Blog

Natuur

Wat is natuur tegenwoordig nog?

Bovenbazen

Beslistermijn omgevingsvergunning AOA

zuidoost nergens anders

Stadsdeel Zuidoost: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB

Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2017 op 3 en 4 juni 2017, wordt verlengd tot uiterlijk 15-06-2017, datum verzending besluit 24-04-2017;
Dossiernummer 2799244
Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd.”

Dit is weer een zeer bijzondere creatie van stadsdeel Zuidoost. Op 15 februari 2017 was er een bekendmaking van een aanvraag, maar er is ondanks de ruime tijd die het stadsdeel had om de aanvraag af te handelen, nog steeds geen omgevingsvergunning verleend. Nu komt men al met een uitstel van de beslistermijn. De uiterlijke datum van het uitstel is 15 juni, dat zou dan een kleine twee weken na het festival zijn. Er is geen enkele reden voor uitstel genoemd. De enige reden die ik kan bedenken is dat men wil vermijden dat er een voorlopige voorziening aangevraagd kan worden om de opbouw op te schorten tot er een uitspraak is van de rechtbank. Als er geen besluit is waartegen een bezwaar en beroep ingediend kan worden, dan kun je ook geen voorlopige voorziening bij de rechtbank aanvragen. Dat gedoe met het verhinderen en bemoeilijken van het aanvragen van een voorlopige voorziening duurt al jaren. Dat is onbehoorlijk bestuur. Burgers hebben het recht om naar de rechter te stappen om een besluit tijdelijk op te laten schorten tot er een uitspraak is. Gedeputeerde Staten heeft Amsterdam hierover al herhaaldelijk gekapitteld.

Er staat niet eens bij deze bekendmaking dat daar een bezwaar tegen ingediend kan worden. Maar het staat iedereen vrij om te protesteren tegen deze gang van zaken. Het toont weer aan hoe diep de belangenverstrengeling van de ambtenarij en/of het bestuur van Zuidoost met de festivalorganisatoren gaat. Veel geld levert deze belangenbehartiging beyond the call of duty voor het stadsdeel niet op. Hoogstens en paar duizend euro leges, een paar tienduizenden euro voor GGA, die daarmee nog steeds niet het groenbeheer kan betalen. Je kunt je dus afvragen wiens belang daarmee nog gediend wordt; in elk geval wordt de indruk gewekt van verdergaande belangenverstrengeling, want die gaat wel erg ver als daarbij de belangen van omwonenden op een onwettelijke manier tegengewerkt worden. Dat zou onderzocht moeten worden. De wet en de regels kunnen nooit gebruikt of misbruikt worden om de rechten van burgers te negeren. Een omgevingsvergunning is in de eerste plaats bedoeld om voorwaarden te stellen aan wat kan en niet kan in het Gaasperpark; als die vergunning er niet is dan kunnen die voorwaarden en mitigerende maatregelen niet opgevolgd worden. Een omgevingsvergunning is een document waarin een uitzondering op het bestemmingsplan gemaakt wordt met duidelijk omschreven voorwaarden. Die vergunning hoort in elk geval verleend te zijn op het moment dat men begint met de opbouw. Sterker nog, de Nederlandse wet geeft burgers het recht om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtspraak om een besluit tijdelijk tegen te houden. Daarom moet die vergunning geruime tijd vóór de opbouw verleend zijn. Gebeurt dat niet, zoals onder andere met Reggae Lake gebeurde, dan handelt het stadsdeelbestuur in strijd met de intentie en de letter van de wet. Dat is een aantasting van de democratie en de rechten van burgers. Daarmee zoekt het stadsdeelbestuur niet alleen de mazen van de wet op, maar overschrijdt zij de grenzen gesteld aan behoorlijk bestuur. Bovendien wordt ook de omgevingswet geheel uitgehold. 

Zie ook deze blogpost.

Interessant op dit gebied is de brief die Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aan B&W van Amsterdam (c.q. het stadsdeelbestuur van Zuidoost) heeft gestuurd, waarin duidelijk gesteld wordt dat de processen van de gemeente (lees ‘vooral Zuidoost’ dat een mandaat heeft voor vergunningen) voor toezicht en handhaving niet adequaat zijn uitgevoerd, in 2014, 2015 en 2016. Daar kan nu gerust 2017 aan toegevoegd worden. De gemeente Amsterdam (met name stadsdeel Zuidoost) stelt zichzelf hiermee buiten en boven de wet en weet van geen ophouden. Na zeven jaar Amsterdam Open Air is men nog niet in staat gebleken om de processen van toezicht en handhaving adequaat uit te voeren. Dat wil men kennelijk ook niet. Jaar na jaar worden de belangen en de rechten van burgers geschonden. Zuidoost Nergens Anders! Het bestuur van Zuidoost moet een diepe hekel hebben aan zijn bewoners. Trouwens, zit GroenLinks nog steeds in het bestuur van Zuidoost?

Ook Amsterdam Open Air zou zich diep moeten schamen om op deze manier hun ‘collaboration of friends’ op te zetten. Een collaboration indeed, bereikt met vriendjespolitiek. De vraag is, hoever gaat deze vriendjespolitiek?

uitnodiging

Van stadsdeel Zuidoost kregen omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over Amsterdam Open Air (zie hierboven). Men wil ons informeren "over zaken als de procedure van de evenementen- en omgevingsvergunning en de maatregelen die de organisator neemt voor, tijdens en na het evenement. Maar die maatregelen staan in de omgevingsvergunning (die noodzakelijk is voordat de opbouw begint) en DIE IS ER NOG LANG NIET!!! Dus Amsterdam Open Air heeft als het op deze kafkaiaanse manier verder gaat geen vergunning als het feest bezig is en heeft nauwelijks of geen maatregelen genomen om de schade aan het park, de natuur, fauna en flora te beperken. De zotheid kent geen grenzen in Zuidoost.

