omvergewaaid/gekapt en dat betekent dat de ransuilen weer minder broedgelegenheid hebben. Opvallend bij veel omgewaaide bomen is dat er nauwelijks nog een wortelgestel te zien is.

clips 4419
clips 4418

De mollenhopen die eerst verschenen op de plekken waar flink uitgedund is zijn nu verhuisd van het moeras dat daar nu ontstaan is naar een hogere en drogere plek. Ze zitten nu allemaal op een kluitje bij mekaar. Ik hoop maar dat het hier niet drassiger wordt.

clips 4417

Op de oude plek waar de mollen zaten zakte ik tot over mijn enkels in de modder en kon ik mijn laarzen enkel nog met veel moeite uit de blubber trekken. Ik ben ze in het water bij het strandje voor Ballorig gaan afspoelen.

clips 4415

Nog een rondje Gaasperplas

Een rondje Gaasperplas - 16-18 januari 2018. Door drastische uitdunning van het Gaasperpark is zowat het hele park drassig geworden. Wortels van bomen staan maandenlang in een moeras en als het stormt zoals op 18 januari dan waaien er heel wat bomen om. De natuur kan gewelddadig zijn, maar de mens overtreft alles. Om het door Groengebied Amstelland zelf geschapen probleem van een drassige bodem op te lossen gaat men drainagevoren graven. Bodemverdichting door Amsterdam Open Air en andere festivals heeft ook een handje geholpen om van het park een moeras te maken.
Triest.

Inspraak over evenementen

Verleden donderdag werd ingesproken in de Commissie Algemene Zaken van de gemeente Amsterdam over het evenementenbeleid.

IMG 0135

Parool vrijdag 12 januari 2018: "Feestbeesten, organisatoren, bezorgde burgers en natuurvrienden: een lange stoet insprekers kwam gisteren naar de Stopera om een mening te geven over het nieuwe evenementenbeleid.

Binnenkort gaat de gemeenteraad het voorstel bespreken, dus de commissie Algemene Zaken van gisteren was zo'n beetje de laatste mogelijkheid om nog iets te zeggen over het nieuwe beleid. Daar werd gretig gebruik van gemaakt: precies 31 insprekers verzamelden zich in de Stopera om de raadsleden in de toegekende twee minuten spreektijd nog een duwtje in de gewenste richting te geven. Dat het evenementenbeleid veel Amsterdammers raakt, was al duidelijk geworden uit de honderden zienswijzen die de gemeente eerder dit jaar had ontvangen op het concept-voorstel.

Haven van verdraagzaamheid

clips 4405

Het mooie van het uren durende inspraakfestival was dat alle betrokken groeperingen en alle argumenten nog eens voorbijkwamen. Van de feestganger die een warm pleidooi hield voor het dancefestival als veilige haven van verdraagzaamheid en ontmoeting in een steeds grimmiger wereld, tot de beschermer van flora en fauna die zich hardop afvroeg hoe een vergunning voor een evenement met 20.000 bezoekers te rijmen valt met de zorg die de gemeente zegt te hebben voor een kwetsbaar park met hoge natuurwaarden.

Elke partij heeft haar eigen perspectief. Maarten van 't Veld van Open Air en Milkshake gebruikte zijn twee minuten om te wijzen op de belangrijke rol die festivals spelen als aanjager van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Urine en ontlasting van de bezoekers bijvoorbeeld worden apart ingezameld voor de winning van fosfaat en biogas.

Opvallend was dat beide partijen menen dat het andere kamp het meeste voordeel heeft bij het nieuwe beleid, een teken dat het gemeentebestuur er wellicht toch in is geslaagd het midden te vinden. "U geeft opnieuw een flink stuk leefbaarheid aan de commercie," hield Jacob Stroet van Wij-Amsterdam de gemeenteraad voor namens verontruste bewoners.

De gemeenteraad lijkt wel oren te hebben naar een lagere geluidsbelasting, bijvoorbeeld van 80 dB. En ook het verzoek van insprekers om de eindtijd voor evenementen met harde muziek zonder uitzondering vast te stellen op 23 uur leek gisteren te kunnen rekenen op steun van de raad. Grote vraag is wel in welke mate de fracties nog kunnen sleutelen aan het complexe beleid dat met zoveel pijn en moeite tot stand is gekomen. Elke handreiking naar het ene kamp zal de onvrede in het andere kamp doen toenemen.”

