Blog

Concept beleidskader Hoofdgroenstructuur

Intussen heeft het college van de gemeente Amsterdam al een Omgevingsvisie Amsterdam 2050 vastgesteld. Deze visie vervangt dan de Structuurvisie Amsterdam 2040 uit 2011. Alleen de hoofdgroenstructuur en het hoogbouwbeleid van de structuurvisie blijven van kracht tot er vervangend beleid is. Ook is er een concept voor een nieuwe Hoofdgroenstructuur, HGS.

Amsterdam: "Een menselijke metropool’ is daarom de titel van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 (PDF, 38 MB). De Omgevingsvisie 2050 is door de gemeenteraad in 2021 vastgesteld. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de stad en vormt het kader voor ruimtelijke ontwikkelingen. Daarmee vervangt deze visie de Structuurvisie Amsterdam 2040 uit 2011. Alleen de hoofdgroenstructuur en het hoogbouwbeleid van de structuurvisie blijven van kracht tot er vervangend beleid is."

clips 6043

Amsterdam: “De gemeente Amsterdam heeft een stedelijke groenvisie gemaakt. In de Groenvisie, een leefbare stad voor mens en dier 2020 - 2050 (PDF, 20 MB) schetsen we een beeld van Amsterdam als groene stad en hoe we tussen nu en 2050 Amsterdam verder gaan vergroenen.”

In de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 is het NNN niet geborgd. Alleen in de Groenvisie komt de term NNN (NatuurNetwerk Nederland) één keer bijzonder nietszeggend en zelfs misleidend terug: "Ook het Amsterdamse deel van het bestaande Natuurnetwerk Nederland (NNN) is onderdeel van de Hoofdgroenstructuur.
In feite ligt een groot deel van de concept-HGS in het NNN. De status van NNN die juridisch en ambtelijk in handen is van de Provincie Noord-Holland wordt door het college van Amsterdam gedegradeerd tot diverse groentypen, waarvan de beste nog zijn stadspark', natuurpark' en de aparte categorie stadsnatuur, allemaal met hun eigen bestemming en bedoeling. Daardoor wordt het NNN de facto afgeschaft door het coillege van Amsterdam. Het gevolg hiervan zal zijn dat er meer recreatie komt in de zin van festivals, evenementen en horeca en dat de natuur verder achteruit gaat; het neoliberale concept dus.

Hieronder een paar kaartjes die duidelijk aangeven wat er aan de hand is. Kijk op de interactieve kaart, en klik de diverse groepen aan, de groentypen (met vooral de nieuw bedachte 'stadsparken' en de 'natuurparken'), de stadsnatuur' en het provinciaal beleid.

Let wel: het nieuw concept Beleidskader Hoofdgroenstructuur en Toetskaart hebben geen juridische status.
Deze  worden medio 2022 naar de nieuwe gemeenteraad verstuurd. Dat zal waarschijnlijk gebeuren na het reces van de gemeenteraad.
Maar intussen gebruikt het college tijdens rechtszaken al het concept beleidskader als hét van kracht zijnde beleid.
Het college zal er dus alles aan doen om dit beleid alsnog zo snel mogelijk door te drukken.

Ga naar de interactieve kaart voor de beeldvullende kaarten met de mogelijkheid om groentypen, stadsnatuur en/of NNN samen of apart aan te klikken.

Huidige HGS

Huidige HGS

Concept beleidskader HGS groentypen

concept HGS

NNN

NNN

Het NNN blijft de juridische en ambtelijke status die nageleefd moet worden ten behoeve van behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
Wat Amsterdam vooral wil is meer festivalterreinen en meer reuring en horeca in het groen. Dat betekent steeds meer vernietiging van natuur en biodiversiteit. Als het college oevers vervangt door zwemstoepen en kanoroutes maakt in het Gaasperpark dan vernietigen zij de rietkragen waarin ontelbare insecten (als libellen), amfibieën en vogels hun habitat hebben. Dan vernietigt het college voorgoed soorten die hier niet meer terug zullen komen.

Milieu en leefomgeving onder druk

RIVM: "Overzicht wetenschappelijke kennis: kwaliteit milieu en leefomgeving staat sterk onder druk in Nederland

Het milieu en de leefomgeving in Nederland zijn in slechte staat. De kwaliteit van de bodem, het water en de lucht die we inademen zijn zo aangetast dat deze niet meer uit zichzelf kunnen herstellen. De gezondheid van mensen gaat hierdoor achteruit. Om het tij te keren zijn ingrijpende maatregelen nodig. Samen met inwoners en bedrijven moet de overheid zoeken naar brede en integrale oplossingen. Dat stelt het RIVM op basis van een overzicht van de op dit moment beschikbare kennis over de kwaliteit van ons milieu en de leefomgeving.”

European Commission: "The Commission has proposed a new law to restore ecosystems for people, the climate and the planet.