De reden waarom deze bijeenkomst op een grasveld georganiseerd wordt is dat Amsterdam Open Air bang is dat uitspraken gedaan op een echte vergadering in het stadsdeelkantoor genoteerd worden en gebruikt worden in rechtszaken. Want wat kan Amsterdam Open Air en het stadsdeelbestuur ons meer vertellen over dit festival dan wat propaganda en valse beweringen? Vorige keer werd door de vertegenwoordigers van AOA verzocht om geen geluidsopnamen te maken. Maar dat kunnen ze zeker niet eisen, eenvoudig omdat zon bijeenkomst openbaar is. AOA is a lean, mean moneymaking machine en het stadsdeel werkt daar volop aan mee.

GaasperPleasure evenementenvergunning

Amsterdam: "GP Events BV heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een festival genaamd “Gaasper- & Guilty Pleasure Festival 2017”.

Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst.
Er wordt mechanische en levende muziek ten gehore gebracht.
Data en tijdsduur van het festival:
Zaterdag: 29 juli 2017 van 13:00 – 23:00 uur
Zondag: 30 juli 2017 van 13:00 – 23:00 uur.

De aanvraag kan gedurende twee weken na de publicatiedatum ingezien worden tijdens de openingstijden van het loket van stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Direct regelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

De termijn voor het indienen van een zienswijze is 14 dagen, gerekend vanaf de datum van publicatie. U kunt uw zienswijze richten aan:

Algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam
o.v.v. het dossiernummer

Of per mail naar: info.sdzo@amsterdam.nl.”

Het is natuurlijk absurd dat je maar twee weken hebt om een zienswijze in te sturen en dat je voor inzage mogelijk zelfs pas na een week een afspraak kan vastleggen. Zonder inzage kun je geen zienswijze insturen, want dan weet je het dossiernummer niet. Stadsdeel Zuidoost blijft maar aan rommelen.

Evenementenvergunning AOA 2017

Amsterdam: "Namens de Burgemeester van Amsterdam is op 21 april 2017 aan Amsterdam Open Air B.V. een vergunning verleend voor het organiseren van een evenement genaamd “Amsterdam Open Air 2017 en “Camping Amsterdam Open Air 2017”.

Data en tijdsduur van het evenement:

  • Festival: zaterdag 3 en zondag 4 juni 2017 van 12.00 tot 23.00 uur;
  • Camping: vrijdag 2 tot en met maandag 5 juni 2017 van 20.00 tot 04.00 uur
    Dossiernummer: ZO17-04075. 
    Amsterdam, 21 april 2017

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

De vraag is of de omgevingsvergunning dit jaar op tijd aangevraagd zal worden. Deze vergunning is belangrijker, en dus is het ook belangrijker om een bezwaar in te dienen tegen de komende omgevingsvergunning.

Liever minder festivals

GGA

Parool: "Liever bijbetalen voor groen Amstelland, dan meer festivals

Het groengebied Amstelland moet de jaarlijkse tekorten van acht ton op de begroting in de eerste plaats aanzuiveren door een verhoging van de bijdragen van de vier aangesloten gemeenten (Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Ouder-Amstel) en de provincie Noord-Holland.

Dat heeft het algemeen bestuur van Amstelland besloten. De ­mogelijkheid wordt opengehouden om ook extra inkomsten te genereren uit meer evenementen in de recreatiegebieden rond de Gaasperplas en de Oudekerkerplas, maar daar zal de gemeenteraad van Amsterdam waarschijnlijk een stokje voor steken.

Een meerderheid van de raad van Amsterdam schaarde zich eerder deze week achter een motie van GroenLinks om de financiële zorgen van het groengebied niet op te lossen met het organiseren van meer evenementen.

Verhoging van de bijdragen

Het groengebied biedt plek aan festivals als Buiten Westen en Reggae Lake. Het bestuur wilde die festivals laten groeien en er nog minimaal twee festivals aan toevoegen.

Gemeenteraadslid Jasper Groen van GroenLinks zei eerder deze week al dat een slecht plan te vinden. "Ik denk niet dat je parken moet onderhouden door er evenementen te organiseren. Ofwel de gemeenten moeten meer bijleggen, of er moet bezuinigd worden op het beheer. Dat gat van vier ton kan ook op andere manieren worden gedekt."

De raad ziet liever een verhoging van de bijdragen van de aangesloten gemeenten.
Het groengebied komt jaarlijks acht ton tekort. Het dagelijks bestuur stelt voor de helft ervan voor rekening van de gemeenten te laten komen, maar Amsterdam en Diemen zien dat percentage liever nog wat groeien. De besturen van Amstelveen en Ouder-Amstel willen zich daar nog op beraden.

Parool verslaggever Patrick Meershoek was gisteren aanwezig op de vergadering van Groengebied Amstelland, waar ook is ingesproken door bewoners van stadsdeel Zuidoost, waaronder ikzelf voor de Stichting. Voor het eerst was ook gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland aanwezig. Hij is verantwoordelijk voor het NNN, NatuurNetwerk Nederland en zal er moeten op toezien dat er geen omomkeerbare schade aan het park wordt toegebracht. Er is in zes Amsterdamse parken al geconstateerd dat er sprake is van verdichting van de bodem, waardoor de weiden na regen dagenlang drassig blijven en het bodemleven zeer beperkt is. Zie de commissievergadering I&D van 12 april 2017, agendapunt 21. Daar vindt u ook het rapport over het Gaasperpark. Het onderzoek is gedaan bij de waterspeelplaats, maar het is duidelijk dat als daar al verdichting waargenomen is, die verdichting nog veel erger zal zijn in de weiden waar  Amsterdam Open Air al jaren houset of house houdt.

