Blog

Minder vlinders door stikstof

NatureToday: “Minder vlinders door stikstof

Het is volop in het nieuws. Stikstof daalt neer in bermen, parken en natuurgebieden en zorgt voor een groot verlies aan biodiversiteit. De Commissie Remkes heeft gesignaleerd dat er behoefte is aan betere monitoring van deze veranderingen. Daarmee kan ook herstel van biodiversiteit bij afname van de stikstofbelasting in beeld worden gebracht.”

dagpauwoog

Open brief aan duf Amsterdam

Wat is het gevolg van een overmaat op festivals aan de 5 d’s: dance (trance), decibels, drank, drugs en een doppie? Misschien wel dufheid. Doofheid zeker, ook voor redelijkheid em kritiek. Dat een bedrijf als Vunzige deuntjes het vooral moet hebben van propaganda voor sex als lokmiddeltje is duidelijk. What’s in a name? Het resultaat is vooral dufheid.
Lieve duffe Amsterdammers, jullie produceren een filmpje waarin jullie laten zien hoe duf en onverantwoordelijk jullie tekeer gaan op festivals. Het flirten is tot daaraan toe. Lekker vunzen in het Amsterdamse bos, moet kunnen. Reclame is reclame. Maar dat jullie ook openlijk laten zien hoe jullie onze weinige parken en natuurgebieden vervuilen met jullie CO2 kanonnen is wel erg bar en boos. Was jullie dat nog niet opgevallen?

Eerlijk is eerlijk, jullie komen er openlijk voor uit. Jullie vervuilen onze parken op allerlei manieren, met CO2-kanonnen en hopen zwerfvuil, en zorgen voor geluidsoverlast in de hele omtrek.
Lieve duffe Amsterdammers, ik hoop op een lief antwoord. Wanneer stoppen jullie met de vervuiling van onze parken?

Tijdwacht

Een paar maanden geleden werden een paar scholieren van de Scholengemeenschap Reigersbos geïntroduceerd in het participatietraject voor de herinrichting van het natuurgebied rond de Gaasperplas om een eigen pitch voor te stellen. De school heet sinds kort Ir. Lely Lyceum waar sinds dit jaar gymnasiumonderwijs geïntroduceerd is. Een pluimpje voor deze school!

De scholieren kwamen met een voorstel dat Tijdwacht heette. Het woord bestaat niet, maar zal wel zoiets betekenen als tijdsanalyse, het qua ontwikkelingen in de gaten houden van het tijdsgewricht, onze tijd. Wat ik in hun voorstel zag was niet een kritisch oog op deze tijd van klimaatverandering, maar wel een typisch beeld van wat deze tijd heeft aangericht ook in de geesten van scholieren. Hieronder een paar beelden uit hun voorstel. Het is intussen helemaal van het internet verdwenen compleet met e-mailadres. Jazeker, de tijd vliegt.

DSC07422
DSC07423
DSC07425

Wat zij zich voorstelden van een project dat goed zou passen in het Gaasperpark, was een groot scherm waarop bezoekers van het park informatie zouden kunnen vinden over de bezienswaardigheden in het park en informatie aangeboden krijgen over verleden, heden en toekomst (van het park). Een appje voor de smartphone past daarin goed, want een menselijke gids is kennelijk niet gewenst.
Maar wat zij zich niet realiseerden is dat zij hun eigen wereldje van appjes en video gewoon geprojecteerd hebben op hun voorstel en verwachtingen. Wat zij hiermee willen is de stedelijke cultuur in het park brengen, hun eigen woonkamer bij wijze van spreken verplaatsen naar het park. Mogelijk dat zij in het laatste tijdgewricht van aandacht voor de klimaatverandering met een totaal ander voorstel zouden komen, en misschien komt dat nog wel nu er een gymnasium is. Maar het is eigenlijk wel triest dat zij niet inzien dat het park op zich, de natuur, de fauna en de flora, een belevenis op zich zijn, een wereld die het hele jaar door verandert en een andere beleving tevoorschijn tovert. Gratis en voor niks, zonder electriciteit, wifi en videoschermen.

