Blog

Nu ga ik er eens op uit

Thijsse

Er is net een nieuw boek uit van Jac. P. Thijsse, Nu ga ik er eens op uit, bezorgd door Marga Coesèl.
Een zeer mooi en fraai geïllustreerd boek, met leeslint en katernen.
Leesfragment van Atheneum: "Op Hemelvaartsdag niet uit te gaan is na de gewoonte van vele jaren ondoenlijk geworden, en ofschoon ’t regent en de barometer in de laatste 24 uur gestadig vier mm achteruitgegaan is, laten we ons naar Abcoude brengen om van daar een tocht in de Ankeveense plassen te ondernemen.
… De regen drijft ons bij Vink binnen. In het gezellige tuinhuisje zitten we niet lang alleen, want een klein grauw vogeltje – boven bruin, onder lichtgrijs – het molenaartje – Sylvia curruca – komt ons opnemen en sluipt en draait en wendt zich nu eens in de hoge notenboom, die pas bladeren krijgt, dan weer in de bonte ahorn of in de rode kastanje.”

Wie kent er niet de Vink langs het Gein in Abcoude? Ook Nescio ging daar wel eens koffie drinken. Het is nu een b&b.

Hieronder ziet u de toen 78-jarige Jac. P. Thijsse. 

Dit is een korte (30 sec.) intro van de film Texel, De Parel der Waddeneilanden, die in 1945 werd uitgebracht als zwartwit film en nu in een gekleurde versie is te zien op het YouTube kanaal van 'Rick88888888'. Jammer genoeg met reclame. De film is in 1943 gemaakt door Herman van der Horst, samen met Nol Binsbergen als ‘reclamefilm' voor TESO, Texels Eigen Stoomboot Onderneming, 

De zwartwit film is ook te bekijken op YouTube, maar de kwaliteit daarvan is zeer slecht. Dat is erg jammer. Deze zwartwit film is nu ‘beschikbaar’ bij Beeld en Geluid, d.w.z. niet gratis te bekijken, maar wel te koop en op een verzamel-dvd uit 2010. Een mooie, degelijk bewerkte zwartwit versie is er nog niet. Nu is er dus een kleurenversie die vanuit een particulier initiatief is bewerkt.
Waar blijven onze grote filminstituten met al die gedigitaliseerde films die bij hen opgeslagen staan, maar niet of nauwelijks ontsloten zijn of toegankelijk voor het publiek?

Turbines in natuurgebieden!

Vogelbescherming: "Zoekgebieden voor zon en wind teveel in beschermde natuur

Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland hebben een analyse uitgevoerd op de Regionale Energie Strategieën 1.0. Hieruit blijkt dat in 14 van de 30 regio’s nieuwe zoekgebieden voor wind- en zonne-energie (gedeeltelijk) in beschermde natuur en waardevolle landschappen zijn opgenomen.

Het gaat bijvoorbeeld om Natura 2000- gebieden of het Natuurnetwerk Nederland. Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland maken zich zorgen over de plannen en roepen daarom overheden op om in de RES 2.0 deze zoeklocaties te schrappen of aan te passen.

Voor Zuidoost zie onderstaande kaartjes, en daar kunnen ook nog windturbines in De Ronde Hoep en Abcoude bijkomen.

clips 5795
clips 5805 2

Maatregelen per 10 juli

Rijksoverheid: "Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.

Evenementen duren maximaal 24 uur."

De vraag is wanneer de burgemeester dit met de stadsdelen en organisatoren van festivals gaat regelen en bekendmaken en/of de vergunning gaat intrekken. Gaat Guilty Pleasure het festival zelf aflasten? Het mag maar voor één dag. We houden dit in de gaten.

Update 21.00:

clips 5801

AT5: "Geen Guilty Pleasure

De verscherpte maatregelen houden in dat het Guilty Pleasure Festival bij de Gaasperplas komend weekend niet doorgaat. "Een hele grote domper", vertelt een woordvoerder. "We hebben hier alles klaar staan. Dit is gewoon onmacht."  Het terrein wordt morgen alweer afgebroken.

Bij een aantal feesten in de stad ging het afgelopen week al mis. Daarop besloten een aantal uitgaansgelegenheden al uit voorzorg dit weekend te sluiten."