Opvallend afwezig tijdens de vergadering van GGA waren raadslid mevr. Bosman en bc-lid van Zuidoost dhr. Bottse. Deze laatste had ons tijdens de vorige vergadering het aanbod gedaan om eens bij hem op de thee te komen. Ik heb nog steeds geen uitnodiging gehad. De gedeputeerde, dhr. Tekin, zei in een nagesprekje dat hij geen onderscheid zou maken tussen kleine en grote evenementen. Maar het is duidelijk dat grote festivals veel meer schade aan parken toebrengen dan kleine. Dus hij zal wel degelijk een onderscheid moeten maken. Het probleem momenteel is dat er geen grenzen gesteld zijn aan het aantal bezoekers van festivals. Dat leidt onherroepelijk tot onomkeerbare schade aan de natuur en de biodiversiteit, zeker als het Gaasperpark feitelijk toch een evenemententerrein wordt. We hopen dat de rechtspraak daar binnenkort grenzen aan stelt en de omgevingsvergunningen voor evenementen met meer dan 2000 bezoekers nietig verklaart.

Ondanks zes jaar Amsterdam Open Air en een paar andere festivals krijgt GGA nog steeds niet genoeg geld binnen om alle kosten te dekken. Dat is dus een hopeloos en niet duurzaam streven. Dat geeft al aan dat bijvoorbeeld het Gaasperpark druk in gebruik zou moeten zijn als evenemententerrein van de lente tot de herfst. Dat is niet vol te houden zonder onomkeerbare schade aan het park. Gesteld kan worden dat de schade aan het Gaasperpark nu al onomkeerbaar is, en enkel met heel veel geld te herstellen zou zijn, geld dat er duidelijk niet is. De geplande werkzaamheden voor de Open Air Highway geven al aan dat GGA de onomkeerbaarheid van de schade met nieuwe infrastructuur wil vastleggen. Festivals leveren enkel veel geld op voor de organisatoren, die bovendien vaak ook buitenlandse multinationals zijn, maar zeker niet voor onze maatschappij. Voor ons de lasten, voor de organisatoren de winsten.

GGA wil nog meer festivals

Volgens Gerben Houtkamp van GGA, kan het Gaasperpark meer evenementen aan. Onzin natuurlijk. GGA is intussen verworden tot een evenementenbedrijf dat volgens dhr. Houtkamp niets meer met ecologisch beheer te maken heeft. Vreemd toch dat GGA zo weinig opbrengsten uit evenementen binnenkrijgt. Is het dan niet aan te raden om Amsterdam Open Air meer te laten betalen als je een tekort op je balans hebt? Het bestuur van GGA steekt miljoenen in infrastructuur voor evenementen en sluit dus elk jaar af met een tekort. Zo’n bedrijf gaat normaal gesproken failliet, ware het niet dat de gemeente Amsterdam telkens op moet draven met miljoenen om de tekorten te dekken. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen evenemententerrein.

Een ander voorbeeld van verdwazing is het Oosterpark. Het project ‘verdubbeling Oosterpark’, dat in feite enkel een uitbreiding is van het park met een groter hotelgedeelte, heeft 22 miljoen gekost. Maar de bomen in het park hebben het nog steeds moeilijk. Ze sterven af omdat de bodem nog steeds te drassig is. Zo wordt geld over de balk gegooid onder het mom van ‘meer geld voor groen’, terwijl er bomen gekapt moeten worden omdat ze afsterven. In het Gaasperpark wil men een Open Air Highway waarvoor ook bomen, gezonde bomen, gekapt moeten worden, en dat enkel en alleen om meer festivals te faciliteren.

Groengebied Amstelland is een recreatieschap dat deel uitmaakt van Recreatie Noord-Holland NV. Jawel, een NV, maar eentje die niet catert voor de gemeenschap, niet gericht is op het verdienen van geld voor het groenbeheer, maar eigenlijk uitsluitend voor de festivalindustrie. Het doel van de NV is het vergroten van de winsten van festivalorganisatoren. Daarvoor worden miljoenen aan belastinggeld uitgetrokken voor infrastructuur. Dat is toch een vreemde constructie. De NV is in handen van de overheid, maar het geld vloeit naar het bedrijfsleven. De NV is een stroman van de evenementenindustrie. Je zou dat een criminele constructie kunnen noemen. Want het onttrekt geld aan de gemeenschap om de winsten van festivalorganisatoren te maximaliseren.

AT5: “Beheer wil meer festivals Gaasperplas

Maar daar denkt Jasper Groen, gemeenteraadslid GroenLinks, heel anders over. Hij vreest voor grote schade aan het park vanwege de kwetsbare bodem. 'Ik vind dat je parken niet moet onderhouden met evenementen. Als het park het uiteindelijk niet meer aan kan moet de gemeente nog meer betalen, of bezuinigen op beheer, dus andere oplossingen zijn nodig.’"