In het laatste nummer, nr. 15, van de boekenreeks van Dark Mountain, de meest recente ontwikkeling in de wereld van het ‘environmentalism’, in het Nederlands ‘ecologisme’, zag ik een treffende tekening van bovenstaande situatie. We zien een grote projector die op een scherm een beeld projecteert van een brandend houtvuur. De projector wordt aangedreven door hout dat in de omgeving gekapt wordt om de projector aan de gang te houden. Om hun virtuele wereld in stand te houden vernietigen de bewoners van deze plaat hun eigen habitat. Deze tekening van E. Depoorter is jammer genoeg de ware tijdwacht.

fire01 original

Terug naar onze plaatselijke werkelijkheid nu. Nederland zit met een probleem na de stikstofuitspraken van de Raad van State.

Trouw: “Maandenlang is er uitgekeken naar het advies van de commissie-Remkes. Die zou een antwoord geven op de stikstofcrisis die sinds eind mei het land gegijzeld houdt. Toen haalde de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (Pas), de wijze waarop Nederland sinds 2015 de extra stikstofuitstoot van economische activiteiten nabij natuurgebieden compenseert. Ruim 18.000 projecten kwamen stil te liggen, wegen konden niet worden aangelegd, veestallen niet uitbreiden; het land zat op slot.

Maar wie verwacht dat de sleutel wordt aangedragen in het deze week gepresenteerde rapport van Remkes’ commissie, komt bedrogen uit. Het stikstofprobleem is daarvoor te ingewikkeld, raakt te veel uiteenlopende belangen en kent te veel betrokken partijen voor een simpele oplossing."

Volkskrant: "Hoogleraar: ‘Minder Natura 2000-gebieden? Laat Nederland eerst de doelen eindelijk eens halen’

Want het gaat hierom: Nederland voldoet in geen enkel opzicht aan Europees afgesproken natuurdoelen. Met die ondubbelzinnige constatering door het Europese Hof van Justitie, een klein jaar geleden, is het verhaal begonnen.

Verzuring en vermesting van waardevol natuurgebied moet niet alleen een halt worden toegeroepen, er moet ook veel worden hersteld. Bastmeijer: ‘Er is weinig aandacht voor de vraag hoe de natuurdoelen van de Natura 2000-gebieden daadwerkelijk kunnen worden bereikt. Het begrip natuurdoelen op het niveau van Natura 2000-gebieden komt in het hele rapport van de commissie-Remkes welgeteld zeven keer voor.’

‘Ik denk dat de bedoeling en de hoofdboodschap van het advies goed zijn. Dat het afgelopen moet zijn met juridische trucs. En dat ingrijpende maatregelen bij de bron nodig zijn. Maar er ontbreekt een grondige juridische verkenning van de mogelijkheden om nieuwe plannen en projecten te vergunnen. Het rapport noemt wel mogelijkheden, maar die worden niet kritisch genoeg getoetst aan de eisen en criteria die eerst het Europese hof en vervolgens de Raad van State hebben gesteld.’

Het staat een beetje verstopt in het advies, maar in een mondelinge toelichting liet commissievoorzitter Remkes doorschemeren dat ook moet worden gekeken naar de juridische mogelijkheden om het aantal Natura-2000-gebieden te verminderen.

‘Dat moet de richting niet zijn. Driekwart van onze Natura-natuurwaarden verkeert in ongunstige staat. Het Programma Aanpak Stikstof heeft weinig soelaas geboden. Als we in dit tempo doorgaan, is een waardevol gebied als Kampina in Noord-Brabant in 2030 nóg roodgekleurd.’

Trouw: "Het kabinet weet al jaren dat het stikstofbeleid niet voldoet"

Niet alleen de Natura2000-gebieden lopen groot gevaar, maar ook alle NNN-gebieden. Het NNN is al zogoed als uitgeschakeld als natuurgebied en heeft in de praktijk de functie gekregen van evenemententerrein. Zonder uitbreiding van de bescherming tot alle natuurgebieden, inclusief het NatuurNetwerk Nederland, zal er geen verbetering op kunnen treden. Dan staan we over vijf jaar weer bij de Raad van State om het gerommel in het NNN aan te klagen. Het NNN is ingericht voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Het tegendeel is waar. De Wezenlijke Kenmerken en Waarden van de NNN-gebieden worden stelselmatig naar beneden gehaald, met name door grote festivals als Amsterdam Open Air en Reggae Lake en door steeds meer barbecuefeesten. Dat beleid wordt in Amsterdam en in het bijzonder in Zuidoost zelfs gepromoot door een ‘groene en democratische’ coalitie. Er is niet alleen sprake van ondermijning van onze natuur, maar ook van het vertrouwen in de politiek en het bestuur.
De plannen van de provincie Noord-Holland voor uitbreiding van het NNN zijn in feite plannen voor meer recreatie en meer festivals.