Een paar puntjes hierover. ‘Geslaagd' zou ik het niet willen noemen. Ik hoop wel dat het effect heeft gehad op de raadsleden. AT5 was aanwezig met camera en topverslaggever, maar die verlieten al voordat het evenementenbeleid behandeld werd de raadszaal. Blijkbaar was dit beleid en de bezorgdheid van veel bewoners (de raadszaal zat vol met ambtenaren, advocaten, bezorgde burgers en festivalorganisatoren) voor AT5 niet belangrijk genoeg. 

Verdraagzaamheid: hoezo, verdraagzaamheid? Men bedoelt natuurlijk tolerantie van alles wat normaal gesproken niet mag: geluids- en andere overlast plegen, wildplassen, gehoorschade veroorzaken, overmaat aan drank en drugs, en hier en daar een potje sex in de bosjes. Festivals zijn havens van onverdraagzaamheid. Zij hebben lak aan de omwonenden en aan de natuur die enkel als mooi decor dient en vertrapt mag worden. Van communicatie is geen sprake bij geluidsniveaus van 100-115 dB. Geluidsoverlast is een vorm van geweld. Festivals zijn ook geen uiting van cultuur, tenzij je cultuur verstaat in de zin van geweldcultuur, drugscultuur. Ja, dan is het cultuur, maar wel een geweld- en drugscultuur.
Het ‘midden’ dat is gevonden is een misvatting. De absurde eisen van de festivalorganisatoren (100-115 dB) worden gewoon gehandhaafd, ook in NNN-gebieden, bvb het Gaasperpark. Er is geen enkele grondwet die stelt dat festivals een mensenrecht zijn; wel hebben alle fatsoenlijke grondwetten de bescherming van burgers tegen geweld en overlast opgenomen. Het ‘midden’ is daarom een vals, kunstmatig midden tussen de absurde eisen van festivalorganisatoren en de wettige rechten van burgers.

co2 kanonnen

Duurzaamheid: daar kan bij festivals zeker geen sprake van zijn. Er gaan honderden zware vrachtwagens, diesels, het park in en uit, voor opbouw- en afbouw. Er wordt nog steeds heel veel wildgeplast. Er wordt illegaal electriciteit afgetapt van de lantaarnpalen in het park. Tijdens het festival wordt CO2 met kanonnen de lucht in geschoten. Dat geeft dan een fraaie wolk. Er wordt met vlammenwerpers gewerkt en vuurwerk. Dat is helemaal niet duurzaam. De oorspronkelijke toestand van het park dat is de norm: geen vervuiling, geen bodemverdichting door festivals, geen vernieling van fauna en flora. Een van de festivalorganisatoren vond dat hij gediscrimineerd werd omdat hij beperkt zou worden in zijn basvolumes. Larmoyant verhaal, maar totaal van de pot gerukt.

Ik ben heel benieuwd naar wat de politieke partijen zullen doen, welke partijen dit beleid zullen goedkeuren; of er nog iets aan gewijzigd wordt en of het NNN er bijvoorbeeld toch uitgehaald wordt. Het gaat hier tenslotte om integriteit en respect voor wetten en regels, en dus ook om de rechtsstaat en democratie. Onze natuurgebieden zijn nooit bedoeld voor evenementen en wat nu al jaren door de recreatieschappen als beleid uitgevoerd wordt is nooit democratisch vastgesteld en besloten.

In een brief van Recreatie Noord-Holland aan Provinciale Staten van Noord-Holland namens een van de schappen die RNH vertegenwoordigt, staat dit:
"
Nederlands Natuur Netwerk
Een ander groot beletsel voor de doorontwikkeling en de verdiencapaciteit van het gebied is de NNN-status. Leden van Provinciale Staten hebben op 1 juli 2016 kennis kunnen nemen van dit probleem bij hun werkbezoek aan Het Twiske alsmede tijdens de sessie op 20 september jl. in een bijeenkomst tijdens de Triënnale. De Natura 2000 status van het gebied is nimmer een belemmering geweest. De NNN-status echter wel, voornamelijk omdat de Provinciale Ruimtelijke Verordening 2011 strenger is dan de Barro en Europese wetgeving vereist. Momenteel lijkt geen enkel initiatief in het Twiske levensvatbaar, omdat sprake is van conflict met de NNN-status die op het gehele gebied van toepassing is. E.e.a. is reeds een aantal keer gebleken uit uitspraken van de Raad van State.”