Voorbereiding Amsterdam Open Air

De voorbereiding voor festival Amsterdam Open Air 2017 dat plaats zal vinden in het Pinksterweekend van 3 en 4 juni is al in volle gang. De tickets zijn al geruime tijd in de verkoop. De malle festivalmolen draait op volle toeren. Amsterdam Open Air presenteert zich al jaren als een idyllische 'collaboration of friends'. De ravages achteraf komen niet in de media. De omgevingsvergunning is nog steeds niet verleend. Er zijn intussen twee verzoeken tot handhaving van het bestemmingsplan ingediend, waarvan een door de Stichting. Groengebied Amstelland is al enige tijd bezig met het inrichten van een ruime parkeerplaats op een weide die door GGA is verpacht voor het weiden van paarden.  De drassige weide is opgehoogd en de grond wordt geëgaliseerd en platgewalst om straks als parkeerterrein te dienen voor Amsterdam Open Air. De weidevogels zijn intussen verjaagd. Het ministerie en de provincie trekken 300.000 € uit om de weidevogels meer kansen te geven; intussen verjaagt GGA alle weidevogels uit een van de grootste weiden in de omtrek.

Er wordt met geld gesmeten door de overheid, alleen komt weinig daarvan terecht bij echt groenbeheer. Ook de 400.000 € die Amsterdam meer wil inbrengen in GGA zal gebruikt worden voor infrastructuur.

Amsterdam: Het meeste geld voor stedelijk groen gaat naar de stadsparken, in totaal zo’n € 32,5 miljoen, waarvan ruim € 8 miljoen uit de stedelijke pot. Hiermee worden twaalf stadsparken aangepakt. Het geld gaat onder meer naar het verbeteren van grasvelden, entrees, biodiversiteit, natuurlijke speelplaatsen en basisvoorzieningen zoals toiletten en watertappunten.”

Het is in feite hoofdzakelijk infrastructuur voor meer evenementen. Hier en daar komt nog wat kaboutergroen erbij in de stad. De biodiversiteit wordt overal steeds verder afgebroken. Zie onder andere de plannen voor het Gaasperpark en omstreken. Ook het voor weidevogels belangrijke perceel bij de Driemondweg in beheer bij GGA wordt een gewalst parkeerterrein.
In principe zou dit allemaal gefinancierd moeten worden uit de opbrengsten uit evenementen en festivals. Het is onmogelijk om zoveel miljoenen terug te verdienen uit de opbrengsten. De miljoenen, zeg maar de volle pot van 60 miljoen, is dus subsidie voor de evenementenindustrie, die door de belastingbetaler opgebracht moet worden.

D66 gaat gewoon verder op het versleten stramien van de PvdA en bestaat het om 60 miljoen aan uitgaven ten gunste van ondernemingen en meer infrastructuur – en dus de afbraak van natuur en biodiversiteit – voor te stellen als 60 miljoen voor het groen. Met deze verregaande vorm van volksverlakkerij profileert D66 zich als een voortzetting van het neoliberale afbraakbeleid van vorige kabinetten.

Terecht stelt de Raad van State in zijn jaarverslag over 2016 het volgende: “Ook elders in de wereld staan rechtspraak en rechter onder druk. Steeds geschiedt dit met een beroep op de uitkomst van verkiezingen en de daarmee verkregen meerderheid en de vermeende legitimatie om de rechter terzijde te schuiven. Daarmee wordt een breuklijn zichtbaar tussen democratie en rechtsstaat. Die bieden een onderscheiden legitimatie van overheidshandelen en -besluitvorming; recht legitimeert vooral continuïteit, democratische besluitvorming legitimeert vooral verandering.
Beide vormen werden tot dusver in de gangbare opvatting in Nederland geacht onverbrekelijk verbonden te zijn en geïnstitutionaliseerd in de democratische rechtsstaat. De ontwikkelingen laten echter zien dat beide in de praktijk niet hoeven samen te gaan en met elkaar in botsing kunnen komen.

Deze ontwikkelingen liggen in het verlengde van een veranderende perceptie van staat en overheid. Daarin worden (rechts)orde, stabiliteit en zekerheid steeds meer als vanzelfsprekend ervaren en niet als resultaat van voortdurende inzet en inspanning. Staat en overheid moeten daarbij steeds meer hun legitimatie vinden in een meerwaarde; vandaar het bestaan van aanduidingen als welvaartsstaat, verzorgingsstaat, sociale rechtsstaat, et cetera. De laatste decennia dreigt die meerwaarde vaak nog vooral in economisch presteren gezocht te worden. Maar ook zonder die versmalling wordt de rechtvaardiging van staat en overheid vooral gezocht in gerealiseerde veranderingen, producten, diensten en resultaten. Het gevolg is een politiek debat dat vooral gericht is op concrete prestaties, het tekort- schieten in het presteren en de handhaving van de regels die de resultaten moeten waarborgen. Verkiezingen krijgen het karakter van een markt waarin ieder de eigen waren aanprijst, die van de concurrentie als minderwaardig afdoet en de vragen van ordening, richting en uitgangspunt – het ‘waarom, waarheen, waartoe?’ – liever niet aanroert. Het is dan niet vreemd dat in politieke en maatschappelijke waardering de waarde van de bestendigheid van de staatsrechtelijke verhoudingen, rechtmatigheid en rechtsorde, geleidelijk achtergesteld wordt ten opzichte van de specifieke resultaten die door politieke meerderheden of bestuurlijk gewenst zijn. Het deelbelang van de eigen achterban gaat voor het algemeen belang.

In die verschuivende perceptie worden recht, ordening, instituties, bestendige procedures niet alleen naar de achtergrond geschoven, maar ook gauw als hinderlijke belemmering gezien als zij de gewenste resultaten in de weg staan. Het is dan verleidelijk om ze te negeren, te ridiculiseren of als verouderd weg te zetten, met een beroep op een mandaat van de kiezers, een parlementaire meerderheid of een acute noodzaak. Het leidt tot besluitvorming die niet op ordening, normen, verbinding van belangen en waarden en de lange termijn is gericht, maar op transactie, resultaten, incidenten en de waan van de dag. Die ontwikkeling is op veel terreinen en in veel landen zichtbaar, ook in eigen land. Het schept de voedingsbodem voor een groeiende tegenstelling tussen democratische en juridische legitimatie.