Trouw: "Het gaat niet goed met de natuur in Nederland, zegt ecoloog Theunis Piersma, en dat willen we niet eens zien. 'We steken liever onze kop in het zand.’"

IUCN: "De grootste bedreiging voor soorten wereldwijd is verlies van leefgebied
Biodiversiteitsverlies staat nummer 6 in de top 10 van mondiale risico’s.

In Engeland is daarom in kringen van ecologisten het geloof in een oplossing voor de klimaatcrisis of zelfs een verbetering van de situatie, heel erg diep gezakt. Zij trekken zich terug en bezinnen zich. Dark Mountain blijft zich inzetten voor bewustwording, waar dat ook op uitloopt.

clips 5365

Lees het Dark Mountain Manifesto

"Uncivilisation is the process of uncivilising your mind and uncivilising your art – getting closer to nature and beyond the human bubble.”
Once we stop pretending that the impossible can happen, we are released to think seriously about the future. This is what the Dark Mountain project is doing next.

Paul Kingsnorth: "We are talking about the abyss that’s in front of us. Human civilisation and human industrial civilisation in particular have pushed the planet to this incredible brink. There is the biggest mass extinction going on for 65 million years – there are more species disappearing now than at any time since the death of the dinosaurs. We are changing the climate, destroying the forests and we have an incredible population of humans colonising every continent and ecosystem on earth. It’s bringing about the most incredible and rapid changes – you can talk to any scientist about it. Yet we act as if it’s not happening, or if we acknowledge it’s happening we convince ourselves it’s something we can sort out by changing our technologies or signing some political or economic agreements."

Niet alles kan!

Barbecues en festivals verpesten onze natuurgebieden en parken. De huidige situatie in ons natuurgebied rond de Gaasperplas geeft al te denken. Allemaal leuk en wel zo’n barbecue, maar als van Nellestein tot Ballorig de weiden vol zitten met barbecuërs die aggregaten aanslepen, fornuizen, luidsprekers en zo een handeltje opzetten in hygiënisch niet gekeurd vlees, en waarvan de opbrengsten ontsnappen aan elke controle, en het is de bedoeling dat het hele NatuurNetwerk Nederland in Zuidoost open gegooid wordt voor deze leut, dan dreigen we wel onze natuur en biodiversiteit te verliezen.

Sommigen denken misschien dat het nu toch al te laat is. Après moi le déluge! Maar zo gaan we niet verantwoordelijk om met onze omgeving en onze eigen habitat.

Raadscommissie AZ over evenementen

Gisteren is in de raadscommissie Algemene Zaken gesproken over de evaluatie van het evenementenbeleid. Er is op dit moment nog geen evaluatie uitgewerkt. Die komt pas in november. Insprekers kregen wegens de drukte maar twee minuten de tijd.
Downloaden van de opnamen in de raad kan door op het wieltje rechtsboven in de video te klikken, onderaan het scherm staat de download link, of u gebruikt deze link.
De insprekers komen aan de beurt vanaf 03:50:00.
De bespreking van de evenementen begint rond 07:31.00.

De festivalorganisatoren maken zich zorgen over de verhoogde leges. Hebzucht kent kennelijk geen grenzen. Wat maken een paar duizend euro uit op een winst die festivals maken van vaak meer dan 4 miljoen euro per evenement? De festivals worden in feite zwaar gesubsidieerd, en bovendien wordt er voor hen speciaal infrastructuur aangelegd. De inspreekster van EVA, de vereniging van festivalorganisatoren, hield een larmoyant verhaal over de doodsteek van de branche. De meeste festivals worden gehouden in strijd met de bestaande bestemmingsplannen en sommige ook in strijd met de Provinciale ruimtelijke verordening. Ze zijn dus in feite illegaal bezig; veroorzaken steeds meer overlast en drugsmisbruik is schering en inslag. Festivals zijn de doodsteek voor onze parken en natuurgebieden.

