Bodemonderzoek Gaasperpark

Kafka aan de Amstel

Voor zes Amsterdamse parken zijn door de gemeente bodemonderzoeken aangevraagd, onder andere in het Gaasperpark. De stukken zijn hier te downloaden. Zie TKN 25. Dit is het bodemonderzoek in het Gaasperpark.

clips 3465

Je zou kunnen denken dat dat onderzoek is opgedragen om een inzicht te krijgen in de bodemverdichting die is ontstaan door de evenementen die in de voorbije jaren in het Gaasperpark zijn gehouden. Niets van dit alles. In Amsterdam leeft Kafka aan de Amstel. Het onderzoek is gedaan bij de barbecueplek en waterspeelplaats. Ik moet het rapport nog grondig lezen maar er lijkt nu al onenigheid te zijn tussen de onderzoekers, de ene spreekt over weinig verdichting, de ander over hoge verdichting. Als ik Galileo Galilei even eerbiedig mag persifleren: maar verdichting is er! Zeker is dat als op die plek, waar geen zwaar vrachtverkeer overheen gaat, al verdichting werd geconstateerd, er zeker sprake zal zijn van hoge verdichting in die parkzones waar vele honderdduizenden tonnen aan festivalmaterieel en -materiaal overheen zijn gegaan en waar per dag soms 20.000 bezoekers de grond hebben platgetrapt. Maar dat is dus niet onderzocht. De gemeente kijkt wel uit. Ze weten donders goed dat als er op de festivalweiden onderzoek was gedaan zonder enige twijfel een hoge verdichting gemeten zou zijn, anders had men wel een festivalplek laten onderzoeken. Daarom heeft men dit kleine stukje licht betreden park uitgekozen.

Als een raadslid verzoekt om een tkn punt op de agenda van een commissie  te zetten, dan worden die stukken ook besproken in de commissie en kunnen bewoners inspreken hierover. De commissie I&D vergadert op 12 april. 

Verder nog van belang is TKN 24 over de besluitvorming over de paden die aangelegd/verbeterd zouden moeten worden. De oorspronkelijke plannen zijn intussen afgezwakt, na onze protesten. En dat is maar goed ook. Maar of dat in voldoende mate is gebeurd om af te zien van het aanvragen van een voorlopige voorziening om de kap van bomen tegen te houden moet ik nog grondig bekijken. Er is op 20 april een vergadering van GGA. De Stichting zal daar weer aanwezig zijn.

Ook interessant is TKN 16 over het interbestuurlijk toezicht van de provincie over omgevingsrecht. Het is zoals we al lang weten een rommeltje in Zuidoost/gemeente/GGA. In 2014 en 2015, en ook 2016, heeft Gedeputeerde Staten geconstateerd dat deze processen van toezicht en handhaving "niet adequaat waren ingericht" door de gemeente Amsterdam, dus ook door Zuidoost.

De gemeente heeft zich hiermee wel aardig voor schut gezet. Misschien kan de stichting subsidie aanvragen voor het tot nog toe onbezoldigd toezichthouden en meermaals te verzoeken om handhaving, allebei taken die de gemeente zelf zou moeten verrichten. 'Zuidoost Nergens Anderszeggen we hier in Zuidoost.

© Natuurbescherming ZO 2015