Vertrouwen in de overheid moet berusten op wat van die overheid mag worden verwacht: bescherming, rechtsorde en ruimte om tot recht te komen.”

Dit is een duidelijke waarschuwing tegen het negeren en buitenspel zetten van de rechtspraak. De door de Raad van State (nogmaals) genoemde ontwikkeling is een groot gevaar voor de democratie en de toekomst van ons land. Als belangrijke overheidsintenties als behoud van natuur en biodiversiteit overal in den lande door besturen genegeerd worden ten gunste van een beleid van – in feite – privatisering van natuurgebieden dan wordt in de hele besluitvormingsprocedure de rechtspraak zo goed als afgeschaft. De komende rechtszaak tegen de omgevingsvergunningen die al jaren verleend werden door de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost aan Amsterdam Open Air zal bepalend zijn voor de toekomst van onze democratie en de rechtsstaat. Het is in Amsterdam nu vooral D66 dat zich gelieerd heeft aan een ondemocratisch beleid en een voortzetting van neoliberaal falen.

Dit is zo’n klein voorbeeldje van waar het weer mis gaat bij GGA. Stel je vraagt 15 € voor parkeren op het terrein dat nu geschikt gemaakt wordt. Met 1000 gemotoriseerde parkerende bezoekers heb je nog maar 15.000 € binnengehaald. En hoeveel kost de aanleg? Het zorgt ook voor toenemende milieuvervuiling van de groene omgeving die tot de EHS/NNN behoort.

Besluit Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie van Amsterdam Zuidoost:

Datum : 30 maart 2017
Nr. : ZO17 - 04465 

Overwegende dat:
Op zaterdag 3 juni 2017 en zondag 4 juni 2017 in het recreatiegebied Gaasperpark, het dancefestival Amsterdam Open Air 2017 plaats vindt;
Voor de bezoekers met motorvoertuigen van het festival parkeervoorzieningen op de weilanden naast Boerderij Langerlust (Provincialeweg 24, 1108 AB Amsterdam-Zuidoost) ingericht worden, kosten parkeren €15 ter behoeve van organisatie Amsterdam Open Air;
Dit is opgenomen in het Verkeersplan Amsterdam Open Air 2017 dat onderdeel uitmaakt van de vergunning voor het festival;
Het dagkampeerterrein aan de Driemondweg, langs de zuidoever van de Gaasperplas, zal worden ingezet als back-up parkeerterrein mocht dat nodig zijn;
Een parkeerverbod voor de duur van het evenement wordt ingesteld op de Driemondweg vanaf de Provincialeweg tot en met Waternet (Driemondweg 21, 1108 AJ Amsterdam Zuidoost)
Om parkeerproblemen in de woonwijken en de omgeving van het festival te voorkomen;
- De afslagen Loenendreef, Leusdenhof, Leksmondhof en Leerdamhof aan de Langbroekdreef voor doorgaand verkeer afgesloten worden.
- De afslagen Klieveringweg en Kemangiestraat aan de Kromwijkdreef voor doorgaand verkeer afgesloten worden.
Een Kiss & Ride wordt ingericht met een in en uitgang via parkeerterrein Gaasper Camping (Loosdrechtdreef 7, 1108 AZ Amsterdam Zuidoost)
Een Taxi lus wordt ingericht met een ingang bij Regardz Planetarium Amsterdam (Kromwijkdreef 11, 1108 JA Amsterdam Zuidoost) en de uitgang bij de Gaasper Camping. (Loosdrechtdreef 7, 1108 AZ Amsterdam Zuidoost) Dit om verkeersopstopping op de Loosdrechtdreef te voorkomen;
Voor besteld vervoer en Taxi’s van buiten de stad, een speciale Stop&Go plek wordt ingericht bij Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 6.
Een keerlus wordt ingericht bij de manege aan de Loosdrechtdreef ter hoogte van nummer 9, voor taxi’s en kiss&ride verkeer, om verkeersopstopping op de Loosdrechtdreef te voorkomen. ….

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? En bent u belanghebbende? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Stuur dit uiterlijk zes weken na de publicatie van het besluit in de Staatscourant naar:

Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost,
t.a.v. de afdeling Juridisch Bureau
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam

In uw bezwaarschrift moeten staan:
- uw naam en adres
- de datum en handtekening
- een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur een kopie mee of noem het kenmerk van het besluit);
- de redenen van uw bezwaar."

Natuur en recreatie

Natuur en recreatie horen bij elkaar. Maar beide lijken in een crisis terecht te zijn gekomen. Eerst was er de bankencrisis, veroorzaakt door onverantwoordelijk beleid, deregulering en privatisering. Dat had gevolgen voor de maatschappij die de schulden van de banksters moest dragen. Bezuinigingen werden doorgevoerd in alle geledingen van ons dagelijks leven. Normaal gesproken hadden de banksters op moeten draaien voor hun eigen foute speculatiedrift, maar we leven nog steeds in een neoliberale tijd waarin enkel de balansen van banken als welvaart gelden. De nieuwe melkkoe is de natuur geworden. Recreatiebedrijven stegen als paddestoelen uit de grond. De hype was geboren: 'behoud door ontwikkeling'. Geld verdienen voor natuurbeheer door exploitatie, verkoop en andere verkapte privatiseringen, onder andere ten gunste van de festivalindustrie. Behoud door ontwikkeling blijkt nu een mythe te zijn. Feitelijk wist men dat al van begin af aan. Net als in de gezondheidszorg ging het om het privatiseren van de zorg en dat gaat in de eerste plaats om het stimuleren van bedrijven in de gezondheidssector zodat de overheid daar vanaf is en de winsten naar de bedrijven gaan. De zorg werd duurder. Foutje? Nee, opzet.