Er komt een nieuw evenementenbeleid en dat zal ongeveer in januari 2020 voorgelegd worden aan de Raad.
In november komt de evaluatie ter bespreking in de gemeenteraad. Grote evenementen zouden de verantwoordelijkheid worden van de gemeente. Die worden op inhoud, thema, doelgroep, impact en financiën geïnventariseerd en beoordeeld. Hopelijk valt onder impact ook ecologie, bodem en fauna en flora, in elk geval voor de parken en natuurgebieden.

Er komt een onafhankelijke stichting die een evenementenkalender zal opstellen. De vraag is dan onafhankelijk van wie of wat. Een stichting die uitgaat van een door de gemeente bepaald beleid dat het belang van festivalorganisatoren voorop stelt zoals het huidige, is zeker niet onafhankelijk. Deze stichting geeft advies aan de Raad. Bij de besprekingen over het geluidsbeleid twee jaar geleden waren bewonersverenigingen uitgenodigd maar geen enkele van de absurd redelijke voorstellen/eisen van de bewoners van Amsterdam is gehonoreerd. In feite is toen enkel tegemoet gekomen aan de wensen van de festivalorganisaties. Zij vullen hun max. geluidsnorm volledig tot de max op, met als gevolg steeds meer overlast. Voor het NNN-gebied rond de Gaasperplas is zelfs geen specifieke geluidsnorm opgegeven die acceptabel zou zijn voor de fauna. Daar heersen dus geluidsvolumes van meer dan 100 dB. In tegenstelling tot mensen die wel oordoppen kunnen gebruiken, is dat voor dieren niet mogelijk. Bovendien verstoort het felle licht de foeragering van diverse soorten beschermde vleermuizen in het park. In het Gaasperpark is het NNN dus niet geborgd en dat is in strijd met de geldende wetten en regels. 

Wethouder Ivens heeft natuur in zijn portefeuille en hij zal de maatregelen behandelen die in januari 2020 ingevoerd zullen worden. De nieuwe evenementennota komt op 1 februari 2020.

Op een vraag over de gevolgen van de stikstofuitspraken van de Raad van State van raadslid mevr. van Soest, antwoordde de burgemeester dat er aandacht zal zijn voor evenementen in natuurgebieden. Hopelijk zal men dan het NNN eens en voor altijd duidelijk en onherroepelijk erkennen en toepassen zodat natuur en biodiversiteit eindelijk geborgd worden.

Tijdens deze vergadering kwam ook het falen van de ambtenarij inzake het antwoorden op WOB-verzoeken ter sprake, verzoeken om inzage in officiële stukken. Een van de raadsleden, ik meen dat het Ernsting van GroenLinks was, zei dat het gewoon niet mogelijk was. Dat is dan meteen een bewijs van onvermogen. Burgers hebben recht op informatie. Lukt dat niet, dan moet daar wat aan gedaan worden.

Paniekvoetbal

Het gaat niet goed in Amsterdam met de huidige coalitie. De stad wordt geteisterd door geweld, er zijn zeer ernstige problemen met het AEB, de burgemeester heeft een probleem met gezag in haar eigen gezin (ze is haar gezin vergeten te briefen over wat van hen verwacht wordt in de ambtswoning), het rommelt bij politie en brandweer, de luchtvervuiling is dramatisch, enz. enz. De huidige coalitie kan die druk helemaal niet aan. Het vertrouwen in de huidige coalitie daalt als een baksteen in troebel grachtenwater.

Om even alle problemen die de coalitie plagen opzij te schuiven speelt mevr. van Doorninck wat paniekvoetbal. Het is triest.
Ay, Marieke, Marieke, je t’aimais tant,
Zonder liefde warme liefde
Waait de wind c'est fini
Zonder liefde warme liefde
Weent de zee déjà fini

