Raadscommissie AZ over evenementen

Gisteren is in de raadscommissie Algemene Zaken gesproken over de evaluatie van het evenementenbeleid. Er is op dit moment nog geen evaluatie uitgewerkt. Die komt pas in november. Insprekers kregen wegens de drukte maar twee minuten de tijd.
Downloaden van de opnamen in de raad kan door op het wieltje rechtsboven in de video te klikken, onderaan het scherm staat de download link, of u gebruikt deze link.
De insprekers komen aan de beurt vanaf 03:50:00.
De bespreking van de evenementen begint rond 07:31.00.

De festivalorganisatoren maken zich zorgen over de verhoogde leges. Hebzucht kent kennelijk geen grenzen. Wat maken een paar duizend euro uit op een winst die festivals maken van vaak meer dan 4 miljoen euro per evenement? De festivals worden in feite zwaar gesubsidieerd, en bovendien wordt er voor hen speciaal infrastructuur aangelegd. De inspreekster van EVA, de vereniging van festivalorganisatoren, hield een larmoyant verhaal over de doodsteek van de branche. De meeste festivals worden gehouden in strijd met de bestaande bestemmingsplannen en sommige ook in strijd met de Provinciale ruimtelijke verordening. Ze zijn dus in feite illegaal bezig; veroorzaken steeds meer overlast en drugsmisbruik is schering en inslag. Festivals zijn de doodsteek voor onze parken en natuurgebieden.

Er komt een nieuw evenementenbeleid en dat zal ongeveer in januari 2020 voorgelegd worden aan de Raad.
In november komt de evaluatie ter bespreking in de gemeenteraad. Grote evenementen zouden de verantwoordelijkheid worden van de gemeente. Die worden op inhoud, thema, doelgroep, impact en financiën geïnventariseerd en beoordeeld. Hopelijk valt onder impact ook ecologie, bodem en fauna en flora, in elk geval voor de parken en natuurgebieden.

Er komt een onafhankelijke stichting die een evenementenkalender zal opstellen. De vraag is dan onafhankelijk van wie of wat. Een stichting die uitgaat van een door de gemeente bepaald beleid dat het belang van festivalorganisatoren voorop stelt zoals het huidige, is zeker niet onafhankelijk. Deze stichting geeft advies aan de Raad. Bij de besprekingen over het geluidsbeleid twee jaar geleden waren bewonersverenigingen uitgenodigd maar geen enkele van de absurd redelijke voorstellen/eisen van de bewoners van Amsterdam is gehonoreerd. In feite is toen enkel tegemoet gekomen aan de wensen van de festivalorganisaties. Zij vullen hun max. geluidsnorm volledig tot de max op, met als gevolg steeds meer overlast. Voor het NNN-gebied rond de Gaasperplas is zelfs geen specifieke geluidsnorm opgegeven die acceptabel zou zijn voor de fauna. Daar heersen dus geluidsvolumes van meer dan 100 dB. In tegenstelling tot mensen die wel oordoppen kunnen gebruiken, is dat voor dieren niet mogelijk. Bovendien verstoort het felle licht de foeragering van diverse soorten beschermde vleermuizen in het park. In het Gaasperpark is het NNN dus niet geborgd en dat is in strijd met de geldende wetten en regels. 

Wethouder Ivens heeft natuur in zijn portefeuille en hij zal de maatregelen behandelen die in januari 2020 ingevoerd zullen worden. De nieuwe evenementennota komt op 1 februari 2020.

Op een vraag over de gevolgen van de stikstofuitspraken van de Raad van State van raadslid mevr. van Soest, antwoordde de burgemeester dat er aandacht zal zijn voor evenementen in natuurgebieden. Hopelijk zal men dan het NNN eens en voor altijd duidelijk en onherroepelijk erkennen en toepassen zodat natuur en biodiversiteit eindelijk geborgd worden.

Tijdens deze vergadering kwam ook het falen van de ambtenarij inzake het antwoorden op WOB-verzoeken ter sprake, verzoeken om inzage in officiële stukken. Een van de raadsleden, ik meen dat het Ernsting van GroenLinks was, zei dat het gewoon niet mogelijk was. Dat is dan meteen een bewijs van onvermogen. Burgers hebben recht op informatie. Lukt dat niet, dan moet daar wat aan gedaan worden.

© Natuurbescherming ZO 2015