Worden festivals afgelast?

RTLNieuws: "19.00 uur persconferentie - Maatregelen verscherpt: horeca moet weer om 00.00 uur sluiten

Het demissionair kabinet trapt toch weer op de rem om grip te houden op het aantal coronabesmettingen. De horeca moet vanaf vanavond weer om middernacht dicht en er komen strenge regels voor meerdaagse evenementen. Dat zal het kabinet vanavond om 19:00 uur tijdens een persconferentie bekend maken, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Ook wil het kabinet dat er een einde komt aan het testen voor toegang in de horeca, discotheken en bij festivals. Alleen bij zogenoemde 'geplaceerde evenementen', waarbij mensen dus op hun plek zitten, zou Testen voor Toegang nog mogen.

Daarnaast wordt gedacht aan het beperken van het maximaal aantal bezoekers: bij evenementen buiten wordt nu gedacht dat er maximaal 1000 mensen aanwezig mogen zijn, voor binnen zou het maximumaantal van 500 op tafel liggen. Over de precieze aantallen wordt wel nog gediscussieerd.

Besmettingen stijgen

De ingreep is volgens het kabinet nodig omdat het aantal mensen dat besmet is met corona heel hard stijgt. Ook wil het kabinet voorkomen dat Nederland op de vakantiekaart 'donkerrood' kleurt waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in het buitenland.

Het lijkt mij verstandig als de burgemeester de eer aan zich houdt en de vergunning voor Guilty Pleasure per direct intrekt. 
Doorgaan met minder dan de 6000 aangekondigde bezoekers zou naar alle waarschijnlijk leiden tot rellen en grote problemen. Het is beter om samen met Guilty Pleasure alle kaarthouders zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van het niet doorgaan van dit festival.

Vergunning Guilty Pleasure verleend

Zonet ontving ik samen met wat andere stukken, o.a. een antwoord op drie zienswijzen, een kopie van de officieel echte vergunning voor Guilty Pleasure. Het festival gaat dus door. Tenzij de rijksoverheid de burgemeester nog terugfluit morgen.
In de vergunning staat niet of het om een evenementenvergunning gaat of om een omgevingsvergunning. Laten we aannemen dat het hier enkel gaat om de evenementenvergunning. Van een omgevingsvergunning is alleen een aanvraag bekend. Een omgevingsvergunning met alle bijhorende stukken ontbreekt nog helemaal. De "fase van het indienen van een zienswijze of een bezwaar" hierover is dus nog niet eens aangebroken. Een zienswijze indienen na het festival? Kafka aan de Amstel! Ook dit is volkomen in strijd met het Bestuursrecht.

De voorzitter van stadsdeel Zuidoost had in een bekendmaking omwonenden verzocht, hoewel kort dag, om zienswijzen, via alle beschikbare kanalen, brief of mail (wat gezien de paar dagen die nog restten, toch attent was).

Het antwoord van de burgemeester op de zienswijzen geeft blijk van verregaand onbehoorlijk bestuur door elke zienswijze van omwonenden af te wijzen als onontvankelijk of in het geval van natuurlijke personen enkel het geluid te betreffen.

De burgemeester gaat gewoon door met het verlenen van vergunningen zonder de wettelijke procedures in acht te nemen, zonder uitspraken van de Raad van State ter harte te nemen, en verleende in dit geval een (evenementen)vergunning toen de opbouw van het festival al vier dagen aan de gang was. De noodzakelijke omgevingsvergunning is nog niet verleend. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat een bestuursrechtbank en de Raad van State ook deze vergunningen nietig zal verklaren als daar een rechtszaak over gevoerd wordt. De burgemeester geeft hiermee blijk van minachting voor de rechtspraak en volhardt in haar eigen interpretatie van de wet- en regelgeving.

Dit alleen al kan aangeven dat mijn stichting een onmisbare rol speelt in het behoud van onze democratische rechtsstaat. Het is de Raad van State die mijn bezwaar weliswaar niet-ontvankelijk verklaarde voor dit specifieke jaar, maar wel inzag dat het bestuursrecht overtreden is en daarom mijn beroep gegrond verklaarde. Dat is een bijzondere uitspraak. Het is een regelrechte terechtwijzing door de Raad van de State zelf naar het college toe.
Er loopt intussen nog steeds een rechtszaak over Amsterdam Open Air 2018.

clips 5800

De burgemeester is kennelijk blind voor alles wat niet in haar evenementenkraam past, en dat kraam is de exploitatie van het NNN voor grote festivals.

