Volksinitiatief

Volksinitiatief: “MOKUM RECLAIMED

Openbare ruimte openbaar houden

Mokum Reclaimed wil benadrukken dat parken en pleinen onderdeel zijn van de openbare ruimte. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners; ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, te genieten van groen en van rust, te sporten of te picknicken. Pleinen en stadsparken hebben een essentiële rol in een steeds drukker wordende stad. Mokum Reclaimed heeft bezwaar tegen de ongebreidelde commerciële exploitatie van de openbare ruimte door evenementen. Mokum Reclaimed wil daarom via dit Volksinitiatief bewerkstelligen dat het gebruik van de openbare ruimte (stadsparken, pleinen) voor besloten evenementen wordt gestopt.

Evenementenbeleid- en vergunningen terug naar de raad

Mokum Reclaimed vindt ook dat discussies en beslissingen over het gebruik van de openbare ruimte thuishoren in de gemeenteraad. Dat is nu niet het geval: het evenementenbeleid valt onder de bevoegdheid van de burgermeester, die naar eigen inzicht kan afwijken van beleid. Mokum Reclaimed wil daarom wederom via dit Volksinitiatief bewerkstelligen dat de locatieprofielen worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodat de gemeenteraad én bewoners duidelijke, duurzame kaders met rechtskracht krijgen voor het afgeven van evenementenvergunningen.

Volksinitiatief

Mokum Reclaimed roept bewoners van Amsterdam op te tekenen voor dit volksinitiatief waarmee de gemeenteraad het verzoek krijgt onderstaande punten toe te voegen aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV):
1. Een verbod op besloten evenementen in de openbare ruimte zoals stadsparken en pleinen
2. Bij het afgeven van een evenementenvergunning, dienen de kaders zoals vastgelegd in de locatieprofielen onverkort toegepast te worden
3. Definitie van een besloten evenement: een evenement waarvoor entreekosten verschuldigd zijn; of waar toegang alleen mogelijk is middels persoonlijke registratie; of waar andere voorwaarden aan deelname of toegang worden gesteld.

De visie van Mokum Reclaimed toegelicht

Het doel van Mokum Reclaimed is om het gebruik van openbare ruimte door besloten evenementen in de stad, zoals parken en pleinen, terug te dringen. Veel evenementen omvatten meerdere dagen en gaan gepaard met een dagenlange periode van op- en afbouw. Hierdoor zijn vrijwel alle Amsterdamse parken en pleinen gedurende meerdere dagen per jaar niet vrij toegankelijk voor inwoners en bezoekers van de stad. Daarnaast zijn parken steeds vaker de plek waar evenementen zorgen voor vervuiling, lawaai voor de wijde omgeving en schade aan flora en fauna.

Mokum Reclaimed is niet tegen festivals of evenementen. De groep realiseert zich dat door locatieprofielen in de APV op te nemen een aantal evenementen en festivals niet langer kunnen plaatsvinden in de openbare ruimte Amsterdam. Daarom pleit Mokum Reclaimed voor het creëren van een specifiek daartoe ingericht parkachtig evenemententerrein binnen of buiten Amsterdam, waar festivalorganisatoren hun evenementen in de gewenste buitensfeer kunnen organiseren. Door gebruik te maken van geluiddempende innovaties kan geborgd worden dat bewoners, flora en fauna geen overlast meer hebben. Zo’n initiatief biedt Amsterdam de kans om als eerste een echt duurzaam festivalpark te ontwikkelen, waardoor Amsterdam haar leidende positie in de evenementenwereld behoudt.

In het najaar van 2019 worden de huidige locatieprofielen (nu nog zonder wettelijke status) geëvalueerd door de gemeenteraad. Mokum Reclaimed vindt niet alleen dat de locatieprofielen verankerd moeten worden in de APV. We pleiten ook voor herziening van de bestaande profielen. Wij zullen te zijner tijd ons standpunt hierover bekendmaken.

Kijk op www.mokum-reclaimed.nl voor meer informatie.

Klik op ondertekenen als u het initiatief wilt ondertekenen.”

Mokum Reclaimed heeft ook een bezwaar ingediend tegen Amsterdam Open Air 2019. Steun daarom Mokum Reclaimed en onderteken dit volksinitiatief.

MokumReclaimed: "Mokum Reclaimed is van mening dat de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air niet verleend kan worden. De procedure is niet conform de regels van het vergunningenbeleid WABO, opgesteld door de gemeente Amsterdam, verlopen. De bekendmaking is gepubliceerd op 8 mei 2019 en de opbouw van het evenement begint al op 23 mei. Daarnaast bevat het geluidsplan van dit evenement onduidelijkheden. Niet op de laatste plaats: Amsterdam Open Air zou plaatsvinden in een natuurgebied waarvan de fauna wordt blootgesteld aan >100dB."

© Natuurbescherming ZO 2015