Nu ga ik er eens op uit

Thijsse

Er is net een nieuw boek uit van Jac. P. Thijsse, Nu ga ik er eens op uit, bezorgd door Marga Coesèl.
Een zeer mooi en fraai geïllustreerd boek, met leeslint en katernen.
Leesfragment van Atheneum: "Op Hemelvaartsdag niet uit te gaan is na de gewoonte van vele jaren ondoenlijk geworden, en ofschoon ’t regent en de barometer in de laatste 24 uur gestadig vier mm achteruitgegaan is, laten we ons naar Abcoude brengen om van daar een tocht in de Ankeveense plassen te ondernemen.
… De regen drijft ons bij Vink binnen. In het gezellige tuinhuisje zitten we niet lang alleen, want een klein grauw vogeltje – boven bruin, onder lichtgrijs – het molenaartje – Sylvia curruca – komt ons opnemen en sluipt en draait en wendt zich nu eens in de hoge notenboom, die pas bladeren krijgt, dan weer in de bonte ahorn of in de rode kastanje.”

Wie kent er niet de Vink langs het Gein in Abcoude? Ook Nescio ging daar wel eens koffie drinken. Het is nu een b&b.

Hieronder ziet u de toen 78-jarige Jac. P. Thijsse. 

Dit is een korte (30 sec.) intro van de film Texel, De Parel der Waddeneilanden, die in 1945 werd uitgebracht als zwartwit film en nu in een gekleurde versie is te zien op het YouTube kanaal van 'Rick88888888'. Jammer genoeg met reclame. De film is in 1943 gemaakt door Herman van der Horst, samen met Nol Binsbergen als ‘reclamefilm' voor TESO, Texels Eigen Stoomboot Onderneming, 

De zwartwit film is ook te bekijken op YouTube, maar de kwaliteit daarvan is zeer slecht. Dat is erg jammer. Deze zwartwit film is nu ‘beschikbaar’ bij Beeld en Geluid, d.w.z. niet gratis te bekijken, maar wel te koop en op een verzamel-dvd uit 2010. Een mooie, degelijk bewerkte zwartwit versie is er nog niet. Nu is er dus een kleurenversie die vanuit een particulier initiatief is bewerkt.
Waar blijven onze grote filminstituten met al die gedigitaliseerde films die bij hen opgeslagen staan, maar niet of nauwelijks ontsloten zijn of toegankelijk voor het publiek?

© Natuurbescherming ZO 2015