Met andere woorden de recreatieschappen (waaronder ook GGA) zoeken naar de laagst mogelijke norm die in Europa te vinden is en accepteren de vigerende Nederlandse normen niet. Als het gaat om natuurbescherming dan accepteert Nederland ook sommige strengere Europese regels niet. Zo kon het gebeuren dat in de nieuwe Wet natuurbescherming met veel bombarie een reeks soorten als beschermd werden toegevoegd die in Europa al jaren beschermd waren. Een sigaar uit eigen doos? In dat geval kijkt men niet naar de Europese regels.
In de brief van RNH staat duidelijk dat de exploitatie van alle natuurgebieden voorrang zou moeten hebben en dat dat op dit moment nog niet toegestaan is. Alle door GGA ondertekende contracten met festivalorganisatoren waren dus volgens RNH zelf in strijd met de PRV.
Bestuurders en politici die menen dat festivals in het NNN mogelijk zijn of zouden moeten zijn hebben het mis; het zijn in feite al jaren illegale evenementen. En daarom heeft het stadsdeelbestuur juridische procedures jarenlang vertraagd, bemoeilijkt en gesaboteerd. 
I rest my case.

Fluweelpootje

clips 4400
clips 4401

Soortenbank: "Van het eten van het Fluweelpootje (Jin Zhen Gu of Enokitake) zou een cholesterol- (en bloeddruk)verlagend en een afweer- en weerstandsverhogend effect uitgaan. Recent werd uit het mycelium van Fluweelpootjes de stof Proflamine geïsoleerd, waarvan op grond van epidemiologisch onderzoek wordt aangenomen dat zij bij de preventie van kanker een rol zou kunnen spelen.”

De paddestoel is bestand tegen bevriezing in de winter. Het is dus een typische winterpaddestoel.

Expertmeeting over geluid bij evenementen

Gisteravond was er een expertmeeting over het geluidsbeleid voor evenementen in de raadszaal van de gemeente Amsterdam. U kunt het hier allemaal bekijken en downloaden.

Eerst kwamen de ambtenaren aan de beurt en daarna drie onafhankelijke experts inzake geluid en de effecten daarvan op mens en dier. Ambtenaren zijn niet onafhankelijk, want als zij het beleid van de gemeente niet ondersteunen dan worden ze gewoon ontslagen. Dhr. D. Schipper, coördinator gemeentelijk evenementenbureau, had het alleen over overlast bij omwonenden en het zoeken naar een midden tussen festivalorganisatoren en bewoners. Dat is op zich al een dubieus standpunt waarbij de belangen van festivalorganisatoren als heilig gezien worden en de burgers de overlast maar moeten accepteren. Over de EHS (NatuurNetwerk Nederland) werd met geen woord gerept, ook niet door de andere ambtenaren. Geluid in natuurgebieden wordt in het voorstel van de gemeente op dezelfde manier behandeld als overlast in de stad waarbij geen rekening gehouden wordt met fauna en flora. Dat is in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening van de provincie Noord-Holland die de EHS/NNN beheert.

Dhr. L. Duijvestein, extern adviseur geluidburo, wees op het probleem met de bassen. Dhr. B. Temme had het over geluid en de locatieprofielen en waarom gekozen werd voor een nieuwe norm van max. 85 dB(C). Daarmee werd echt bedoeld een maximum. Gewenst door de gemeente is 80-85 dB(C). Dus liever 80 dan 85 dB(C). Ja, als dat zou kunnen.

Stadsecoloog G. Timmermans stelde zich ook op als ambtenaar die een beleid moet uitvoeren. De term EHS of NNN kreeg hij niet over zijn lippen. Schandalig voor een stadsecoloog die toch de ecologie voorop zou moeten stellen en de gemeente zou moeten adviseren over wat kan en niet kan. Geen enkele stadsecoloog heeft ter handhaving van de voorwaarden van de verleende omgevingsvergunningen een voet gezet in het Gaasperpark om met eigen ogen te oordelen over de ‘mitigerende’ maatregelen. Qua geluid bestaan er geen mitigerende maatregelen of het moet het verlagen van het geluidsniveau zijn, en dat willen de organisatoren van festivals en de gemeente niet.

