Evenementen barsten uit hun voegen

clips 5087

Parool: "Twisten over Kwaku laaien op

Het Kwaku Festival wordt te groot voor het Mandelapark, vindt de stadsdeelcommissie in Zuidoost. Achter de schermen is de strijd om zeggenschap over het Surinaamse evenement weer eens opgelaaid.

De opstellers van het advies over de toekomst van het Kwaku Festival in het Mandelapark spraken in de vergadering van de stadsdeelcommissie over het belang van een goede balans tussen drukte en rust, over de draagkracht van grasmat en omwonenden en de mogelijkheid om het zomerfestival naar het Arena-gebied te verplaatsen.

Toen nam Sandra Grep het woord. Is Kwaku nog van Zuidoost? vroeg het commissielid namens GroenLinks. Haar antwoord: "De bewoners herkennen zich niet meer in het festival." Grep pleitte voor een 'communityfestival zoals het ooit was' en vroeg het dagelijks bestuur een oproep te sturen naar potentiële organisatoren binnen de Surinaamse gemeenschap.”

Ivette Forster en Vincent Soekra hebben een goede reputatie in Surinaamse kring, maar hun samenwerking met de ervaren witte organisator Frans de Vries wordt hun in kringen van scherpslijpers nagedragen.

Dat de drie het zieltogende festival feitelijk van de ondergang hebben gered, is voor deze groep van ondergeschikt belang. Forster, Soekra en De Vries hebben Kwaku organisatorisch, zakelijk en programmatisch versterkt en verrijkt. Artiesten en leveranciers krijgen nu gewoon betaald en het festival voldoet aan alle strenge gemeentelijke eisen voor een evenement.”

Ivette Forster en Vincent Soekra hebben Kwaku inderdaad gered. Maar het wordt wel erg groot. Dat is ook het nadeel van evenementen in andere parken, ze willen steeds meer. Als festivals commerciëler worden dan willen ze meer ruimte en veroorzaken ze meer overlast. Ik hoop dat mevr. Forster Reggae Lake – dat maar twee dagen duurt – straks in het Nelson Mandelapark kan organiseren. Want het Gaasperpark wordt een nog groter probleem dan het NMPark, dat na een lange herstelperiode nog steeds moeilijk groen te krijgen is. Maar het NMPark is een evenemententerrein en zou een festival als Reggae Lake moeten kunnen hebben, tenminste voorlopig tot het evenementenbeleid geëvalueerd en herzien is.

Natuurgebieden worden in elk geval steeds problematischer qua festivals. Dat moet op een gegeven moment volkomen uit zijn voegen barsten. Dan zal de overheid, met name de wetgever, wel moeten ingrijpen.

GroeneHart: "SAVE THE DATE, de Nationale Omgevingsvisie komt eraan!

Op 20 juni zal minister Kajsa Ollongren van BZK het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) presenteren.

Eindelijk, ik kijk er naar uit. Eindelijk, omdat de NOVI in mijn ogen de start had moeten zijn van een proces waarin gemeenten en provincies met hun opgave uit de Omgevingswet aan de slag zouden gaan. Een document dat daaraan richting en inspiratie zou geven. Door het bijzondere verloop van de invoering van de Omgevingswet is dat anders gegaan. Veel gemeenten en provincies zijn al heel ver met de invulling van hun POVI of GOVI. Het heeft geen zin om daarover te blijven zeuren; ik stop daar dan ook mee, maar het blijft een gemiste kans.

Ik kijk er naar uit, omdat veel van de enorme opgaven in de ontwikkeling van de kwaliteit van onze leefomgeving aandacht vanuit de rijksoverheid vereisen. En om opvattingen van de rijksoverheid vragen, die rekening houden met de gedecentraliseerde manier van werken en tegelijkertijd richtinggevend zijn bij de macro-kanten van die opgaven. Denk aan klimaatverandering, energietransitie, woningbouwopgaven, waterhouding en bodemdaling, toekomst van de landbouw.

De decentralisatie in het omgevingsdomein is passend, maar heeft in te veel dossiers geleid tot een afwezige rijksoverheid. De aanpak van bodemdaling in het Groene Hart is daarvan een perfect voorbeeld. Ik reken erop dat de Ontwerp-NOVI duidelijk zal maken dat de rijksoverheid zich daadwerkelijk verbindt aan de grote opgaven, daarover duidelijke uitspraken doet en samen met andere betrokkenen werkt aan de invulling.

Dat laatste over een afwezige rijksoverheid zegt de Raad van State ook. Dus ik weet niet of ík wel zo enthousiast kan zijn. We wachten af. De gemeenten zullen zeker nog de mazen en gaten moeten vullen en duidelijkheid moet scheppen.

Provincie Noord-Holland: "Noord-Holland op schema met Natuurnetwerk Nederland

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur): “Mooi nieuws dat we in Noord-Holland een grote bijdrage kunnen leveren aan het NNN. Daar waar het mogelijk is proberen we nieuwe natuur te ontwikkelen."

Het Natuurnetwerk (NNN) is een samenhangend netwerk van natuurgebieden. Door uitbreiding van het NNN wordt de biodiversiteit (rijkdom aan planten en dierensoorten) behouden en versterkt. De basis van het Natuurnetwerk Nederland is de al bestaande natuur, zoals duinen, heiden, bossen, meren en landgoederen. Aanvullend hierop worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, bijvoorbeeld op gronden die eerst voor landbouw gebruikt werden. Ecologische natuurverbindingen verbinden deze gebieden met elkaar.

De provincie heeft op 12 februari ook artikel 19 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) aangepast. Hierbij is het compensatiebeleid aangescherpt, waardoor het oppervlak van NNN niet kan afnemen.

Ik heb gedeputeerde Tekin al vaker gesproken over het NNN. Hij zit in het bestuur van GGA en daar zag ik hem een tijdje geleden weer. Wat er hier in Zuidoost gebeurt is voorlopig nog steeds een aftakeling van het NNN en daar is hij als gedeputeerde van de provincie, samen met Jaap Bond, verantwoordelijk voor. De provincie had aan de gemeente Amsterdam duidelijk moeten maken dat verdere exploitatie van het NNN niet tot de mogelijkheden behoort. Maar dhr. Tekin promoot in het bestuur van GGA enkel meer exploitatie en ‘verdienmogelijkheden’. Zijn bovenstaande woorden kloppen niet.

© Natuurbescherming ZO 2015