shots 2559

Ook wat onze natuurgebieden betreft is het nooit de bedoeling geweest dat het natuurbeheer bekostigd wordt uit verhuur van natuurgebieden. Dat levert niets op voor de gemeenschap, wel miljoenen voor de festivalorganisatoren. En als de bubbel barst en de winsten wat achterblijven dan ligt de schuld bij de babyboomers natuurlijk. Onzin! Het probleem is gecreëerd door de overheid zelf. Als je iets in stand wil houden moet je daar geld in stoppen. Dat geldt voor de gezondheidszorg en ook voor de natuur. De natuur moet behouden blijven zonder exploitatie. De overheid moet die waarden die essentieel zijn voor een gezonde en duurzame maatschappij in eigen beheer houden en betalen met belastinggeld. De huidige tendens is juist het tegenovergestelde: geld pompen in banken en ondernemingen die misbruik hebben gemaakt van hun macht en steeds meer gesubsidieerd moeten worden met belastinggeld. Dat is de omgekeerde wereld. Ook de festivalindustrie wordt zwaar gesubsidieerd met gelden uit de Agenda Groen en andere overheidsfondsen. De festivalorganisatoren zwemmen in het geld, de maatschappij draagt de lasten. Recreatie wordt vervangen door festivalisering.

JongRecron: "Twee voor twaalf in de recreatiesector

In de markt begint het langzaam tot iedereen door te dringen dat de huidige recreatiebedrijven voor 65% in handen is van de even populair gezegde babyboomers, Mensen tussen de nu 55 en 70 jaar.
Grote stukken landbouwgrond zijn omgetoverd tot recreatieparken en is er altijd goed in geïnvesteerd. Door hard te werken en te pionieren en als gevolg van de economische groei is dit altijd gelukt van veelal eigen vermogen. Zo werd de exploitatie immer beter en de bedrijven steeds meer waard. Bij vele bedrijven groeiden de bomen tot aan de hemel en het zag er voor deze generatie rooskleurig uit. Tot dat het 2007 werd.

Er diende zich een vastgoedcrisis aan. En de zeepbel knapte.
Deze crisis bleef ook niet onopgemerkt in de recreatiebranche. De eerdergenoemde ondernemers waren eigenlijk van plan om de afgelopen jaren hun harde werk te verzilveren. Ze kwamen op een leeftijd dat ze een stapje terug wilden doen, na het jarenlang runnen van een florissant bedrijf met een gezonde exploitatie. Echter, geen kopers!

clips 3470

Quotenet: “Wel de lusten, niet de lasten!

Wouter Taveccio, Rocco Veenboer, Jan Lok en Bas Meijer kochten vandaag op Schiphol 15% van de aandelen terug in de dance-organisaties die ze in 2012 en 2013 hadden verkocht aan de Amerikaan Robert Sillerman. Daaronder ID&T en Awakenings.

Wouter Taveccio is oprichter van harddance-feestenorganisator Q-dance, dat al voor de overname door Sillerman was gefuseerd met ID&T. Jan Lok is oprichter van B2S, bekend van hardstylefeesten en -festivals als Decibel Outdoor. Al voor de overname was dit voor 50% in handen van ID&T. Rocco Veenboer is van Monumental, organisator van de technofeesten geheten Awakenings. Bas Meijer werkte jarenlang voor ID&T. De laatste neemt een belang van 15% in de concepten Mysteryland en Welcome to the Future, dus niet in heel ID&T. De andere drie nemen 15% in de door hun opgerichtte onderdelen.
Daarnaast krijgen ze een levenslange royalty-afdracht voor de concepten.

Nadat Sillermans dancebedrijf SFX in geldnood raakte, had dit viertal het plan om de Nederlandse onderdelen terug te kopen.
[Er]  werd wel overeen gekomen dat ze een deelneming konden kopen tot 15%. Ook Veenboer wil niet spreken van een troostprijs, emailt hij. 'Dat klopt niet! We hebben juist alle lusten zonder lasten. We zijn nu in Barcelona feest aan het vieren!’"

SFX is intussen LiveStyle geworden. De overheid gaat nog steeds door met het zwaar subsidiëren van infrastructuur en nieuwe ontwikkelingen voor meer evenementen. De overheid ziet overal verdienmodellen. Maar niet voor de maatschappij, wel voor grote multinationals die met de winsten gaan lopen en vanzelfsprekend nauwelijks belastingen betalen.

Parool: "De Afas Live, de Ziggo Dome en de Amsterdam Arena in Zuidoost krijgen er een klein broertje bij met een capaciteit van 1500 mensen, vergelijkbaar met Paradiso en de Melkweg.
De nieuwe muziekzaal maakt onderdeel uit van de plannen voor het nog lege kavel naast de Afas Live. Het gebied van 2,5 hectare krijgt vier bouwblokken met 700 woningen, kantoren, een hotel en een theater.
De gemeente spreekt in de plannen van een Urban Interactive District, waarin de combinatie van wonen, werken en uitgaan centraal staat. In het gebied komen ook bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van virtual reality.”

De overheid lijkt meer geïnteresseerd in een virtual reality dan in de werkelijkheid. Het draait allemaal om amusement. Of dat een duurzame toekomst kan garanderen is zeer de vraag. Wij amuseren ons letterlijk kapot (de 5 d’s: decibels, dance, drank, drugs, en een doppie), of tenminste tot we er doof van worden. De natuur als nieuwe melkkoe.