Europe’s nature is in alarming decline, with more than 80% of habitats in poor condition. Restoring wetlands, rivers, forests, grasslands, marine ecosystems, and the species they host will help

  • increase biodiversity
  • secure the things nature does for free, like cleaning our water and air, pollinating crops, and protecting us from floods
  • limit global warming to 1.5°C
  • build up Europe’s resilience and strategic autonomy, preventing natural disasters and reducing risks to food security”

Verkenning en analyse milieuopgaven voor het Nationaal Milieu Programma (NMP)

VTH

Rijksoverheid: "De adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) geeft advies over de mogelijkheden om milieuhandhaving, -toezicht en vergunningverlening in Nederland te versterken en het stelsel effectiever en slagvaardiger te maken. Daarbij gaat de commissie in op de onafhankelijkheid en deskundigheid van toezichthouders en de verdeling van rollen, taken en bevoegdheden in het stelsel.”

Inderdaad, het rammelt in dit land inzake de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving. Burgemeesters hebben al handhavingsprioriteiten ingesteld omdat het niet meer te behapstukken zou zijn. Maar zij doen lekker mee met de afbraak van de weinige natuurgebieden die wij nog hebben.
Door allerlei oorzaken, onder andere ook de klimaatverandering en de toename van het aantal militaire conflicten overal ter wereld, groeit de druk op de woningbouw en zodoende ook op de schaarse ruimte die nog beschikbaar blijft voor natuur. Met een paar plantsoentjes erbij ten behoeve van barbecues en feestjes komen we er niet. 

De overheid raakt de regie kwijt. De schuld daarvan is al veel eerder gelegd toen het neoliberalisme als de heersende norm ingesteld werd. Alles moest geprivatiseerd en gedereguleerd worden. De schadelijke gevolgen daarvan merken we nu met volle kracht. Overheden zijn niet meer in staat om de energietransitie, de zorg, de voorzieningen langs goede banen te leiden. Probeer nu maar eens de energie te nationaliseren als het hele land vol zit met kleine en grote energiebedrijven. Daar komt nog bij dat de levering van goedkoop gas door geopolitieke machtsverhoudingen niet meer mogelijk blijkt. Wat bovendien zeer slecht uitpakt voor ons milieu als we weer terug moeten naar kolen en kernenergie.

De problemen veroorzaken wijzelf, d.w.z. onze overheden. En het aantal milieubewuste burgers mag ook nog een tandje hoger komen, want de auto is nog steeds de heilige koe in dit land. Zelfs uitkeringstrekkers zie je veel geld betalen aan belastingen voor een oude milieuvervuilende auto die ze graag voor de deur willen hebben voor het geval dat ze die ooit nog eens nodig zouden kunnen hebben. De auto is nog steeds een kwestie van status, ook en misschien wel vooral voor diegenen die geen maatschappelijk aanzien hebben.

Persoonlijk zie ik als het eerste en grootste probleem dat opdoemt de mogelijkheid van meer oorlogen in Europa. Politieke partijen hebben jammer genoeg ook hun protest tegen de NAVO opgegeven, maar de NAVO is in toenemende mate een probleem aan het worden voor alle Europese landen, voor onze welvaart en onze veiligheid. Het is al te vaak gebleken dat de NAVO geen defensieve organisatie is, maar een offensieve. Zij richt zich niet op het vreedzaam oplossen van geschillen, maar intervenieert en stuurt wapens over de hele wereld. Hoe meer landen toetreden, en daar komen steeds dubieuzer landen bij, hoe groter het gevaar dat daar ergens een vuurhaard ontstaat. De NAVO wordt een bedreiging voor welvaart, veiligheid, persvrijheid en niet te vergeten ook milieu en natuur.

wbw-logo-comfortaa-white

Wat wij in deze tijd nodig hebben is ‘a world beyond war’, een wereld zonder oorlog. Alleen zo kunnen wij nog iets maken van verbetering van onze leefomgeving en onze aarde. Jammer genoeg overheerst momenteel op zeer gevaarlijke wijze de waan van de dag.

De nieuwe boeren van GL, D66 en PvdA

aoa 2022

14020.nl: "De boeren vernachelen de natuur met hun tractors en dat keurt 14020.nl natuurlijk niet goed.
Tot onze verbijstering kwam deze opmerkelijke tweet langs van Laura Bromet van Groenlinks. Hypocrisie ten voeten uit. [Klik op link hierboven voor de tweet]

Laura Bromet stapt geheel over het feit heen, dat ze zelf ook bij een club van boeren zit die Natuurparken en Natura 2000 natuur slopen. Zoals bijvoorbeeld het Twiske door een festival met 33.000 bezoekers, midden in het broedseizoen en nog legitiem ook, met vergunningen en al.

De parken worden massaal gesloopt door de festivalindustrie. Alles gefaciliteerd door de feestcollege boeren, die het vandalisme hoog in het vaandel hebben staan. De komende tijd zullen er veel festivals komen in de Amsterdamse parken

2 weken geleden was er nog een festival in het natuurgebied Gaasperplas. Zo aan de foto’s te zien hieronder doen de Groenlinks, D66 en PvdA boeren niet onder voor de land- en veeteeltboeren.”

Bekijk voor een goed overzicht van de ravage in het Gaasperpark deze film.

© Natuurbescherming ZO 2015