clips 5349

Je hebt de druk van winstbeluste festivalorganisatoren natuurlijk, en nu 'de druk van sport’ weer. Er is geen stad die zoveel sportfaciliteiten heeft als Amsterdam. Maar het is beleid om het volk koest en bezig te houden met sport. Eerst volmesten met barbecues en dan de burger onder druk zetten om te gaan sporten. Dat moet natuurlijk het liefst in parken en natuurgebieden. Wandelen en fietsen wordt kennelijk niet gezien als sport. Dit zijn in feite gratis activiteiten die geen nieuwe infrastructuur behoeven. In een neoliberaal beleid moet het geld rollen, dus meer dure sportvoorzieningen, zodat de natuuronvriendelijke bestuurders eindelijk eens die vermaledijde natuur en die vervelende bomen aan kunnen pakken. De huidige coalitie heeft een hekel aan natuur. De herinrichting van het NNN moet meer reuring en commercie opleveren. Kennelijk gaat men ervan uit dat Zuidoost toch niet bestemd is voor andere meer intellectuele activiteiten. Intussen blijft Zuidoost vasthangen in een sfeer van geweld en onveiligheid.
GroenLinks zwicht voor elke ‘druk’, of dat nu festivals, drugs of sport is. Nee, groen en democratisch is de huidige coalitie niet, wel paternalistisch en onverantwoordelijk. De druk van burgers laat de coalitie van zich afglijden als water van een eend. B&W van Amsterdam negeren wetten en regels wanneer hen dat goed uitkomt. Rechtsonzekerheid is de norm in deze stad.

Intussen krijgen de vechtsporten in achterstandswijken in Amsterdam alle aandacht. Om de weerbaarheid te verhogen? Rechtsextremistische partijen leggen daar in het bijzonder de nadruk op. Voetbalhooligans vormen ook een ‘druk’, zelfs macht in Amsterdam. Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder zijn het propagandamiddel bij uitstek, vooral als het niet goed gaat.
In Zuidoost is al een ‘survivalbaan’ gepland op de zuidoever van de Gaasperplas. En wellicht wil men ook een ‘voedselbos’ voor als de voedselbevoorrading stokt.

clips 5350

De plannen van wethouder van Doorninck staan in de brochure Duurzaam Landschap. "Duurzaam landschap is houdbaar landschap: landschap dat niet wordt ‘opgemaakt’ of onomkeerbaar aangetast of gebruikt.”

Veel blablabla en poeha, maar als je goed leest dat wil de wethouder de HGS, de Hoofdgroenstructuur op de schop. Daar moet meer in gebouwd worden, meer sportfaciliteiten met bijbehorende parkeergelegenheid. En wees er maar zeker van, dat is onomkeerbaar. Niemand zal er ooit over denken om een voetbalstadium af te breken en te vervangen door een bos. Wat weg is zijn we voorgoed kwijt. Er moet meer Lebensraum komen voor onder andere expats; want zonder expats is Amsterdam geen knip voor zijn neus waard natuurlijk. Het landschap wordt een schandlap.

Duurzaam Landschap: "De groei van de stad zorgt ook voor een toenemende vraag naar sportvelden en sportfaciliteiten. Via de referentienormen voor maatschappelijke voorzieningen wordt inzichtelijk dat het om een fors ruimtebeslag gaat voor met name voetbal- en hockeyvelden.  Deze sportvelden en daarbij behorende faciliteiten (kleedkamers, parkeren) moeten bij voorkeur dicht bij de gebruikers, dat wil zeggen in de wijken, liggen. Ondanks inzet op innovatief grondgebruik is het de komende jaren mogelijk toch nodig om te gaan kijken naar sport in bestaand stedelijk groen, of  in de scheggen.. Het beleid voor de hoofdgroenstructuur maakt dat nu alleen mogelijk in de gebieden met de hoofdgroenstructuur-typering  ‘sportpark’.

De Nota Duurzaam landschap wil sturen op het eerst goed benutten van de inpassingsmogelijkheden in het voor bebouwing en bedrijvigheid bestemde deel van de stad. Of en zo ja hoe ook in de hoofdgroenstructuur meer ruimte geboden kan worden voor sportvelden is een vraag die in het kader van de Omgevingsvisie nader onderzocht wordt.”

Dit stuk is in de laatste RO besproken en gisteren in de Raad, als een “wensen en bedenkingen” raadsvoordracht. Ze gaan nu als proef een jaar de Ladder van het Landschap (die belangen afweegt) methode toepassen en evalueren. Het eventueel mogelijk maken van sportvelden in de HGS in de overige groentypes naast ‘sportpark’ wordt bij de Omgevingsvisie betrokken. 

De motie van de PvdD om dit niet te doen is verworpen.

Zelfs de motie van de PvdD om de betrokkenheid van natuur- en milieuorganisaties te verankeren in de verdere ontwikkeling van de Omgevingsvisie is verworpen, met als argument dat ze al met organisaties spreekt en niet begreep hoe dit verder verankerd kan worden.