Er wordt in Amsterdam nauwelijks gecontroleerd, laat staan gehandhaafd. Onze stadsecologen sturen van achter hun bureau een kattebelletje met hun goedkeuring voor festivals. Volgens Timmermans is alleen beschermde fauna en flora van belang. De Wet natuurbescherming zou nageleefd worden. Er is in en bij festivals geen afdoende controle en handhaving. De Wet natuurbescherming wordt dus wel degelijk overtreden. Maar die wet past niet in het huidige beleid van Amsterdam. De bodem en het groen zijn volgens Timmermans niet beschermd. Daarbij ziet hij de EHS/NNN volledig over het hoofd, waar daarin geldt voorrang voor natuur en biodiversiteit. Volgens Timmermans is Amsterdam koploper wat groen betreft. Ja, als het elders nog erger is dan misschien wel. De toestand in Nederland wat betreft natuur is bijzonder slecht en dat komt mede door niet goed functionerende stadsecologoen en misbruik van natuurgebieden voor festivals.

Daarna kwamen drie onafhankelijke experts aan het woord.
1e spreker: Frits van den Berg, advisor environmental sound
2e Theo van Gelder, arts
3e Hans Slabbekoorn, gedragsbioloog prof. universiteit Leiden

Dhr. van den Berg had het over gehoorverlies bij jongeren en dat 80% van hen het geluid in uitgaansgelegenheiden te hard vindt. 70% van de jongeren vermijden zelfs festivals vanwege het geluid. 
Dhr. van Gelder, arts, noemde schade door geluid aan hart en ontregeling van de biologische klok wat kan leiden tot lichamelijke klachten, hoge bloeddruk, hartinfarct enz. ook door kortdurend geluid.

De gedragsbioloog, dhr. Slabbekoorn was de enige die 'parken met een hoge natuurwaarde' noemde. Hij noemde het Gaasperpark waar de ransuilen verdreven werden en Amsterdam Open Air beweerde dat die weer terug kwamen. Slabbekoorn wees erop dat een paar ransuilen heel waarschijnlijk niet meer weg durfden te vliegen en hun kroost wilden beschermen. Er is nooit onderzocht of die dieren daardoor niet korter hebben geleefd of achteraf uit het park zijn weggebleven, en inderdaad is later geconstateerd dat de ransuilen uit het park zijn gebleven. Hij benadrukte dat langdurig en degelijk onderzoek nodig is naar de toestand van de fauna voor en na festivals. Volgens hem voldoet Nederland ook niet aan de Europese wetgeving wat betreft bescherming van vissen. Als er geluid onder water geproduceerd wordt, en dat is het geval als er festivalpodia vlakbij de oever van de Gaasperplas staan, dan is onderzoek naar de gevolgen van dat geluid noodzakelijk. Zon onderzoek is nooit onderdeel geweest van de vereiste quickscans. Een laagfrequente golf (lage bassen) kan meer dan 10 meter lengte bedragen. Vissen langs de oever krijgen daarbij de volle laag, het bronvolume te verwerken via de trillende bodem vlakbij de oever.

Jammer genoeg konden tientallen vragen van raadsleden niet gesteld en beantwoord worden door tijdgebrek. Dat vind ik dan wel een zeer onzorgvuldige manier om zon belangrijk onderwerp te behandelen.

Voor morgen tijdens de bespreking van het geluids/evenementenbeleid hebben zich 37 insprekers aangemeld voor dit onderwerp alleen al. Daardoor krijgen we maar 2 minuten inspreektijd. Dat is te weinig voor zon belangrijke aangelegenheid. Deze kwestie kan niet in sneltreinvaart afgeraffeld worden. De verwachting is dat het inspreken kan beginnen tussen 15:30 en 16:00 uur.

Inspreken over geluidsbeleid evenementen

Op deze blogpost heb ik de situatie al uitgelegd. Op 11 januari kunnen Amsterdammers inspreken over het komende geluids- en evenementenbeleid. U kunt zich hier opgeven.
Agendapunt 15 vaststellen geluidsbeleid evemenenten en locatieprofielen.

De locatie Gaasperplas is in de officiële stukken aangemerkt als klasse IV, 'minder geschikt’. De Gaasperplas maakt ook deel uit van de EHS, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland. Maar dat zal het stadsdeelbestuur en recreatieschap Groengebied Amstelland er niet van weerhouden om door te gaan met meer en grotere evenementen in het Gaasperpark, en dat zelfs in de broedtijd. Er is op geen enkele manier rekening gehouden met de geluidsverstoring van fauna in ons EHS-gebied. Voor Amsterdam bestaat de EHS/NNN nog steeds niet. Een schande!

