Natuur of vuilstort?

Het Parool heeft een paar dagen geleden wel de kwestie Kwaku genoemd in een artikel, maar heeft er bewust voor gekozen om de kwestie Amsterdam Open Air te verzwijgen. De krant heeft er kennelijk financieel belang bij om niet al te kritisch te zijn over Open Air. Er zijn de komende maanden 30 dance festivals gepland, de meeste in openlucht. Vernieling van natuur en parken is schering en inslag. De foto hieronder is gemaakt na Amsterdam Open Air.

shots 2570

Parool: "Festivalbezoekers gaan belasting betalen voor kaartje

Festivals en hun bezoekers moeten meer gaan bijdragen aan de schatkist van de stad. De coalitiepartijen willen jaarlijks 4 miljoen euro extra aan belasting ophalen. Dat is besloten tijdens onderhandelingen over de voorjaarsnota, zo bevestigen diverse bronnen.
"We hoeven geen medelijden met ze te hebben, festivalorganisatoren zijn grote jongens en meisjes die wel iets anders gaan doen als een festival niet rondrekent.”
De extra heffingen zullen alleen gelden voor buitenevenementen.”

Dat gaat de goede kant op. Laat de vervuilers betalen.
Vernielingen, zwerfvuil, schade aan de bodem, aan natuur en biodiversiteit, geluidsoverlast, verstoring van de fauna, het kon allemaal zelfs met subsidie en kortingen in veel gevallen. De schade aan de volksgezondheid is moeilijk in te schatten, maar is wel een grote schadepost.
De festivalorganisatoren verdienen er miljoenen mee, geld dat vaak ook naar buitenlandse multinationals gaat als LiveStyle. Laat de verwende millennials de rekening maar betalen, want zij veroorzaken schade aan ons milieu als hun pleziertjes op zo’n grote schaal in heel de stad plaatsvinden.

Trouw: "Laat de rijken de klimaatcrisis betalen”

Ook al beweren sommigen van wel, festivals in de natuur zijn nooit of te nimmer duurzaam. Een festival betekent altijd een aanval op het milieu, door consumptie, vervoer, bodembelasting en verstoring van de fauna. De originele toestand van parken zonder festivals is de meest duurzame situatie.

NRC: “Weg met al dat festivalafval

De grote Nederlandse organisatoren spraken twee jaar geleden met het ministerie van Infrastructuur en Milieu af om het afval (gemiddeld 2,33 kilo per bezoeker, volgens de organisatoren zelf) te beperken en beter te verwerken. Denk aan plastic, etensresten, peuken en poncho’s. In 2018 moet de hoeveelheid restafval vanaf één kilo per bezoeker met een kwart verminderd zijn ten opzichte van 2014.”

NoordhollandsDagblad: "Twiske: Hippe vogels of broedvogels?"

Onbekend blijft hoeveel bezoekers ziek of beschadigd naar huis zijn gegaan. Er is intussen als een letselschade-cultuur ontstaan.
De vraag is wanneer de gemeente verantwoordelijk gesteld gaat worden voor gezondheidsschade door een of meerdere van de 5 d’s: dance (trance), decibels, drank, drugs en een doppie.

Ik kreeg een reactie van iemand over dit plan die er enigszins anders tegenaan kijkt: "Gemeentelijke belastingheffing op evenementen in parken en groengebieden is een uiterst luidruchtige manier om de aanleg van de Noord-Zuidlijn te betalen. Bovendien heeft de gemeente nu een direct financieel belang bij het privatiseren van de openbare ruimte ten koste van omwonenden. GroenLinks heeft wat uit te leggen…

Daar zit wel wat in. Als festivals dan toch doorgaan, dan lijkt het mij voor de hand liggen dat alle kosten, ook herstelkosten door de festivalorganisatoren betaald worden. Dat kan sommigen van hen er hopelijk toe brengen om te stoppen met festivals.
Maar het mag zeker niet de opmaat zijn van verdere privatisering. Want eerlijk gezegd, waar gaan straks de aandelen van Recreatie Noord-Holland NV naartoe? Naar de multinational LiveStyle?
Mijn standpunt is nog steeds dat festivals niet thuis horen in natuurgebieden, in het NNN. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de burgemeester die vertegenwoordigd is in recreatieschap GGA. Daar zal zij moeten bewijzen op te komen voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Anders is GroenLinks inderdaad bezig met een sluipende privatisering.
Voorlopig kunnen we in elk geval niet toestaan dat festivalorganisatoren voor een grijpstuiver de parken kunnen huren.

© Natuurbescherming ZO 2015