We hebben het onderzocht, mevrouw van Doorninck, maar het kan echt niet, meid! Leuk geprobeerd, wij Amsterdammers hebben dringend behoefte aan meer groen, niet meer kunstgras! Meer zuivere lucht, geen verstedelijking van het groen! Geen beweeglandschappen met sporttoestellen, maar beleeflandschappen! Niet het volk eerst vetmesten met barbecues en ze dan het platteland op sturen om af te vallen.

Megalomaan Amsterdam heeft ook al buitengewesten op het oog, waaronder de Ouderkerkerplas, Diemerbos, Tuinen van West en het Twiske. Toe maar.

Trouwens, B&W verzinnen maar wat. Hoe vaak horen we in tram of café de roep om ‘meer sportvelden en sportfaciliteiten’? Nooit. Amsterdam zit er al vol mee. Het is nogal simplistisch om te menen dat het volk meer sport wil; ja, op de tv.

Terwijl Amsterdam druk aan het lobbyen is om het NNN en nu de HGS op de schop te krijgen, dus de natuur en het groen aan het afbreken is, onder andere door de herinrichting van het NNN rond de Gaasperplas, wil de provincie Noord-Holland de komende jaren ruim € 230 miljoen investeren in natuur en biodiversiteit, en ruim € 44 miljoen in natuurbeheer. Het tekort op de balans van Groengebied Amstelland kan daarmee meteen teruggedraaid worden en het groenbeheer van GGA kan nu enkel en alleen gericht zijn op behoud en versterking van natuur en biodiversiteit! Toch! Of niet dan?
Eerlijk gezegd heb ik hier mijn twijfels over. Gaat het geld misschien toch naar infrastructuur, sportvelden en parkeerplekken? Het is te mooi om waar te zijn. Men heeft het inderdaad over ‘natuurinclusief bouwen’ en ‘natuurinclusieve landbouw’. Fake nieuws rechtstreeks van uw locale overheid. Gewone onvervalste volksverlakkerij van eigen bodem.
Besteed een deel van dat geld aan ecologisch groenbeheer in het NNN! 

Ook het kabinet loopt over van groene intenties. Maar wat die waard zijn is nog de vraag.
Natuurplannen kabinet ambitieus maar niet concreet.

Zijn de beroemde groene longen van Amsterdam in gevaar?
"De scheggen van Amsterdam, de ‘groene vingers’, werden bewust aangelegd om elke bewoner binnen het kwartier in het groen te laten zijn. Maar nu moeten er tienduizenden woningen worden gebouwd.

De wethouder erkent in diezelfde nota weliswaar dat steeds meer burgers zich zorgen maken over de toekomst van het landschap, maar het is wrang te lezen dat de Metropoolregio Amsterdam met een oppervlakte van 102.000 hectare jaarlijks slechts 60 miljoen euro beschikbaar heeft voor natuur en landschap.

De afname van groen en dus van de kwaliteit van de leefomgeving is Jaap de Jong, directeur van Stichting De Gezonde Stad, een doorn in het oog. „Uit onderzoek door de universiteit van Wageningen blijkt dat het stadsgroen in Amsterdam een hogere economische waarde vertegenwoordigt dan die van de woningbouw”, aldus De Jong. „Waarom wordt niet meer in groen geïnvesteerd? Groen komt achterop als het om plannenmakerij gaat.”

Als er te weinig groen in een stad is of als dat groen onder druk komt te staan, kan dat leiden tot agressie. Steeds meer mensen die steeds minder groen tot hun beschikking hebben, leidt tot drukte in het weinige groen. En soms zelfs tot conflicten, zoals afgelopen zomer in het Vondelpark waar nabij speelvijvers en fonteinen de commerciële klasjes van bootcampers botsten met jonge ouders en hun kinderen."

Volksinitiatief

Volksinitiatief: “MOKUM RECLAIMED

Openbare ruimte openbaar houden

Mokum Reclaimed wil benadrukken dat parken en pleinen onderdeel zijn van de openbare ruimte. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners; ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, te genieten van groen en van rust, te sporten of te picknicken. Pleinen en stadsparken hebben een essentiële rol in een steeds drukker wordende stad. Mokum Reclaimed heeft bezwaar tegen de ongebreidelde commerciële exploitatie van de openbare ruimte door evenementen. Mokum Reclaimed wil daarom via dit Volksinitiatief bewerkstelligen dat het gebruik van de openbare ruimte (stadsparken, pleinen) voor besloten evenementen wordt gestopt.