Wijkcentrum d'Oude Stadt heeft (net als de Stichting Natuurbescherming ZO die specifiek aandrong op aandacht voor geluid in de EHS-gebieden) deelgenomen aan de geluidsbesprekingen:
Sjoemelen, nieuwe norm?
Beleid
Nog steeds wordt er geen rem gezet op het aantal evenementen, integendeel, de parken en andere groengebieden krijgen er steeds meer bij.
In het geluidbeleid zoals het nu voorligt hebben we zowaar een kleine verbetering voor omwonenden ontdekt: om te voorkomen dat bewoners overlast krijgen van meerdere locaties, dus veel meer dan 1 of 3 evenementen per jaar, wordt rekening gehouden met geluidscontour van 75 en niet meer 85 dB(C). Maar of de ambtenaren van het bureau vergunningen die ingewikkelde contouren kunnen tekenen? Zij moeten het wel gaan doen. Bij iedere vergunning op een plek zonder locatieprofiel. Gaat die regel ook tellen als er sprake is van “groot maatschappelijk belang”? Vast niet.

Sjoemelcorrecties
De geluidscorrecties die zorgen dat er afgeweken kan worden van de nieuwe norm staan er nog steeds in. En die correcties zijn alle in het nadeel van omwonenden. De organisatoren doen alsof ze met iedere decibel minder honderden of duizenden klanten verliezen. Ondernemers willen er decibellen bij en delen tegelijkertijd oordoppen uit aan hun klandizie. Hoe er met deze geluidscorrecties gesjoemeld wordt heeft Wij-Amsterdam mede namens Lager Toontje in een raadsadres duidelijk gemaakt (het onderste document bij punt 15 Raadsadres nieuwe wetenschappelijke onderzoeksinformatie ten behoeve van het Nieuwe Evenementenbeleid). Die nieuwe wetenschappelijke informatie is van Jan ten Kate aan de Technische Universiteit Delft over het voorspellen van geluidsoverlast bij muziekevenementen in de open lucht in de bebouwde omgeving.

Uit het onderzoek van Jan ten Kate:”Het maximale geluidsniveau op de gevel van woningen is 65 dB(A). De dB(C) norm is ofwel 79 dB(C) ofwel 83 dB(C) maar nooit de in het huidige Nieuwe Evenementenbeleid genoemde 85 dB(C). Het voorgenomen Nieuwe Evenementenbeleid is slechter voor de omwonenden dan het oude beleid. Jan ten Kate bepleit voor Amsterdam standaarden van 65 dB(A) en 80 dB(C), die onverkort in het Nieuwe Evenementenbeleid dient te worden opgenomen. Geen enkele omwonende zou geluidsniveaus hoger dan deze hoeven te verduren.”

Ik heb in de voorbije jaren tijdens Amsterdam Open Air regelmatig waarden gemeten boven de 85 dB(C) voor mijn deur in Gein 3, zelfs s middags als het geluidsniveau nog niet maximaal opgedreven is.

Biodiversiteit in de stad

WUR: "The Netherlands needs to establish sustainable conditions for all natural species that occurred on its territory in 1982. Part of this species diversity is concentrated and needs to be protected in urban areas.”

clips 4391

Beschermde en bedreigde dieren en planten in de stad:
"Nederland stelt zich ten doel dat in 2020 voor alle in 1982 in Nederland van nature voorkomende soorten (en populaties) de condities voor instandhouding duurzaam aanwezig dienen te zijn. Het Rijk en de provincies zijn verantwoordelijk voor behoud en bescherming van deze Nederlandse biodiversiteit. Belangrijke instrumenten hiervoor zijn Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland. Gemeenten spelen een beperkte rol op dit gebied (onder meer bij de natuurtoets voor het verlenen van omgevingsvergunningen).

De Raad van de Europese Unie heeft zich in 2010 ten doel gesteld het biodiversiteitsverlies en de achteruitgang van ecosysteemdiensten in de EU – en daarmee binnen EU-lidstaten – uiterlijk in 2020 tot staan te brengen en, voor zover dit haalbaar is, ongedaan te maken. Nederland zelf stelt zich ten doel dat in 2020 voor alle in 1982 in Nederland van nature voorkomende soorten (en populaties) de condities voor instandhouding duurzaam aanwezig dienen te zijn (Compendium voor de Leefomgeving, 2015).”

Mooie woorden, maar komt er ook iets van terecht? De verstedelijking van onze natuur gaat gewoon door, zeker in Amsterdam.

© Natuurbescherming ZO 2015