Voorlopige voorziening Eilân toegewezen 

Rechtspraak ECLI:NL:RBNNE:2019:3768:

uitspraak van de voorzieningenrechter van 2 september 2019 in de zaak tussen 
1. [verzoekers sub 1], te Terschelling, verzoekers sub 1,
2. Stichting Ons Schellingerland, te Lies, verzoekster sub 2,
(mr. J.W. Spanjer); gezamenlijk te noemen verzoekers
en
de burgemeester van Terschelling, verweerder.
(mr. J.R. van Angeren)

Als derde-partij heeft aan het geding deelgenomen: Chasing the Hihat Productions BV, gevestigd te Amsterdam (hierna: vergunninghoudster).

… Bij besluit van 12 augustus 2019 heeft verweerder aan vergunninghoudster een evenementenvergunning verleend voor het houden van het festival “Eilân” op de locaties bij en rondom het duinmeer van Hee, terrein De Nollekes, camping Cupido en Camping De Kooi, van 12 tot en met 16 september 2019.

Tegen dit besluit hebben verzoekers sub 1 op 15 augustus 2019 en verzoekster sub 2 bij brief van 20 augustus 2019 beroep ingesteld. Voorts hebben verzoekers om een voorlopige voorziening gevraagd.

De voorzieningenrechter ziet aanleiding om het bestreden besluit -de evenementenvergunning- te schorsen totdat op een kenbare wijze is gemotiveerd hoe de in geding zijnde belangen tegen elkaar worden afgewogen en de in de uitspraak geconstateerde omissies dan wel overige gebreken zijn weggenomen. Het thans bestreden besluit zal met het oog daarop alsmede hetgeen is overwogen onder overwegingen 6.1 tot en met 6.3. worden geschorst totdat het besluit ten aanzien van het verzoek om een omgevingsvergunning is bekendgemaakt. Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden desgewenst beroep instellen en een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Opbouw van het festival is tot die tijd niet toegestaan.

De voorzieningenrechter:
 wijst de verzoeken tot het treffen van een voorlopige voorziening toe;
 schorst het besluit van 12 augustus 2019 totdat verweerder de beslissing ten aanzien van de aanvraag om een omgevingsvergunning heeft bekendgemaakt;
 veroordeelt verweerder in de proceskosten van verzoekster sub 2…"

Deze uitspraak is mijns inziens een goede stap richting herstel van de rechtsorde. Zie ook dit bericht.

Zo lang de omgevingsvergunning nog ter inzage ligt, kunnen mensen ook nog bezwaar maken. En dan kan er normaal gesproken niets georganiseerd worden.

Update 7 september 2019: Festival Eilân mag van rechter niet doorgaan

De rechter vindt dat aan de verleende omgevingsvergunning de nodige gebreken kleven.
Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of de stikstofuitstoot van het festival negatieve effecten heeft op het nabije Natura2000-gebied.
De rechter vindt dat de gemeente ook niet duidelijk maakt waarom een ‘betrekkelijk grootschalig’ festival op de betreffende locatie passend zou zijn.

ECLI:NL:RBNNE:2019:3821 : "Schorsing omgevingsvergunning. Strijdig gebruik ten behoeve van festival. Nabijheid van Natura 2000-gebied met prioritaire habitattypen en strikt beschermde diersoorten. Nabijheid van stiltegebied. Toename van stikstofdepositie in een reeds overbelaste situatie. Belangenafweging ondeugdelijk gemotiveerd. Motivering van een goede ruimtelijke ordening ondeugdelijk.

Beslissing

De voorzieningenrechter :
- wijst de voorlopige voorzieningen LEE 19/3222 en LEE 19/3225 toe;
- schorst het primaire besluit totdat op de bezwaren is beslist"

© Natuurbescherming ZO 2015