Evenementenbeleid- en vergunningen terug naar de raad

Mokum Reclaimed vindt ook dat discussies en beslissingen over het gebruik van de openbare ruimte thuishoren in de gemeenteraad. Dat is nu niet het geval: het evenementenbeleid valt onder de bevoegdheid van de burgermeester, die naar eigen inzicht kan afwijken van beleid. Mokum Reclaimed wil daarom wederom via dit Volksinitiatief bewerkstelligen dat de locatieprofielen worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodat de gemeenteraad én bewoners duidelijke, duurzame kaders met rechtskracht krijgen voor het afgeven van evenementenvergunningen.

Volksinitiatief

Mokum Reclaimed roept bewoners van Amsterdam op te tekenen voor dit volksinitiatief waarmee de gemeenteraad het verzoek krijgt onderstaande punten toe te voegen aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV):
1. Een verbod op besloten evenementen in de openbare ruimte zoals stadsparken en pleinen
2. Bij het afgeven van een evenementenvergunning, dienen de kaders zoals vastgelegd in de locatieprofielen onverkort toegepast te worden
3. Definitie van een besloten evenement: een evenement waarvoor entreekosten verschuldigd zijn; of waar toegang alleen mogelijk is middels persoonlijke registratie; of waar andere voorwaarden aan deelname of toegang worden gesteld.

De visie van Mokum Reclaimed toegelicht

Het doel van Mokum Reclaimed is om het gebruik van openbare ruimte door besloten evenementen in de stad, zoals parken en pleinen, terug te dringen. Veel evenementen omvatten meerdere dagen en gaan gepaard met een dagenlange periode van op- en afbouw. Hierdoor zijn vrijwel alle Amsterdamse parken en pleinen gedurende meerdere dagen per jaar niet vrij toegankelijk voor inwoners en bezoekers van de stad. Daarnaast zijn parken steeds vaker de plek waar evenementen zorgen voor vervuiling, lawaai voor de wijde omgeving en schade aan flora en fauna.

Mokum Reclaimed is niet tegen festivals of evenementen. De groep realiseert zich dat door locatieprofielen in de APV op te nemen een aantal evenementen en festivals niet langer kunnen plaatsvinden in de openbare ruimte Amsterdam. Daarom pleit Mokum Reclaimed voor het creëren van een specifiek daartoe ingericht parkachtig evenemententerrein binnen of buiten Amsterdam, waar festivalorganisatoren hun evenementen in de gewenste buitensfeer kunnen organiseren. Door gebruik te maken van geluiddempende innovaties kan geborgd worden dat bewoners, flora en fauna geen overlast meer hebben. Zo’n initiatief biedt Amsterdam de kans om als eerste een echt duurzaam festivalpark te ontwikkelen, waardoor Amsterdam haar leidende positie in de evenementenwereld behoudt.

In het najaar van 2019 worden de huidige locatieprofielen (nu nog zonder wettelijke status) geëvalueerd door de gemeenteraad. Mokum Reclaimed vindt niet alleen dat de locatieprofielen verankerd moeten worden in de APV. We pleiten ook voor herziening van de bestaande profielen. Wij zullen te zijner tijd ons standpunt hierover bekendmaken.

Kijk op www.mokum-reclaimed.nl voor meer informatie.

Klik op ondertekenen als u het initiatief wilt ondertekenen.”

Mokum Reclaimed heeft ook een bezwaar ingediend tegen Amsterdam Open Air 2019. Steun daarom Mokum Reclaimed en onderteken dit volksinitiatief.

MokumReclaimed: "Mokum Reclaimed is van mening dat de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air niet verleend kan worden. De procedure is niet conform de regels van het vergunningenbeleid WABO, opgesteld door de gemeente Amsterdam, verlopen. De bekendmaking is gepubliceerd op 8 mei 2019 en de opbouw van het evenement begint al op 23 mei. Daarnaast bevat het geluidsplan van dit evenement onduidelijkheden. Niet op de laatste plaats: Amsterdam Open Air zou plaatsvinden in een natuurgebied waarvan de fauna wordt blootgesteld aan >100dB."

