Burgemeester doet afstand van bevoegdheden

je maintiendrai mnp

In een brief van 23 (of 24) juni 2021 aan de gemeenteraad doet de burgemeester in feite afstand van haar discretionaire bevoegdheid (de mogelijkheid om vergunningen te weigeren) en wat erger is van haar bevoegdheden en taken betreffende orde en veiligheid. En dat in crisistijd!

Femke Halsema: “...de tijd om vergunningen te beoordelen [is] korter dan normaal. Daarbij komt dat de eerste grote evenementen plaatsvinden in een periode dat politie en handhaving al zwaar belast worden. Van organisatoren wordt daarom verwacht dat zij nog meer dan normaal zelf hun verantwoordelijkheid nemen en een ordelijk en veilig verloop van een evenement omwille van de gezondheid van de bezoekers en Amsterdammers kunnen waarmaken.

Bij de snelle afhandeling van de aanvragen zal de gemeente dan ook geen concessies doen aan veiligheiden gezondheid: de aanvragen zullen zorgvuldig worden gecontroleerd op bestaande veiligheidsvereisten en in het bijzonder op de nieuwe aanvullende coronaeisen voor evenementen. Als de veiligheid of gezondheid van bezoekers niet in voldoende mate kan worden gegarandeerd zal geen vergunning worden verleend.

Organisatoren is op het hart gedrukt dat de politie en GGD/GHOR geen capaciteit vrij kunnen maken voor de inzet op evenementen en dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van risico’s, het anticiperen daarop en het treffen van maatregelen om deze goed af te handelen. Zij moeten hun veiligheidsplannen en personele inzet daarop inrichten. Aangezien er signalen zijn dat EHBO-leveranciers en beveiligingsbedrijven te maken hebben met personeelstekorten, wordt van organisatoren gevraagd om een garantstelling van hun leveranciers dat zij het benodigde personeel ook kunnen leveren.

Organisatoren moeten uiteen zetten hoe ze zorgen dat bezoekers buiten het festivalterrein - en voordat ze hun test- of vaccinatiebewijs hebben getoond  - de coronaregels volgen en er geen problemen ontstaan op op- of overstaplocaties.

Vanwege de zorgen over problemen met middelengebruik - zeker na een lange periode zonder festivals - moeten organisatoren ook uiteenzetten hoe ze op hun evenement omgaan met preventie en welke voorzieningen ze hebben getroffen op het gebied van medische hulp.

Het streven blijft om de vergunning op tijd te verstrekken en een eventuele spoedprocedure bij de rechter moet ten allen tijde mogelijk blijven.”

En hoe moet de gemeente dit allemaal controleren zonder het nodige personeel? De kat op het spek binden is de uitdrukking hiervoor.

Van stadsdeel Zuidoost ontving ik zojuist een aantal stukken over Guilty Pleasure, ook de brief van 16 juni van het Evenementenbureau aan  organisatoren van evenementen:
"Het is nadrukkelijk de bedoeling dat evenementen op het gebied van openbare orde en veiligheid en gezondheid hun eigen boontjes doppen en zo min mogelijk een beroep doen op nood- en hulpdiensten.

Er komen mogelijk nog wijzigingen en aanvullingen op deze brief. Allemaal binnen zeer korte tijd te regelen en te garanderen. Dat gaat niet lukken.

Als tijdens een normaal georganiseerd evenement de handhaving al rammelt als een jumbo Zwitserse koebel, dan zeker nu in crisistijd en zonder de nodige tijd en personeel. Er is gebrek aan personeel, dus moeten de organisatoren orde en veiligheid zelf regelen, en daar zal streng op toegezien worden … door niet bestaande controleurs, handhavers, politie? Kafka aan de Amstel.

De aanvraag voor Guilty Pleasure is voor 6000 bezoekers op het drukste moment en is voor twee dagen.

clips 5794

Er is verder een duurzaamheidsplan, een geluidsplan, en een plan schoon evenement. Nergens wordt uitgebreid geantwoord op de vragen die door het Evenementenbureau in hun brief worden gesteld, te weten:

"Concreet zullen de volgende onderdelen van de plannen nauwkeurig worden getoetst;
- Hoe zorgt de organisator ervoor dat alle bezoekers van een evenement met toegangscontrole wordt gecontroleerd op een bewijs van een negatieve coronatest of een vaccinatie? Hoe wordt er, naast de controle van de test of vaccinatie, voorzien in de voorgeschreven triage aan de poort (via een QR-code)?
- Hoe zorgt de organisator voor een ordelijke instroom van bezoekers, gelet op deze extra check bij de ingang? Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor de inrichting van het terrein en loopstromen, maar moet ook de signing voor entree worden beschreven.
- Welke maatregelen neemt de organisator om impact op de omgeving te minimaliseren?
- Welke scenario’s worden door de organisator voorbereid voor de instroom (en uitstroom) van bezoekers en de controle van vaccinatiebewijs of coronatest? Hierbij kan concreet worden gedacht aan bijvoorbeeld een storing in het gebruik van de app of een tekort aan testcapaciteit.
- Hoe gaat de organisator om met een bezoeker die geen negatieve test kan overleggen?
- Hoe wordt omgegaan met bezoekers zonder testbewijs, bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers? Is er een back up plan voor testen op locatie?
- Welk beleid voert de organisator op het gebied van het testen van crew en artiesten? Wat zijn de back up mogelijkheden voor crew en artiesten die niet getest zijn? Testen op locatie?
- Hoe wordt geborgd dat elke bezoekers conform de vereiste wordt geregistreerd?

Geplande grote evenementen zullen de komende maand een groot risico inhouden. De burgemeester mag hopen dat er niets ernstigs gebeurt.
Het is kort dag wat het verlenen van vergunningen betreft. Wij wachten met spanning op de besluiten van de burgemeester. Er zijn een paar verzoeken ingediend tot handhaving van het bestemmingsplan en van de voorwaarden voor orde en veiligheid tijdens deze crisistijd. De eerste taak van een burgemeester is zorgen voor orde en veiligheid. Kan of wil zij dat niet, dan heeft zij een probleem. Voorlopig weet zelfs het stadsdeel niet of Guilty Pleasure doorgaat. We maken ons zorgen.

© Natuurbescherming ZO 2015