In dit recente geval van Guilty Pleasure is de hele procedure, beantwoording en verlening van een vergunning een schrijnend voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Dat is de ambtenaren van stadsdeel Zuidoost die het beleid en de instructies van de burgemeester moeten opvolgen niet aan te rekenen, wel aan de burgemeester zelf die het evenementenbeleid, ook dat voor het NNN, ziet als een collegebevoegdheid.

Een burgemeester die kennelijk niet goed kan lezen en bewust de feiten verdraait neemt haar functie niet serieus. Kennelijk stelt de burgemeester zichzelf in de plaats van de rechtspraak, erger nog zij stelt zichzelf boven de rechtspraak, en daarbij worden omwonenden gezien als lastpakken. Waarvan akte.

Dat het in deze tijd met de procedures voor vergunningverlening niet ‘normaal’ (onterecht versneld) verloopt mag duidelijk zijn. Ook rechters zien dat in.

De burgemeester maakt ook geen gebruik van haar discretionaire bevoegdheid om evenementen geen vergunning te verlenen als orde en veiligheid in het gevaar kunnen komen. Dat is in deze coronatijd zeker het geval, maar de burgemeester doet gewoon afstand van haar bevoegdheden.
Intussen zien we dat het aantal Covid-besmettingen schrikbarend toeneemt. We weten ook dat er gerommeld wordt met QR-codes als coronatoegangsbewijs. We weten ook dat Guilty Pleasure niet van plan is de afstand van 1,5 meter tussen bezoekers aan te houden; men sprak van ‘bovenop mekaar’. Ervan uitgaan dat alles zal verlopen volgens alle regels in de beste van alle mogelijke werelden is momenteel een onhoudbaar en gevaarlijk beleidsstandpunt. 

Zuidoost Nergens Anders!

Geen meerdaagse evenementen

GSD

NRC: Geen meerdaags festival in Fries natuurgebied wegens milieuprotest

Het driedaagse muziekfestival Welcome To The Village gaat dit jaar niet door op de beoogde locatie in natuur- en recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden. Dat heeft de festivalorganisatie woensdag na overleg met de gemeente bekendgemaakt. Het besluit volgt op het besluit van de rechtbank in Groningen een dag eerder om de vergunning voor het festival in te trekken. Volgens actiegroep Groene Ster zou het evenement natuurschade opleveren. Het festival stond gepland voor vrijdag 16 juli tot zondag 18 juli.

Dinsdag deed de rechtbank in Groningen uitspraak in de zaak die was aangespannen door de actiegroep. Die eiste dat de gemeente Leeuwarden de tijdelijke omgevingsvergunning, die was verleend voor het organiseren van het festival met een afgeslankt aantal bezoekers, zou intrekken omdat deze onterecht versneld zou zijn verleend. De actiegroep betoogt dat grote evenementen zoals festivals voor „onherstelbare schade” zorgen voor zowel de populatie broedvogels als die van de gewone grootoorvleermuis in het gebied. Uiteindelijk besloot de voorzieningenrechter de afgegeven vergunning voor zes weken te schorsen in afwachting van een besluit over een eveneens gestarte bodemprocedure tegen de vergunning.”

Groene Ster Duurzaam: “Vandaag [6 juli] heeft de voorzieningenrechter de voorlopige voorziening (VoVo) die GSD heeft aangevraagd tegen de vergunningen voor het festival Welcome to the Village (WttV) editie 2021, toegewezen.