DSC03739

Parool: "Met meer festivals, meer horeca en een hogere bijdrage van Amsterdam en de andere aangesloten gemeenten wil het bestuur van groengebied Amstelland het jaarlijks tekort van 800.000 euro wegwerken.

Dat schrijft het bestuur in een voorstel dat volgende week in het algemeen bestuur wordt besproken. Het groengebied Amstelland zorgt voor het beheer van het natuur- en recreatiegebied rond de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk.
Dat beheer kost veel meer geld dan het groengebied in kas heeft. Het verschil van acht ton per jaar moet voor de helft worden weggewerkt door de jaarlijkse bijdrage van de provincie Noord-Holland en gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel te verhogen.

Buiten Westen en Reggae Lake

Amsterdam betaalt nu 1,3 miljoen euro mee aan het beheer. Dat wordt in de nieuwe situatie 1,5 miljoen. Samen leggen de vijf partners straks vier ton extra op tafel, waardoor hun jaarlijkse bijdrage uitkomt op 3,1 miljoen euro.
De rest van het tekort moet worden gedekt door de inkomsten van het groengebied te vergroten. Het bestuur wil daarvoor de reeds bestaande festivals Buiten Westen en Reggae Lake laten doorgroeien, en er nog minimaal een of twee nieuwe festivals aan toevoegen.
Ook moet er meer ruimte komen voor horeca in het gebied. Daarbij wordt gedacht aan de westoever van de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Abcouderstraatweg. Voor de laatste locatie heeft inmiddels de uitbater van een brasserie met kleinschalig congrescentrum belangstelling getoond."

Na jaren festivalisering en misbruik van het Gaasperpark is nog steeds niet genoeg geld verdiend door GGA om het groenbeheer te betalen. Als dat geen bewijs is van het mislukken van het beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ dan weet ik het niet meer. Dit beleid is niet houdbaar en niet duurzaam. In plaats van miljoenen te investeren in infrastructuur die enkel ten goede komt aan festivalorganisatoren (die in Barcelona gaan feesten), kan dat geld beter geïnvesteerd worden in natuurbeheer. Nu zoekt de overheid het in een vergaande privatisering en verkoop van natuurgebieden.

Parool: "Onbewoonde eilandjes in de Vinkeveense Plassen te koop

Vrijwel alle langwerpige, smalle eilandjes in de Vinkeveense Plassen worden privébezit. De laatste openbare legakkers, waar vroeger het uitgestoken veen op te drogen werd gelegd, worden op 18 april geveild.
Het gaat om 44 legakkers, zo heeft het Recreatieschap Vinkeveense Plassen bekendgemaakt. Slechts een paar eilanden blijven in het ­bezit van het samenwerkingsverband van de ­gemeente Amsterdam, gemeente De Ronde ­Venen en de Provincie Utrecht.
Door de hoge onderhoudskosten van de leg­akkers is het Recreatieschap niet in staat de kwetsbare eilanden goed te onderhouden.

De helft van de nu te verkopen legakkers heeft een beschoeiingsverplichting: de nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van zijn onbewoonde eiland.
Want onbewoond moeten de eilanden ook na de verkoop blijven: het bouwen van een woning of blokhut is niet toegestaan. Overnachten in een tent ook niet.
Een legakker in de Vinkeveense Plassen is dus vooral een aanlegplaats voor boten, waar de ­eigenaar kan zonnen, barbecueën en genieten van het uitzicht.
Wel mag er in de toekomst misschien meer, zegt Goldhoorn: "Eind volgend jaar moet er een nieuw bestemmingsplan zijn en dan wordt duidelijk wat je er echt mee mag. Dat kan meer zijn, maar daar kan ik geen enkele garantie over geven.

vvplas

Het is duidelijk dat in Nederland de waarde van natuurgebieden enkel uitgedrukt wordt in termen van negatieve bouw- en exploitatiewaarde. De legakkers zijn al bebouwd, en dat zal in een nieuw bestemmingsplan waarschijnlijk ook verder toegestaan en bevestigd worden. Zo verdwijnt steeds meer natuur.

WageningenUR: "Als gevolg van de decentralisatie van het natuurbeleid zijn de meeste nationale parken op zoek naar nieuwe organisatie- en bestuursvormen en verdienmodellen. Marcel Pleijte en Roel During van Wageningen Environmental Research (Alterra) en Rolf Michels van Wageningen Economic Research onderzochten de ervaringen hiermee. Veel nationale parken zijn vooral bezig met overleven, hetgeen in schril contrast staat met de hoge ambities van het programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’.

Vermarkten

Overigens stellen de onderzoekers ook dat het vermarkten van Nationale Parken op gespannen voet kan staan met het oorspronkelijke doel ervan, namelijk het beschermen van de natuur.

LTONoordBeheergebieden Noord-Holland zwaar bedreigd

Voor zeker 2.000 hectare natuur ontstaan serieuze beheerproblemen als provincie Noord-Holland de plannen doorzet om agrariërs uit te sluiten. Dat becijfert onderzoeker Paul Terwan in de notitie ‘Agrarisch natuurbeheer in het Nationaal Netwerk; knelpunten en oplossingen’."

Trouw: “‘We zijn niet trots genoeg op onze natuur'

Kirsten Schuijt, directeur van Nederlands grootste natuurclub, wil een ministerie voor leefomgeving, natuur en voedsel. Zodat natuur en landschap niet langer als ondergeschoven kindje in een zijgangetje van Economische Zaken hoeft te zitten.

Ze heeft nóg een dringende opdracht voor die nieuwe minister: stel een nationale doelstelling op voor herstel van de biodiversiteit. Er moet 400 miljoen extra worden uitgetrokken voor herstel en behoud van soorten, vindt het Wereld Natuur Fonds.