In de bosjes

In de bosjes

Als u weer eens aan een echt boek, een goed boek toe bent, bestel dan het boek van Merel Westrik en Martin Melchers. Klik hierboven voor de site van de uitgever. De inhoud van het boek - geschreven door natuurliefhebbers/kenners als Martin en Merel - hoeft geen nadere introductie.

Dit is een boek dat uitgegeven is volgens de oude traditionale manier van boekbinden, met zorg voor de uitvoering en de teksten. Het is een genaaid gebonden boek, dus met katernen, en met een groen leeslint en kapitaalbandje. Op de fraaie schutbladen staan de silhouetten van honderden vogels. De vormgeving eert de inhoud.

Voorlopige voorziening Eilân toegewezen

Rechtspraak ECLI:NL:RBNNE:2019:3768:

uitspraak van de voorzieningenrechter van 2 september 2019 in de zaak tussen 
1. [verzoekers sub 1], te Terschelling, verzoekers sub 1,
2. Stichting Ons Schellingerland, te Lies, verzoekster sub 2,
(mr. J.W. Spanjer); gezamenlijk te noemen verzoekers
en
de burgemeester van Terschelling, verweerder.
(mr. J.R. van Angeren)

Als derde-partij heeft aan het geding deelgenomen: Chasing the Hihat Productions BV, gevestigd te Amsterdam (hierna: vergunninghoudster).

… Bij besluit van 12 augustus 2019 heeft verweerder aan vergunninghoudster een evenementenvergunning verleend voor het houden van het festival “Eilân” op de locaties bij en rondom het duinmeer van Hee, terrein De Nollekes, camping Cupido en Camping De Kooi, van 12 tot en met 16 september 2019.

Tegen dit besluit hebben verzoekers sub 1 op 15 augustus 2019 en verzoekster sub 2 bij brief van 20 augustus 2019 beroep ingesteld. Voorts hebben verzoekers om een voorlopige voorziening gevraagd.

De voorzieningenrechter ziet aanleiding om het bestreden besluit -de evenementenvergunning- te schorsen totdat op een kenbare wijze is gemotiveerd hoe de in geding zijnde belangen tegen elkaar worden afgewogen en de in de uitspraak geconstateerde omissies dan wel overige gebreken zijn weggenomen. Het thans bestreden besluit zal met het oog daarop alsmede hetgeen is overwogen onder overwegingen 6.1 tot en met 6.3. worden geschorst totdat het besluit ten aanzien van het verzoek om een omgevingsvergunning is bekendgemaakt. Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden desgewenst beroep instellen en een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Opbouw van het festival is tot die tijd niet toegestaan.

De voorzieningenrechter:
 wijst de verzoeken tot het treffen van een voorlopige voorziening toe;
 schorst het besluit van 12 augustus 2019 totdat verweerder de beslissing ten aanzien van de aanvraag om een omgevingsvergunning heeft bekendgemaakt;
 veroordeelt verweerder in de proceskosten van verzoekster sub 2…"

Deze uitspraak is mijns inziens een goede stap richting herstel van de rechtsorde. Zie ook dit bericht.

Zo lang de omgevingsvergunning nog ter inzage ligt, kunnen mensen ook nog bezwaar maken. En dan kan er normaal gesproken niets georganiseerd worden.

Update 7 september 2019: Festival Eilân mag van rechter niet doorgaan

De rechter vindt dat aan de verleende omgevingsvergunning de nodige gebreken kleven.
Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of de stikstofuitstoot van het festival negatieve effecten heeft op het nabije Natura2000-gebied.
De rechter vindt dat de gemeente ook niet duidelijk maakt waarom een ‘betrekkelijk grootschalig’ festival op de betreffende locatie passend zou zijn.

ECLI:NL:RBNNE:2019:3821 : "Schorsing omgevingsvergunning. Strijdig gebruik ten behoeve van festival. Nabijheid van Natura 2000-gebied met prioritaire habitattypen en strikt beschermde diersoorten. Nabijheid van stiltegebied. Toename van stikstofdepositie in een reeds overbelaste situatie. Belangenafweging ondeugdelijk gemotiveerd. Motivering van een goede ruimtelijke ordening ondeugdelijk.

Beslissing

De voorzieningenrechter :
- wijst de voorlopige voorzieningen LEE 19/3222 en LEE 19/3225 toe;
- schorst het primaire besluit totdat op de bezwaren is beslist"

© Natuurbescherming ZO 2015