De oogst van vanmiddag

Gehakkelde aurelia

screenshot 1501

Vroege glazenmaker

screenshot 1503
Vroege gelazenmaker

Lantaarntje

screenshot 1505

Zebrarups (wordt de sint-jacobsvlinder) op duinkruiskruid

screenshot 1506
screenshot 1507

Hommel op klaver en ratelaar

screenshot 1510
screenshot 1512

Indrukwekkend snuitwerk van zo’n hommeldiertje

screenshot 1514

Rietorchis

DSC05799

Evenementenvergunning Guilty Pleasure

Gisteren kreeg ik na mijn verzoek om inzage van stadsdeel Zuidoost een aantal stukken en een conceptbrief toegestuurd met het besluit om de evenementenvergunning voor festival Guilty Pleasure te verlenen. Ik neem aan dat iedereen die een verzoek tot handhaving heeft ingestuurd een kopie van deze nog niet ondertekende vergunning heeft ontvangen en dat we t.z.t. de definitieve brief zullen krijgen. Het is een concept waarin nog heel wat tekststukken in het rood staan d.w.z. nog ingevuld, gewijzigd of verwijderd zullen worden.

Er staan teksten in het rood in waar bijstaat ‘facultatief’. Er staan voorschriften in waar aan toegevoegd is [facultatieve velden; verwijderen wat niet van toepassing is] andere die gekopieerd zijn uit algemene stukken en betrekking hebben op allerlei mogelijkheden als [Optioneel: alleen als dit in het locatieprofiel is aangegeven] enz.
"
Een kennisgeving van de aanvraag is gepubliceerd op datum (conform de Algemene wet bestuursrecht, artikel 4:8). Wij hebben geen zienswijze ontvangen over het voornemen deze vergunning te verlenen./Wij hebben [een] zienswijze[n] ontvangen over het voornemen deze vergunning te verlenen. Deze [luidt/luiden] samengevat als volgt. [korte samenvatting zienswijze]. Hierover merken wij het volgende op. [korte reactie op zienswijze]. De zienswijze[n] vormt/vormen aanleiding het volgende op te nemen in de vergunning. [beknopte omschrijving aanvulling]"

Aangezien dit nog maar een concept is is een afschrift nog niet aan alle betrokken instanties toegestuurd:
"Politie, Brandweer Amsterdam-Amstelland, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Stadswerken, Handhaving openbare ruimte, GHOR, Waternet, Directie Juridische Zaken, Directie Openbare Orde en Veiligheid."

De opbouw van het festival begint overmorgen al. Er is dus ondanks de conceptmogelijkheid om een bezwaar in te dienen door de ontvangers van dit concept en een voorlopige voorziening aan te vragen, geen enkele kans meer om met zicht op succes vóór begin van de opbouw nog een voorlopige voorziening aan te vragen om dit (concept)besluit tijdelijk in te laten trekken door de voorzieningenrechter. De vraag is zelfs of dit concept al een rechtsgeldig besluit is.

De omgevingsvergunning zal nog langer op zich laten wachten, en dat betekent dat de voorschriften daarvoor niet bij de opbouw bekend en nageleefd kunnen worden.

De aanvraag van de evenementenvergunning had minstens 16 weken van te voren ingediend moeten zijn. Voor een omgevingsvergunning ontbreken alle noodzakelijke stukken.

De burgemeester begeeft zich hiermee op een hellend vlak. Er is sprake van rechtsonzekerheid en de procedure deugt niet. Bovendien komt er bovenop de al hoge risico’s van festivals als deze - de verslavingen te benoemen als de vijf d’s: decibels, drank, drugs, ‘dance’ en een doppie - nog de d van deltavirus.
Ik vind het ook bijzonder vreemd dat voor deze evenementenvergunning het de ambtenaren van stadsdeel Zuidoost zijn die in zo
n korte tijd de nodige voorwaarden en voorschriften moeten verzamelen en regelen met de gebruikelijke instanties zodat orde en veiligheid geen gevaar lopen.
GGA maakt vandaag gewoon reclame voor dit festival.

Raven op de rand van de afgrond. Maar ja, raven is leven menen de millennials. De gevaren opzoeken is onderdeel van de kick van festivals.


Contact
Vragen of klachten voorafgaand, tijdens en na het evenement:
Bel 020 – 26 13 716
Mail naar buurt@guiltypleasurefestival.nl.
Vermeld bij de vraag of klacht naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres. 

Overlast
Bel de gemeente via 14020
Doe een melding op amsterdam.nl/overlast.
Niet tevreden met de afhandeling van je melding?
Dien online een klacht in via amsterdam.nl/klachten."

© Natuurbescherming ZO 2015