"Van de oorspronkelijke soorten in Nederland is nog vijftien procent over. We hebben het dus al lang niet meer over het behouden van biodiversiteit, maar over een begin van herstel. Nederland bungelt in Europa op dit gebied onderaan, na Malta. Nederland moet investeren in actieve soortenbescherming, kijk naar de weidevogels of de haaien in onze Noordzee. Daarnaast moeten we het Nationaal Natuur Netwerk afmaken en natuurgebieden met elkaar verbinden. Hoe gaan we dat doen? Binnen welke termijn? Het is een grote opgave, maar het moet.”

Trouw: "Natuurmonumenten wil dat het nieuwe kabinet ruimte geeft aan burgers om de natuur vorm te geven en te onderhouden. Nederlanders moeten het recht krijgen om overheidstaken over te nemen."

Bodemonderzoek Gaasperpark

Kafka aan de Amstel

Voor zes Amsterdamse parken zijn door de gemeente bodemonderzoeken aangevraagd, onder andere in het Gaasperpark. De stukken zijn hier te downloaden. Zie TKN 25. Dit is het bodemonderzoek in het Gaasperpark.

clips 3465

Je zou kunnen denken dat dat onderzoek is opgedragen om een inzicht te krijgen in de bodemverdichting die is ontstaan door de evenementen die in de voorbije jaren in het Gaasperpark zijn gehouden. Niets van dit alles. In Amsterdam leeft Kafka aan de Amstel. Het onderzoek is gedaan bij de barbecueplek en waterspeelplaats. Ik moet het rapport nog grondig lezen maar er lijkt nu al onenigheid te zijn tussen de onderzoekers, de ene spreekt over weinig verdichting, de ander over hoge verdichting. Als ik Galileo Galilei even eerbiedig mag persifleren: maar verdichting is er! Zeker is dat als op die plek, waar geen zwaar vrachtverkeer overheen gaat, al verdichting werd geconstateerd, er zeker sprake zal zijn van hoge verdichting in die parkzones waar vele honderdduizenden tonnen aan festivalmaterieel en -materiaal overheen zijn gegaan en waar per dag soms 20.000 bezoekers de grond hebben platgetrapt. Maar dat is dus niet onderzocht. De gemeente kijkt wel uit. Ze weten donders goed dat als er op de festivalweiden onderzoek was gedaan zonder enige twijfel een hoge verdichting gemeten zou zijn, anders had men wel een festivalplek laten onderzoeken. Daarom heeft men dit kleine stukje licht betreden park uitgekozen.

Als een raadslid verzoekt om een tkn punt op de agenda van een commissie  te zetten, dan worden die stukken ook besproken in de commissie en kunnen bewoners inspreken hierover. De commissie I&D vergadert op 12 april. 

Verder nog van belang is TKN 24 over de besluitvorming over de paden die aangelegd/verbeterd zouden moeten worden. De oorspronkelijke plannen zijn intussen afgezwakt, na onze protesten. En dat is maar goed ook. Maar of dat in voldoende mate is gebeurd om af te zien van het aanvragen van een voorlopige voorziening om de kap van bomen tegen te houden moet ik nog grondig bekijken. Er is op 20 april een vergadering van GGA. De Stichting zal daar weer aanwezig zijn.

Ook interessant is TKN 16 over het interbestuurlijk toezicht van de provincie over omgevingsrecht. Het is zoals we al lang weten een rommeltje in Zuidoost/gemeente/GGA. In 2014 en 2015, en ook 2016, heeft Gedeputeerde Staten geconstateerd dat deze processen van toezicht en handhaving "niet adequaat waren ingericht" door de gemeente Amsterdam, dus ook door Zuidoost.

De gemeente heeft zich hiermee wel aardig voor schut gezet. Misschien kan de stichting subsidie aanvragen voor het tot nog toe onbezoldigd toezichthouden en meermaals te verzoeken om handhaving, allebei taken die de gemeente zelf zou moeten verrichten. 'Zuidoost Nergens Anderszeggen we hier in Zuidoost.

Beheerkosten Groengebied Amstelland

Jasper Groen

Gisteren is in de Raadsvergadering van de gemeente Amsterdam motie B, betreffende agendapunt 14B, Raadsactualiteit beheerkosten Groengebied Amstelland, van Jasper Groen (GL), R. Alberts (SP), P. van den Berg (PvdA) en Johnas van Lammeren (PvdD), unaniem aangenomen.

Raadsactualiteit 14A heeft jammer genoeg niet de nodige steun gehaald en is van de agenda gehaald om later nog besproken te worden.

Als het goed is, en GGA is een instantie die zeer goed in de gaten gehouden moet worden, betekent dit dat er extra geld uit de Agenda Groen gehaald wordt om te verhinderen dat GGA meer evenementen moet organiseren in het NNN om het nodige geld binnen te halen. Het zou trouwens ook niet mogelijk zijn om binnen een redelijke tijd een tekort van 800.000 euro weg te werken met de schrale opbrengsten uit evenementen. Het zijn de festivalorganisatoren die miljoenen verdienen met festivals.

Wethouder Choho (of zijn vertegenwoordiging) zal in de komende vergadering van GGA een voorstel indienen om de beheerkosten voor GGA te verhogen.

Wat mij betreft moet alle schade en infrastructuur die ten behoeve van evenementen wordt aangericht/aangelegd, ten koste komen van de festivalorganisatoren. In elk geval zal gemonitord moeten worden hoe GGA de gelden besteed en zal erop toegezien moeten worden dat er toch niet meer evenementen georganiseerd worden in de NNN-gebieden van Amsterdam.

© Natuurbescherming ZO 2015